Editoriale AZI

Răzbunarea Kominternului

12 martie 2019  15:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Răzbunarea  Kominternului

Un act de înaltă recunoaştere morală şi ştiinţifică a fost, în sfârşit, îndeplinit luni, prin acordarea titlului de Doctor Horius Causa domnului Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte ale Comisiei Europene.

Instituţia care a sesizat indolenţa românilor în a-i arăta mai din timp şi în mod plenar dlui Frans – pe numele întreg Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans – întreaga lor recunoştinţă este nimeni alta decât SNSPA, şcoală devenită cu timpul un apendice congenital al faimoasei Academii de Știinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), ambele fiind conduse de acelaşi rector, reputatul om de ştiinţă Remus Pricopie.

Neînţelegând mândria patriotică a prilejului de a avea în mijlocul nostru o personalitate strălucită cum este dl. Frans, nişte cârcotaşi au afirmat că evenimentul ar fi arătat, în toată splendoarea lui, un „pupincurism dâmboviţean chiar sub ochii lui Timmermans”, fiind totodată „ocazia perfectă ca personaje obscure din arealul dâmboviţean să îşi arate importanţa”. Aceşti clevetitori de ocazie, în loc să vadă substanţa ideatică a operei teoretice, activităţii practice şi acţiunii revoluţionare ale proaspătului DHC, insistă, în mod samavolnic, pe faptul total secundar că, pe primul rând al sălii, au fost puşi „pe aceeaşi linie serviciile cu politicienii”, referindu-se la alăturarea în public, nu numai pe la diverse vile, a camarazilor de idei şi de fapte, Coldea şi Ponta. Tot cu acel prilej, fostul director-adjunct al SRI şi lider al grupului autointitulat „Noi suntem Statul!”, Florian Coldea „s-a întreţinut cu liderul Comisiei Europene minute în şir”, consemnează presa, ca şi cum ar fi ceva nou că marile spirite se întîlnesc.... „Poate aşa a văzut şi Timmermans cum stă treaba cu «statul de drept» în România”, se mai menţionează în text.

Înalta înnobilare academică acordată dlui Frans reprezintă o recunoaştere a devoţiunii cu care acest neobosit demnitar pan-european face galerie poporului român în alergarea acestuia pe calea statului de drept. „Alergăm un maraton şi acum suntem pe ultima sută de metri a acelui maraton”, ne spune dl Frans. „Mesajul meu este: continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită! Alergaţi în continuare către finish-ul maratonului, pentru că aproape am ajuns acolo. Mai sunt doar câteva recomandări ale Comisiei care încă trebuie îndeplinite, însă nu vă opriţi, nu staţi locului, nu începeţi să alergaţi în direcţia opusă!”, ne îndemna dl. Frans, anul trecut, agitându-şi vuvuzeaua în tribuna de la Bruxelles.

Clarviziunea politică domniei sale de a vedea în această cursă de maraton unde e linia roşie şi unde cea verde, când sunt paşi înapoi şi când înainte etc merita cu prisosinţă acest titlu ştiinţific din partea reputatei SNSPA. Cu atât mai mult cu cât dl. Frans nu se mulţumea doar să ne transmită, periodic, minutul şi scorul din raporatele MCV, dar îşi manifesta şi bunăvoinţa de a sufla în pânzele poporului, pentru a-l împinge cât mai repede la finiş: „De ce atunci când puteţi la cale o legislaţie nouă nu veniţi înainte să ne sfătuim, să ne cereţi acordul, să ne cereţi părerea? Ca să nu mai faceţi paşi în direcţia greşită”, ne reproşa, pe bună dreptate, Învăţătorul de sub proaspăta sa tichie de DHC.

Desigur, mai sunt şi alţi cârcotaşi care consideră că din opera teoretică a dlui Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans lipsesc o mulţime de lucruricare ne cam taie respiraţia în „maratonul” pe care suntem puşi să-l alergăm. Un comentator tv arăta că „sunt toate documentele, protocoalele (secrete între Securitate şi procuratură – n.n.), achitările, filmările cu Onea, cu Portocală, toate nebuniile care s-au întâmplat în România. Când domnul Timmermans refuză să vadă toate aceste lucruri, când refuză să recunoască măcar eşecul MCV... Au făcut MCV-ul 11 ani şi nu au descoperit protocoalele! Cât continui să discuţi în zona asta? Că nici să discut la nesfârşit cu uşa de la frigider...”, considera din respectivul comentator, desigur, ingrat şi răuvoitor, pe deasupra aflat şi în tribună...

Alţii, şi mai grav, i-au făcut dlui Frans plângere penală la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, pentru falsificarea Raportului MCV pe anul 2018. Dosarul are nr.295/P/2019 şi rămâne în nelucrare pentru că dl Frans are deocamdată imunitate, dar se înţelege că această jenantă situaţiune n-a reprezentat vreun impediment pentru elita SNSPA în a-i acorda împricinatului un înalt titlu academic.

Descălecarea dlui Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans la Bucureşti a îmbinat utilul cu plăcutul. Adică, domnia sa n-a venit doar pentru acadelele de la SNSPA, ci a venit cu treabă serioasă, înmânănd premierului României o nouă listă cu probleme şi condiţii pe care biata noastră ţărişoară trebuie să le îndeplinească în maratonul ei fără sfârşit spre statul de drept.

E adevărat că, în orbecăiala noastră nepricepută prin hăţişul tranziţiei, riscăm să fim deviaţionişti de la linia Bruselului şi, de aceea, astfel de busole cum au fost cele 11 puncte date de Barroso lui Ponta sau listele de condiţii transmise periodic Guvernului României de către dl Frans au rolul de a ne ţine pe calea cea dreaptă.

Unii ar fi tentaţi să spună că, acum, lumina şi adevărul ne vin de la apus, cum în anii 50 ne veneau de la răsărit. Există chiar o carte cu titlul dubitativ „Uniunea Europeană... o nouă URSS?”, scrisă de Vladimir Bukovski şi tradusă la noi prin 2006. Pentru a preveni asaltul detractorilor neinformaţi, amintesc doar că Bukovski (n.1942) este unul dintre cei mai celebri disidenti ruşi, luptător neobosit impotriva totalitarismului. A fost expulzat din URSS, dupa 12 ani petrecuti în Gulag.

Cu autoritatea pe care i-o conferă studiile şi biografia, Bukovski făcea o paralelă devastatoare între UE şi URSS. „Ce este în fond Uniunea Europeană? Vom afla poate răspunsul analizând ce a fost Uniunea Sovietică. URSS era condusă de 15 persoane ne-alese, care se numeau unele pe altele şi nu trebuia să dea socoteală nimănui. Uniunea Europeană este condusă de două duzini de persoane care s-au ales între ele, care se întrunesc cu uşile închise, care nu dau socoteală nimănui şi care nu pot fi schimbate. În Uniunea Europeană există sute de mii de eurocraţi cu salarii astronomice, cu angajaţi proprii, servitori, prime şi privilegii, imunitate pe viaţă în faţa justiţiei, mutaţi dintr-un post în altul, indiferent dacă îşi fac sau nu îşi fac treaba bine. Nu este exact ca în regimul sovietic?”, se întreba fostul disident rus. „Ni s-a spus că scopul Uniunii Sovietice era crearea unei noi entităţi istorice – Poporul Sovietic – şi că trebuia să ne uităm naţionalităţile, tradiţiile şi obiceiurile. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul Uniunii Europene, se pare. Nu vor să fii britanic sau francez, vor să fiţi cu toţii o nouă entitate istorică: Europenii. (...) Una dintre marile ambiţii ale URSS a fost distrugerea Statului Naţional. Este exact ceea ce vedem în Europa astăzi”, consideră Bukovski.

În privinţa soluţiilor, analistul şi activistul politic arată că „există o alternativă la a fi guvernat de aceste două duzini de responsabili autoproclamaţi la Bruxelles: se numeşte independenţă. Nu sunteţi obligaţi să acceptaţi ceea ce au plănuit pentru voi”.

Asemenea opinii sunt considerate, pe bună dreptate, veritabile blasfemii de către cei care fac din zicerile dlui Frans şi ale altora ca el literă de Evanghelie.

Pe de altă parte, scrieri precum cea premonitorie a lui Bukovski se încadrează, dar şi explică euroscepticismul care se manifestă tot mai virulent, mai ales în această perioadă de pregătire a alegerilor pentru Parlamentul European.

În aceste condiţii, întrebarea inevatibilă care se pune – atât pentru iubitorii, cât şi pentru neiubitorii de Europa - este a răspunderii pe care birocraţia de la Bruxelles o are faţă de expansiunea euroscepticilor şi de pierderea accelerată a credibilităţii instituţiilor europene.

„Uniunea Europeană nu mai este cea pe care am cunoscut-o în 2004 şi nici în 2007, când am aderat”, declara de curând Premierul integrării României în UE, Adrian Năstase. „Uniunea Europeană este un animal foarte complicat, are vreo 56.000 de funcţionari, din care vreo 32.000 la Comisia Europeană, aproape 8.000 la Parlamentul European, sunt câteva mii de traducători şi translatori, sunt vreo 2-3.000 la Luxemburg, sunt împărţiţi la Bruxelles şi la Strasbourg… (aceştia toţi deservind vreo 700 de europarlamentari şi 28 de comisari! – n.n.). Deci, este un animal care trebuie să se hrănească în permanenţă, are nevoie de resurse. Și produce hârtii în permanenţă. Și produce şi un nou limbaj, cu tot felul de termeni care intră în acest alfabet pe care Uniunea Europeană îl inventează pentru a susţine unele dintre proiecte şi unele dintre structurile sale instituţionale”, aprecia recent fostul prim ministru la o dezbatere despre „Viitorul României”.

Una peste alta, euroscepticismul suveranist al acestor ani înlocuieşte entuziasmul integraţionist de acum două decenii şi din cauză că, în mod evident, calitatea umană şi politică a timermanşilor de azi este cu totul alta decât a fondatorilor luminaţi ai Uniunii Europene de acum 3-4 decenii.

Istoria trebuie cunoscută pentru a nu o lăsa să se repete. Acum 100 de ani, în martie 1919, bolşevicii puneau bazele Cominternului, organizaţie menită a fi un instrument de coordonare a activităţilor comuniste din întreaga lume. Orice organizaţie care dorea să adere la Internaţională trebuia mai întâi să accepte necondiţionat un set de 21 de condiţii, care alcătuiau un fel de „tratat de aderare”. Condiţiile erau gândite în aşa fel încât comunismul mondial să capete o strcutură strict ierahică, subordonând complet centrului de la Kremlin toate organizaţiile comuniste. Adoptarea cu obedienţă a politicii impuse de Moscova avea să strice iremediabil imaginea partidelor comuniste în opinia publică, căci de cele mai multe ori aceste politici erau antinaţionale, în plină contradicţie cu aspiraţiile generale ale statelor. (Spre exemplu, Partidului Comunist din România i-a fost impusă adoptarea poziţiei potrivit căreia România era nu un stat naţional, ci unul „de naţionalităţi”, un stat imperialist creat prin război şi prin voinţa marilor puteri imperialiste).

Cominternul a fost dizolvat în mod oficial în luna mai a anului 1943, întrucât Stalin a dorit să-şi arate bunăvoinţa vis-a-vis de aliaţii săi, Roosevelt şi Churchill, care erau încă sceptici faţă de URSS.

Îngropate sub lespedea grea a istoriei, practicile de atunci n-ar mai trebui să apară sub nicio formăîn viaţa comunităţii internaţionale. Iar cei pasionaţi de renaşterea lor, chiar dacă în variante mai subtile şi, nu-i aşa, democratice, ar trebui trimişi, cât încă nu e prea târziu, la vestiarele diverselor „maratoane” pe care ei şi le imaginează, şi nicidecum ridicaţi pe soclul unei îndoielnice celebrităţi academice. Pentru că, din perspectivă istorică, asemenea statui de lut nu pot părea altceva decât o ironică răzbunare sauun blestem al Kominternului de dincolo de mormânt.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
„VINOVAT” ESTE UN CAMION DE MARE TONAJ. Un crater s-a format azi pe strada Dezrobirii din Bucureşti, la intersecţia Gorjului, după ce s-a surpat asfaltul, o maşină a suferit avarii, dar nimeni nu a fost rănit. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Prin Lume

OPOZIŢIA CONSIDERĂ CĂ DECIZIA ESTE „BRUTALĂ”. Marea Britanie va institui controale stricte la frontiere imediat după ieşirea din Uniunea Europeană, programată pe 31 octombrie, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului Boris Johnson. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Stat de drept

DOAR UN CERCEL ERA AL ALEXANDREI. Anchetatorii au identificat, la percheziţia maşinii lui Gheorghe Dincă, şi o poşetă albastră care nu este a fetelor, Luiza sau Alexandra, au precizat, surse judiciare. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI În cultură

SPECTACOL MONTAT ÎN 15 ŢĂRI. Un fragment din celebrul musical „We Will Rock You” va fi prezentat pe scena Festivalului Cerbul de Aur, care va avea loc între 22 şi 25 august, în Piaţa Sfatului din Braşov. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Prin ţară

LANSAREA UNUI PLIC FILATELIC. Împlinirea, azi, a 165 de ani de la inaugurarea primului tronson de cale ferată de pe actualul teritoriu al României va fi marcată simbolic de Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa printr-o deplasare la Oraviţa şi la Baziaş. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Decorat post mortem

Decorat post mortem

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem a alpinistului Zsolt Torok,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Leul s-a depreciat faţă de euro

Leul s-a depreciat faţă de euro

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, azi, un curs de 4,7305 lei pentru un euro, în creştere... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Ţigările electronice, la control

Ţigările electronice, la control

Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) investighează ţigările electronice... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Consultaţii medicale în stradă

Consultaţii medicale în stradă

Zeci de persoane în vârstă au apelat, azi, la consultaţiile gratuite asigurate în aer liber de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress