Actualitate AZI

Cannabisul, cel mai traficat şi consumat drog în România

06 februarie 2018  13:00| Actualitate | Echipa de serviciu
Cannabisul, cel mai traficat şi consumat drog în România

Procurorii DIICOT au capturat peste 2.000 de kilograme de droguri în anul 2017, cel mai traficat drog fiind cannabisul, adus pe cale rutieră în special din Spania şi Olanda, iar traficanţii folosesc tot mai des tranzacţii realizate pe Darknet cu plata prin Bitcoin, potrivit raportului de activitate al DIICOT.

Cantitatea totală de droguri confiscate a fost de 2.033,77 kilograme, din care 15,34 kilograme droguri de mare risc (la care se adaugă 28.758 comprimate şi 1,1 litri conţinând droguri de acelaşi gen) şi 2.018,43 kilograme droguri de risc (la care se adaugă 15.782 comprimate şi 1,5 litri conţinând droguri de acelaşi gen).

Cantitatea de droguri capturată în anul 2017 este la mai puţin de jumătate faţă de anul precedent, această scădere fiind generată, în principal, de împrejurarea că, pe parcursul anului 2016, s-a reuşit confiscarea a 2,5 tone de cocaină, droguri care tranzitau teritoriul României cu destinaţia Olanda.

În cursul anului 2017, procurorii au soluţionat 4.064 dosare având ca obiect traficul şi consumul de droguri, fiind trimise în judecată 1.757 de persoane.

La fel ca şi în anii precedenţi, în 2017 s-a păstrat trendul ascendent al traficului intern şi consumului de cannabis, precum şi de etnobotanice.

Cel mai traficat drog a rămas cannabisul, şi s-a constatat creşterea culturilor „indoor” şi „outdoor” din ţară. Dintre culturile „outdoor” cea mai reprezentativă captură a fost realizată de către Serviciul Teritorial Timişoara de pe un teren situat la limita judeţelor Timiş şi Caraş-Severin, de unde au fost recoltate aproximativ 2,1 tone de plante de cannabis, din care au rămas circa 650 kg masă vegetală după uscare şi selectare, arată DIICOT.

Procurorii mai spun că, din punct de vedere al modurilor de operare utilizate de către traficanţii de droguri, o pondere însemnată este reprezentată de tranzacţiile realizate pe Darknet cu plata prin Bitcoin.

Pe plan intern, traficul şi consumul au rămas localizate, cu precădere, în zona municipiului Bucureşti şi a celorlalte centre universitare importante.

Referitor la traficul transfrontalier de droguri, România a rămas, îndeosebi, ţară de tranzit pe traseul „rutei balcanice” de transport, în special, a heroinei, cocainei şi a ecstasy.

S-a constatat că există tendinţa traficanţilor de utilizare cu frecvenţă ridicată a unei rute alternative care presupune transportul drogurilor din zona Afganistan către Georgia şi, mai departe, în Ucraina, de unde drogurile sunt redirecţionate către ţări din zona Europei de Vest, fie cu tranzitarea României, fie prin Polonia sau Slovacia.

A doua rută alternativă de transport este prin partea de sud a României, prin Bulgaria şi Serbia şi, apoi, către Ungaria.

Astfel, au fost semnate protocoale de colaborare între DIICOT şi Parchetul General din Ucraina, procurorii din Republica Moldova, şi au avut loc întâlniri cu parchetul specializat în combaterea criminalităţii organizate din Serbia, pentru realizarea în viitor a unor schimburi de experienţă şi bune practici.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2

21 februarie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

-18 GRADE ÎN ESTUL TRANSILVANIEI. Ultimul weekend al acestei luni va fi unul dintre cele mai friguroase din întregul sezon. Temperaturile vor scădea puternic începând de sâmbătă noaptea, în weekend înregistrându-se valori între -13 şi - 18 grade Celsius în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, iar în Capitală de -3 grade. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI Prin Lume

DUPĂ DOUĂ ZILE NU S-AU ÎNTORS LA ŞCOALĂ. Aproximativ 50 de eleve ar fi fost răpite de gruparea islamistă teroristă Boko Haram în nord-estul Nigeriei, a declarat, astăzi, un oficial local, potrivit DPA. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI Stat de drept

VERIFICAREA CONDUITEI PROCURORILOR. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a dispus, astăzi, efectuarea de verificări la DNA, DIICOT şi parchetele curţilor de apel, în urma aspectelor semnalate de presă în ultima perioadă, cu privire la conduita unor procurori în relaţia cu justiţiabilii şi a unor posibile abateri de la Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor au anunţat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI În cultură

PREMIUL I LA CONCURSUL DE COMEDIE ROMÂNEASCĂ. Spectacolul „Diseară la 7” de Aurelian Bărbieru, în regia lui Chris Simion Mercurian, va fi prezentat la Teatrul de Comedie, în premieră oficială, astăzi, la Sala Studio. Din distribuţie fac parte Ilona Brezoianu şi Alexandru Conovaru. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI Prin ţară

CARANTINĂ DIN CAUZA VIROZELOR. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a luat decizia de a suspenda integral programul de vizitare a pacienţilor, pe fondul valului de gripă şi viroze. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Patru decese în două zile din cauza gripei

Patru decese în două zile din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 45, a informat astăzi Centrul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Exporturile de ceasuri elveţiene au reînceput să meargă ca unse

Exporturile de ceasuri elveţiene au reînceput să meargă ca unse

Manufacturile elveţiene de ceasuri au început 2018 cu cel mai puternic ritm de creştere al... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Elena Udrea a fost exmatriculată de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Submarinul galben

Submarinul galben

Dintre multele „perle” lansate cu prilejul audierii candidaţilor la funcţiile de miniştri în cel... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Asociatul - John Grisham

Viitorul lui Kyle Mcavoy pare să fie unul luminos. Dar Kyle are un secret întunecat - un episod petrecut în timpul colegiului, pe care a încercat din răsputeri să-l uite.

[ Vezi toate ]

Magazin

Bon Jovi lansează un brand propriu de vinuri rosé

Bon Jovi lansează un brand propriu de vinuri rosé

Rockerul american Jon Bon Jovi şi unul dintre fiii lui, Jesse Bongiovi, s-au asociat cu... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress