Actualitate AZI

25 octombrie, Ziua Armatei Române

25 octombrie 2017  13:30| Actualitate | Echipa de serviciu
25 octombrie, Ziua Armatei Române

Ziua Armatei României este marcată, astăzi, în toate garnizoanele din ţară, prin ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane la mormintele şi monumentele dedicate eroilor, precum şi prin manifestări culturale.

Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor. De asemenea, în teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români se vor desfăşura ceremonii militare, activităţi cultural-educative, videoteleconferinţe şi competiţii sportive alături de invitaţi ai armatelor partenere.

Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi vor fi organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.

La Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol au loc spectacole folclorice şi ale muzicilor de fanfară, expoziţii (tehnică şi echipamente militare, standuri de carte, fotografie şi de promovare a carierei militare), ateliere de tir cu arcul şi de instrucţie pentru promovarea carierei militare - „Military Boot Camp”, ceremonii militare de depuneri de coroane de flori şi depunerea jurământului militar de către elevii şi studenţii instituţiilor militare de învăţământ.

La ora 21.45 va avea loc un concert al Muzicii Reprezentative a MApN desfăşurat la Berăria H, din Parcul Herăstrău.

În municipiul Braşov, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au organizat un ceremonial militar şi religios cu depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Şprenghi. De la ora 19,00, va avea loc retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Sfatului - str. Mureşenilor - bulevardul 15 Noiembrie - sediul Comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

Lupii Negri ieşeni au fost în vizită la Colegiul „Gh. Mârzescu” şi le-au prezentat elevilor TAB-uri, pistoale şi aruncătoare de grenade. După ce au pus pe ei vestele cu plăci de kevlar, viitorii absolvenţi de liceu au discutat cu angajaţii de la Centrul Militar Zonal, care le-au explicat ce înseamnă cariera militară.

Drapelul României a fost întregit la Carei, de reprezentanţii Ştafetei Veteranilor Invictus. Este primul an în care ştafeta parcurge trei trasee, fiecare având desemnată o culoare a tricolorului: traseul albastru Iaşi - Carei, traseul galben Bucureşti - Carei şi traseul roşu Craiova - Carei.

Ştafeta Veteranilor Invictus 2017 a presupus alergare pe 35 de tronsoane, măsurând un total de 2.396 de kilometri, de către aproximativ o sută de voluntari, biciclişti însoţitori şi coordonatori pe trei trasee, care se vor reuni la Carei, ultima localitate românească eliberată în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Ştafeta Veteranilor a fost organizată de Asociaţia Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu mai multe asociaţii ale veteranilor de război şi ale cadrelor militare în rezervă şi retragere şi cu autorităţile locale.

Marina Militară organizează ceremonialuri şi festivităţi omagiale în garnizoanele militare Constanţa, Mangalia, Brăila, Babadag şi Tulcea.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale Române, la Constanţa, în Piaţa Ovidiu, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă şi a fost deschisă o expoziţie de tehnică, armament şi echipamente militare din dotarea Forţelor Navale şi a Forţelor Terestre. Seara, de la ora 19.00, organizatorii au pregătit o retragere cu torţe a marinarilor militari, pe traseul Piaţa Ovidiu - bulevardul Tomis - Palatul Administrativ.

La Mangalia a avut loc o ceremonie militară şi religioasă în Piaţa Republicii, iar de la ora 17.00, Clubul artelor Solteris prezintă, la Cercul Militar din localitate, un recital de poezie dedicat Zilei Armatei României.

În municipiul Tulcea, au avut loc depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor, iar de la ora 11.00, publicul a putut vizita expoziţia de tehnică şi armament prezentată de militarii Batalionului 307 Infanterie Marină în Piaţa Tricolorului.

La Brăila, ceremonia militară şi religioasă a avut loc în Piaţa Independenţei, la Monumentul Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu, începând cu ora 10.00, iar de la ora 11.00, marinarii militari au prezentat elevilor Colegiului Naţional „Gheorghe M. Murgoci” o expoziţie de tehnică şi echipamente militare. Seara, militarii brăileni se vor retrage cu torţe, începând cu ora 19.00, pe traseul Piaţa Independenţei - Catedrala Naşterea Domnului.

În oraşul Babadag, a avut loc o ceremonia militară şi religioasă la Monumentul Eroilor.

Preşedintele Iohannis, premierul Tudose şi ministrul Apărării, la ceremoniile militare

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la ceremonia militară care va avea loc în Parcul Carol din Capitală, de la ora 15.00.

Premierul Mihai Tudose a fost prezent la Carei, în judeţul Satu Mare, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”. După-amiază, de la ora 15.00, şeful Guvernului va participa la ceremonia militară organizată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.

„«Pe aici nu se trece» şi «Împreună suntem mai puternici» sunt devize câştigate de Armata Română prin jertfă, curaj şi devotament. Anul acesta am celebrat 100 de ani de la victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, victorii spectaculoase, care au schimbat soarta României în Primul Război Mondial. Un an mai târziu, în 1918, celebram Marea Unire a poporului român. Acum, la 100 de ani distanţă, România reprezintă un pol de stabilitate în regiune, lucru vizibil şi prin încrederea şi respectul de care se bucură Armata în rândul cetăţenilor români, dar şi din partea aliaţilor noştri”, a scris Mihai Tudose într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Premierul adaugă că militarii români sunt „extrem de apreciaţi în cadrul misiunilor NATO, fapt ce contribuie la creşterea prestigiului”.

Într-un mesaj pe pagina de Facebook, Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, le-a mulţumit militarilor şi personalului civil al MApN pentru profesionalismul cu care îşi îndeplinesc misiunile încredinţate.

„Participarea Armatei României la operaţiuni umanitare, de menţinere a păcii, precum şi la operaţiuni de combatere a terorismului, a fost, este şi va rămâne obiectivul major al politicii noastre de securitate şi apărare. Aceste misiuni sunt dovada faptului că ţara noastră şi-a asumat cu responsabilitate calitatea de furnizor important de securitate în regiunea sa, contribuind din plin la sprijinirea efortului comunităţii internaţionale pentru instaurarea în lume a unui climat de securitate”, scrie Fifor.

Ministrul a participat la manifestările organizate la Păuliş, judeţul Arad, Carei şi Bucureşti.

„Înainte de orice, aşa cum se obişnuieşte, doresc să transmit «la mulţi ani» militarilor români, «la mulţi ani» celor care se află în teatre de operaţiuni şi servesc sub drapelul patriei române, «la mulţi ani» militarilor activi, «la mulţi ani» rezerviştilor. Este o zi importantă pentru Armata Română şi pentru această ţară, o zi în care încercăm în fiecare an să readucem în memoria românilor momentul în care Armata Română, prin eroismul său a eliberat ultima bucată de pământ românesc, în cel de Al Doilea Război Mondial”, a declarat ministrul la Păuliş.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă, i-a conferit ministrului Fifor Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.

Monumentul de la Păuliş a fost ridicat în memoria ostaşilor români căzuţi în eroicele lupte purtate de Armata Română, în septembrie 1944, pentru apărarea Defileului Mureşului, stăvilind înaintarea trupelor hortisto-hitleriste spre interiorul ţării. Timp de o săptămână, ostaşii români au rezistat eroic unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care au determinat hortiştii să se retragă.

Din 1830, anul înfiinţării armatei romane moderne, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicata exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Armata Română a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale, sărbătorită în 10 mai, de Ziua Regelui. În primii ani după sfârşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbatorită pe 2 octombrie.

Ziua de 25 octombrie marchează momentul simbolic în istoria poporului român al eliberarii de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină,  la data de 25 octombrie 1944. Unităţile Armatei Române au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind prin jertfe şi sacrificii la victoria obţinută la 9 mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Data de 25 octombrie a fost stabilită ca Zi a Armatei Române prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2
DIN CAUZA NINSORILOR ŞI INTENSIFICĂRII VÂNTULUI. Vineri, 23 martie, grădiniţele, şcolile şi liceele din Capitală vor fi închise, având în vedere ninsorile şi intensificarea vântului, a informat PMB. [ Citeste mai departe ]

20 martie 2018

AZI Prin Lume

POLONIA AFIRMĂ CĂ NU RETRAGE LEGILE CONTESTATE. Comisia Europeană a amintit Poloniei că mai are timp doar până la sfârşitul zilei de azi pentru a răspunde preocupărilor executivului comunitar privind reforma sistemului judiciar şi statul de drept. Guvernul de la Varşovia a transmis că nu intenţionează să schimbe ceva în această reformă, informează agenţiile AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

20 martie 2018

AZI Stat de drept

POT FI URMĂRIŢI PENAL, ÎNSĂ VOR FI REŢINUŢI MAI GREU. Curtea Constituţională a României a admis, astăzi, parţial, sesizarea PNL şi USR privind imunitatea judecătorilor constituţionali, în sensul că nu vor beneficia de imunitate în ceea ce priveşte urmărirea penală, însă este nevoie de votul a două treimi dintre membrii instituţiei în cazul reţinerii, arestării sau percheziţiei judecătorilor. [ Citeste mai departe ]

20 martie 2018

AZI În cultură

„RELAŢIA PERSONALĂ ŞI PERSONALIZATĂ A OMULUI DIN SECOLELE TRECUTE CU CĂRŢILE SALE”. Expoziţia „Ex libris meis” – „Din cărţile mele”, care cuprinde volume cu însemne de proprietate din Biblioteca Muzeului Municipiului Bucureşti, va fi vernisată astăzi, la Palatul Suţu. [ Citeste mai departe ]

20 martie 2018

AZI Prin ţară

CEI CARE L-AU ÎMPINS AU FOST PRINŞI. Un bărbat care a fost aruncat luni seara în râul Săsar, în Baia Mare, de un bărbat şi o femeie a fost salvat de pompierii din cadrul ISU Maramureş, la aproape 1.000 de metri în aval de locul unde căzuse, fiind angrenat de apa învolburată a râului, potrivit Agerpres. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Fracturi, luxaţii şi entorse din cauza poleiului

Fracturi, luxaţii şi entorse din cauza poleiului

În ultimele 24 de ore, peste 1.400 de persoane au avut nevoie de ajutor, dintre aceste... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Greu la deal cu IMM mici

Greu la deal cu IMM mici

Potrivit vicepreşedintelui CEC Bank, Mirela Iovu, una din trei IMM din România este... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Declarat mort deşi trăieşte, a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului

Declarat mort deşi trăieşte, a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului

Un bărbat în vârstă de 63 de ani, din judeţul Vaslui, declarat decedat în anul 2016, deşi este în... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„Cântarea Procuraturii” şi „Imnoglobina”

„Cântarea Procuraturii” şi „Imnoglobina”

Ziua de miercuri, 7 martie, a fost una încărcată de semnificaţii. [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Dimineţi în Jenin - Susan Abulhawa

Locuitorii din Ein Hod, vechi sat palestinian, duc o viaţă liniştită, cultivând măslini şi smochini. Până în 1948, cînd sunt forţaţi să-şi părăsească pământul şi căminele şi să-şi găsească adăpost într-o tabără de refugiaţi din preajmă oraşului Jenin.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Actriţa americană Cynthia Nixon, interpreta avocatei Miranda Hobbes din serialul şi filmele... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Organismul are de suferit din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, cei mai afectaţi fiind... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress