Actualitate AZI

Papa a plecat mai bogat spiritual

03 iunie 2019  10:00| Actualitate | Echipa de serviciu
Papa a plecat mai bogat spiritual

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică de trei zile a Papei Francisc în România s-a încheiat duminică după-amiază, la Sibiu, de unde Suveranul Pontif a plecat spre Vatican cu o aeronavă TAROM.

Papa Francisc a afirmat că pleacă „îmbogăţit”, deoarece va lua cu el locuri, momente şi, mai ales, chipuri ale celor pe care i-a întâlnit. „Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!”, a spus Suveranul Pontif, la Blaj.

Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost „maltrataţi”, „segregaţi” sau priviţi „într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel”. Suveranul Pontif s-a întâlnit, la finalul vizitei de trei zile în România, cu membri ai comunităţii rome din Cartierul „Barbu Lăutaru”. Întâlnirea a avut loc în biserica sfinţită în urmă cu două săptămâni, ce poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Papa Francisc a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, „care a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie şi împărtăşire”. „Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră”, a afirmat Sfântul Părinte.

El a vorbit despre opoziţia biblică între Cain şi Abel, adăugând că atunci când „cineva este lăsat în urmă familia umană nu mai merge înainte”. „Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte”, a spus Sanctitatea Sa.

Papa i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu aibă ranchiună „deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacţie nedreptăţii, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie”. „Ca popor aveţi un rol de protagonişti pe care să vi-l asumaţi. Nu trebuie să vă fie frică să împărtăşiţi şi să oferiţi acele caracteristici specifice vouă care vă definesc, care marchează drumul vostru şi de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieţii şi a familiei, în sens larg (...); solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul şi apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea şi respectul celor în vârstă; simţul religios al vieţii, spontaneitatea şi bucuria de a trăi. Să nu privaţi societatea în care vă aflaţi de aceste daruri, dar să fiţi disponibili şi să primiţi toate acele lucruri bune pe care ceilalţi vi le pot oferi şi aduce”, le-a transmis Papa Francisc participanţilor la întâlnire.

Timp de trei zile, sute de mii de oameni au participat la evenimentele publice organizate în Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, de multe ori înfruntând cu stoicism vremea nu tocmai prielnică. Momentul culminant al vizitei l-a reprezentat ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri torturaţi şi prigoniţi de regimul comunist, care s-a desfăşurat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Totodată, Papa Francisc a spus, la Iaşi, în faţa a peste 150.000 de oameni, că „România este Grădina Maicii Domnului”, aşa cum spusese acum 20 de ani şi Papa Ioan Paul al II-lea. „Este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case”, a spus Papa. De pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi, Papa Francisc le-a spus oamenilor că România este „Grădina Maicii Domnului”, lucru pe care l-a spus, în urmă cu 20 de ani şi Papa Ioan Paul al II-lea, în vizita sa în ţara noastră. „România este Grădina Maicii Domnului şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de acest lucru, pentru că ea este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case. Este o mama duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă pe care o putem oferi mamei. Ei, mamei, să-I consacrăm viitorul tinerilor, viitorul familiilor şi al bisericii”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a sosit la Bucureşti vineri, pentru o vizită de stat, pastorală şi ecumenică, desfăşurată sub genericul „Să mergem împreună!”. Suveranul Pontif a fost întâmpinat, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, de preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, iar o gardă militară a prezentat onorul. După primirea oficială de la Cotroceni au urmat convorbiri tete-a-tete cu preşedintele Iohannis, apoi Suveranul Pontif a avut întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic. A urmat deplasarea la Palatul Patriarhiei, unde a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. După aceea, Papa a avut o întrevedere cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

Următorul moment al vizitei a fost Catedrala Naţională, Suveranul Pontif fiind întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi de mii de credincioşi care l-au primit cu aplauze. Conform tradiţiei, doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Sfântului Părinte pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori. Papa Francisc a parcurs apoi drumul de la Catedrala Naţională până la Catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif” cu papamobilul, salutând pe traseu miile de oameni ieşiţi pe străzi. Problema credinţei este lipsa bucuriei, credinţa se clatină atunci când ne lăsăm duşi de valul tristeţii şi al descurajării, a afirmat Suveranul Pontif în mesajul transmis la Catedrala „Sfântul Iosif”, unde a oficiat Sfânta Liturghie.

Prima zi a vizitei Papei Francisc în România a adus pe întreg traseul oficial mii de oameni. De la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” la Palatul Cotroceni, de la Patriarhie la Catedrala Naţională, la Catedrala „Sfântul Iosif” şi, în final, pe o ploaie torenţială, până la Nunţiatura Apostolică, români din toate colţurile ţării au venit să îl salute, să îl vadă şi să îl audă pe Sfântul Părinte.

Sâmbătă, în a doua zi a vizitei în România, Papa Francisc a aterizat pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, apoi şi-a continuat drumul într-un autoturism spre Şumuleu Ciuc, unde era aşteptat, încă de la primele ore ale dimineţii, de zeci de mii de oameni care nu s-au lăsat descurajaţi de ploaie. La Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde are loc anual cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Papa a oferit Sanctuarului Fecioarei Maria Trandafirul de aur, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.

După Liturghia Pontificală oficiată în prezenţa a aproape 100.000 de pelerini, Papa Francisc a plecat de pe platoul de la Şumuleu Ciuc, făcând un scurt popas la Casa Jakab Antal din Şumuleu, de lângă biserica franciscană, după care şi-a continua drumul către Târgu Mureş, de unde a luat avionul până la Iaşi.

Suveranul Pontif, însoţit de episcopul Petru Gherghel, a fost întâmpinat pe aeroportul din Iaşi de episcopul auxiliar Aurel Percă, dar şi de primarul municipiului, Mihai Chirica, iar de acolo a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala „Sfânta Maria Regina”, unde s-a întâlnit cu 800 de bolnavi pe care i-a binecuvântat.

În Piaţa Palatului Culturii, Papa Francisc a fost aşteptat de aproape 150.000 de oameni. De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc a ţinut un discurs şi a intrat în dialog cu tinerii şi familiile.

La plecare, Suveranul Pontif a salutat din nou mulţimea din papamobil, la fel ca la sosirea în piaţă, fiind ovaţionat şi aplaudat de cei prezenţi, iar ulterior a urcat în autoturismul care l-a transportat la aeroport.

Duminică, în ultima zi a vizitei, Papa Francisc a fost întâmpinat pe aeroportul din Sibiu de oficialităţi locale, apoi şi-a continuat drumul către Blaj cu autoturismul. La sosirea în Blaj, Suveranul Pontif a urcat în papamobil, fiind aclamat de localnici şi pelerini. Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” a transmis că la evenimentele publice de la Blaj şi pe traseele de deplasare se află 100.000 de oameni. După-amiază, Suveranul Pontif a avut o întâlnire cu membri ai comunităţii rome din Blaj la Biserica greco-catolică din Cartierul „Barbu Lăutaru”.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Cel mai savuros spectacol de caractere este atunci când corb la corb încep să-și scoată ochii.... [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

DIFERENŢĂ MARE FAŢĂ DE AL DOILEA CLASAT. Profesorul universitar doctor Marian Preda a obţinut cel mai mare număr de voturi la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii din Bucureşti, alegerile urmând a fi validate în şedinţa Senatului din 18 decembrie. [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Prin Lume

A VENIT TIMPUL PENTRU SISTEMUL UNIVERSAL. Premierul francez Edouard Philippe a anunţat că reforma pensiilor pe care a propus-o nu se va aplica decât persoanelor născute în 1975 şi după, o concesie făcută sindicatelor care, în opinia sa, ar trebui să însemne sfârşitul grevei masive ce paralizează o mare parte din Franţa de aproape o săptămână. [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Stat de drept

INDICATIVELE SĂ FIE LA VEDERE. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că s-a urmărit „compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională” a jandarmilor la evenimentele din 10 august 2018, iar „cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească”. [ Citeste mai departe ]

11 decembrie 2019

AZI În cultură

SONORITĂŢI DIN SPANIA, GERMANIA, ITALIA, FRANŢA ŞI ROMÂNIA. Un concert susţinut de muzicianul spaniol Pedro Bonet (violoncel) şi artista româncă Roxana Moişanu (harpă celtică), organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, va avea loc azi, de la ora 19.30, la Catedrala „Sfântul Iosif". [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Prin ţară

STRAT ZĂPADĂ CONSISTENT. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de viscol pentru zona montană înaltă din 12 judeţe şi depunere de strat consistent de zăpadă, valabilă până sâmbătă, la ora 10.00. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Construcţia Spitalului Metropolitan va dura 3 ani

Construcţia Spitalului Metropolitan va dura 3 ani

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că demararea lucrărilor propriu-zise la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Tipicul omului de afaceri român: 40-45 de ani, cu studii superioare și căsătorit

Tipicul omului de afaceri român: 40-45 de ani, cu studii superioare și căsătorit

Un studiu realizat de Frames, prezentat cu ocazia Galei Premiilor Financial Intelligence,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Un veritabil paradox politic este acela că după ce a câștigat alegerile parlamentare cu cel mai... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Pernele pot „găzdui” 16 specii de ciuperci

Pernele pot „găzdui” 16 specii de ciuperci

Lenjeriade pat trebuie schimbată o dată pe săptămână, potrivit microbiologului Universității din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Sală de tratament pentru persoanele în fotolii rulante

Sală de tratament pentru persoanele în fotolii rulante

Ambulatoriul integrat din cadrul Spitalului de Boli Cronice Siret va fi extins şi dotat cu... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress