Bani & Afaceri AZI

CE arde motorul Google cu o amendă de 4,34 miliarde de euro

18 iulie 2018  16:30| Bani & Afaceri | Economie
CE arde motorul Google cu o amendă de 4,34 miliarde de euro

Comisia Europeană (CE) a amendat Google cu 4,34 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE.

Potrivit CE, din 2011, Google a impus restricţii ilegale producătorilor de dispozitive Android şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă pentru a-şi consolida poziţia dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet.

În prezent, compania trebuie să pună capăt efectiv acestor practici în termen de 90 de zile, riscând, în caz contrar, să fie obligată la plata unor penalităţi cu titlu cominatoriu echivalente cu până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie la nivel mondial a Alphabet, societatea-mamă a Google.

„În prezent, internetul mobil reprezintă peste jumătate din traficul de internet la nivel mondial şi a schimbat vieţile a milioane de europeni. Cazul de faţă se referă la trei tipuri de restricţii pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive Android şi operatorilor de reţele pentru a avea asigurarea că traficul de internet de pe dispozitivele Android este canalizat către motorul de căutare Google.

În felul acesta, Google a utilizat Android ca instrument de consolidare a poziţiei dominante a motorului său de căutare. Din cauza acestor practici, societăţile concurente nu au avut posibilitatea de a inova şi de a concura pe baza meritelor, iar consumatorii europeni nu au putut beneficia de o concurenţă efectivă pe această piaţă importantă a dispozitivelor mobile. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor antitrust ale UE”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Mai precis, Google a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicaţie de căutare (Google Search) şi propria sa aplicaţie browser (Chrome) ca o condiţie pentru acordarea licenţei pentru magazinul său de aplicaţii (Play Store); a efectuat, în favoarea anumitor mari producători şi mari operatori de reţele de telefonie mobilă, plăţi condiţionate de preinstalarea în exclusivitate a aplicaţiei Google Search pe dispozitivele acestora şi a împiedicat producători dispuşi să preinstaleze aplicaţii Google să vândă chiar şi un singur dispozitiv mobil inteligent care funcţionează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (aşa-numitele „ramificaţii ale sistemului Android”).

Google obţine marea majoritate a veniturilor prin intermediul produsului său emblematic, motorul de căutare Google. Compania a înţeles rapid că trecerea de la computerele de birou la internetul mobil, care a început la mijlocul anilor 2000, ar reprezenta o schimbare fundamentală pentru Google Search. Prin urmare, Google a elaborat o strategie pentru a anticipa efectele acestei tranziţii şi pentru a se asigura că utilizatorii vor continua să utilizeze Google Search şi pe dispozitivele lor mobile.

În 2005, Google a achiziţionat dezvoltatorul iniţial al sistemului de operare mobil Android, continuând să dezvolte acest sistem. În prezent, aproximativ 80 % din dispozitivele mobile inteligente din Europa şi din întreaga lume funcţionează cu ajutorul sistemului Android.

Când dezvoltă o nouă versiune Android, Google publică online codul sursă. În principiu, acest lucru permite părţilor terţe să descarce şi să modifice acest cod pentru a crea ramificaţii ale sistemului Android. Codul sursă Android, accesibil public, include caracteristicile de bază ale unui sistem de operare destinat dispozitivelor mobile inteligente, dar nu şi aplicaţiile şi serviciile Android aflate în proprietatea Google.

Producătorii de dispozitive care vor să obţină aplicaţii şi servicii Android aflate în proprietatea societăţii Google trebuie să încheie cu aceasta contracte care prevăd restricţii impuse de Google.

Potrivit CE, Google a încheiat contracte şi a aplicat unele dintre aceste restricţii unora dintre marii operatori de reţele de telefonie mobilă, care pot, la rândul lor, să decidă cu privire la aplicaţiile şi serviciile care sunt instalate pe dispozitivele vândute utilizatorilor finali.

Decizia Comisiei vizează trei tipuri specifice de restricţii contractuale pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă. Aceste restricţii au permis Google să utilizeze Android ca instrument de consolidare a poziţiei dominante a motorului său de căutare. Cu alte cuvinte, decizia Comisiei nu pune sub semnul întrebării modelul de sursă deschisă sau sistemul de operare Android.

Comisia concluzionează că Google deţine o poziţie dominantă pe pieţele serviciilor de căutare generală pe internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obţină o licenţă şi ale magazinelor de aplicaţii pentru sistemul de operare mobil Android.

Google deţine o poziţie dominantă pe pieţele naţionale ale căutărilor generale pe internet în întregul Spaţiu Economic European (SEE), adică în toate cele 31 de state membre ale SEE. Google deţine cote de piaţă de peste 90 % în majoritatea statelor membre ale SEE. La intrarea pe aceste pieţe există obstacole majore. Aceasta a fost, de asemenea, concluzia Deciziei „Google Shopping” din iunie 2017.

Amenda de 4.342.865.000 de euro aplicată de Comisie ţine seama de durata şi de gravitatea încălcării. În conformitate cu Orientările din 2006 privind metoda de stabilire a amenzilor, amenda a fost calculată pe baza valorii veniturilor obţinute de Google din publicitatea prin motoare de căutare pe dispozitive Android în SEE.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

19 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRIORITATE AU PROIECTELE CU FONDURI EUROPENE. Suma de 3,8 milioane de lei a fost prevăzută în bugetul municipalităţii ieşene pentru vizita Papei Francisc, a anunţat joi primarul Mihai Chirica. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin Lume

VECINII TREBUIE SĂ STEA DE VORBĂ. Preşedinta estoniană Kersti Kaljulaid s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Moscova, cu ocazia uneia dintre rarele vizite ale unui conducător din ţările baltice în Rusia, ţară care întreţine cu Estonia, la fel ca şi cu vecinele sale - Letonia şi Lituania - relaţii dificile. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Stat de drept

POPULAŢIA A FOST INDUSĂ ÎN EROARE. Procurorii militari care au întocmit rechizitoriul în dosarul „Revoluţiei” susţin că, din 22 decembrie 1989, la nivelul întregii ţări, a fost declanşată o amplă şi complexă acţiune de inducere în eroare - dezinformare şi diversiune - care a dus la instaurarea unei psihoze a terorismului, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI În cultură

DORITORII POT ADMIRA LUCRĂRILE PÂNĂ PE 17 MAI. Expoziţia „România/Franţa - Itinerarii culturale”, care cuprinde o serie de manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze, a fost vernisată, azi, la Biblioteca Academiei Române. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin ţară

A FOST SUPLIMENTAT NUMĂRUL DE ARTERE. Traficul la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II s-a triplat, în ultimele 24 de ore, în urma numărului mare de muncitori români stabiliţi în alte ţări care revin în România pentru a petrece sărbătorile. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Ediţia a patra a cursei de alergare Bucharest International 10K, creată la iniţiativa campioanei... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România se va împrumuta în 2019 pentru anii care urmează

România se va împrumuta în 2019 pentru anii care urmează

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, din a doua parte a acestui an,... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Împotriva uitării

Împotriva uitării

O expoziţie ce cuprinde 78 de portrete de mari dimensiuni ale unor supravieţuitori ai... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Trend descendent al activităţii gripale

Trend descendent al activităţii gripale

Gripa nu mai are caracter epidemic, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress