Editoriale AZI

Pe poteca umbrelor

02 septembrie 2019  03:30| Editoriale | Octavian Ştireanu
Pe poteca umbrelor

Candidatura Danei Gîrbovan  pentru funcția de ministru al Justiției a fost ca un turnesol pentru starea democrației în România. Iar  rezultatul a confirmat încă o dată că orice încercare de scoatere a justiției din câmpul tactic este zdrobită aproape instantaneu sub cizma securistă. 

Cei care îndrăznesc doar să demaște, darmite  să  mai și atenteze la  puterea ocultă a statului paralel, fie  ajung în pușcărie (cazul Dragnea), fie sunt eliminați din viața politică (vezi Crin Antonescu – via Ponta, sau Tăriceanu – via STS).

Dana Gîrbovan urma să dețină o funcție-ax,  care-i permitea cel puțin să gripeze sau chiar să blocheze  pe de-a-ntregul mecanismul ocult de putere al procurorilor și securiștilor. 

Presa on line (https://www.luju.ro/dezvaluiri/cazuri-patologice/razbunarea-neamtului-iohannis, https://www.activenews.ro/stiri/Motivul-pentru-care-Klaus-Iohannis-nu-a-numit-o-pe-Dana-Girbovan-la-ministerul-Justitiei) a publicat zilele acestea o recapitulare a mai multor atitudini publice pe care judecătoarea Gîrbovan le-a avut de-a lungul timpului în legătură cu situația din justiție. Acele atitudini  pot explica de la sine  de ce Iohannis i-a respins candidatura. Iar din voluptatea cu care acesta,  aproape  salivând de satisfacție, a rostit  pe televiziuni refuzul respectiv, s-ar putea deduce că locatarul Cotrocenilor  o aștepta demult la cotitură pe judecătoarea Gîrbovan.

Desigur, este de luat în seamă și ce spunea țucălarul șef al lui Iohannis, recompensat cu un post de europarlamentar, și anume că„sasul nu iartă și nu uită”. Dar, în cazul de față, respingerea Danei Gârbovan  nu este doar  rezultatul unui capriciu sau  al  unei răzbunări de care sasul fără îndoială că este capabil, ci – fără să spun vorbe mari – reprezintă o decizie de răspântie în istoria contemporană a țării.

Candidatura  Danei Gîrbovan  a creat de la sine problema unei opțiuni între două moduri de a concepe raporturile dintre stat și cetățean: pe de o parte, era  viziunea   posibilului ministru al Justiției Dana Gîrbovan;  pe altă parte, este modul de a gândi al șefului  noii securități, Eduard Hellvig.

Desemnarea Danei Gîrbovan la conducerea ministerului Justiției însemna pentru Iohannis acceptarea implicită a programului ei managerial în 12 puncte. Deloc în treacăt, trebuie spus că este singurul candidat de  ministru din ultimii ani care și-a anunțat din vreme un program pentru domeniul respectiv, ca să știe lumea la ce să se aștepte. 

Punctul esențial al acestui program se referă la   principiul pe care Dana Gîrbovan a anunțat că-l va pune la baza întregii sale activități și pe care l-a scris cu majuscule: „ÎN TOATE DEMOCRAȚIILE OCCIDENTALE,  OMUL ESTE ÎN CENTRU, IAR STATUL ÎL SERVEȘTE”. Judecătoarea amintește în acest sens  „Memorandumul privind justitia” din 2016, document de referință pentru ceea ce putea fi o Românie democratică, votat de majoritatea covârșitoare a adunărilor generale ale instanțelor, care, chiar de la primul punct preciză că „Justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul”.

Aplicarea unui asemenea principiu ar dinamita întreg eșafodajul statului paralel. De pildă, punerea  în practică a regulii potrivit căreia „în fața judecătorului,  cetățeanul este egal cu statul”  ar începe cu adoptarea a două lucruri simple: procurorul să intre în sala de judecată pe aceeași ușă cu avocatul și să stea în bancă la același nivel cu acesta,  nu pe podium, alături de judecător;  și, al doilea, procurorul să fie scos din rândul magistraților, devenind ceea ce este în toată lumea democratică – un avocat al statului.

Față de o asemenea viziune,  consacrată ca banalitate în democrațiile occidentale, dar care în justiția română ar produce o adevărată revoluție copernicană, este explicabil de ce statul paralel și propaganda lui au luat foc, iar Iohannis a s-a înălțat pe călcâie anunțând respingerea candidaturii Danei Gârbovan.

Pe de altă parte,  există „filosofia  de viață” a noii securități, exprimată și înruchipată de însuși șeful acesteia, Eduard Hellvig. Acesta afirma în 2015, în contextul discuţiilor despre „câmpul tactic” construit de SRI din justiţie, că interesul noii securități prin acapararea justiției era „să nu existe persoane cum au fost în trecut, judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român şi au avut alte preocupări decât a servi statul român”. O asemenea gândire, spune Dana Gîrbovan într-un interviu acordat Mediafax în luna mai a acestui an, „nu face decât să  preia exact  rolul judecătorilor și procurorilor din perioada comunistă, în care aceștia erau servitori ai statului comunist, ceea ce demonstrează că mentalitatea din această instituţie a rămas neschimbata de 30 de ani”.

Cum să se împace, atunci, o viziune care pune în centrul actului de justiție drepturile și libertățile cetățeanului,  cu o alta  conform căreia, în cadrul înfăpturii justiției,  statul este deasupra cetățenului, sentințele sunt trimise în plic galben de la securitate, rechizitoriile sunt întocmite de securiști cot la cot cu procurorii, iar inculpații și avocații lor care n-au „certificat ORNISS” (o altă pecingine toxică pe obrazul societății românești)  n-au dreptul să vadă probe din dosar pentru că ele țin de...siguranța națională?

Răspântia la care s-a aflat România prin candidatura Danei Gîrbovan la portofoliul Justiției, era, prin urmare, între calea regală a democrației și poteca obscură a umbrelor securiste. Între o țară care putea respira, în sfîrșit, aerul libertății și o societate în care ura, suspiciunea și delațiunea au devenit politică de stat.

Iohannis a ales poteca umbrelor. De ținut minte de către cei care mai au de gând să-l voteze vreodată pentru ceva...

2 septembrie 2019

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

21 februarie 2020

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRESIUNE PERMANENTĂ ASUPRA CURSULUI DE SCHIMB. Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că situaţia economică a ţării este foarte stabilă şi nu există „absolut niciun risc” de apariţie a unui dezechilibru major, menţionând că are încredere în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2020

AZI Prin Lume

UNELE VICTIME AVEAU RĂDĂCINI KURDE. 11 persoane au fost ucise aseară în Hanau, lângă Frankfurt, centrul Germaniei, în două atacuri al căror presupus autor a fost găsit ulterior mort în locuinţa sa, a anunţat poliţia germană azi. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2020

AZI Stat de drept

NAVA OLANDEZĂ VENEA DIN MAREA BRITANIE. Doi români şi un cetăţean britanic sunt cercetaţi pentru importarea ilegală de deşeuri în România, după ce poliţiştii de frontieră au depistat în Portul Constanţa Sud Agigea 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2020

AZI În cultură

GRANIŢA INVIZIBILĂ DINTRE COPILĂRIE ŞI MATURITATE. Spectacolul „Beginners” de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” pe 3 şi 4 martie. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2020

AZI Prin ţară

300.000 DE LEI PENTRU SPITALUL DE BOLI INFECŢIOASE. Deputatul USR Stelian Ion a declarat că bugetul oraşului Constanţa pe anul 2020, că este unul dintre cele mai mici din ţară, el adăugând că este „ruşinos că prevede doar 10% fonduri pentru investiţii”. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

A muncit benevol de dragul copiilor

A muncit benevol de dragul copiilor

Învăţătoarea Maria Cândea a venit gratis la o şcoală din municipiul Sibiu, timp de trei... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Euro, dolarul şi francul ating noi maxime istorice

Euro, dolarul şi francul ating noi maxime istorice

Leul a continuat să se deprecieze, vineri, faţă de euro, moneda unică europeană atingând un nou... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

Se spune despre acele persoane care au vână și se manifestă plenar, că sunt veritabile „animale... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Dublu campion european

Dublu campion european

Bucătarul Marius Muntean de la un hotel din Sibiu a câştigat de două ori locul întâi, la două... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Încă 4 decese din cauza gripei

Încă 4 decese din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit până în prezent din cauza gripei a ajuns la 44, a anunţat... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress