Editoriale AZI

Cu firmanul, pe ușa din spate

26 august 2019  20:30| Editoriale | Octavian Ştireanu
Cu firmanul, pe ușa din spate

Evenimentul de ieri este ruperea coaliției de guvernare. Vom mai discuta despre consecințele acestei  rupturi. 

Deocamdată, sunt evidente câteva lucruri: Dăncilă s-a purtat față de Tăriceanu la fel ca Ponta față de Crin Antonescu; sunt deja suficiente argumente pentru a constata că PSD este infiltrat la vârf cu destule cârtițe securiste,  plasate în acest partid din vremea lui Ponta; Tăriceanu susținut de PSD era unica șansă a câștigării alegerilor; Dragnea era adeptul candidaturii unice a acestuia, astfel se explică  alarma generală din statul paralel pentru trimiterea lui în pușcărie înainte ca PSD să decidă această susținere; Tăriceanu, alături de Crin Antonescu la vremea respectivă, au fost  singurii lideri politici care s-au ridicat ferm împotriva abuzurilor din statul securist și justiția kovesistă, de-aceea a trebuit ca amândoi să fie scoși din joc; eliminarea ALDE din tabloul partidelor reprezentate în PE  pare și mai clar o manevră a statului paralel tocmai pentru a-l reduce la tăcere pe Tăriceanu, pentru a-i slăbi orice forță de negociere și a-l lăsa la mâna acestui derbedeu politic care este Victor Ponta; implicarea noii securități în stabilirea din pix a rezultatului alegerilor la europarlamentare este foarte credibilă,  atâta vreme cât întreg mecanismul electoral se află sub control militar,  iar STS n-a dat nicio explicație publică despre cum anume funcționează softurile care decid rezultatele la urne; pierzând la europarlamentare, lui Tăriceanu i s-a închis gura, a fost împins pe tușă, redus la tăcere, iar pe scenă a început iarăși să zburde cel apelat cândva cu Puie Monta, o veche și credincioasă slugă  a  statului securist, proțăpită în fruntea unui partid născut din  trădare, carierism și  șmecherie obraznică.

Trump: „Noi cumpărăm, ei cumpără!”

Mă refer acum la vizita lui Iohannis la Casa Albă,  de unde marele Meditator crede  că s-a întors cu garanția că va obține cel  de-al doilea mandat. S-ar putea să se întâmple și asta, dar numai dacă STS a preluat mesajul (ordinul) corespunzător, astfel că, parafrazând celebrul slogan al defuncului FNI, Iohannis poate să doarmă liniștit, STS lucrează pentru el.

Însă cei care contestă caracterul istoric al vizitei sunt niște cârcotași, probabil plătiți de Dragnia...

Sunt mai multe motive pentru care vizita lui Iohannis poate fi considerată istorică. În primul rând pentru că a fost rezultatul unei convocări, nu al unei invitații. Niciodată o vizită la Casa Albă, a cuiva care este respectat, nu s-a anunțat atât de târziu ca a lui Iohannis: drumeția a fost anunțată de Casa Albă pe 6 august, cu termen de aterizare acolo pe 20 august. Leșinat să obțină un nou firman, Iohannis a închiriat de urgență un superjet de lux, să nu cumva să întârzâie de la ceasul binecuvântat al miruirii.

Apoi, ce președinte din lume a mai fost chemat în biroul oval și ținut ca un papagal într-un colț, în timp ce gazda stătea de vorbă zeci de minute cu ziariștii, fără să-l bage în seamă?  Fiind liniștit la locul său,  Iohannis a avut totuși șansa istorică de a asista în premieră absolută  la o amplă prezentare a problematicii interne și internaționale,  făcută de un președinte al SUA, în direct și la o oră de vârf, la câțiva pași de el. Ceea ce umple Sibiul și a toată cuprinderea de mare mândrie...

Istoric este și faptul că prezentarea citită de Iohannis la sediul ambasadei despre conținutul discuțiilor  de la Casa Albă  a durat mai mult decât discuțiile propriu-zise.

Cum la fel de istorică a fost și gogoașa despre „negocierile între cele două delegații, între echipe...”,  bla, bla bla...De fapt,  nu s-a negociat nimic, iar întâlnirea dintre delegații într-o săliță din Casa Albă a fost făcută doar pentru ca paltonarul de la Sibiu să primească o șapcă amintire, gest de asemenea istoric, îndelung  negociat de mărețul ambasador în curs de revocare. Pentru ca ridicolul să fie deplin, această discuție cu șapca pe scăfârlie  este considerată de ambasadorul  respectiv ca „prima vizită din istoria diplomatică româno-americană  care a dat posibilitatea unei discuţii cu întreg  Guvernul american (sic!) chiar în sala de şedinţe a Guvernului. Pe lângă preşedintele Trump, au mai fost prezenţi vicepreşedintele american, secretarii de la Energie, Apărare, ceea ce reprezintă enorm”, a spus Maior, mândru de hatârul făcut de americani partenerului venit taman din colonia România. De partea cealaltă a mesei se afla nimeni: purtătorul de șapcă Iohannis, purtătorul de geantă Maior,  resemnatul Bogdan Aurescu, plus ochii și timpanul  statului de drept.

Vizita a mustit de istorie și pentru că a fost pentru  prima dată în ultimul secol când un șef de stat român cere unei puteri străine să trimită mai multe trupe militare pe teritoriul țării. Și să-i vândă mai mult armament. Și să-i ia gazele naturale din Marea Neagră la prețul pe care-l dorește. Și să-i alunge pe chinezi de peste tot, de pe pământ, aer și apă,  că de-abia începuseră aceștia să se pregătească pentru 5G, pentru reactorele 3 și 4,  pentru podul de la Măcin și alte investiții importante.

Vorba lui Trump, „românii sunt niște oameni foarte talentați. Noi cumpărăm, ei cumpără”! Dar, deși  toate cumpăricile  astea depind de Guvern, Iohannis le-a decis fără ca de față să fi fost vreun ministru, măcar așa, de formă. Marele Meditator s-a proțăpit din nou în vârful trebii, dând cu flit Guvernului, așa cum a procedat și la summit-ul de la Sibiu. El are instinct de Fuhrer,  nu de președinte dispus să colaboreze cu Guvernul țării sale.

Iohannis nici măcar n-o fi citit lista cu doleanțe ale Partenerului Strategic, dar s-a angajat pe loc la îndeplinirea ei, spunându-i lui Trump că, „sub puternica  dumneavoastră conducere, am progresat și vom continua să facem asta. Consider că mergem în direcția bună, fapt pentru care vă mulțumesc!”. Exact ca pe vremea poftitorilor la domnie, care intrau la Înalta Poartă cu peșcheșul pe o ușă și ieșeau prin spate, fie cu firmanul  de domnitor, fie în patru scânduri și scurtați de cap, dacă, între timp, pe ușa din față intra altul mai darnic.

Ce se întâmplase, totuși, de s-a impus această convocare de urgență la metropolă a partenerului de la București?

O posibilă explicație o oferă Petru Romoșan (http://www.corectnews.com/politics/ce-c-utat-iohannis-la-washington), care analizează un comentariu  publicat recent de Paul Craig Roberts, fost secretar adjunct al Trezoreriei americane,  cu o lungă carieră de profesor (Virginia Tech, Tulane, Stanford, Georgetown), înalt funcţionar, om de afaceri şi jurnalist, în prezent  preşedintele Institutului de Economie Politică din SUA.

În rezumat: cu numai câteva zile înante de convocare, pe 2 și 3 august, SUA și, respectiv, Rusia s-au retras din Tratatul INF – Tratatul privind forţele nucleare intermediare, semnat acum 31 de ani de Reagan şi Gorbaciov. Principalul efect, în ceea ce ne privește, se referă la rachetele de la Deveselu: acestea nu mai lasă nici un interval de reflecţie sau de contact cu Washingtonul atunci când Moscova primeşte o falsă alarmă. Despre informația asta nu se vobește în România.

Practic, rachetele  aflate la frontiera Rusiei impun conducerii statului rus să acţioneze instantaneu, apăsând pe buton imediat ce sună alarma. „Eu tot aştept ca Rusia să anunţe că la primul semn că au fost lansate rachete din România sau din Polonia cele două ţări vor înceta pe loc să existe. Asta ar putea trezi populaţiile din România şi din Polonia la primejdia în care le pun guvernele lor corupte”, afirmă profesorul american („The Irresponsibility of Small Nations”, www.paulcraigroberts.org, 23 august 2019), citat de cunoscutul jurnalist, corupția referindu-se la inconștienta cursă  a înarmărilor în care sunt angajate cele două state. „Nimeni nu poate veni în ajutorul României şi Poloniei nici dacă ar vrea. NATO e o glumă. N-ar rezista o zi într-o confruntare cu Rusia. Crede cineva că Statele Unite au de gând să se sinucidă pentru România şi Polonia ?”, mai afirmă fostul demnitaa american.

Dacă l-ar întreba cineva pe Iohannis despre lucrurile astea, ar primi un zâmbet larg și-un la fel de larg stânga-mprejur. Lăsând  pardesiul pe capotă.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

21 februarie 2020

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRESIUNE PERMANENTĂ ASUPRA CURSULUI DE SCHIMB. Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că situaţia economică a ţării este foarte stabilă şi nu există „absolut niciun risc” de apariţie a unui dezechilibru major, menţionând că are încredere în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2020

AZI Prin Lume

UNELE VICTIME AVEAU RĂDĂCINI KURDE. 11 persoane au fost ucise aseară în Hanau, lângă Frankfurt, centrul Germaniei, în două atacuri al căror presupus autor a fost găsit ulterior mort în locuinţa sa, a anunţat poliţia germană azi. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2020

AZI Stat de drept

NAVA OLANDEZĂ VENEA DIN MAREA BRITANIE. Doi români şi un cetăţean britanic sunt cercetaţi pentru importarea ilegală de deşeuri în România, după ce poliţiştii de frontieră au depistat în Portul Constanţa Sud Agigea 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2020

AZI În cultură

GRANIŢA INVIZIBILĂ DINTRE COPILĂRIE ŞI MATURITATE. Spectacolul „Beginners” de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” pe 3 şi 4 martie. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2020

AZI Prin ţară

300.000 DE LEI PENTRU SPITALUL DE BOLI INFECŢIOASE. Deputatul USR Stelian Ion a declarat că bugetul oraşului Constanţa pe anul 2020, că este unul dintre cele mai mici din ţară, el adăugând că este „ruşinos că prevede doar 10% fonduri pentru investiţii”. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

A muncit benevol de dragul copiilor

A muncit benevol de dragul copiilor

Învăţătoarea Maria Cândea a venit gratis la o şcoală din municipiul Sibiu, timp de trei... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Euro, dolarul şi francul ating noi maxime istorice

Euro, dolarul şi francul ating noi maxime istorice

Leul a continuat să se deprecieze, vineri, faţă de euro, moneda unică europeană atingând un nou... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

Se spune despre acele persoane care au vână și se manifestă plenar, că sunt veritabile „animale... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Dublu campion european

Dublu campion european

Bucătarul Marius Muntean de la un hotel din Sibiu a câştigat de două ori locul întâi, la două... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Încă 4 decese din cauza gripei

Încă 4 decese din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit până în prezent din cauza gripei a ajuns la 44, a anunţat... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress