Actualitate AZI

Capitala are un buget de 1,1 miliarde euro

05 aprilie 2017  16:30| Actualitate | Echipa de serviciu
Capitala are un buget de 1,1 miliarde euro

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat astăzi, cu 30 de voturi „pentru“ şi 17 „împotrivă“, bugetul Primăriei Capitalei şi al instituţiilor din subordine pe anul 2017, valoarea acestuia fiind de 1,1 miliarde euro.

„Priorităţile bugetului Municipalităţii sunt în acest an asigurarea unor condiţii cât mai bune în sistemul de sănătate publică şi în unităţile de învăţământ, precum şi rezolvarea marilor probleme de infrastructură ale Bucureştiului.

Pentru sănătate am prevăzut suma de 83 de milioane de euro, pentru cele 19 spitale din subordinea Primăriei şi pentru cabinetele şcolare medicale şi stomatologice. Vom continua programul de dotare cu aparatură ultramodernă demarat anul trecut, cu o alocare de 15,5 milioane de euro, iar pentru investiţii am prevăzut 57 de milioane de euro, sumă care include şi necesarul pentru finalizarea obiectivelor de la spitalele Gomoiu şi Foişor în valoare de 24 milioane de euro. De asemenea, s-au inclus în buget sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2000 de paturi, investiţie care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro“, a declarat primarul Gabriela Firea, la începutul şedintei de Consiliu General.

„Am alocat 80 de milioane euro pentru proiecte de infrastructură, aici fiind cuprinse atât sumele necesare continuării sau chiar finalizării marilor proiecte demarate în anii trecuţi, precum şi banii necesari demarării unor noi proiecte. De asemenea, sunt cuprinse sume pentru proiecte menite să fluidizeze traficul în Bucureşti, cum ar fi supralărgirea Prelungirea Ghencea, faza II a pasajului Ciurel, supralărgiri şi traversări în zonele Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica, Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei şi sos. Bucureşti – Măgurele.

Am prevăzut în Buget suma de 11 milioane de euro pentru construcţia de parcări. „Nu în ultimul rând, există aprobaţi indicatorii economici în valoare totală de 73 milioane de euro pentru proiectul realizării de piste de biciclete şi amenajari conexe, din care anul acesta au fost alocati 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obtinerea unei finantari nerambursabile din partea UE.

Tot la capitolul investiţii, menţionez şi alocarea sumei de 6 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, suma care va fi suplimentată la rectificare în măsura în care va fi necesar. Pentru comparaţie, în ultimii trei ani s-au alocat pentru acest gen de lucrări, cumulat, 1,3 milioane de euro.

La RATB au fost prevăzuţi 121 milioane de euro reprezentând subvenţia pentru diferenţa de preţ la transportul de călători şi 11 mil. de euro pentru investiţii. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocaţi Direcţiei de Transporturi a Primăriei pentru achiziţia de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie. Pentru RADET au fost alocaţi 125 milioane de euro, din care 106 milioane euro reprezintă subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, iar 19 milioane de euro investiţii“, a mai declarat primarul general.

Primăria Capitalei a împărţit şi suma de aproape 90 milioane lei (20 milioane euro) obţinută din impozitul pe venit între toate cele şase sectoare din Bucureşti.

Pentru că administraţiile locale nu s-au înţeles între ele nici după două runde de negocieri, organizate în ianuarie şi februarie, primarul general Gabriela Firea a decis ca repartizarea pe sectoare să fie făcută pe criteriul „numărul populaţiei după domiciliu în municipiul Bucureşti şi pe sectoarele administrative“.

Cele aproape 90 milioane de lei se vor împărţi după cum urmează: Sectorul 1 – 10,53 milioane lei; Sectorul 2 – 16 milioane lei; Sectorul 3 – 20,22 milioane lei; Sectorul 4 – 13,74 milioane lei; Sectorul 5 – 12,76 milioane lei; Sectorul 6 – 16,68 milioane lei.

„Utilizarea de către fiecare sector a sumei totale repartizate pentru achitarea arieratelor şi pentru finanţarea de programe şi proiecte de dezvoltare, conform legii, se face la nivelul fiecărui sector prin hotărâre de consiliu local al acestuia“, se specifică în Hotărârea CGMB.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress