Bani & Afaceri AZI

CE arde motorul Google cu o amendă de 4,34 miliarde de euro

18 iulie 2018  16:30| Bani & Afaceri | Economie
CE arde motorul Google cu o amendă de 4,34 miliarde de euro

Comisia Europeană (CE) a amendat Google cu 4,34 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE.

Potrivit CE, din 2011, Google a impus restricţii ilegale producătorilor de dispozitive Android şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă pentru a-şi consolida poziţia dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet.

În prezent, compania trebuie să pună capăt efectiv acestor practici în termen de 90 de zile, riscând, în caz contrar, să fie obligată la plata unor penalităţi cu titlu cominatoriu echivalente cu până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie la nivel mondial a Alphabet, societatea-mamă a Google.

„În prezent, internetul mobil reprezintă peste jumătate din traficul de internet la nivel mondial şi a schimbat vieţile a milioane de europeni. Cazul de faţă se referă la trei tipuri de restricţii pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive Android şi operatorilor de reţele pentru a avea asigurarea că traficul de internet de pe dispozitivele Android este canalizat către motorul de căutare Google.

În felul acesta, Google a utilizat Android ca instrument de consolidare a poziţiei dominante a motorului său de căutare. Din cauza acestor practici, societăţile concurente nu au avut posibilitatea de a inova şi de a concura pe baza meritelor, iar consumatorii europeni nu au putut beneficia de o concurenţă efectivă pe această piaţă importantă a dispozitivelor mobile. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor antitrust ale UE”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Mai precis, Google a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicaţie de căutare (Google Search) şi propria sa aplicaţie browser (Chrome) ca o condiţie pentru acordarea licenţei pentru magazinul său de aplicaţii (Play Store); a efectuat, în favoarea anumitor mari producători şi mari operatori de reţele de telefonie mobilă, plăţi condiţionate de preinstalarea în exclusivitate a aplicaţiei Google Search pe dispozitivele acestora şi a împiedicat producători dispuşi să preinstaleze aplicaţii Google să vândă chiar şi un singur dispozitiv mobil inteligent care funcţionează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (aşa-numitele „ramificaţii ale sistemului Android”).

Google obţine marea majoritate a veniturilor prin intermediul produsului său emblematic, motorul de căutare Google. Compania a înţeles rapid că trecerea de la computerele de birou la internetul mobil, care a început la mijlocul anilor 2000, ar reprezenta o schimbare fundamentală pentru Google Search. Prin urmare, Google a elaborat o strategie pentru a anticipa efectele acestei tranziţii şi pentru a se asigura că utilizatorii vor continua să utilizeze Google Search şi pe dispozitivele lor mobile.

În 2005, Google a achiziţionat dezvoltatorul iniţial al sistemului de operare mobil Android, continuând să dezvolte acest sistem. În prezent, aproximativ 80 % din dispozitivele mobile inteligente din Europa şi din întreaga lume funcţionează cu ajutorul sistemului Android.

Când dezvoltă o nouă versiune Android, Google publică online codul sursă. În principiu, acest lucru permite părţilor terţe să descarce şi să modifice acest cod pentru a crea ramificaţii ale sistemului Android. Codul sursă Android, accesibil public, include caracteristicile de bază ale unui sistem de operare destinat dispozitivelor mobile inteligente, dar nu şi aplicaţiile şi serviciile Android aflate în proprietatea Google.

Producătorii de dispozitive care vor să obţină aplicaţii şi servicii Android aflate în proprietatea societăţii Google trebuie să încheie cu aceasta contracte care prevăd restricţii impuse de Google.

Potrivit CE, Google a încheiat contracte şi a aplicat unele dintre aceste restricţii unora dintre marii operatori de reţele de telefonie mobilă, care pot, la rândul lor, să decidă cu privire la aplicaţiile şi serviciile care sunt instalate pe dispozitivele vândute utilizatorilor finali.

Decizia Comisiei vizează trei tipuri specifice de restricţii contractuale pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă. Aceste restricţii au permis Google să utilizeze Android ca instrument de consolidare a poziţiei dominante a motorului său de căutare. Cu alte cuvinte, decizia Comisiei nu pune sub semnul întrebării modelul de sursă deschisă sau sistemul de operare Android.

Comisia concluzionează că Google deţine o poziţie dominantă pe pieţele serviciilor de căutare generală pe internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obţină o licenţă şi ale magazinelor de aplicaţii pentru sistemul de operare mobil Android.

Google deţine o poziţie dominantă pe pieţele naţionale ale căutărilor generale pe internet în întregul Spaţiu Economic European (SEE), adică în toate cele 31 de state membre ale SEE. Google deţine cote de piaţă de peste 90 % în majoritatea statelor membre ale SEE. La intrarea pe aceste pieţe există obstacole majore. Aceasta a fost, de asemenea, concluzia Deciziei „Google Shopping” din iunie 2017.

Amenda de 4.342.865.000 de euro aplicată de Comisie ţine seama de durata şi de gravitatea încălcării. În conformitate cu Orientările din 2006 privind metoda de stabilire a amenzilor, amenda a fost calculată pe baza valorii veniturilor obţinute de Google din publicitatea prin motoare de căutare pe dispozitive Android în SEE.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

24 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

COD GALBEN DE VÂNT PUTERNIC. Meteorologii au emis atenţionări meteo şi coduri galbene, valabile de astăzi şi până miercuri, perioadă în care temperaturile scad drastic, şi cu 10 grade mai mici decât normalul acestei perioade, iar vântul va bate cu putere, ajungând la 120 de km la oră. [ Citeste mai departe ]

24 septembrie 2018

AZI Prin Lume

„ITALIA MAI SIGURĂ”. Guvernul italian adoptat, astăzi, la iniţiativa ministrului de Interne, Matteo Salvini, o lege mult criticată privind siguranţa şi migraţia în Italia, care va uşura expulzarea şi revocarea naturalizării migranţilor, relatează AFP. [ Citeste mai departe ]

24 septembrie 2018

AZI Stat de drept

LUARE DE MITĂ, OPERAŢIUNI FINANCIARE, CORUPEREA ALEGĂTORILOR. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj l-au trimis în judecată pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, într-un nou dosar, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată şi corupere a alegătorilor în formă continuată. [ Citeste mai departe ]

24 septembrie 2018

AZI În cultură

Pe când John F. Kennedy era şef de stat. Un slujbaş mărunt la ziar află dintr-un anunţ că-i muri un prieten. Merge la biserică, da` nici urmă de mort. Faptu-i dă de gândit, se duce la un procuror, îl convinge să se implice şi, împreună, pornesc o anchetă. Ale cărei iţe-i poartă până-n Chinatown, printre cei bogaţi. Asasini plătiţi vor a-i omorî. Ca să salveze banii unei muieri frumoase, viclene, periculoase. Numai că fleru` lor şi şansa necurmată îi vin şi dânsei de hac... [ Citeste mai departe ]

24 septembrie 2018

AZI Prin ţară

JUDEŢUL BRĂILA ESTE ÎN CARANTINĂ. Pompierii brăileni au recuperat, astăzi, două cadavre de porci care pluteau pe Dunăre în zona industrială a oraşului. Animalele moarte au fost văzute în apropierea malului, în oraşul Brăila, şi după ce au fost luate din apă, au fost predate veterinarilor pentru a fi incinerate, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Michael Kors oferă două miliarde de dolari pentru casa Versace

Michael Kors oferă două miliarde de dolari pentru casa Versace

Compania lui Michael Kors ar urma să cumpere casa de modă Versace, pentru două miliarde de dolari. [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Secretele Bucureştilor. Poveşti de iubire şi drame amoroase dintr-un trecut pasional – Dan-Silviu Boerescu

Româncele au dat istoriei femei fatale, care au stârnit nu puţine pasiuni mistuitoare iar bărbaţi celebri au murit din dragoste pentru ele.

[ Vezi toate ]

Magazin

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress