Bani & Afaceri AZI

Creştere economică solidă dar cu decelerare

17 februarie 2020  14:30| Bani & Afaceri | Economie
Creştere economică solidă dar cu decelerare
Creşterea economică va suferi probabil o decelerare în anii 2020-2021 în raport cu 2019, dar va rămâne solidă, cu un ritm aşteptat să coboare doar în 2021 vizibil sub cel potenţial, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR din 7 februarie 2020.

Această perspectivă ce implică o plafonare iniţială a excedentului de cerere agregată la valori superioare celor prognozate anterior, urmată de înscrierea pe o traiectorie lent descendentă. Totodată, s-a observat că, similar evaluării precedente, consumul gospodăriilor populaţiei va redeveni probabil, în 2020, şi îşi va consolida, apoi, poziţia de principal determinant al creşterii economice, pe fondul dinamicii alerte a venitului disponibil real - susţinută şi de scăderea ratei inflaţiei şi de majorarea transferurilor sociale -, precum şi în condiţiile unor rate reale ale dobânzilor bancare presupuse a se mări foarte lent pe orizontul prognozei, se arată în document.

La rândul ei, dinamica investiţiilor este anticipată să rămână relativ robustă - deşi, în scădere faţă de 2019 - date fiind inclusiv previziunile privind creşterea cheltuielilor publice cu această destinaţie, asociată cu o ameliorare a absorbţiei fondurilor europene.

De asemenea, incertitudinile ce decurg din conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, precum şi riscurile astfel induse la adresa perspectivei creşterii economice, implicit a celei a inflaţiei, continuă să fie deosebit de mari, au subliniat membrii Consiliului.

S-au făcut referiri şi la creşterea mult peste 3% din PIB a deficitului bugetar în 2019, evoluţie îngrijorătoare inclusiv din perspectiva costurilor de finanţare, dar şi cu posibile implicaţii asupra execuţiei bugetare curente, mai ales în contextul calendarului electoral şi al prevederilor noii legi a pensiilor. 

În acelaşi timp, însă, a fost evocat cadrul de guvernanţă fiscală al UE, implicând o posibilă iniţiere a consolidării fiscale în cursul acestui an, de natură să impună măsuri corective suplimentare celor deja încorporate în programul bugetar. S-a arătat din nou că o corecţie bugetară graduală şi nerecurgerea în acest an la majorări de taxe/impozite ar preveni o frânare bruscă a economiei şi cu atât mai mult o recesiune, implicit o potenţială agravare pe un asemenea fond, a dezechilibrului intern şi a celui extern.

Membrii Consiliului au apreciat că incertitudini crescute provin şi din mediul extern, date fiind dinamica scăzută a economiei zonei euro şi a celei globale şi riscurile la adresa perspectivei acestora induse de epidemia de coronavirus, dar şi eventuala reacutizare a conflictului comercial global şi a incertitudinilor legate de Brexit.

Inclusiv pe acest fond, perspectiva continuării deteriorării contului curent şi a poziţiei externe de ansamblu a economiei a fost considerată din nou deosebit de preocupantă, prin riscurile induse la adresa macrostabilităţii, dar şi a sustenabilităţii creşterii economice, se arată în minuta BNR.

În evaluările realizate, membrii Consiliului au făcut noi referiri la discrepanţa dintre robusteţea absorbţiei interne şi slăbirea cererii externe, precum şi la probleme de competitivitate non-preţ ale unor sectoare, dar şi la pierderile de competitivitate prin preţ înregistrate de unele companii, pe fondul majorării susţinute a costurilor salariale şi al cvasi-stabilităţii cursului de schimb al leului.

Totodată, membrii Consiliului au reafirmat nevoia corectării controlate a dezechilibrului extern, prioritar printr-o ajustare bugetară, complementată de reforme structurale consistente, care solicită însă timp, subliniind din nou necesitatea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, care să evite o supraîmpovărare a politicii monetare, cu efecte indezirabile în economie.

În acest context, a fost reiterată importanţa unui dozaj şi a unei cadenţe adecvate de ajustare a conduitei politicii monetare, în vederea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu şi a readucerii şi menţinerii ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta de inflaţie, în condiţii de protejare a stabilităţii financiare. În acelaşi, timp, s-a apreciat că, date fiind condiţiile macroeconomice şi riscurile interne şi externe, păstrarea controlului strict asupra lichidităţii de pe piaţa monetară este esenţială.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

07 aprilie 2020

AZI Piaţa ştirilor de azi

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a informat că achiziţiile de echipamente medicale vor putea fi decontate integral din fonduri europene de către unităţile sanitare, fără să fie necesară şi o cofinanţare. [ Citeste mai departe ]

07 aprilie 2020

AZI Prin Lume

ÎNDEMNURI DE MENŢINERE A DISCIPLINEI. Austria va începe să relaxeze treptat restricțiile de circulație începând cu 14 aprilie, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz, iar Germania plănuiește măsuri similare în a doua jumătate a lunii aprilie. [ Citeste mai departe ]

07 aprilie 2020

AZI Stat de drept

AMENDAT ŞI CU MARFA CONFISCATĂ. Poliţiştii timişeni au confiscat 22.000 de mănuşi medicale de unică folosinţă de la un bărbat care le comercializa ilegal în Timişoara şi care a primit şi o amendă de 2.000 de lei. [ Citeste mai departe ]

06 aprilie 2020

AZI În cultură

NEVOIA ARTIŞTILOR IZOLAŢI DE A SE EXPRIMA. Actorii BIS Teatru recită poezii şi vor spune poveşti pentru copii, pe pagina de Facebook a instituţiei, în cadrul unei campanii intitulată IZOLART. [ Citeste mai departe ]

07 aprilie 2020

AZI Prin ţară

CLĂDIRE EMBLEMATICĂ ŞI EXTREM DE IMPORTANTĂ. Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a anunţat că va fi dat ordinul începere a lucrărilor la Cazinoul din Constanţa, în condiţiile în care MLPDA a obţinut autorizaţia de construire. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Temperaturi de 24 de grade la finele săptămânii

Temperaturi de 24 de grade la finele săptămânii

Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, o vreme, în general, frumoasă la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Românii cheltuiesc 86% din veniturile totale

Românii cheltuiesc 86% din veniturile totale

Veniturile totale medii lunare au fost, în ultimul trimestru din 2019, în termeni nominali, de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

ȘAPTEZILE Săptămâna 14 (30 martie - 5 aprilie)

ȘAPTEZILE Săptămâna 14 (30 martie - 5 aprilie)

Cu inevitabilul cinism al observatorilor instituționali, aceștia constată că avem prea puține... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

America Über Alles - Jack Fernley

Cum ar fi fost dacă America ar fi fost fondată nu pe baza Declarației de independență, ci a valorilor propovăduite de Mein Kampf?

[ Vezi toate ]

Magazin

Record mai bun cu 10 ore

Record mai bun cu 10 ore

Echipa postului de televiziune Canal 33 România a intrat în Cartea Recordurilor Guinness,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Sistem complet de detectare a acidului nucleic

Sistem complet de detectare a acidului nucleic

Crucea Roşie a donat Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava un aparat de testare RT-PCR... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress