Bani & Afaceri AZI

CE arde motorul Google cu o amendă de 4,34 miliarde de euro

18 iulie 2018  16:30| Bani & Afaceri | Economie
CE arde motorul Google cu o amendă de 4,34 miliarde de euro

Comisia Europeană (CE) a amendat Google cu 4,34 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE.

Potrivit CE, din 2011, Google a impus restricţii ilegale producătorilor de dispozitive Android şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă pentru a-şi consolida poziţia dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet.

În prezent, compania trebuie să pună capăt efectiv acestor practici în termen de 90 de zile, riscând, în caz contrar, să fie obligată la plata unor penalităţi cu titlu cominatoriu echivalente cu până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie la nivel mondial a Alphabet, societatea-mamă a Google.

„În prezent, internetul mobil reprezintă peste jumătate din traficul de internet la nivel mondial şi a schimbat vieţile a milioane de europeni. Cazul de faţă se referă la trei tipuri de restricţii pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive Android şi operatorilor de reţele pentru a avea asigurarea că traficul de internet de pe dispozitivele Android este canalizat către motorul de căutare Google.

În felul acesta, Google a utilizat Android ca instrument de consolidare a poziţiei dominante a motorului său de căutare. Din cauza acestor practici, societăţile concurente nu au avut posibilitatea de a inova şi de a concura pe baza meritelor, iar consumatorii europeni nu au putut beneficia de o concurenţă efectivă pe această piaţă importantă a dispozitivelor mobile. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor antitrust ale UE”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Mai precis, Google a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicaţie de căutare (Google Search) şi propria sa aplicaţie browser (Chrome) ca o condiţie pentru acordarea licenţei pentru magazinul său de aplicaţii (Play Store); a efectuat, în favoarea anumitor mari producători şi mari operatori de reţele de telefonie mobilă, plăţi condiţionate de preinstalarea în exclusivitate a aplicaţiei Google Search pe dispozitivele acestora şi a împiedicat producători dispuşi să preinstaleze aplicaţii Google să vândă chiar şi un singur dispozitiv mobil inteligent care funcţionează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (aşa-numitele „ramificaţii ale sistemului Android”).

Google obţine marea majoritate a veniturilor prin intermediul produsului său emblematic, motorul de căutare Google. Compania a înţeles rapid că trecerea de la computerele de birou la internetul mobil, care a început la mijlocul anilor 2000, ar reprezenta o schimbare fundamentală pentru Google Search. Prin urmare, Google a elaborat o strategie pentru a anticipa efectele acestei tranziţii şi pentru a se asigura că utilizatorii vor continua să utilizeze Google Search şi pe dispozitivele lor mobile.

În 2005, Google a achiziţionat dezvoltatorul iniţial al sistemului de operare mobil Android, continuând să dezvolte acest sistem. În prezent, aproximativ 80 % din dispozitivele mobile inteligente din Europa şi din întreaga lume funcţionează cu ajutorul sistemului Android.

Când dezvoltă o nouă versiune Android, Google publică online codul sursă. În principiu, acest lucru permite părţilor terţe să descarce şi să modifice acest cod pentru a crea ramificaţii ale sistemului Android. Codul sursă Android, accesibil public, include caracteristicile de bază ale unui sistem de operare destinat dispozitivelor mobile inteligente, dar nu şi aplicaţiile şi serviciile Android aflate în proprietatea Google.

Producătorii de dispozitive care vor să obţină aplicaţii şi servicii Android aflate în proprietatea societăţii Google trebuie să încheie cu aceasta contracte care prevăd restricţii impuse de Google.

Potrivit CE, Google a încheiat contracte şi a aplicat unele dintre aceste restricţii unora dintre marii operatori de reţele de telefonie mobilă, care pot, la rândul lor, să decidă cu privire la aplicaţiile şi serviciile care sunt instalate pe dispozitivele vândute utilizatorilor finali.

Decizia Comisiei vizează trei tipuri specifice de restricţii contractuale pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă. Aceste restricţii au permis Google să utilizeze Android ca instrument de consolidare a poziţiei dominante a motorului său de căutare. Cu alte cuvinte, decizia Comisiei nu pune sub semnul întrebării modelul de sursă deschisă sau sistemul de operare Android.

Comisia concluzionează că Google deţine o poziţie dominantă pe pieţele serviciilor de căutare generală pe internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obţină o licenţă şi ale magazinelor de aplicaţii pentru sistemul de operare mobil Android.

Google deţine o poziţie dominantă pe pieţele naţionale ale căutărilor generale pe internet în întregul Spaţiu Economic European (SEE), adică în toate cele 31 de state membre ale SEE. Google deţine cote de piaţă de peste 90 % în majoritatea statelor membre ale SEE. La intrarea pe aceste pieţe există obstacole majore. Aceasta a fost, de asemenea, concluzia Deciziei „Google Shopping” din iunie 2017.

Amenda de 4.342.865.000 de euro aplicată de Comisie ţine seama de durata şi de gravitatea încălcării. În conformitate cu Orientările din 2006 privind metoda de stabilire a amenzilor, amenda a fost calculată pe baza valorii veniturilor obţinute de Google din publicitatea prin motoare de căutare pe dispozitive Android în SEE.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

14 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

APAR PRECIPITAŢIILE, DAR SLABE CANTITATIV. De joi până duminică vremea se răceşte, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova vor fi temperaturi cu aproximativ 8 grade sub cele normale. În majoritatea regiunilor se vor înregistra precipitaţii, dar nesemnificative din punct de vedere a cantităţii, arată meteorologii. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

„PÂNĂ ÎN PREZENT AU FOST EXTRĂDAŢI 104 MEMBRI AI FETO”. Turcia a trimis unui număr de 83 de ţări cereri de extrădare a peste 450 de presupuşi membri ai Organizaţiei Teroriste Fetullah (FETO), despre care Ankara afirmă că s-a aflat în spatele tentativei de puci din 2016, a declarat, astăzi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

FLORIN IORDACHE NU A PUTUT FI PREZENT. CCR a amânat pentru 28 noiembrie dezbaterea pe sesizarea Camerei Deputaţilor cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public, care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI În cultură

...şi nu numai se-nvârte Nicu Oprea în cartea sa de-acu`. Fie ei poeţi, prozatori ş-alte soiuri conexe. Adunând în volum texte d-ale sale despre atâtea condeie participante la cultura autohtonă. Vartic, Papahagi, Prelipceanu, Chifu, Cordun, Vulturescu, Pantea, Dorian, Drăghici ori Doman, de exemplu. Alăturând şi „Şcoala de la Târgovişte” în lucrare, cu rost: Simionescu, Petrescu, Olăreanu, George şi Ţopa. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

GĂSITE ŞI NEPREDATE. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au confiscat de la un bărbat de 59 de ani, din localitatea Desa, judeţul Dolj, 149 de obiecte arheologice care ar face parte din patrimoniul cultural naţional. Bărbatul a mai fost sancţionat şi cu o amendă de 2.000 de lei. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Depozitarul Central plăteşte banii aduşi de titlurile Fidelis Centenar

Depozitarul Central plăteşte banii aduşi de titlurile Fidelis Centenar

Depozitarul Central distribuie, începând cu 6 decembrie 2018, sumele de bani aferente plăţilor... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Kirâze - Solmaz Kamuran

„Kirâze” este saga unei familii sefarde, nevoită să părăsească pămantul strămoşesc de pe malurile râului Tajo, din Spania şi să caute libertatea în celălat capăt al Europei, la Istanbul.


[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress