Actualitate AZI

Proteste la trei saline

26 februarie 2018  14:00| Actualitate | Echipa de serviciu
Proteste la trei saline

Protestul de la Salina Praid, judeţul Harghita, continuă, astăzi, după ce negocierile cu reprezentanţii Ministerului Economiei au eşuat. Prefectul Jean-Adrian Andrei spune că le va cere angajaţilor să lucreze deoarece există contracte de livrare a sării pentru drumuri şi este vorba de „siguranţa naţională”.

„S-a discutat cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Ministerului Muncii ca astăzi să fie primiţi liderii sindicali la Bucureşti, la ora 13.00, pentru negocieri, însă au refuzat propunerea. Solicită să stea de vorbă cu preşedintele Consiliului de Administraţie pentru negocieri, deci Bucureştiul să vină la ei. Am înţeles că în cursul acestei zile vor lua o hotărâre dacă să meargă la Bucureşti sau nu, dar din ce informaţii am eu nu merg. Eu le voi face o solicitare astăzi pentru că există contracte de livrare a sării pentru drumurile judeţene şi naţionale şi discutăm aici de chestiuni de siguranţă naţională şi de punere în pericol a vieţii cetăţenilor din judeţul Harghita şi nu numai. Astăzi se va lua o hotărâre, activitatea turistică este blocată şi nici nu există din păcate cadru legal pentru deblocarea acesteia. Am înţeles că vor să încheie un protocol cu directorul sucursalei pentru modificarea legislaţiei şi atunci s-ar putea să deblocăm, dar încă o dată vă spun, ziua de astăzi este esenţială”, spune prefectul de Harghita.

Salina Praid are 135 de angajaţi, iar 80% dintre ei câştigă minimul pe economie şi cer majorări. De asemenea, o altă solicitare vizează schimbarea directorului salinei, Seprődi Zoltán, pentru că „s-ar comporta ciudat, urât, cu oamenii”, potrivit liderului de sindicat.

Potrivit liderului de sindicat al Salinei Praid, Kelemen Jozsef, şi la salinele Slănic Prahova şi Târgu Ocna sunt proteste.

„Continuăm protestul la Salina Praid. Acum a intrat în protest spontan şi Salina Târgu Ocna din informaţiile noastre. Au fost cei de la minister joi la Slănic Prahova, nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Din partea ministerului s-a convocat o şedinţă a Consiliului de Administraţie care se va ţine marţi de la ora 10.00. Aşteptăm rezultatele de la Consiliul de Administraţie, factorul de decizie”, a spus Kelemen Jozsef.

Liderul de sindicat a mai spus că protestul va continua cel puţin până mâine la ora 12.00.

„N-are rost să ne deplasăm la Bucureşti, dacă au fost la Slănic. De ce să mă deplasez la Ministerul Economiei dacă dânşii au fost la Slănic Prahova, au avut acelaşi nemulţumiri ca la Praid, şi nu s-a rezolvat nimic”, a spus Kelemen Jozsef, întrebat dacă refuză deplasarea la Bucureşti.

Acţiunile Salinei Praid sunt deţinute în proporţie de 51% de Ministerul Economiei şi 49% de Fondul Proprietatea, iar principalele activităţi vizează extracţia sării şi turismul.

Şi cei peste 200 de angajaţi ai Salinei Slănic continuă protestul început în urmă cu aproape o săptămână. Zeci de camioane aşteaptă la poarta minei să ridice comenzile de sare pentru curăţarea drumurilor.

Oamenii nu s-au mai blocat în subteran, ci au ales să protesteze în curtea unităţii.

Liderul de sindicat al Salinei Slănic, Alexandru Drăgoi, a declarat că angajaţii vor continua greva până când nu vor avea salariile mărite.

„Nu ne-am mai blocat în subteran, ca să nu ne punem viaţa în pericol. Greva e în curtea unităţii. Suntem 212 angajaţi. Oamenii sunt decişi să continue, nu vor să renunţe la grevă, chiar dacă riscă să nu-şi ia salariile deloc”, a declarat Drăgoi.

Potrivit acestuia, din cauza grevei, sare pentru deszăpezire nu a fost livrată, zeci de camioane fiind la poarta minei.

„Sunt camioanele aici. Joi am mai livrat ceva sare. Acum e o comandă de la Compania Naţională de Drumuri de 3.000 de tone de sare şi de la primării de alte 1.000 de tone. Primăriile au spus că se mai descurcă cu ce au. Activitatea aceasta e blocată”, a spus liderul de sindicat.

Şi mina turistică, unde sute de persoane veneau în weekend pentru concentraţia mare de aerosoli naturali, este închisă.

Protestul la Salina Slănic a fost declanşat marţea trecută, când angajaţii s-au prezentat la serviciu, dar au refuzat să lucreze. Directorul Sucursalei Slănic Prahova, Anghel Belea, declara atunci că salariaţii sunt nemulţumiţi de salarii.

Miercuri seara protestul de la Salina Slănic a fost suspedat după discuţii între sindicalişti şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, iar vineri a fost reluat. Angajaţii de la Salina Slănic anunţau atunci că de luni intenţionează să se blocheze în subteran.

Salina Slănic livrează sare pentru deszăpezirea principalelor artere de circulaţie, principalul client fiind CNADNR.

  • prin lume
  • stat de drept
  • politica
  • actualitate
  • intro2
BILETUL COSTĂ 4 LEI. Peste 40 de colecţionari din toată ţara vor participa, în perioada 22 - 24 iunie, la Târgul de antichităţi de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. [ Citeste mai departe ]

22 iunie 2018

AZI Prin Lume

MERKEL, FORŢATĂ SĂ GĂSEASCĂ O SOLUŢIE LA NIVEL EUROPEAN ÎN PRIVINŢA MIGRANŢILOR. Doi din cinci germani vor ca şefa executivului federal, Angela Merkel, să demisioneze în urma disputei din interiorul guvernului cu privire la gestionarea migranţilor la frontierele ţării, indică un sondaj dat publicităţii astăzi, preluat de DPA. [ Citeste mai departe ]

22 iunie 2018

AZI Stat de drept

NU ŞTIE DE MODIFICĂRILE ULTERIOARE FĂCUTE ÎN COMISIA IORDACHE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că proiectele de lege privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au plecat de la Ministerul Justiţiei fiind puse în acord doar cu directivele europene privind confiscarea extinsă şi prezumţia de nevinovăţie şi că nu ştie de modificările ulterioare făcute în Comisia Iordache şi contestate de societatea civilă, de opoziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis. [ Citeste mai departe ]

22 iunie 2018

AZI În cultură

PRIMUL SAT TURISTIC DIN ROMÂNIA. Noaptea de Sânziene este sărbătorită în satul turistic Şirnea, comuna braşoveană Fundata, printr-o serie de manifestări care încep sâmbătă, la ora 18.00, potrivit organizatorilor evenimentului. [ Citeste mai departe ]

22 iunie 2018

AZI Prin ţară

DIN NOU INUNDAŢII ÎN VAIDEENI. Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 22 de localităţi din 14 judeţe şi municipiul Bucureşti. ANM a emis 80 de atenţionări şi avertizări meteorologice de vremea rea. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Străzi inundate şi maşini blocate în apă, după ploaia din Capitală

Străzi inundate şi maşini blocate în apă, după ploaia din Capitală

Ploaia din cursul acestei dimineţi a provocat inundaţii pe străzile mai multor sectoare ale... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

MFP sprijină transporii rutieri printr-o schemă de ajutor de stat

MFP sprijină transporii rutieri printr-o schemă de ajutor de stat

Guvernul a aprobat joi, la propunerea MFP, Memorandumul care prevede încadrarea schemei de ajutor... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Incident de protocol la inaugurarea Consulatului Estoniei de la Constanţa. Steagul Republicii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Simona n-a câştigat. A confirmat!

Simona n-a câştigat. A confirmat!

Până astăzi refrenul cârcotaşilor a fost: o fi ea numărul unu mondial, dar n-a câştigat nici un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Piază rea - Camilla Lackberg

Deşi aflat departe de agitaţia metropolei suedeze, orăşelul Fjällbacka este din nou scenă unor întâmplări stranii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Lumea Disney, tema de anul acesta a celui mai mare festival de sculpturi în nisip din lume

Lumea Disney, tema de anul acesta a celui mai mare festival de sculpturi în nisip din lume

Cel mai mare festival de sculpturi în nisip, Sand Magic Festival, organizat pe o plajă din... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress