Actualitate AZI

Protest la uşa ministrului Ioana Bran care şi-a luat liber

02 august 2018  15:15| Actualitate | Echipa de serviciu
Protest la uşa ministrului Ioana Bran care şi-a luat liber

Aproximativ 250 de membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST) au protestat, astăzi, în faţa Ministerului, împotriva inechităţilor salariale, timp în care s-au aflat în grevă de avertisment, şi au cerut demisia ministrului Ioana Bran. Conform conducerii SNST, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcţie, este plătit cu 1.300 lei net/lună.

Secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj, Sandu Pop, a declarat că sportivii români concurează la Campionatele Europene de la Glasgow (Scoţia) cu banderole albe pe braţe în semn de solidaritate cu angajaţii din sport.

„Întreg sistemul Sport şi Tineret a ajuns la capătul răbdării. Şi e de înţeles, pentru că suntem cei mai prost plătiţi bugetari din ţară. Cum s-au putut rezolva probleme pentru alte categorii, pentru noi s-ar putea rezolva şi mai uşor ţinând cont de numărul mic de salariaţi din sistem. Sportivii noştri, componenţii loturilor olimpice, vor concura azi la Glasgow, la Campionatele Europene de canotaj, cu banderole albe pe braţ în semn de solidaritate cu salariaţii din sport”, a spus Pop.

Oficialul FRC a menţionat că salariul cel mai mare din cadrul federaţiei este de 1.340 de lei net. „Kinetoterapeutul lotului olimpic feminin, cu studii superioare, este încadrat cu salariul minim pe economie. Masorul e încadrat la fel, cu salariul minim... asta înseamnă că aceşti oameni pleacă acasă cu 1.150-1.160 de lei în mână lunar. Antrenorul principal al lotului olimpic este salariatul nostru şi are 1.340 de lei net. Astea sunt salariile la noi. Cel mai mare este 1.340 lei net. Există aceste diferenţe pentru că noi am fost uitaţi de fiecare dată. Noi nu am făcut niciodată scandal, ne-am văzut de treabă. Aşa că am fost lăsaţi pe nişte grile din 2010. Şi uite că nu se mai poate, lumea nu mai rezistă. Azi sunt aici şi salariaţi de la bazele sportive din ţară. Ei toţi au salariul minim, dar muncesc şi sâmbete, şi duminici, şi sărbătorile legale, asta pentru a asigura loturilor sportive naţionale continuitate în pregătire. Ministrul în toate discuţiile a promis doar că va analiza solicitările noastre. De aceea şi am ajuns la limită pentru că vedem că nu avem partener de dialog. Acum mergem la Guvern unde vom depune revendicările noastre”, a adăugat Sandu Pop.

Angajaţii federaţiilor, complexurilor şi cluburilor sportive au afişat mai multe bannere în faţa sediului Ministerului Tineretului şi Sportului cu mesaje precum: „Nu uitaţi, suntem suportul rezultatelor excepţionale ale sportivilor României”, „Nu ignoraţi profesionalismul din spatele medaliilor sportivilor români”, „Nu uitaţi, sportul românesc este ambasadorul României” şi „Ne conduceţi prost, n-aveţi niciun rost”.

În momentul în care preşedintele SNST, Andy Nagy, a comunicat că ministrul Ioana Bran şi-a luat zi liberă joi, deşi ştia că se organizează grevă de avertisment şi miting, protestatarii i-au cerut demisia şefului MTS.

Andy Nagy s-a întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Cosmin Butuza, care i-a transmis că nu are nicio soluţie la cererile angajaţilor din MTS.

În lipsa ministrului Ioana Bran, conducerea Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST) a avut o scurtă discuţie cu secretarul de stat Cosmin Butuza, care le-a transmis însă că nu le poate rezolva solicitările.

După miting, cei 250 de angajaţi au plecat în marş spre Guvernul României.

Revendicările SNST sunt: egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata, conform Deciziei CCR nr.794/2016, reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime), plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare, acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, acordarea sporurilor - aplicarea regulamentului de sporuri, egalizarea salariilor celor din federaţiilor sportive naţionale, la nivelul celor din subordonatele MTS, acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale, suplimentarea numărului de angajaţi, deblocarea posturilor vacante şi prelungirea contractului colectiv de muncă.

Programul acţiunilor de protest ale SNST va continua la 8 august cu grevă generală, încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret până la soluţionarea revendicărilor.

Pe perioada grevei, angajaţii vor respecta legislaţia în vigoare şi vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress