Actualitate AZI

Proteste la trei saline

26 februarie 2018  14:00| Actualitate | Echipa de serviciu
Proteste la trei saline

Protestul de la Salina Praid, judeţul Harghita, continuă, astăzi, după ce negocierile cu reprezentanţii Ministerului Economiei au eşuat. Prefectul Jean-Adrian Andrei spune că le va cere angajaţilor să lucreze deoarece există contracte de livrare a sării pentru drumuri şi este vorba de „siguranţa naţională”.

„S-a discutat cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Ministerului Muncii ca astăzi să fie primiţi liderii sindicali la Bucureşti, la ora 13.00, pentru negocieri, însă au refuzat propunerea. Solicită să stea de vorbă cu preşedintele Consiliului de Administraţie pentru negocieri, deci Bucureştiul să vină la ei. Am înţeles că în cursul acestei zile vor lua o hotărâre dacă să meargă la Bucureşti sau nu, dar din ce informaţii am eu nu merg. Eu le voi face o solicitare astăzi pentru că există contracte de livrare a sării pentru drumurile judeţene şi naţionale şi discutăm aici de chestiuni de siguranţă naţională şi de punere în pericol a vieţii cetăţenilor din judeţul Harghita şi nu numai. Astăzi se va lua o hotărâre, activitatea turistică este blocată şi nici nu există din păcate cadru legal pentru deblocarea acesteia. Am înţeles că vor să încheie un protocol cu directorul sucursalei pentru modificarea legislaţiei şi atunci s-ar putea să deblocăm, dar încă o dată vă spun, ziua de astăzi este esenţială”, spune prefectul de Harghita.

Salina Praid are 135 de angajaţi, iar 80% dintre ei câştigă minimul pe economie şi cer majorări. De asemenea, o altă solicitare vizează schimbarea directorului salinei, Seprődi Zoltán, pentru că „s-ar comporta ciudat, urât, cu oamenii”, potrivit liderului de sindicat.

Potrivit liderului de sindicat al Salinei Praid, Kelemen Jozsef, şi la salinele Slănic Prahova şi Târgu Ocna sunt proteste.

„Continuăm protestul la Salina Praid. Acum a intrat în protest spontan şi Salina Târgu Ocna din informaţiile noastre. Au fost cei de la minister joi la Slănic Prahova, nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Din partea ministerului s-a convocat o şedinţă a Consiliului de Administraţie care se va ţine marţi de la ora 10.00. Aşteptăm rezultatele de la Consiliul de Administraţie, factorul de decizie”, a spus Kelemen Jozsef.

Liderul de sindicat a mai spus că protestul va continua cel puţin până mâine la ora 12.00.

„N-are rost să ne deplasăm la Bucureşti, dacă au fost la Slănic. De ce să mă deplasez la Ministerul Economiei dacă dânşii au fost la Slănic Prahova, au avut acelaşi nemulţumiri ca la Praid, şi nu s-a rezolvat nimic”, a spus Kelemen Jozsef, întrebat dacă refuză deplasarea la Bucureşti.

Acţiunile Salinei Praid sunt deţinute în proporţie de 51% de Ministerul Economiei şi 49% de Fondul Proprietatea, iar principalele activităţi vizează extracţia sării şi turismul.

Şi cei peste 200 de angajaţi ai Salinei Slănic continuă protestul început în urmă cu aproape o săptămână. Zeci de camioane aşteaptă la poarta minei să ridice comenzile de sare pentru curăţarea drumurilor.

Oamenii nu s-au mai blocat în subteran, ci au ales să protesteze în curtea unităţii.

Liderul de sindicat al Salinei Slănic, Alexandru Drăgoi, a declarat că angajaţii vor continua greva până când nu vor avea salariile mărite.

„Nu ne-am mai blocat în subteran, ca să nu ne punem viaţa în pericol. Greva e în curtea unităţii. Suntem 212 angajaţi. Oamenii sunt decişi să continue, nu vor să renunţe la grevă, chiar dacă riscă să nu-şi ia salariile deloc”, a declarat Drăgoi.

Potrivit acestuia, din cauza grevei, sare pentru deszăpezire nu a fost livrată, zeci de camioane fiind la poarta minei.

„Sunt camioanele aici. Joi am mai livrat ceva sare. Acum e o comandă de la Compania Naţională de Drumuri de 3.000 de tone de sare şi de la primării de alte 1.000 de tone. Primăriile au spus că se mai descurcă cu ce au. Activitatea aceasta e blocată”, a spus liderul de sindicat.

Şi mina turistică, unde sute de persoane veneau în weekend pentru concentraţia mare de aerosoli naturali, este închisă.

Protestul la Salina Slănic a fost declanşat marţea trecută, când angajaţii s-au prezentat la serviciu, dar au refuzat să lucreze. Directorul Sucursalei Slănic Prahova, Anghel Belea, declara atunci că salariaţii sunt nemulţumiţi de salarii.

Miercuri seara protestul de la Salina Slănic a fost suspedat după discuţii între sindicalişti şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, iar vineri a fost reluat. Angajaţii de la Salina Slănic anunţau atunci că de luni intenţionează să se blocheze în subteran.

Salina Slănic livrează sare pentru deszăpezirea principalelor artere de circulaţie, principalul client fiind CNADNR.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

17 decembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

PÂNĂ MARŢI LA PRÂNZ. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o informare de precipitaţii, mai ales sub formă de ninsori, viscol şi polei, valabilă în întreaga ţară, până marţi la orele prânzului. [ Citeste mai departe ]

17 decembrie 2018

AZI Prin Lume

FĂRĂ VICTIME. Un dispozitiv a explodat, în noaptea de duminică spre luni, în apropiere de sediul postului de televiziune SKAI TV din capitala Greciei, fără a face victime însă spărgând ferestrele de la şase etaje. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI Stat de drept

EXTRĂDAREA JURNALISTULUI TURC. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, astăzi, cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia „Zaman România”. [ Citeste mai departe ]

17 decembrie 2018

AZI În cultură

REGAL DE BALET CU ANTONIO CASALINHO. Tânărul balerin portughez Antonio Casalinho, care, la doar 16 ani, este considerat noua stea a baletului mondial, va oferi un regal de balet clasic şi contemporan, astăzi, de la ora 18.45, alături de elevi ai Conservatorio International de Ballet e Danca Annarella Sanchez din Portugalia şi de balerini de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”. [ Citeste mai departe ]

17 decembrie 2018

AZI Prin ţară

DE ASTĂZI, 15 LA SAJ ŞI 3 VOR AJUNGE LA SMURD. Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi are, începând de astăzi, 15 ambulanţe noi, alte trei autospeciale urmând să ajungă la SMURD Iaşi, conform autorităţilor locale. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Iulian Rotariu, clasat pe locul II la ultramaratonul din Arctica, a ajuns acasă

Iulian Rotariu, clasat pe locul II la ultramaratonul din Arctica, a ajuns acasă

Pompierul botoşănean Iulian Rotariu, care a terminat pe poziţia a doua ultramaratorul „The last... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Retailul alimentar românesc va trece pragul de 100 de miliarde de lei

Retailul alimentar românesc va trece pragul de 100 de miliarde de lei

Românii aloca cei mai mulţi bani pentru alimente şi băuturi din Uniunea Europeană, iar acest... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Cornel Nistorescu 70: un mesaj și un avertisment

Cornel Nistorescu 70: un mesaj și un avertisment

Pentru cei care îl cunosc - şi nu de azi de ieri - pe Cornel Nistorescu, gestul său a fost unul... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Într-o după-amiază, comisarul Guido Brunetti primeşte un telefon disperat de la directorul unei prestigioase biblioteci din Veneţia. Au fost furate mai multe cărţi rare.

[ Vezi toate ]

Magazin

Oraş inundat cu... ciocolată

Oraş inundat cu... ciocolată

Un „râu” de ciocolată, provenind de la o fabrică de praline, a inundat, la începutul săptămânii,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

O companie britanică retrage de la vânzare slime-uri

O companie britanică retrage de la vânzare slime-uri

Compania britanică Hamleys, care produce slime-uri, a retras produsele de la vânzare, după ce un... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress