Actualitate AZI

România este dispusă să se implice în soluţionarea problemei dintre Serbia şi Kosovo

08 martie 2018  15:30| Actualitate | Echipa de serviciu
România este dispusă să se implice în soluţionarea problemei dintre Serbia şi Kosovo

Şeful statului, Klaus Iohannis, l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

„Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune (...) Suntem optimişti în această privinţă (...) Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest”, a declarat preşedintele Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Cotroceni.

Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, a afirmat Klaus Iohannis.

„Kosovo este o temă care este complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest şi aici vom rămâne într-o legătură strânsă (...) Noi suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă”, a declarat preşedintele.

„Este cert faptul că România nu a recunoscut independenţa Kosovo. Pentru noi chestiunea Kosovo este o chestiune foarte mare, dar ne vom strădui să găsim o soluţie de compromis. Pentru a găsi această soluţie este nevoie de dorinţe minimaliste. Sunt convins că România, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le vor aborda intrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană”, a declarat Vučić.

În ceea ce priveşte migraţia, Klaus Iohannis a afirmat că vor exista migranţi în continuare la graniţa dintre Serbia şi România, precizând însă că nu există probleme între cele două ţări în această privinţă.

„Migranţi vom avea şi în continuare, nu trebuie să-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu şi atunci e nevoie de proceduri foarte clare, pe zona de graniţă. (...) Sunt convins că se vor găsi colaborări din ce în ce mai eficiente. (...) Cred că nu avem nicio problemă între Serbia şi România în această privinţă”, a declarat Iohannis.

Întrebat când se va vedea un rezultat concret în privinţa Autostrăzii Belgrad – Timişoara, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „trebuie să tratăm cu maximă seriozitate chestiunea infrastructurii. Fără o infrastructură de transport, restul sunt poveşti. Cu certitudine, aici intră şi turismul, intră şi legăturile între persoanele din cele două ţări. Acum mulţi ani, când am mai fost doar simplu turist în Europa, am simţit pe propria piele nevoia unei infrasturcturi, undeva în anii ’90. Am considerat că vreau să văd Serbia şi lucrurile au fost ok. Am trecut prin Belgrad, oameni foarte deschişi, oameni foarte prietenoşi, dar când m-am apropiat de graniţa sârbo-română, a fost un pic mai complicat, findcă au fost relativ puţine indicatoare şi drumul devenea din ce în ce mai îngust, şi în ultimul sat sârb înaintea graniţei cu România, într-un sens giratoriu, am găsit un un indicator pe care scria abia lizibil România. Cred că trebuie să depăşim definitiv această fază în care, cu cât ne apropiem de graniţă, legătura devine tot mai puţin evidentă.. Vreau şi îmi doresc să avem conectări care ne fac mândri că suntem veciini şi înlescnesc schimburile economice”, a răspuns Iohannis.

 „Noi suntem interesaţi să realizăm partea aceasta de autostrada. (...) Avem speranţa că prietenii noştri români ne vor acorda sprijinul necesar”, a spus Aleksandar Vučić.

Vučić a susţinut că, în ceea ce priveşte comunitatea română din Serbia, se va strădui să facă multe lucrurui importante şi că nu îl va dezamăgi pe Iohannis în această privinţă.

„În ceea ce priveşte situaţia comunităţii române din Serbia noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul Preşedinte Iohannis va putea spune, acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul comunităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul Preşedinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacţie a necesităţilor şi drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situaţia comunităţii sârbe din România”, a adăugat preşedintele sârb.

Întrebat de jurnalişti în ce stadiu se află procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiţă din Serbia, Iohannis a precizat că nu are foarte multe informaţii în acest sens şi „nu este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”.

„Mă aşteptam să mă întrebaţi despre această chestiune şi l-am întrebat. Nu ştie, dar cu siguranţă se va da un verdict în această chestiune, nu a ştiut să îmi spună mai mult, nici eu nu ştiu. Nu este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”, a subliniat Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, Aleksandar Vučić a transmis că nici domnia sa nu ştie foarte multe lucruri despre acest aspect, dar a transmis mai departe informaţia, către Ministerul Justiţiei din Serbia.

„Nu am prea multe date în acest sens, dar organele juridice se ocupă de această chestiune. Când m-a întrebat, am transmis-o mai departe Ministerului de Justiţie din Serbia. Noi vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare”, a precizat Vučić.

Fostul deputat a reuşit să scape de filaj şi să fugă din ţară în 2016. Are cinci dosare penale în România pentru corupţie. Aflat pe lista celor mai căutate persoane, Sebastian Ghiţă a fost prins de poliţiştii sârbi, pe 13 aprilie, la Belgrad.

Preşedintele sârb se va mai întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, care va oferi şi un dejun de lucru în onoarea sa, la Vila Lac 1 şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

  • prin lume
  • stat de drept
  • bani
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

CONCERT ŞI SPECTACOL MULTIMEDIA. Fântânile din Piaţa Unirii se redeschid joi, cu un spectacol multimedia şi un concert al Orchestrei Simfonice Bucureşti, anunţă Primăria Generală. Accesul este gratuit. În perimetrul Pieţei Unirii şi a Parcului Unirii vor fi restricţii de circulaţie în intervalul orar 18.00 – 23.00. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Prin Lume

ECHIPELE DE SALVARE DEZGROAPĂ VICTIMELE ALUNECĂRII DE TEREN DIN LOCALITATEA MINIERĂ ITOGON. Bilanţul taifunului Mangkhut care a lovit arhipelagul Filipine a crescut la 81 de morţi şi ar putea să crească în continuare, au anunţat, astăzi, autorităţile, citate de AFP. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Stat de drept

ACORD DE RECUNOAŞTERE A VINOVĂŢIEI. Fostul preot Cristian Pomohaci a fost audiat, astăzi, la Parchetul General, într-un dosar în care este urmărit penal pentru evaziune fiscală, după ce nu ar fi declarat peste 150.000 de euro, venituri din cedarea folosinţei a 11 bunuri imobile deţinute. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI În cultură

EXPERIENŢĂ VIRTUALĂ DEDICATĂ CENTENARULUI. În perioada 20-23 septembrie, clujenii sunt invitaţi la Festivalul Cluj Symphony Experience, 3 zile care vor aduce împreună diverse naționalități, stiluri muzicale, contexte, oameni, toate pentru a îndeplini un scop comun: armonia. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Prin ţară

FEMEIA DE SERVICIU A ÎNCERCAT SĂ APRINDĂ FOCUL ÎN SOBĂ. Un elev de 14 ani şi o îngrijitoare au fost răniţi şi aproximativ 70 de elevi şi 7 profesori au fost evacuaţi, în urma unei explozii care s-a produs în această dimineaţă la o şcoală din localitatea mureşeană Voiniceni. Explozia nu a fost urmată de incendiu. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România are lipici la tehnologia contactless

România are lipici la tehnologia contactless

Tehnologia contactless a devenit cea mai răspândită formă de plată electronică din România, care... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Cioplitorul în piatră - Camilla Lackberg

Comunitatea din Fjällbacka se confruntă cu o tragedie: o fetiţă a fost găsită înecată în mare, prinsă în năvodul unui pescar. Deşi la început pare un accident, medicii legişti descoperă că plămânii fetiţei nu conţin apa sărată.

[ Vezi toate ]

Magazin

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a anunţat numele primului turist spaţial care va zbura în... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress