Actualitate AZI

România este dispusă să se implice în soluţionarea problemei dintre Serbia şi Kosovo

08 martie 2018  15:30| Actualitate | Echipa de serviciu
România este dispusă să se implice în soluţionarea problemei dintre Serbia şi Kosovo

Şeful statului, Klaus Iohannis, l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

„Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune (...) Suntem optimişti în această privinţă (...) Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest”, a declarat preşedintele Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Cotroceni.

Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, a afirmat Klaus Iohannis.

„Kosovo este o temă care este complicată şi cred că soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcţia europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest şi aici vom rămâne într-o legătură strânsă (...) Noi suntem dispuşi să ne implicăm în găsirea unor soluţii bune pentru întreaga zonă”, a declarat preşedintele.

„Este cert faptul că România nu a recunoscut independenţa Kosovo. Pentru noi chestiunea Kosovo este o chestiune foarte mare, dar ne vom strădui să găsim o soluţie de compromis. Pentru a găsi această soluţie este nevoie de dorinţe minimaliste. Sunt convins că România, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le vor aborda intrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană”, a declarat Vučić.

În ceea ce priveşte migraţia, Klaus Iohannis a afirmat că vor exista migranţi în continuare la graniţa dintre Serbia şi România, precizând însă că nu există probleme între cele două ţări în această privinţă.

„Migranţi vom avea şi în continuare, nu trebuie să-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu şi atunci e nevoie de proceduri foarte clare, pe zona de graniţă. (...) Sunt convins că se vor găsi colaborări din ce în ce mai eficiente. (...) Cred că nu avem nicio problemă între Serbia şi România în această privinţă”, a declarat Iohannis.

Întrebat când se va vedea un rezultat concret în privinţa Autostrăzii Belgrad – Timişoara, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „trebuie să tratăm cu maximă seriozitate chestiunea infrastructurii. Fără o infrastructură de transport, restul sunt poveşti. Cu certitudine, aici intră şi turismul, intră şi legăturile între persoanele din cele două ţări. Acum mulţi ani, când am mai fost doar simplu turist în Europa, am simţit pe propria piele nevoia unei infrasturcturi, undeva în anii ’90. Am considerat că vreau să văd Serbia şi lucrurile au fost ok. Am trecut prin Belgrad, oameni foarte deschişi, oameni foarte prietenoşi, dar când m-am apropiat de graniţa sârbo-română, a fost un pic mai complicat, findcă au fost relativ puţine indicatoare şi drumul devenea din ce în ce mai îngust, şi în ultimul sat sârb înaintea graniţei cu România, într-un sens giratoriu, am găsit un un indicator pe care scria abia lizibil România. Cred că trebuie să depăşim definitiv această fază în care, cu cât ne apropiem de graniţă, legătura devine tot mai puţin evidentă.. Vreau şi îmi doresc să avem conectări care ne fac mândri că suntem veciini şi înlescnesc schimburile economice”, a răspuns Iohannis.

 „Noi suntem interesaţi să realizăm partea aceasta de autostrada. (...) Avem speranţa că prietenii noştri români ne vor acorda sprijinul necesar”, a spus Aleksandar Vučić.

Vučić a susţinut că, în ceea ce priveşte comunitatea română din Serbia, se va strădui să facă multe lucrurui importante şi că nu îl va dezamăgi pe Iohannis în această privinţă.

„În ceea ce priveşte situaţia comunităţii române din Serbia noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul Preşedinte Iohannis va putea spune, acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul comunităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul Preşedinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacţie a necesităţilor şi drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situaţia comunităţii sârbe din România”, a adăugat preşedintele sârb.

Întrebat de jurnalişti în ce stadiu se află procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiţă din Serbia, Iohannis a precizat că nu are foarte multe informaţii în acest sens şi „nu este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”.

„Mă aşteptam să mă întrebaţi despre această chestiune şi l-am întrebat. Nu ştie, dar cu siguranţă se va da un verdict în această chestiune, nu a ştiut să îmi spună mai mult, nici eu nu ştiu. Nu este treaba preşedinţilor să se ocupe de cei care fug de justiţia românească”, a subliniat Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, Aleksandar Vučić a transmis că nici domnia sa nu ştie foarte multe lucruri despre acest aspect, dar a transmis mai departe informaţia, către Ministerul Justiţiei din Serbia.

„Nu am prea multe date în acest sens, dar organele juridice se ocupă de această chestiune. Când m-a întrebat, am transmis-o mai departe Ministerului de Justiţie din Serbia. Noi vom primi în cursul acestei zile răspuns la această întrebare”, a precizat Vučić.

Fostul deputat a reuşit să scape de filaj şi să fugă din ţară în 2016. Are cinci dosare penale în România pentru corupţie. Aflat pe lista celor mai căutate persoane, Sebastian Ghiţă a fost prins de poliţiştii sârbi, pe 13 aprilie, la Belgrad.

Preşedintele sârb se va mai întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, care va oferi şi un dejun de lucru în onoarea sa, la Vila Lac 1 şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

  • prin lume
  • stat de drept
  • politica
  • actualitate
  • intro2
PESTE 40 DE TRENURI VOR FACE LEGĂTURA CU LITORALUL PÂNĂ PE 9 SEPTEMBRIE. CFR Călători începe, vineri, 29 iunie, programul estival de circulaţie „Trenurile Soarelui”. Până pe 9 septembrie, peste 40 de trenuri vor asigura legături din toată ţara către staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Prin Lume

LUCREAZĂ LA IMPLEMENTAREA ACORDURILOR PRIVIND PROCESUL DE PACE DIN SIRIA. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au discutat, astăzi, la Moscova, despre acordul nuclear cu Iranul şi progresele înregistrate în Peninsula Coreeană, a relatat agenţia de presă TASS, preluată de Reuters. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Stat de drept

SEMNĂTURĂ FALSĂ SAU NU? Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a sesizat Parchetul General pentru a verifica dacă protocolul SRI-PG-ÎCCJ, recent desecretizat, a fost încheiat în condiţiile unor infracţiuni de fals, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI În cultură

11 ZILE DE MUZICĂ LIVE. Timp de 11 zile, în perioada 21 iunie-1 iulie, Cluj este gazda Festivalului Jazz in the Park. Deschiderea oficială va avea loc la Opera Maghiară din Cluj cu concertul Juan de Marcos Afro Cuban All Stars. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Prin ţară

DOSAR PENTRU TENTATIVĂ DE OMOR. Procurorii au stabilit, în cazul cutiei care a explodat la Cluj, că a fost vorba de un dispozitiv artizanal şi au deschis un dosar pentru tentativă de omor. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Străzi inundate şi maşini blocate în apă, după ploaia din Capitală

Străzi inundate şi maşini blocate în apă, după ploaia din Capitală

Ploaia din cursul acestei dimineţi a provocat inundaţii pe străzile mai multor sectoare ale... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Placebo pentru inflaţie

Placebo pentru inflaţie

Băncile centrale care vor să îşi atingă ţinta de inflaţie ar trebui să ia în considerare simplul... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Incident de protocol la inaugurarea Consulatului Estoniei de la Constanţa. Steagul Republicii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Simona n-a câştigat. A confirmat!

Simona n-a câştigat. A confirmat!

Până astăzi refrenul cârcotaşilor a fost: o fi ea numărul unu mondial, dar n-a câştigat nici un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Povestiri din Sevastopol - Lev Tolstoi

Într-un Sevastopol sub asediu, încordarea ce pluteşte în aer se topeşte pentru o clipă dacă priveşti atent fiecare mică scenă ca ruptă din viaţă de zi cu zi a unui orăşel obişnuit.

[ Vezi toate ]

Magazin

Comoară muzicală scoasă la licitaţie la Paris

Comoară muzicală scoasă la licitaţie la Paris

Două manuscrise de Mozart - primul conţinând prima versiune a unei cunoscute arii din opera... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress