Actualitate AZI

Raport al Departamentului de Stat american despre România: „potenţialul investitor ar trebui să fie precaut”

20 iulie 2018  16:30| Actualitate | Echipa de serviciu
Raport al Departamentului de Stat american despre România: „potenţialul investitor ar trebui să fie precaut”

Departamentul de Stat al SUA a întocmit un raport privind climatul investiţional din România, potrivit căruia orice „potenţial investitor ar trebui să fie precaut când consideră să investească” în ţara noastră.

 „Raportul de ţară întocmit de UE pentru România în 2018 a dezvăluit că procedurile administrative greoaie, progresele lente în furnizarea soluţiilor de guvernare electronică, procedurile complexe privind insolvenţa şi schimbările frecvente de reglementare, cu utilizarea limitată a procedurilor de evaluare a impactului şi de consultare, afectează climatul investiţional”, se arată în raportul Departamentului de Stat.

Deşi ritmul reformelor economice a încetinit, România rămâne un lider regional în eforturile judiciare de combatere a corupţiei la nivel înalt şi mediu. Cu toate acestea, precizează Departamentul de Stat, încercările din ianuarie 2017 de a submina procurorii anticorupţie ai României şi de a slăbi independenţa judiciară au zguduit încrederea investitorilor în angajamentul Guvernului de a combate corupţia.

Unii lideri guvernamentali au acuzat „companiile multinaţionale” de sponsorizarea unor manifestaţii stradale împotriva acestor măsuri.

Raportul susţine că decizia Guvernului român din luna ianuarie 2018 de a transfera plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a afectat în mod negativ toate companiile prin costuri administrative suplimentare rezultate ca urmare a renegocierii şi înregistrării noilor contracte de muncă. În plus, vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de guvern la mai multe companii de stat din sectoare cheie, precum producţia şi exploatarea energiei, a stagnat după 2014. Guvernul României a slăbit punerea în aplicare a codului de guvernanţă corporatistă în companiile de stat după ce în luna decembrie 2017 a scutit mai multe companii de stat de la respectarea acestui cod.

„În ciuda numeroaselor atacuri ale politicienilor români şi ale organizaţiilor mass-media aliate, DNA a continuat investigarea şi urmărirea penală în cazurile de corupţie care implică oficiali din scena politică, juridică şi administrativa, pana în 2017, cu aproape 1.000 de acuzaţi, din care o treime deţineau funcţii publice înalte, iar 189 de oficiali au fost acuzaţi de diverse abuzuri”, potrivit sursei citate.

Departamentul de Stat subliniază că, din 2017, Guvernul României a continuat să complice climatul investiţional prin deciziile şi măsurile luate, dar şi prin faptul că a fost schimbat de atâtea ori, guvernul Dăncilă fiind al treilea în ultimul an şi jumătate.

Aplicarea inconsecventă a legilor existente, inclusiv a celor legate de protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, serveşte, de asemenea, la descurajarea investiţiilor.

Printre multele probleme semnalate de raportul realizat de Departamentul de Stat este evocată şi corupţia, iar Parlamentul României este principalul vinovat pentru neimplementarea recomandărilor făcute de Comisia Europeană în rapoartele MCV. Guvernul a pus în aplicare doar una din cele 12 recomandări făcute de Comisia Europeană.

Companiile americane acuză că li se cere şpagă

Totodată, raportul Departamentului de Stat notează faptul că mai multe companii americane s-au plâns de faptul că autorităţile din România le solicită şpagă.

Investitorii americani s-au plâns atât de corupţia de la nivel guvernamental, cât şi de cea de la nivelul climatului investiţional, evocând frecvent serviciul vamal, funcţionării de la nivelul primăriei, dar şi autorităţile financiare locale.

  În unele cazuri, cererile de mită din partea autorităţilor ajung până la punctul de hărţuire. De exemplu, companiile raportează cereri de mită „atunci când sunt necesare îmbunătăţiri ale infrastructurii locale pentru a facilita operaţiunile de afaceri, în special pentru drumurile finanţate din bugetul local”, arată raportul Departamentului de Stat.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

16 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

SÂMBĂTĂ ŞI DUMINICĂ, ÎNTRE ORELE 12.00-18.00. Comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România şi Republica Moldova vor participa, sâmbătă şi duminică, între orele 12.00-18.00, în Parcul Crângaşi la Festivalul Marii Uniri, potrivit Primăriei Sectorului 6. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE ÎL SUSŢINE ŞI ÎN EVENTUALITATEA UNEI MOŢIUNI DE CENZURĂ. Premierul ceh Andrej Babis a subliniat, astăzi, că nu va demisiona niciodată, în condiţiile în care mii de cehi au ieşit în stradă, la Praga, pentru a-l contesta, pe fondul acuzaţiilor de răpire şi fraudă ce i-au fost aduse relatează Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

MAJORITATEA, CU SUSPENDARE. 12 indivizi au fost condamnaţi, astăzi, în primă instanţă, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii publice la mitingul anti-ordonanţa 13, din februarie anul trecut care a scos în stradă peste 150.000 de oameni, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI În cultură

UN SECOL DE UNITATE ROMÂNEASCĂ ŞI 140 DE ANI DE RELAŢII DIPLOMATICE ÎNTRE ROMÂNIA ŞI TURCIA. Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul special al Orchestrei Prezidenţiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic, într-un concert extraordinar susţinut astăzi, de la ora 20.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidenţiale Ankara. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

INVESTIŢIE DE SUTE DE MII DE EURO ÎN CULTURI DE CANNABIS ŞI RIG-URI DE MINAT CRIPTOMONEDE. Trei bărbaţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de procurorii DIICOT iar alţi patru au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în urma unor percheziţii în judeţul Dâmboviţa pentru destructurarea unei grupări care, în ultimii trei ani, ar fi produs şi distribuit în Capitală şi în judeţele limitrofe peste două tone de produse cannabice. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că persoanele fizice care au depus Declaraţia Unică până... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress