Efemeride AZI

Grapineza

30 iulie 2015  00:00| Efemeride | Xantipa
Grapineza

Greşelile gramaticale ale unui europarlamentar român au devenit sursă de inspiraţie pentru tinerii programatori. Unul dintre ei a creat un program care transformă un text scris în română într-o limbă pe care o numeşte „grapineză“.

Tânărul programator Alexandru Răduţă a avut ideea softului de grapineză după ce a citit mesajul postat pe Facebook de Maria Grapini, în ziua de Sfântul Ilie. „Florile înfrumuseţesc casa, schimbă nu numai aspectul dar şi starea de spirit, atitudinea“, scria europarlamentarul.

„M-a lovit, aşa, un pic expresia aia cu «florile înfrumuseţesc casa» şi m-am gândit că e genial, trebuie să fac ceva care să reinventeze limba română“, spune Alexandru Răduţă.

Aşa că a creat site-ul denumit sugestiv – grapinizer (grapinaizer), care transformă un text scris corect, din română în aşa-numita „grapineză“. Ideea a avut succes din prima zi de la lansare, 20.000 de curioşi au vrut să afle cum ar arată textele în grapineză.

„În general oamenii care intră scriu texte mai scurte, ca să vadă cum funcţionează. La un moment dat, la întâmplare, în text îţi mai adaugă câte o literă, îţi scoate o literă din cuvânt“, explică Alexandru Răduţă. El vrea să introducă acest algoritm şi în aplicaţia Google Translate.

De partea cealaltă, cea care l-a inspirat pe tânărul de 25 de ani, europarlamentarul Maria Grapini a reacţionat. „Înseamnă că are foarte mult timp cel care l-a lansat. Sau este plătit de cineva. (...) Fiecare om poate să greşească, nu cred că m-aţi văzut că am scris fără cratimă sau făcând dezacorduri“, a spus Maria Grapini.

Însă postările de pe Facebook o contrazic. „M-am trezit în zgomotul ploii şi a tunetelor!“, a scris Maria Grapini. Şi în mesajul de Crăciun, politicianul a vorbit despre colindători „frumoşi îmbrăcaţi, cu colinzi adevărate!“.

Adriana Şandru, studentă a Facultăţii de Jurnalism, s-a oferit să-i corecteze textele Mariei Grapini, însă europarlamentarul a refuzat, spunând că adevăratul motiv pentru care este criticată e acela că este om politic.

Maria Grapini nu este singurul politician pus în dificultate de limba română. Doi foşti miniştri ai Educaţiei au avut probleme cu limba maternă.

„Intervenţia mea se opreşte aici, aproape se opreşte aici, nu înainte de a vă spune dumneavoastră, copiilor şi părinţilor, că aveţi una dintre cea mai frumoasă şcoală din Bucureşti“, a spus Remus Pricopie, în toamna anului trecut.

„Lucru... care încercăm să-l rezolvăm până vineri“, declara, la rândul său, Liviu Pop.

Lista politicienilor care au probleme fie cu limba română, fie cu logica, este lungă şi îi cuprinde, printre alţii, pe Marian Vanghelie, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea sau Călin Popescu Tăriceanu.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress