Editoriale AZI

Președintele Zero votat la ștanță

13 noiembrie 2019  18:30| Editoriale | Octavian Ştireanu
Președintele Zero votat la ștanță

Principalul motiv pentru care Werner n-are ce căuta la Cotroceni este gândirea sa rudimentară, exprimată sintetic prin unicul obiectiv concret pe care l-a declarat în această campanie electorală – desființarea unui partid politic. 

Așa ceva este posibil numai în regimurile totalitare, modelul de referință fiind cel al Germaniei hitleriste,  unde Goebbels, ministrul Propagandei din acei ani, a lansat sloganul „ciuma roșie” cu trimitere tot la social-democrații timpului.  Acest slogan a fost reluat de ceva vreme în țara noastră, cu gura plină și ochi sticloși, de principalul propagandist și țucălar de lux al lui Werner, personaj comic ce avea să fie propulsat în Parlamentul European tocmai pentru acest mare merit.

Pentru Werner, lozinca „România normaaală” capătă conținut concret atunci când  PSD va fi distrus, așa cum a declarat și în  seara alegerilor. Acest lucru se poate face fie prin  scoaterea PSD în afara legii (cum anunța explicit europarlamentarul Cristian Preda) pentru „politică de înaltă trădare, vizând scoaterea României din Europa bla bla”, fie prin arestarea fostului Guvern Dăncilă, în frunte cu fostul premier, pentru „subminarea economiei naționale”, fie prin ambele metode.

De altfel, Mafalda cu pantofi bicolori ajuns în PE a și anunțat acest lucru, chiar marți după alegeri. Sforțându-se să facă din rahat bici și să explice de ce marele Werner nu se coboară să aibă o dezbatere cu contracandidata sa,  discipolul propagandei despre „ciuma roșii” scria negru pe alb că „Dăncilă ar trebui să se pregătească pentru un dialog cu oamenii legii, din cauza subminării securității românilor, a economiei naționale, a devalizării Companiilor și Societăților Naționale, a bugetului din Rezervă de Stat și nu numai”.

Desigur, comportamente deviante și minți bolnave au fost și vor fi mereu în orice colectivitate umană. Preocupantă nu este existența acestor cazuri patologice, ci lipsa de atitudine publică împotriva comportamentului și ideilor de sorginte fascistă vehiculate în spațiul public. Desființarea unui partid, al cărui Guvern tocmai a încheiat cu mare succes președinția Consiliului UE – deci validat ca democratic - nu este o problemă doar a partidului în cauză. Este o problemă de principiu a existenței democrației în societatea românească și a evoluției viitoare a acestei societăți, o problemă care  ar trebui să preocupe orice cetățean, indiferent de opțiunile sale politice.

În mod particular, ar trebui văzut dacă electoratul lui Werner, care a pus șatmpila ca la ștanță pe numele lui, este în cunoștință de cauză cu modul de gândire al acestuia și cu consecințele pe care viziunea lui de inspirație totalitară le poate avea asupra întregii societăți.

Să nu știe lumea ce origine are sintagma „ciuma roșie”? Și ce efecte dezastruoase a avut ideologia bazată pe acest concept? Să  nu știe oamenii unde  și când s-a mai întâmplat în istorie să fie demonizate anumite partide politice, până la scoaterea lor în afara legii? Și în ce regimuri se practicau condamnări după criterii de ideologie? Și justiția să pedepsească vinovățiile colective?

Pentru a ne lămuri,  să vedem câteva detalii despre votanții majoritari ai lui Werner la alegerile din duminica trecută:

-          din totalul votanților care au studii mai puține decât liceul, pe Werner l-au votat 38,7%.

-          din totalul celor cu studii liceale, l-au votat 42% .

-          din totalul celor din mediul rural, l-au votat 40,7%.

-          din totalul votanților din Moldova, pe Werner l-au votat 39,8% .

La toate aceste criterii, Werner s-a clasat primul pe țară.

Așa stând lucrurile, putem accepta că, în zonele electoratului de mai sus, subiecte precum Goebbels, „ciuma roșie”, „Mein Kampf”, incendierea Reichstagului sau arderea cărților „care acționează subversiv asupra viitorului sau atacă rădăcina gândirii germane  și forțele conducătoare ale poporului nostru...” sunt complet necunoscute.

Dar nu la fel stau lucrurile în  mediile universitare, cum este Cluj Napoca, de pildă, oraș în care Werner a primit peste 38% din voturi. Nu demult, la 1 octombrie, s-au împlinit 100 de ani de la fondarea Universității românești din acest oraș. Dar în septembrie 1940, după diktatul de la Viena, profesorii și studenții au fost siliți să părăsească Clujul, căutându-și refugiu la Sibiu și Timişoara, orașe în care universitatea refugiată a funcţionat pe toată durata celui de-al Doilea Război Mondial.

 Să nu fie Universitatea clujeană de astăzi sensibilă la învățămintele istoriei, inclusiv la fractura produsă în propria biografie de regimul horthist de ocupație? Să nu fie oare remanentă, pentru intelectualii de astăzi ai Universității, experiența tragică pe care a oferit-o posterității manifestarea politicilor naziste asupra populației  românești din Transilvania?

În contextul aniversării centenarului, la Editura Școala Ardeleană din Cluj Napoca a apărut volumul „Leadership academic clujean (1919-2019)”, sub coordonarea prof. univ. dr. Vasile Pușcaș. Reputatul istoric apreciază că, la Cluj, comunitatea academică ar putea lucra la un „proiect în devenire”, creându-se „o structură constituțională în care cele mai puternice universități clujene să-și unească energiile și potențialului pentru a face față provocărilor secolului XXI, inclusiv viitoarelor solicitări ale societății românești”.

Ca fost absolvent al acestei prestigioase Universități, îndrăznesc să pun prof. Pușcaș, cu smerenie, câteva întrebări: cum apreciază comunitatea academică din Cluj Napoca angajamentele politice ale lui Iohannis privind desființarea unui partid politic? Cum apreciază intelectualii din Cluj  reapariția în spațiul public românesc a sintagmei „ciuma roșie”, folosită cu sârg de propagandiștii aceluiași Iohannis? Consideră domnia sa că limbajul de sorginte nazistă reprezintă sau nu o provocare la adresa societății românești actuale și viitoare?

Pe cale de consecință, acel „proiect în devenire” despre care vorbește prof. Pușcaș, n-ar putea oare să înceapă de pe acum, cu implicarea comunității academice clujene în a explica vulgului care l-a votat pe Werner ce au  însemnat în istorie subiecte precum Goebbels, „ciuma roșie”, incendierea Reichstagului sau arderea cărților „care acționează subversiv asupra viitorului”?

Istoria arată că tăcerea în fața nenorocirilor altora, pe baza teoriei că „mie nu mi se poate întâmpla”, a fost nefastă și întotdeauna s-a întors împotriva celor care credeau, în mod fals, că lașitatea de tipul „nu mă bag, nu mă amestec” poate fi salvatoare.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Cel mai savuros spectacol de caractere este atunci când corb la corb încep să-și scoată ochii.... [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

DIFERENŢĂ MARE FAŢĂ DE AL DOILEA CLASAT. Profesorul universitar doctor Marian Preda a obţinut cel mai mare număr de voturi la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii din Bucureşti, alegerile urmând a fi validate în şedinţa Senatului din 18 decembrie. [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Prin Lume

A VENIT TIMPUL PENTRU SISTEMUL UNIVERSAL. Premierul francez Edouard Philippe a anunţat că reforma pensiilor pe care a propus-o nu se va aplica decât persoanelor născute în 1975 şi după, o concesie făcută sindicatelor care, în opinia sa, ar trebui să însemne sfârşitul grevei masive ce paralizează o mare parte din Franţa de aproape o săptămână. [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Stat de drept

INDICATIVELE SĂ FIE LA VEDERE. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că s-a urmărit „compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională” a jandarmilor la evenimentele din 10 august 2018, iar „cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească”. [ Citeste mai departe ]

11 decembrie 2019

AZI În cultură

SONORITĂŢI DIN SPANIA, GERMANIA, ITALIA, FRANŢA ŞI ROMÂNIA. Un concert susţinut de muzicianul spaniol Pedro Bonet (violoncel) şi artista româncă Roxana Moişanu (harpă celtică), organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, va avea loc azi, de la ora 19.30, la Catedrala „Sfântul Iosif". [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Prin ţară

STRAT ZĂPADĂ CONSISTENT. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de viscol pentru zona montană înaltă din 12 judeţe şi depunere de strat consistent de zăpadă, valabilă până sâmbătă, la ora 10.00. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Construcţia Spitalului Metropolitan va dura 3 ani

Construcţia Spitalului Metropolitan va dura 3 ani

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că demararea lucrărilor propriu-zise la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Tipicul omului de afaceri român: 40-45 de ani, cu studii superioare și căsătorit

Tipicul omului de afaceri român: 40-45 de ani, cu studii superioare și căsătorit

Un studiu realizat de Frames, prezentat cu ocazia Galei Premiilor Financial Intelligence,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Un veritabil paradox politic este acela că după ce a câștigat alegerile parlamentare cu cel mai... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Pernele pot „găzdui” 16 specii de ciuperci

Pernele pot „găzdui” 16 specii de ciuperci

Lenjeriade pat trebuie schimbată o dată pe săptămână, potrivit microbiologului Universității din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Sală de tratament pentru persoanele în fotolii rulante

Sală de tratament pentru persoanele în fotolii rulante

Ambulatoriul integrat din cadrul Spitalului de Boli Cronice Siret va fi extins şi dotat cu... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress