Exclusiv AZI

Ludovic Spiess

14 mai 2019  09:30| Exclusiv | Grigore Constantinescu
Ludovic Spiess

Printre muzicienii al căror destin artistic internațional a strălucit asemenea unei comete pe cerul liricii muzicale, Ludovic Spiess este o prezență legendară. Povestea ascensiunii, va rămâne astfel, însoțindu-ne de-a lungul timpului și dăruindu-ne motive de bucurie, de mândrie că o asemenea voce ne-a împodobit un timp existența. În clipele satisfacției anilor maturității, la ceremonia decernării, în 2004, a înaltului titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică din București, Maestrul mi-a spus că alegerea sa merge către marele moment solistic din primul act al operei Boema de Puccini. În clipele când această arie revărsa valurile vocii generoase a cântărețului asupra publicului, ochii artistului strălucreau de lacrimi.

După Concursul de la Toulouse, Primul Mare Premiul cucerit, iată comentariul lui Emanuel Bondeville, președintele juriului, publicat în LE MONDE 1964: “Ludovic Spiess a stupefiat publicul cu vocea sa…Este tipul tenorului puternic; statura monumentală, vocea eroică, metalică…scenele și-l vor disputa…ceilalți concurenți au fost eclipsați de acest soare la zenit.” Cotidianul PARIS JOUR remarca: “La Toulouse a fost descoperit un nou zeu al cântului, Ludovic Spiess.”

Tânărul artist își mărturisea Crezul: “TOTUL SAU NIMIC!!!

“Perioada studiilor cu Antonio Narducci la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano a fost hotârâtoare pentru întreaga mea carieră căci Italia  a fost o mereu râvnita țară a făgăduințelor.”

 O trecere prin momentele marii sale cariere europene, apoi mondiale – Teatrul Colon; Arenele din Verona; Metropolitan Opera; Covent Garden - solicită un alt timp decât cel rezervat evocării pe care  intenționez să o comentez acum. Suficient să menționăm repertoriul din începutul primei stagiuni a lui Ludovic Spiess, în anul 1969 “Aida, Don Carlo la Torino, Trubadurul, Boema la Viena, primul Turandot la Stuttgart, Boema, Tosca la Opera Română București, scena sa privilegiată….

Răsfoim fragmente ale presei din acele timpuri. Criticul Ada Brumaru scrie despre primul mare rol romantic din Samson și Dalila la Paris: ”Vocea admirabilă a lui Ludovic Spiess a produs, de la prima intrare în scenă, un adevărat șoc. Puternică, și sonoră, și tandră ea este instrumentul de mare calitate cu care tânărul nostru artist a intrat într-o carieră internațională strălucită…” Cotidianul LIBERTE DIMANCHE adaugă “ Grație excepționalelor calități vocale, talentului actoricesc, captivează fără efort publicul…Statura, declamația sa amplă, ardentă îi permit să evoce impresionant imaginea solară a eroului biblic…”

De-a lungul deceniilor, în cariera extrem de încărcată de evenimente, desfășurată pe itinerariile mondiale, evenimentele s-au succedat cu o repeziciune greu de imaginat. Să nu uităm opțiunile marilor spectacole cu Boris Godunov dirijat la Festivalul Salzburg de Herbert von Karaian; Fidelio concertant sub conducerea lui Leonard Bernstein, la Roma; reprezentațiile vieneze cu Dalibor împreună cu  Josef  Krips. Fără a respecta cronologiile, într-o abundentă succesiune de reprezentații, titluri, parteneri, dirijori sau teatre remarcăm atracția deosebită pentru Otello de Verdi, care a răspândit pretutindeni admirația operamanilor. Numeroase scrieri  comentează astfel interpretarea lui Otello în care Ludovic Spiess știa să elibereze o voce naturală degajată… ”Este o revelație… Acest uriaș își cunoaște resursele și le stăpânește… se ridică deasupra umbrelor și spectrelor nostalgice ale operei…” Scrie publicația L’entr’acte.

Într-un interviu din presa europeană Spiess mărturisea: “L-am pregătit mult pe Calaf. Am răsfoit paginile operei Turandot, le-am studiat, le-am îndrăgit. Realizarea acestui rol a însemnat mai mult decât o satisfacție, a însemnat pentru mine consacrarea. După Turandot am devenit altul, alt om, alt artist”.

În anii de glorie ai lui Ludovic Spiess, devenit directorul general al Operei Române București, nu putem uita o anume clipă, considerată de acesta,  unică:

“Mi se împlinea visul suprem – spunea Ludovic Spiess - Aveam să cânt pe marea scenă milaneză Turandot. Seară de seară, la galerie, sorbeam cu ochii în lacrimi fiecare moment al spectacolelor, căci la 7 mai 1970 trăiam clipa cea mai fericiă a vieții – Turandot la Scala. În aceiași lună împlineam 32 de ani. Puteam râvni ceva mai mult?”

Acestea sunt doar câteva dintre momentele unui destin unic, dăruite lumii artei lirice de tenorul Ludovic Spiess, comparat cu un nou soare. Robert Labadie a fost citat în monumentala monografie dedicată de Costin Popa marelui artist:

“Are talia și vocea semizeilor. Își cunoaște mijloacele și le stăpânește, este uimitor, seducător, emoționant, monstruos, bulversant, uman. Nu citați alte nume! După el și pentru mult timp, nu mai ascultați pe nimeni”.

Impunătorul Om de teatru liric, Ioan Holender,  înlesnește evocarea mea: “Pentru mine, Spiess a fost nu numai cel mai de seamă artist liric din istoria română contemporană, ci un om cu totul excepțional”.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2
18.937.258 DE CETĂŢENI CU DREPT DE VOT. Românii care merg la vot pe 26 mai, şi nu numai, pot afla cu ajutorul CNP-ului care este secţia unde pot vota, cu toate datele de localizare, prin intermediul Registrului electoral, un sistem informatic naţional de înregistrare a datelor de identificare ale cetăţenilor cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora pe secţii de votare. [ Citeste mai departe ]

23 mai 2019

AZI Prin Lume

ALEGEREA ORAŞULUI ESTE „NATURALĂ". Viitorul summit al NATO, când se vor împlini 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei, va avea loc la Londra pe 3 şi 4 decembrie, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, într-un comunicat. [ Citeste mai departe ]

23 mai 2019

AZI Stat de drept

S-A ÎNCEPUT ANCHETA IN PERSONAM. Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, în legătură cu publicarea protocolului de colaborare între SRI şi Parchetul General. [ Citeste mai departe ]

23 mai 2019

AZI În cultură

ATELIERE MEŞTEŞUGĂREŞTI ŞI EDUCAŢIONALE. 32 de măşti tradiţionale româneşti sunt prezentate publicului într-un centru cultural situat în centrul istoric al Havanei (Cuba), alături de alte exponate din şapte state de pe trei continente, expoziţia numindu-se „Măştile Lumii”. [ Citeste mai departe ]

23 mai 2019

AZI Prin ţară

SE POATE AJUNGE PE 15 TRASEE. Aria naturală Creasta Cocoşului (1.423 metri altitudine) din Munţii Gutâi, fostă rezervaţie geologică protejată cu suprafaţă de peste 50 de hectare, este apreciată atât de turiştii români, cât şi de cei străini pentru unicitatea peretului aproape vertical, fost coş al unui vulcan stins ce se înalţă brusc spre cer. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Cabinet stomatologic în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi

Cabinet stomatologic în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi

În incinta Policlinicii Sociale Baba Novac a fost inaugurat azi de Fundaţia Inovaţii Sociale... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Piaţa de capital tot speră la o participare mai largă a populaţiei

Piaţa de capital tot speră la o participare mai largă a populaţiei

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a organizat, joi, prima... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

„Suceava sau Hunedoara?”, asta-i întrebarea

„Suceava sau Hunedoara?”, asta-i întrebarea

Premierul Viorica Dăncilă a spus, în timpul unei conferinţe de presă în Frasin, judeţul Suceava,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Cu exact 25 de ani în urmă, Ion Iliescu făcea o vizită oficială de trei zile în Franța, la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Prinţului William nu-i plac bijuteriile

Prinţului William nu-i plac bijuteriile

Faptul că nepotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, prinţul William, nu poartă verighetă... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress