Exclusiv AZI

„Fidelio“, pro şi contra

05 iulie 2016  00:00| Exclusiv | Grigore Constantinescu
„Fidelio“, pro şi contra

Pe scena Operei Naţionale Bucureşti a avut loc, vineri, ultima premieră a acestei stagiuni: „Fidelio“, operă în două acte de Ludwig van Beethoven, în viziunea regizorului britanic Graham Vick.

Pentru cei care au avut curiozitatea sau interesul de a urmări, la Opera Naţională Bucureşti, premiera beethoveniană „Fidelio“, lectura mărturisirii compozitorului, despre creaţia sa, de la debutul secolului XIX, poate fi edificatoare:

„Dintre toţi copiii mei, această lucrare mi-a pricinuit cele mai mari suferinţe; din momentul în care am început să o creez, mi-a pricinuit poate cele mai mari dureri; şi poate din această cauză îmi este cea mai dragă. Iată de ce, înaintea altor creaţii, pe ea o consider demnă de a fi păstrată şi folosită spre progresul ştiinţei artei“.

Într-adevăr, artiştii primului teatru liric al ţării, incluşi în distribuţia premierei, au răspuns cu un devotament exemplar la solicitările partiturii. În personajul titular, Leonora/Fidelio, descoperim un glas generos, aplaudat în debutul mezzo-sopranei Asineta Răducan (invitată-debut) (foto), capabilă a rezolva cu succes dificultăţile redutabile ale rolului.

Vocea feminină secundă, soprana Laura Nicorescu (invitată), a demonstrat scenic şi muzical să stăpâneşte profesional, în Marzelline, experienţa stagiunilor salsburgheze, din primul deceniu de carieră.

Cu fiecare prezenţă în spectacolele lirice bucureştene, tenorul Marius Vlad Budoiu (invitat-debut) şi-a impus concepţia interpretativă, stilistică şi vocală. Un cuvânt de apreciere pentru reuşita prestaţiei actoriceşti şi solistice a lui Horia Sandu (debut) în Rocco, însoţit calitativ de bas-baritonul Valentin Vasiliu, tenorul Andrei Lazăr şi baritonul Cătălin Ţoropoc, care întregesc cerinţele componistice ale distribuţiei din perspectiva clasico-romantică a viziunii beethoveniene.

Cu bucurie am audiat şi admirat paginile corale purtate spre apogeu de ansamblul Operei, sub îndrumarea maestrului Stelian Olariu. Conflictualitatea simfonică, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, a însoţit orchestra, pe cât posibil, sprijinind aceste realizări solistice şi vocale, principalele valori ale premierei.

Ar trebui să comentăm şi contribuţia grupului realizatorilor-invitaţi, conduşi de regizorul Graham Vick, oferind o versiune de spectacol impusă ostentativ publicului românesc. Cred că nu este cazul, căci „Fidelio“, după două secole triumfale de existenţă, nu şi-a găsit locul potrivit în casa nobilă a artei noastre lirice,. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress