Editoriale AZI

Mare ciolac, mare caracter!

17 ianuarie 2020  09:15| Editoriale | Octavian Ştireanu
Mare ciolac, mare caracter!

Zilele trecute, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost invitat într-o redacție pentru un interviu. Întrebat dacă l-a vizitat pe Dragnea la pușcărie, Ciolacu și-a scuipat în sân. Cum să facă așa ceva?! Nu s-a dus și nici nu se va duce să-l viziteze! „Ar însemna că jignesc votul dumneavoastră, sunt totuși preşedintele Camerei Deputaţilor, nu îmi pot permite să mă duc la penitenciar să vizitez…”, a răspuns el.

Dar dacă Dragnea ar ieși din pușcărie și v-ar invita din nou la o partidă de pescuit,  v-ați mai duce din nou la vâsle?, insistă jurnalistul de la ”Adevărul on line”, cu trimitere la un episod din 2017, când pe net a fost răspândită o fotografie în care Ciolacu era vâslașul unei bărci din care pescuiau Dragnea și Grindeanu. „Cât timp sunt în această funcție de președinte al Camerei este exclus ca eu să am vreun contact cu cineva care a fost condamnat, dacă nu este cineva din familia mea”, a subliniat Ciolacu. „Ar însemna ca eu să nu vă respect pe dumneavoastră și votul dumneavoastră – și să nu-mi respect poziția socială pe care mi-ați conferit-o  dumneavoastră prin vot”, a  mai spus el.

Ce legătură are vizitarea la pușcărie a unui om aflat la necaz, pe deasupra și fost coleg, cu „nerespectarea votului”, numai mintea creață a lui Ciolacu poate ști.

Pușcăria distruge vieți, desparte familii, anulează prieteniile. Dar poate oferi și dovezi de altitudine morală și de omenie în sensul cel mai profund al cuvântului. În astfel de situații limită se developează caracterul unui om. Cum a fost cazul lui Ciolacu.

Solidaritatea umană cu cei excluși temporar din societate este proprie oamenilor superiori, demni,siguri pe ei, cu fruntea senină și gândul  curat.

Adrian Năstase a fost vizitat la Jilava, în februarie 2013, de baroneasa Emma Nicholson. Aceasta, la vremea respectivă membră doar a Parlamentului britanic, n-a considerat că, vizitând un prieten în pușcărie, „nu-și respectă poziția socială”, cum zice alde Ciolacu. Baroneasa nu și-a pierdut nici galoanele nobiliare și nici n-a fost hulită de presa britanică ori de „alegătorii săi” pentru acel gest.

Marele ciolac a spus că atâta vreme cât e șeful Camerei Deputaților „este exclus” să aibă vreun contact cu cineva care a fost condamnat pentru că şi-ar jigni alegătorii! În virtutea acestui „principiu”, ar fi interesat de aflat dacă i-ar răspunde la telefon lui Adrian Năstase, de pildă.

Un alt exemplu, mai recent, l-a oferit Excelența sa Nunțiul Apostolic în România, Monseniorul Miguel Maury Buendia, Decan al Corpului Diplomatic. Acesta i-a făcut o vizită ecumenică, de suflet, în pușcărie, chiar în ziua de Crăciun – cui credeți? Aceluiași Liviu Dragnea de care Ciolacu și alți câțiva mari lideri pesediști nici nu vor să mai audă.

Este o iluzie să credem că liderii actuali ai PSD pot înțelege ceva din aceste exemple. Chiar e un fel de blasfemie să alăturăm numele lui Ciolacu de ale personalităților de mai sus.

Pe de altă parte, este de înțeles că bietul Ciolacu se teme să nu-și piardă niște stele de pe umăr și scaunul de sub fund. Neam de neamul lui nu visa să ajungă așa de sus, pentru ca, acum, să riște o prăbușire din prostia că s-a dus să-și viziteze un fost coleg la pușcărie.

De la imaginea în care Ciolacu avea misiunea de  vâslaș, lucrurile s-au schimbat.  Dragnea a fost aruncat peste bord, iar Grindeanu rechemat în garnizoană. Prietenii știu de ce. Iar Ciolacu a fost promovat din vâslaș în cârmaci. Tot prietenii știu de ce.

Dacă PSD, ca singur partid de opoziție,  n-ar avea răspunderea de a se opune direcției  nenorocite în care duce țara succesorul Grupului Etnic German,  n-ar interesa pe nimeni nici ce fel de cârmaci este Ciolacu și nici ce gândește el despre Dragnea. Ar fi doar treaba lui personală dacă se duce sau nu să-l viziteze pe Dragnea. Dar, fiind liderul principalului partid de opoziție, gestul lui Ciolacu are și semnificații politice, nu doar morale - mai ales într-o perioadă când PSD este supus unui asalt general.

Există mari interese în distrugerea acestui partid. Motivele sunt diferite, căile de atac sunt diverse, satanizarea pesediștilor a ajuns la paroxism. Conceptul propagandei naziste despre „ciuma roșie” a fost reabilitat cu înflăcărare de propagandiștii actualei puteri. PSD e singurul partid românesc din ultimul secol  cu 2 lideri  trimiși în pușcărie și cu al treilea acuzat de aceleași lucruri ca Borman și  Goring. Statul paralel a dinamitat din greu partidul în ultimii zece ani, infestându-l până la vârf cu acoperiți. Iar succesorul Grupului Etnic German a dat nu demult ordinul de zi pentru „soluția finală” -  distrugerea necondiționată a PSD -  astfel încât, citez, „sfârșitul anului 2020 să găsească România fără PSD”.

În condițiile extrem de dificile pe care le traversează PSD, se punea întrebarea încotro va conduce cârmaciul interimar barca acestui partid? 

În ultima vreme, lucrurile s-au lămurit: Ciolacu a schimbat la 180 de grade politica suveranistă inițiată (dar neconsolidată)  de Liviu Dragnea – aceasta fiind cauza pentru care acesta, ca și Adrian Năstase, de altfel, au fost scoși din joc. 

Sub cârmaciul Ciolacu, barca pesedistă a sucit-o încet, dar sigur,  în coada lui Iohannis,  arborând cu discreție pavilionul #REZIST.  Deciziile PSD de când Ciolacu i-a dat un brânci Vioricăi Dăncilă au venit în susținerea politicilor USR și PNL, contrazicând toată munca de trei ani a  acestui partid. Fostul vâslaș Ciolacu a căpătat  vânt în pânze și a dispus desființarea ”Comisiei Iordache”, desființarea Secției Speciale, abrogarea recursului compensatoriu. Mai nou, a cerut convocarea Camerei în sesiune extraordinară pentru desființarea pensiilor speciale și a anunțat deja moțiunea de cenzură atât de dorită de PNL.

Teza îmbrățișată inițial de mai tot PSD-ul, potrivit căreia Dragnea este un condamnat  politic s-a dus pe apa sâmbetei. Acum lui Ciolacu îi e jenă să mai știe că l-a cunoscut pe Dragnea! După ce a fost promovat din vâslaș în cârmaci,  Ciolacu a devenit o trompetă de acuzare a politicii anterioare a PSD (Dragnea) pe care l-a acuzat de „fractura din societate”,  de „ura care ne desparte”  și de toate acele rele  care, anterior,  erau puse pe seama lui Iohannis și a Statului paralel.

Pentru Ciolacu este mai important ciolanul.

Ca să nu-și piardă stelele de pe umăr și scaunul de sub fund, fostul vâslaș promovat cârmaci face cel mai dubios joc din politică, greu de înțeles pentru electoratul PSD și complet demobilizatoare pentru acest electorat. Atacurile la adresa PSD sunt permanente, dar, precum în legile militare, de la Troia încoace, cea mai sigură metodă de distrugere a unei cetăți este din interiorul zidurilor, nu dinafara ei. Prin infiltrări făcute din vreme. Încotro se îndreaptă PSD în aceste condiții este ușor de bănuit.

(PS.Conform unor lingviști pricepuți, ciolac e un cuvânt de origine cumană/turcă, înseamnă ciung sau schilod, dar e folosit uneori și ca denumire a ”valetului” la jocul de cărți).

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

25 februarie 2020

AZI Piaţa ştirilor de azi

MAI MULTE FOCARE DE INCENDIU. Administraţia Parcului Natural Văcăreşti anunţă că incendiul izbucnit ieri după-amiază a fost stins. [ Citeste mai departe ]

25 februarie 2020

AZI Prin Lume

ACHITAT DE MAJORITATEA ACUZAŢIILOR ADUSE. Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut azi de televiziunea de stat. [ Citeste mai departe ]

25 februarie 2020

AZI Stat de drept

PSD A PROVOCAT O NOUĂ CRIZĂ. Curtea Constituţională a constatat, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. [ Citeste mai departe ]

25 februarie 2020

AZI În cultură

49 DE SPECTATORI/CĂLĂTORI LA FIECARE SPECTACOL. Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova lansează proiectul „Naveta culturală”. [ Citeste mai departe ]

25 februarie 2020

AZI Prin ţară

534 DE COPII ÎN PLASAMENT. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ a început o campanie prin care caută persoane dornice să devină asistenţi maternali. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Cadavre în putrefacţie găsite „din greşeală”

Cadavre în putrefacţie găsite „din greşeală”

Pompierii timişoreni au descoperit doi bărbaţi decedaţi, în timpul unei intervenţii de stingere a... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Gabriela Firea va elimina vinieta Oxigen şi cere sprjinul Guvernului pentru extinderea programului de eco-vouchere

Gabriela Firea va elimina vinieta Oxigen şi cere sprjinul Guvernului pentru extinderea programului de eco-vouchere

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că va renunţa la... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

Se spune despre acele persoane care au vână și se manifestă plenar, că sunt veritabile „animale... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Mate Xs va costa 2.500 de euro

Mate Xs va costa 2.500 de euro

Gigantul chinez Huawei a lansat cel mai recent model de telefon pliabil, Mate Xs, fiind primul... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Monitorizaţi la domiciliu prin intermediul telefonului

Monitorizaţi la domiciliu prin intermediul telefonului

Familiile copiilor şi cadrelor didactice din Alba Iulia care s-au reîntors, duminică noaptea, din... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress