Actualitate AZI

România este dispusă să se implice în soluţionarea problemei dintre Serbia şi Kosovo

08 martie 2018  15:30| Actualitate | Echipa de serviciu
România este dispusă să se implice în soluţionarea problemei dintre Serbia şi Kosovo

Şeful statului, Klaus Iohannis, l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

„Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune (...) Suntem optimişti în această privinţă (...) Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest”, a declarat preşedintele Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Cotroceni.

Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, a afirmat Klaus Iohannis.

„Kosovo este o temă care este complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest şi aici vom rămâne într-o legătură strânsă (...) Noi suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă”, a declarat preşedintele.

„Este cert faptul că România nu a recunoscut independenţa Kosovo. Pentru noi chestiunea Kosovo este o chestiune foarte mare, dar ne vom strădui să găsim o soluţie de compromis. Pentru a găsi această soluţie este nevoie de dorinţe minimaliste. Sunt convins că România, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le vor aborda intrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană”, a declarat Vučić.

În ceea ce priveşte migraţia, Klaus Iohannis a afirmat că vor exista migranţi în continuare la graniţa dintre Serbia şi România, precizând însă că nu există probleme între cele două ţări în această privinţă.

„Migranţi vom avea şi în continuare, nu trebuie să-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu şi atunci e nevoie de proceduri foarte clare, pe zona de graniţă. (...) Sunt convins că se vor găsi colaborări din ce în ce mai eficiente. (...) Cred că nu avem nicio problemă între Serbia şi România în această privinţă”, a declarat Iohannis.

Întrebat când se va vedea un rezultat concret în privinţa Autostrăzii Belgrad – Timişoara, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „trebuie să tratăm cu maximă seriozitate chestiunea infrastructurii. Fără o infrastructură de transport, restul sunt poveşti. Cu certitudine, aici intră şi turismul, intră şi legăturile între persoanele din cele două ţări. Acum mulţi ani, când am mai fost doar simplu turist în Europa, am simţit pe propria piele nevoia unei infrasturcturi, undeva în anii ’90. Am considerat că vreau să văd Serbia şi lucrurile au fost ok. Am trecut prin Belgrad, oameni foarte deschişi, oameni foarte prietenoşi, dar când m-am apropiat de graniţa sârbo-română, a fost un pic mai complicat, findcă au fost relativ puţine indicatoare şi drumul devenea din ce în ce mai îngust, şi în ultimul sat sârb înaintea graniţei cu România, într-un sens giratoriu, am găsit un un indicator pe care scria abia lizibil România. Cred că trebuie să depăşim definitiv această fază în care, cu cât ne apropiem de graniţă, legătura devine tot mai puţin evidentă.. Vreau şi îmi doresc să avem conectări care ne fac mândri că suntem veciini şi înlescnesc schimburile economice”, a răspuns Iohannis.

 „Noi suntem interesaţi să realizăm partea aceasta de autostrada. (...) Avem speranţa că prietenii noştri români ne vor acorda sprijinul necesar”, a spus Aleksandar Vučić.

Vučić a susţinut că, în ceea ce priveşte comunitatea română din Serbia, se va strădui să facă multe lucrurui importante şi că nu îl va dezamăgi pe Iohannis în această privinţă.

„În ceea ce priveşte situaţia comunităţii române din Serbia noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul Preşedinte Iohannis va putea spune, acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul comunităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul Preşedinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacţie a necesităţilor şi drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situaţia comunităţii sârbe din România”, a adăugat preşedintele sârb.

Întrebat de jurnalişti în ce stadiu se află procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiţă din Serbia, Iohannis a precizat că nu are foarte multe informaţii în acest sens şi „nu este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”.

„Mă aşteptam să mă întrebaţi despre această chestiune şi l-am întrebat. Nu ştie, dar cu siguranţă se va da un verdict în această chestiune, nu a ştiut să îmi spună mai mult, nici eu nu ştiu. Nu este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”, a subliniat Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, Aleksandar Vučić a transmis că nici domnia sa nu ştie foarte multe lucruri despre acest aspect, dar a transmis mai departe informaţia, către Ministerul Justiţiei din Serbia.

„Nu am prea multe date în acest sens, dar organele juridice se ocupă de această chestiune. Când m-a întrebat, am transmis-o mai departe Ministerului de Justiţie din Serbia. Noi vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare”, a precizat Vučić.

Fostul deputat a reuşit să scape de filaj şi să fugă din ţară în 2016. Are cinci dosare penale în România pentru corupţie. Aflat pe lista celor mai căutate persoane, Sebastian Ghiţă a fost prins de poliţiştii sârbi, pe 13 aprilie, la Belgrad.

Preşedintele sârb se va mai întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, care va oferi şi un dejun de lucru în onoarea sa, la Vila Lac 1 şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

14 decembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

NINSORI ÎN JUMĂTATE DE ŢARĂ. Din această seară până duminică dimineaţă, ninsorile se vor intensifica şi se vor extinde în jumătate de ţară, anunţă meteorologii. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI Prin Lume

ERDOGAN CAUTĂ SURSA DE FINANŢARE A SUSŢINĂTORILOR LUI GULEN. Autorităţile din Turcia au reţinut, astăzi, 219 militari, printre care şi patru colonei, suspectaţi de legături cu reţeaua clericului Gulen, considerată responsabilă pentru lovitura de stat eşuată din anul 2016, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI Stat de drept

EXTRĂDAREA JURNALISTULUI TURC. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti a respins, astăzi, cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia „Zaman România”. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI În cultură

O IMAGINE A OBICEIURILOR ŞI ACTIVITĂŢILOR LOCUITORILOR ORAŞULUI OTOMAN. Casa Artelor din Timişoara va găzdui, astăzi, de la ora 18.30, ultima ediţie din acest an a proiectului intitulat „Seri de patrimoniu”, iniţiat de Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, când vor fi prezentate „Vicii şi delicii în Timişoara otomană”, reţete ce răsfăţau cetatea cu dulciuri şi fructe exotice, în timp ce descoperirile arheobotanice vor completa imaginea îndeletnicirilor gastronomice ale autohtonilor. [ Citeste mai departe ]

14 decembrie 2018

AZI Prin ţară

101 ANI DE EXISTENŢĂ A CANTINEI SOCIALE DIN ORAŞ. Cel mai mare sandwich din România, lung de 101 metri, a fost realizat, astăzi, în Piaţa Unirii din Timişoara, iar apoi bucăţi din el au fost oferite trecătorilor, cu scopul marcării a 101 ani de existenţă a cantinei sociale din oraş. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

163 de şoferi prinşi la volan după ce au consumat droguri

163 de şoferi prinşi la volan după ce au consumat droguri

În ultimul an, 163 de şoferi din Capitală au fost depistaţi la volan după ce au consumat droguri,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Românii mai au la dispoziţie încă o săptămână pentru investi în titlurile de stat CENTENAR

Românii mai au la dispoziţie încă o săptămână pentru investi în titlurile de stat CENTENAR

Ministerul Finanţelor Publice a lansat a treia emisiune de titluri de stat către populaţie, cu o... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Drepturile Omului şi Statul de Drept

Drepturile Omului şi Statul de Drept

Românii au făcut o revoluţie pentru a recâştiga drepturile fundamentale de care un regim... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Moștenirea - Yrsa Sigurdardóttir

Singura persoană care ar putea deţine cheia unui tulburător caz de crimă este Margrét, fiica de şapte ani a victimei. Fetiţa a fost găsită ascunsă în camera unde a murit mama ei, însă refuză să vorbească.

[ Vezi toate ]

Magazin

Oraş inundat cu... ciocolată

Oraş inundat cu... ciocolată

Un „râu” de ciocolată, provenind de la o fabrică de praline, a inundat, la începutul săptămânii,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

O companie britanică retrage de la vânzare slime-uri

O companie britanică retrage de la vânzare slime-uri

Compania britanică Hamleys, care produce slime-uri, a retras produsele de la vânzare, după ce un... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress