Arte AZI

Încep licitaţiile de toamnă la New York

13 noiembrie 2017  14:30| Arte | Cultură
Încep licitaţiile de toamnă la New York

Opere de artă realizate de Marc Chagall, Vicent Van Gogh, Pablo Picasso şi Andy Warhol vor fi puse în vânzare la licitaţiile de toamnă organizate la New York, care debutează astăzi, însă vedeta evenimentului va fi tabloul „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, aflat în centrul unor controverse ai cărei protagonişti sunt un miliardar rus şi un comerciant de artă, informează AFP.

Casa de licitaţii Christie's a anunţat în octombrie că va scoate la vânzare pe 15 noiembrie acest tablou, singurul dintr-o serie de mai puţin de 20 de tablouri ale maestrului renascentist care au supravieţuit până în zilele noastre şi care se află încă într-o colecţie privată.

Experţii acestei case au estimat la 100 de milioane de dolari valoarea acestei pânze cu dimensiuni de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vândută cu doar 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca lucrarea să fie autentificată şi atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005.

Controverse

Miliardarul Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat, care este preşedintele clubului de fotbal AS Monaco, îl acuză pe comerciantul de artă elveţian Yves Bouvier, care ar fi trebuit să îl ajute să investească aproximativ 2 miliarde de dolari în opere de artă, că şi-a acordat marje exorbitante pentru tablourile pe care le achiziţiona în numele lui.

Tabloul „Salvator Mundi”, un portret al lui Iisus Mântuitorul, pictat în jurul anului 1500, ar reprezenta o dovadă flagrantă a acestei escrocherii: Yves Bouvier ar fi cumpărat tabloul de la casa Sotheby's cu 80 de milioane de dolari în 2013 şi l-ar fi revândut lui Dmitri Rybolovlev cu 127,5 milioane de dolari.

Anumite persoane au lansat şi o serie de speculaţii pe această temă, conform cărora, repunând în vânzare tabloul în cadrul unei licitaţii, miliardarul rus, a cărui dispută cu Yves Bouvier se derulează de acum în instanţă, speră să demonstreze că preţul pe care l-a plătit a fost considerabil supraestimat. La rândul lui, Yves Bouvier neagă acuzaţiile şi spune că nu a comis nicio infracţiune.

Reprezentanţii casei Christie's au refuzat să facă comentarii despre această controversă.

Da Vinci în tandem cu Warhol

Pentru a accentua şi mai mult „efectul Da Vinci”, casa Christie's va pune în vânzare acest tablou alături de o operă uriaşă a lui Andy Warhol, intitulată „Sixty Last Suppers”. Reproducând de 60 de ori celebra lucrare „Cina cea de taină” a maestrului renascentist, opera artistului american este estimată la 50 de milioane de dolari.

Printre vedetele licitaţiei de astăzi se mai numără „Contraste de formes”, o compoziţie abstractă realizată de Fernand Leger în 1913, evaluată de casa Christie's la aproximativ 65 de milioane de dolari, „Laboureur dans un champs”, de Vincent Van Gogh, pictat de maestrul olandez de la fereastra sanatoriului Saint Remy, în 1889, care a fost estimat la 50 de milioane de dolari, „Les Amoureux”, realizată de Marc Chagall în timpul unei perioade deosebit de fericite din viaţa lui, estimat între 12 milioane şi 18 milioane de dolari. Tabloul nu şi-a mai schimbat proprietarul din anul 1928.

Warhol, Francisc Bacon şi un bolid de F1 la Sotheby's

Casa Sotheby's a inclus, în cadrul licitaţiei de joi, o altă lucrare importantă realizată de Andy Warhol, în 1972, după vizita preşedintelui american Richard Nixon în China.

Tabloul „Mao”, niciodată expus în public după 1973, este o interpretare art-pop a portretelor oficiale ale lui Mao, ale cărui buze au fost pictate într-o nuanţă de roşu aprins. „Mao” a fost estimat la un preţ cuprins între 30 de milioane şi 40 de milioane de dolari.

La aceeaşi licitaţie va fi pus în vânzare şi un triptic realizat de Francis Bacon în 1996, „Three Studies of George Dyer”, estimat între 35 de milioane şi 45 de milioane de dolari.

Tot joi va fi pusă în vânzare o maşină de curse, un model Ferrari care a câştigat Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco în 2001, cu Michael Schumacher la volan, estimată între 4 milioane şi 5 milioane de dolari.

Licitaţiile de toamnă de la New York ar trebui să genereze în total încasări de peste 1 miliard de dolari pentru casele Christie's şi Sotheby's.

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

15 decembrie 2017

AZI Piaţa ştirilor de azi

LA MUNTE NINGE. Meteorologii au emis un cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, valabil de vineri, ora 18.00, până sâmbătă, ora 14.00, fiind anunţate precipitaţii în vest, nord-vest şi centrul ţării. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Prin Lume

NU SE ÎNŢELEG ÎN PRIVINŢA COTELOR DE REFUGIAŢI. Liderii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi joi şi vineri pentru summitul Consiliului European, s-au contrazis în privinţa cotelor obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri în acest sens, relatează site-ul agenţiei Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Stat de drept

MARTOR ÎNTR-UN DOSAR DE LUARE ŞI DARE DE MITĂ. Fostul finanţator al echipei de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar despre care spune că este „nou”. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI În cultură

DUMINICĂ, ORA 11, INTRARE LIBERĂ. Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio aduc magia colindelor la Sala Radio, într-un concert de Crăciun pentru copii, programat duminică, 17 decembrie, de la ora 11.00, cu intrare liberă. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Prin ţară

ŞOFERUL NU S-AR FI ASIGURAT. Două persoane au fost grav rănite şi una a murit, în această dimineaţă, după ce maşina în care se aflau a fost lovită, la trecerea la nivel cu calea ferată, de un tren în Gara Roşieşti din judeţul Vaslui. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Accident în Bucureşti: o maşină a poliţiei a ajuns peste un taxi

Accident în Bucureşti: o maşină a poliţiei a ajuns peste un taxi

Un autotursim al Poliţiei Capitalei a fost implicat, astăzi, într-un accident rutier pe strada... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Noi reglementări privind controlul ex-ante

Noi reglementări privind controlul ex-ante

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanţă de urgenţă care reglementează modul de realizare a... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Dragoste cu năbădăi

Dragoste cu năbădăi

O avocată din Baroul Iaşi a cerut judecătorilor emiterea unui ordin de protecţie împotriva unui... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Regele a murit, trăiască Regina!

Regele a murit, trăiască Regina!

Regele a murit, trăiască Regina! - pot spune românii, precum francezii în vremurile în care nu-şi... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Rebeliunea - Robyn Young

Regele Scoţiei a murit. Nobilii se luptă pentru putere, fără să ştie că Edward al Angliei are planurile lui. Inspirat de o străveche profeţie, visează de ani întregi la o cucerire nemiloasă, care va schimba soarta englezilor pentru totdeauna.

[ Vezi toate ]

Magazin

127 de miliarde de tone de ploi

127 de miliarde de tone de ploi

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a calculat câtă apă a curs din cer asupra... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola au fost testate cu rezultate promiţătoare,... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress