Actualitate AZI

Proteste la trei saline

26 februarie 2018  14:00| Actualitate | Echipa de serviciu
Proteste la trei saline

Protestul de la Salina Praid, judeţul Harghita, continuă, astăzi, după ce negocierile cu reprezentanţii Ministerului Economiei au eşuat. Prefectul Jean-Adrian Andrei spune că le va cere angajaţilor să lucreze deoarece există contracte de livrare a sării pentru drumuri şi este vorba de „siguranţa naţională”.

„S-a discutat cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Ministerului Muncii ca astăzi să fie primiţi liderii sindicali la Bucureşti, la ora 13.00, pentru negocieri, însă au refuzat propunerea. Solicită să stea de vorbă cu preşedintele Consiliului de Administraţie pentru negocieri, deci Bucureştiul să vină la ei. Am înţeles că în cursul acestei zile vor lua o hotărâre dacă să meargă la Bucureşti sau nu, dar din ce informaţii am eu nu merg. Eu le voi face o solicitare astăzi pentru că există contracte de livrare a sării pentru drumurile judeţene şi naţionale şi discutăm aici de chestiuni de siguranţă naţională şi de punere în pericol a vieţii cetăţenilor din judeţul Harghita şi nu numai. Astăzi se va lua o hotărâre, activitatea turistică este blocată şi nici nu există din păcate cadru legal pentru deblocarea acesteia. Am înţeles că vor să încheie un protocol cu directorul sucursalei pentru modificarea legislaţiei şi atunci s-ar putea să deblocăm, dar încă o dată vă spun, ziua de astăzi este esenţială”, spune prefectul de Harghita.

Salina Praid are 135 de angajaţi, iar 80% dintre ei câştigă minimul pe economie şi cer majorări. De asemenea, o altă solicitare vizează schimbarea directorului salinei, Seprődi Zoltán, pentru că „s-ar comporta ciudat, urât, cu oamenii”, potrivit liderului de sindicat.

Potrivit liderului de sindicat al Salinei Praid, Kelemen Jozsef, şi la salinele Slănic Prahova şi Târgu Ocna sunt proteste.

„Continuăm protestul la Salina Praid. Acum a intrat în protest spontan şi Salina Târgu Ocna din informaţiile noastre. Au fost cei de la minister joi la Slănic Prahova, nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Din partea ministerului s-a convocat o şedinţă a Consiliului de Administraţie care se va ţine marţi de la ora 10.00. Aşteptăm rezultatele de la Consiliul de Administraţie, factorul de decizie”, a spus Kelemen Jozsef.

Liderul de sindicat a mai spus că protestul va continua cel puţin până mâine la ora 12.00.

„N-are rost să ne deplasăm la Bucureşti, dacă au fost la Slănic. De ce să mă deplasez la Ministerul Economiei dacă dânşii au fost la Slănic Prahova, au avut acelaşi nemulţumiri ca la Praid, şi nu s-a rezolvat nimic”, a spus Kelemen Jozsef, întrebat dacă refuză deplasarea la Bucureşti.

Acţiunile Salinei Praid sunt deţinute în proporţie de 51% de Ministerul Economiei şi 49% de Fondul Proprietatea, iar principalele activităţi vizează extracţia sării şi turismul.

Şi cei peste 200 de angajaţi ai Salinei Slănic continuă protestul început în urmă cu aproape o săptămână. Zeci de camioane aşteaptă la poarta minei să ridice comenzile de sare pentru curăţarea drumurilor.

Oamenii nu s-au mai blocat în subteran, ci au ales să protesteze în curtea unităţii.

Liderul de sindicat al Salinei Slănic, Alexandru Drăgoi, a declarat că angajaţii vor continua greva până când nu vor avea salariile mărite.

„Nu ne-am mai blocat în subteran, ca să nu ne punem viaţa în pericol. Greva e în curtea unităţii. Suntem 212 angajaţi. Oamenii sunt decişi să continue, nu vor să renunţe la grevă, chiar dacă riscă să nu-şi ia salariile deloc”, a declarat Drăgoi.

Potrivit acestuia, din cauza grevei, sare pentru deszăpezire nu a fost livrată, zeci de camioane fiind la poarta minei.

„Sunt camioanele aici. Joi am mai livrat ceva sare. Acum e o comandă de la Compania Naţională de Drumuri de 3.000 de tone de sare şi de la primării de alte 1.000 de tone. Primăriile au spus că se mai descurcă cu ce au. Activitatea aceasta e blocată”, a spus liderul de sindicat.

Şi mina turistică, unde sute de persoane veneau în weekend pentru concentraţia mare de aerosoli naturali, este închisă.

Protestul la Salina Slănic a fost declanşat marţea trecută, când angajaţii s-au prezentat la serviciu, dar au refuzat să lucreze. Directorul Sucursalei Slănic Prahova, Anghel Belea, declara atunci că salariaţii sunt nemulţumiţi de salarii.

Miercuri seara protestul de la Salina Slănic a fost suspedat după discuţii între sindicalişti şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, iar vineri a fost reluat. Angajaţii de la Salina Slănic anunţau atunci că de luni intenţionează să se blocheze în subteran.

Salina Slănic livrează sare pentru deszăpezirea principalelor artere de circulaţie, principalul client fiind CNADNR.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2
FRIG PÂNĂ LA SFÂRŞITUL SĂPTĂMÂNII. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cod portocaliu şi cod galben de ninsori şi vânt, valabile pentru joi şi vineri, în jumătatea sudică a României. [ Citeste mai departe ]

21 martie 2018

AZI Prin Lume

CEA MAI MARE FURTUNĂ A SEZONULUI. Autorităţile din statul american California, au ordonat evacuarea a peste 30.000 de persoane din zona Santa Barbara, ale căror locuinţe se află în zonă de risc ca urmare a anunţării celei mai mari furtuni a sezonului ce urmează să lovească sudul statului, potrivit EFE. [ Citeste mai departe ]

21 martie 2018

AZI Stat de drept

URMEAZĂ PROCEDURA DE DESECRETIZARE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că a primit protocoalele încheiate cu SRI de la Parchetul General, susţinând că va fi parcursă procedura legală de desecretizare a respectivelor documente. [ Citeste mai departe ]

21 martie 2018

AZI În cultură

ARTEFACTE ORIGINALE. Expoziţia „Comorile Egiptului Antic”, care reuneşte peste 300 de exponate conţinând artefacte originale ce oglindesc etapele de dezvoltare a civilizaţiei egiptene, va fi deschisă, astăzi, la Biblioteca Naţională a României. [ Citeste mai departe ]

21 martie 2018

AZI Prin ţară

DUS LA SPITAL. Un bărbat în vârstă de 72 de ani a fost rănit, astăzi, după ce a fost lovit în cap de un ţurţur desprins de pe acoperişul unui bloc din municipiul Botoşani, potrivit botosaninews.ro. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Vremea bulversează păsările

Vremea bulversează păsările

Momentul în care prima barză din acest an a aterizat într-un cuib din localitatea Cărpiniş, din... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Românilor le place la bloc

Românilor le place la bloc

Potrivit unei cercetări realizate de platforma imobiliară Storia.ro, 39,95% dintre românii care... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Vid legislativ

Vid legislativ

După bărbatul din Vaslui care nu a reuşit să obţină sentinţa care să ateste că e viu, justiţia... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„Cântarea Procuraturii” şi „Imnoglobina”

„Cântarea Procuraturii” şi „Imnoglobina”

Ziua de miercuri, 7 martie, a fost una încărcată de semnificaţii. [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Miturile Egiptului Antic - Rebecca Rubinstein

Volumul cuprinde cele mai frumoase mituri şi poveşti ale Egiptului antic şi ale străvechiului Babilon. Aceste povestiri au sobrietatea clară şi simplă a bătrânelor piramide şi înţelepciunea profundă a gânditorilor de la gurile Nilului care au întemeiat civilizaţiile ce au stat la baza leagănului omenirii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Actriţa americană Cynthia Nixon, interpreta avocatei Miranda Hobbes din serialul şi filmele... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Organismul are de suferit din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, cei mai afectaţi fiind... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress