Actualitate AZI

România este dispusă să se implice în soluţionarea problemei dintre Serbia şi Kosovo

08 martie 2018  15:30| Actualitate | Echipa de serviciu
România este dispusă să se implice în soluţionarea problemei dintre Serbia şi Kosovo

Şeful statului, Klaus Iohannis, l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

„Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune (...) Suntem optimişti în această privinţă (...) Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest”, a declarat preşedintele Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Cotroceni.

Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, a afirmat Klaus Iohannis.

„Kosovo este o temă care este complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest şi aici vom rămâne într-o legătură strânsă (...) Noi suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă”, a declarat preşedintele.

„Este cert faptul că România nu a recunoscut independenţa Kosovo. Pentru noi chestiunea Kosovo este o chestiune foarte mare, dar ne vom strădui să găsim o soluţie de compromis. Pentru a găsi această soluţie este nevoie de dorinţe minimaliste. Sunt convins că România, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le vor aborda intrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană”, a declarat Vučić.

În ceea ce priveşte migraţia, Klaus Iohannis a afirmat că vor exista migranţi în continuare la graniţa dintre Serbia şi România, precizând însă că nu există probleme între cele două ţări în această privinţă.

„Migranţi vom avea şi în continuare, nu trebuie să-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu şi atunci e nevoie de proceduri foarte clare, pe zona de graniţă. (...) Sunt convins că se vor găsi colaborări din ce în ce mai eficiente. (...) Cred că nu avem nicio problemă între Serbia şi România în această privinţă”, a declarat Iohannis.

Întrebat când se va vedea un rezultat concret în privinţa Autostrăzii Belgrad – Timişoara, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „trebuie să tratăm cu maximă seriozitate chestiunea infrastructurii. Fără o infrastructură de transport, restul sunt poveşti. Cu certitudine, aici intră şi turismul, intră şi legăturile între persoanele din cele două ţări. Acum mulţi ani, când am mai fost doar simplu turist în Europa, am simţit pe propria piele nevoia unei infrasturcturi, undeva în anii ’90. Am considerat că vreau să văd Serbia şi lucrurile au fost ok. Am trecut prin Belgrad, oameni foarte deschişi, oameni foarte prietenoşi, dar când m-am apropiat de graniţa sârbo-română, a fost un pic mai complicat, findcă au fost relativ puţine indicatoare şi drumul devenea din ce în ce mai îngust, şi în ultimul sat sârb înaintea graniţei cu România, într-un sens giratoriu, am găsit un un indicator pe care scria abia lizibil România. Cred că trebuie să depăşim definitiv această fază în care, cu cât ne apropiem de graniţă, legătura devine tot mai puţin evidentă.. Vreau şi îmi doresc să avem conectări care ne fac mândri că suntem veciini şi înlescnesc schimburile economice”, a răspuns Iohannis.

 „Noi suntem interesaţi să realizăm partea aceasta de autostrada. (...) Avem speranţa că prietenii noştri români ne vor acorda sprijinul necesar”, a spus Aleksandar Vučić.

Vučić a susţinut că, în ceea ce priveşte comunitatea română din Serbia, se va strădui să facă multe lucrurui importante şi că nu îl va dezamăgi pe Iohannis în această privinţă.

„În ceea ce priveşte situaţia comunităţii române din Serbia noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul Preşedinte Iohannis va putea spune, acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul comunităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul Preşedinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacţie a necesităţilor şi drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situaţia comunităţii sârbe din România”, a adăugat preşedintele sârb.

Întrebat de jurnalişti în ce stadiu se află procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiţă din Serbia, Iohannis a precizat că nu are foarte multe informaţii în acest sens şi „nu este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”.

„Mă aşteptam să mă întrebaţi despre această chestiune şi l-am întrebat. Nu ştie, dar cu siguranţă se va da un verdict în această chestiune, nu a ştiut să îmi spună mai mult, nici eu nu ştiu. Nu este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”, a subliniat Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, Aleksandar Vučić a transmis că nici domnia sa nu ştie foarte multe lucruri despre acest aspect, dar a transmis mai departe informaţia, către Ministerul Justiţiei din Serbia.

„Nu am prea multe date în acest sens, dar organele juridice se ocupă de această chestiune. Când m-a întrebat, am transmis-o mai departe Ministerului de Justiţie din Serbia. Noi vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare”, a precizat Vučić.

Fostul deputat a reuşit să scape de filaj şi să fugă din ţară în 2016. Are cinci dosare penale în România pentru corupţie. Aflat pe lista celor mai căutate persoane, Sebastian Ghiţă a fost prins de poliţiştii sârbi, pe 13 aprilie, la Belgrad.

Preşedintele sârb se va mai întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, care va oferi şi un dejun de lucru în onoarea sa, la Vila Lac 1 şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2
BILETUL COSTĂ 30 DE LEI. Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) se deschide, sâmbătă, publicului, la Romexpo, după 11 ani de absenţă. SIAB este deschis până pe 1 aprilie şi a fost reintrodus în calendarul oficial pentru acest an al Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile (OICA). [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Prin Lume

Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes (sudul Franţei) a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul unde acesta se retrăsese cu un jandarm luat ostatic, potrivit France Presse. [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Stat de drept

ABUZ ÎN SERVICIU. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost achitat definitiv, astăzi, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi nu a respectat dispoziţiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale eoliene, potrivit Agerpres. [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI În cultură

Salvo Montalbano, „pirsonalmente-n pirsoană”. Sicilian get-beget. Bărbat bine și deștept. Curojos și înțelept. Cărți alese răsfoind, cu iuțeală chibzuind. Multe chestii intuind, pân` la urmă izbutind. În anchete fel de fel, mânat de un singur țel. Adevăru-adevărat. Pentru asta respectat și, după caz, ajutat chiar de unii mafioți... [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Prin ţară

AU PLECAT CU SEIFUL PLIN. Un jaf a avut loc la o casă de schimb valutar din localitatea Chişineu Criş, din judeţul Arad, în noaptea de joi spre vineri, hoţii reuşind să fugă cu seiful plin cu bani, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Sorin Vezeteu, declarat post-mortem Poliţistul Anului 2017

Sorin Vezeteu, declarat post-mortem Poliţistul Anului 2017

Ministerul de Interne i-a acordat post-mortem, joi, Emblema de Onoare a Poliţiei Române... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Pauză la sistemele informatice ale BCR

Pauză la sistemele informatice ale BCR

Banca Comercială Română (BCR) oprește în noaptea de vineri spre sâmbătă, între orele 23.00 –... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Vid legislativ

Vid legislativ

După bărbatul din Vaslui care nu a reuşit să obţină sentinţa care să ateste că e viu, justiţia... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Telegrame A.N. Listele negre ale Comisiei

Telegrame A.N. Listele negre ale Comisiei

După 6 ani, la București face explozie o scrisoare a comisiei Europene adresată Guvernului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Rudolf de Habsburg şi secretele de la Mayerling - Jean des Cars

Această carte încearcă să ridice vălul care acoperă una dintre marile enigme ale istoriei. În zorii zilei de 30 ianuarie 1889, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, nu departe de Viena, este descoperit cadavrul arhiducelui Rudolf de Habsburg, singurul fiu al împăratului Franz Joseph şi al Elisabetei, alături de trupul neînsufleţit al unei tinere de 17 ani, Maria (Mary) Vetsera.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Actriţa americană Cynthia Nixon, interpreta avocatei Miranda Hobbes din serialul şi filmele... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Organismul are de suferit din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, cei mai afectaţi fiind... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress