Actualitate AZI

Raport al Departamentului de Stat american despre România: „potenţialul investitor ar trebui să fie precaut”

20 iulie 2018  16:30| Actualitate | Echipa de serviciu
Raport al Departamentului de Stat american despre România: „potenţialul investitor ar trebui să fie precaut”

Departamentul de Stat al SUA a întocmit un raport privind climatul investiţional din România, potrivit căruia orice „potenţial investitor ar trebui să fie precaut când consideră să investească” în ţara noastră.

 „Raportul de ţară întocmit de UE pentru România în 2018 a dezvăluit că procedurile administrative greoaie, progresele lente în furnizarea soluţiilor de guvernare electronică, procedurile complexe privind insolvenţa şi schimbările frecvente de reglementare, cu utilizarea limitată a procedurilor de evaluare a impactului şi de consultare, afectează climatul investiţional”, se arată în raportul Departamentului de Stat.

Deşi ritmul reformelor economice a încetinit, România rămâne un lider regional în eforturile judiciare de combatere a corupţiei la nivel înalt şi mediu. Cu toate acestea, precizează Departamentul de Stat, încercările din ianuarie 2017 de a submina procurorii anticorupţie ai României şi de a slăbi independenţa judiciară au zguduit încrederea investitorilor în angajamentul Guvernului de a combate corupţia.

Unii lideri guvernamentali au acuzat „companiile multinaţionale” de sponsorizarea unor manifestaţii stradale împotriva acestor măsuri.

Raportul susţine că decizia Guvernului român din luna ianuarie 2018 de a transfera plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a afectat în mod negativ toate companiile prin costuri administrative suplimentare rezultate ca urmare a renegocierii şi înregistrării noilor contracte de muncă. În plus, vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de guvern la mai multe companii de stat din sectoare cheie, precum producţia şi exploatarea energiei, a stagnat după 2014. Guvernul României a slăbit punerea în aplicare a codului de guvernanţă corporatistă în companiile de stat după ce în luna decembrie 2017 a scutit mai multe companii de stat de la respectarea acestui cod.

„În ciuda numeroaselor atacuri ale politicienilor români şi ale organizaţiilor mass-media aliate, DNA a continuat investigarea şi urmărirea penală în cazurile de corupţie care implică oficiali din scena politică, juridică şi administrativa, pana în 2017, cu aproape 1.000 de acuzaţi, din care o treime deţineau funcţii publice înalte, iar 189 de oficiali au fost acuzaţi de diverse abuzuri”, potrivit sursei citate.

Departamentul de Stat subliniază că, din 2017, Guvernul României a continuat să complice climatul investiţional prin deciziile şi măsurile luate, dar şi prin faptul că a fost schimbat de atâtea ori, guvernul Dăncilă fiind al treilea în ultimul an şi jumătate.

Aplicarea inconsecventă a legilor existente, inclusiv a celor legate de protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, serveşte, de asemenea, la descurajarea investiţiilor.

Printre multele probleme semnalate de raportul realizat de Departamentul de Stat este evocată şi corupţia, iar Parlamentul României este principalul vinovat pentru neimplementarea recomandărilor făcute de Comisia Europeană în rapoartele MCV. Guvernul a pus în aplicare doar una din cele 12 recomandări făcute de Comisia Europeană.

Companiile americane acuză că li se cere şpagă

Totodată, raportul Departamentului de Stat notează faptul că mai multe companii americane s-au plâns de faptul că autorităţile din România le solicită şpagă.

Investitorii americani s-au plâns atât de corupţia de la nivel guvernamental, cât şi de cea de la nivelul climatului investiţional, evocând frecvent serviciul vamal, funcţionării de la nivelul primăriei, dar şi autorităţile financiare locale.

  În unele cazuri, cererile de mită din partea autorităţilor ajung până la punctul de hărţuire. De exemplu, companiile raportează cereri de mită „atunci când sunt necesare îmbunătăţiri ale infrastructurii locale pentru a facilita operaţiunile de afaceri, în special pentru drumurile finanţate din bugetul local”, arată raportul Departamentului de Stat.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress