Actualitate AZI

Papa a plecat mai bogat spiritual

03 iunie 2019  10:00| Actualitate | Echipa de serviciu
Papa a plecat mai bogat spiritual

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică de trei zile a Papei Francisc în România s-a încheiat duminică după-amiază, la Sibiu, de unde Suveranul Pontif a plecat spre Vatican cu o aeronavă TAROM.

Papa Francisc a afirmat că pleacă „îmbogăţit”, deoarece va lua cu el locuri, momente şi, mai ales, chipuri ale celor pe care i-a întâlnit. „Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!”, a spus Suveranul Pontif, la Blaj.

Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost „maltrataţi”, „segregaţi” sau priviţi „într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel”. Suveranul Pontif s-a întâlnit, la finalul vizitei de trei zile în România, cu membri ai comunităţii rome din Cartierul „Barbu Lăutaru”. Întâlnirea a avut loc în biserica sfinţită în urmă cu două săptămâni, ce poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Papa Francisc a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, „care a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie şi împărtăşire”. „Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră”, a afirmat Sfântul Părinte.

El a vorbit despre opoziţia biblică între Cain şi Abel, adăugând că atunci când „cineva este lăsat în urmă familia umană nu mai merge înainte”. „Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte”, a spus Sanctitatea Sa.

Papa i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu aibă ranchiună „deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacţie nedreptăţii, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie”. „Ca popor aveţi un rol de protagonişti pe care să vi-l asumaţi. Nu trebuie să vă fie frică să împărtăşiţi şi să oferiţi acele caracteristici specifice vouă care vă definesc, care marchează drumul vostru şi de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieţii şi a familiei, în sens larg (...); solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul şi apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea şi respectul celor în vârstă; simţul religios al vieţii, spontaneitatea şi bucuria de a trăi. Să nu privaţi societatea în care vă aflaţi de aceste daruri, dar să fiţi disponibili şi să primiţi toate acele lucruri bune pe care ceilalţi vi le pot oferi şi aduce”, le-a transmis Papa Francisc participanţilor la întâlnire.

Timp de trei zile, sute de mii de oameni au participat la evenimentele publice organizate în Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, de multe ori înfruntând cu stoicism vremea nu tocmai prielnică. Momentul culminant al vizitei l-a reprezentat ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri torturaţi şi prigoniţi de regimul comunist, care s-a desfăşurat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Totodată, Papa Francisc a spus, la Iaşi, în faţa a peste 150.000 de oameni, că „România este Grădina Maicii Domnului”, aşa cum spusese acum 20 de ani şi Papa Ioan Paul al II-lea. „Este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case”, a spus Papa. De pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi, Papa Francisc le-a spus oamenilor că România este „Grădina Maicii Domnului”, lucru pe care l-a spus, în urmă cu 20 de ani şi Papa Ioan Paul al II-lea, în vizita sa în ţara noastră. „România este Grădina Maicii Domnului şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de acest lucru, pentru că ea este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case. Este o mama duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă pe care o putem oferi mamei. Ei, mamei, să-I consacrăm viitorul tinerilor, viitorul familiilor şi al bisericii”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a sosit la Bucureşti vineri, pentru o vizită de stat, pastorală şi ecumenică, desfăşurată sub genericul „Să mergem împreună!”. Suveranul Pontif a fost întâmpinat, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, de preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, iar o gardă militară a prezentat onorul. După primirea oficială de la Cotroceni au urmat convorbiri tete-a-tete cu preşedintele Iohannis, apoi Suveranul Pontif a avut întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic. A urmat deplasarea la Palatul Patriarhiei, unde a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. După aceea, Papa a avut o întrevedere cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

Următorul moment al vizitei a fost Catedrala Naţională, Suveranul Pontif fiind întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi de mii de credincioşi care l-au primit cu aplauze. Conform tradiţiei, doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Sfântului Părinte pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori. Papa Francisc a parcurs apoi drumul de la Catedrala Naţională până la Catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif” cu papamobilul, salutând pe traseu miile de oameni ieşiţi pe străzi. Problema credinţei este lipsa bucuriei, credinţa se clatină atunci când ne lăsăm duşi de valul tristeţii şi al descurajării, a afirmat Suveranul Pontif în mesajul transmis la Catedrala „Sfântul Iosif”, unde a oficiat Sfânta Liturghie.

Prima zi a vizitei Papei Francisc în România a adus pe întreg traseul oficial mii de oameni. De la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” la Palatul Cotroceni, de la Patriarhie la Catedrala Naţională, la Catedrala „Sfântul Iosif” şi, în final, pe o ploaie torenţială, până la Nunţiatura Apostolică, români din toate colţurile ţării au venit să îl salute, să îl vadă şi să îl audă pe Sfântul Părinte.

Sâmbătă, în a doua zi a vizitei în România, Papa Francisc a aterizat pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, apoi şi-a continuat drumul într-un autoturism spre Şumuleu Ciuc, unde era aşteptat, încă de la primele ore ale dimineţii, de zeci de mii de oameni care nu s-au lăsat descurajaţi de ploaie. La Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde are loc anual cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Papa a oferit Sanctuarului Fecioarei Maria Trandafirul de aur, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.

După Liturghia Pontificală oficiată în prezenţa a aproape 100.000 de pelerini, Papa Francisc a plecat de pe platoul de la Şumuleu Ciuc, făcând un scurt popas la Casa Jakab Antal din Şumuleu, de lângă biserica franciscană, după care şi-a continua drumul către Târgu Mureş, de unde a luat avionul până la Iaşi.

Suveranul Pontif, însoţit de episcopul Petru Gherghel, a fost întâmpinat pe aeroportul din Iaşi de episcopul auxiliar Aurel Percă, dar şi de primarul municipiului, Mihai Chirica, iar de acolo a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala „Sfânta Maria Regina”, unde s-a întâlnit cu 800 de bolnavi pe care i-a binecuvântat.

În Piaţa Palatului Culturii, Papa Francisc a fost aşteptat de aproape 150.000 de oameni. De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc a ţinut un discurs şi a intrat în dialog cu tinerii şi familiile.

La plecare, Suveranul Pontif a salutat din nou mulţimea din papamobil, la fel ca la sosirea în piaţă, fiind ovaţionat şi aplaudat de cei prezenţi, iar ulterior a urcat în autoturismul care l-a transportat la aeroport.

Duminică, în ultima zi a vizitei, Papa Francisc a fost întâmpinat pe aeroportul din Sibiu de oficialităţi locale, apoi şi-a continuat drumul către Blaj cu autoturismul. La sosirea în Blaj, Suveranul Pontif a urcat în papamobil, fiind aclamat de localnici şi pelerini. Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” a transmis că la evenimentele publice de la Blaj şi pe traseele de deplasare se află 100.000 de oameni. După-amiază, Suveranul Pontif a avut o întâlnire cu membri ai comunităţii rome din Blaj la Biserica greco-catolică din Cartierul „Barbu Lăutaru”.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
„VINOVAT” ESTE UN CAMION DE MARE TONAJ. Un crater s-a format azi pe strada Dezrobirii din Bucureşti, la intersecţia Gorjului, după ce s-a surpat asfaltul, o maşină a suferit avarii, dar nimeni nu a fost rănit. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Prin Lume

OPOZIŢIA CONSIDERĂ CĂ DECIZIA ESTE „BRUTALĂ”. Marea Britanie va institui controale stricte la frontiere imediat după ieşirea din Uniunea Europeană, programată pe 31 octombrie, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului Boris Johnson. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Stat de drept

DOAR UN CERCEL ERA AL ALEXANDREI. Anchetatorii au identificat, la percheziţia maşinii lui Gheorghe Dincă, şi o poşetă albastră care nu este a fetelor, Luiza sau Alexandra, au precizat, surse judiciare. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI În cultură

SPECTACOL MONTAT ÎN 15 ŢĂRI. Un fragment din celebrul musical „We Will Rock You” va fi prezentat pe scena Festivalului Cerbul de Aur, care va avea loc între 22 şi 25 august, în Piaţa Sfatului din Braşov. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Prin ţară

LANSAREA UNUI PLIC FILATELIC. Împlinirea, azi, a 165 de ani de la inaugurarea primului tronson de cale ferată de pe actualul teritoriu al României va fi marcată simbolic de Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa printr-o deplasare la Oraviţa şi la Baziaş. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Decorat post mortem

Decorat post mortem

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem a alpinistului Zsolt Torok,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Leul s-a depreciat faţă de euro

Leul s-a depreciat faţă de euro

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, azi, un curs de 4,7305 lei pentru un euro, în creştere... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Ţigările electronice, la control

Ţigările electronice, la control

Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) investighează ţigările electronice... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Consultaţii medicale în stradă

Consultaţii medicale în stradă

Zeci de persoane în vârstă au apelat, azi, la consultaţiile gratuite asigurate în aer liber de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress