Exclusiv AZI

Medicină şi cultură

15 noiembrie 2013  00:00| Exclusiv | Octavian Ştireanu
Medicină şi cultură

Sesiunea de toamnă a Conferinţelor Teatrului Naţional din Bucureşti a debutat, duminica trecută, cu un regal cultural, de muzică clasică (Sanda şi Aurelian Octav Popa) şi pictură (Emil Ciocoiu), acompaniind prelegerea cu tema „Medicină şi pictură“ a reputatului chirurg prof.dr. Mircea Beuran.

La debutul conferinţei, doctorul Beuran a explicat că titlul prelegerii exprimă realitatea că, atât în chirurgie, cât şi în pictură, mâna şi ochii participă la un act de creaţie guvernat de gândire, de cultură şi, nu în ultimul rând, de o anume viziune a celui implicat.

Prelegerea apreciatului profesor a avut acelaşi spirit ordonat şi sistematizat pe care-l cere, probabil, orice intervenţie chirurgicală. Era vizibil că pecetea chirurgului a marcat dizertaţia culturală, sub aspectul clarităţii ideilor, subtilităţii detaliilor şi forţei de stăpânire a tematicii.

Relaţia dintre medicină şi pictură a fost abordată de dr.Beuran pe trei paliere: elementul comun al anatomiei, care este atât o preocupare recognoscibilă în marile lucrări de artă, cât şi disciplină obligatorie în ştiinţa medicală; gesturi sau episoade de natură medicală ce au reprezentat subiecte pentru arta ilustrativă, de-a lungul secolelor; iar al treilea palier s-a referit la perspectiva opusă, a unor cazuri tulburătoare de mari pictori aflaţi sub influenţa propriilor suferinţe.

Pentru a ilustra prezenţa anatomiei în pictură, dr.Beuran s-a referit, în detaliu, la faimoasa lucrare „Omul Vitruvian“, creată de Leonardo da Vinci, dar şi la celebrul tablou „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp“, de Rembrandt (1632). La Amsterdam, era o tradiţie ca, o dată pe an, unul dintre cei mai buni medici să susţină o lecţie practică în faţa chirurgilor din oraş. Artistul s-a inspirat pentru această lucrare din lecţia de anatomie susţinută de doctorul Tulp în 31 ianuarie 1632.

Anatomia şi suferinţa umană au reprezentat o tentaţie irezistibilă pentru pictură, de-a lungul secolelor, evoluţia medicinei având, în permanenţă, un „joc secund“ în creaţia picturală. Arătând o documentare erudită, cu exemple semnificative şi bine alese, generând corelaţii adesea surprinzătoare, dr.Beuran a oferit auditoriului lectura unor lucrări de artă celebre prin cheia unor posibile patologii ale personajelor din tablouri. De pildă, faimoasa „Mona Lisa“ (1503-1506), a lui Leonardo da Vinci, reprezintă un personaj care, conform opiniei lui Vito Franco, profesor de anatomie patologică la Universitatea din Palermo, schiţează o grimasă de durere, şi nu un surâs obişnuit, prezentând simptome de hipercolesterolemie.

Genunchii umflaţi ai personajelor lui Michelangelo indică un exces de acid uric, tipic celor suferinzi de calculi renali. Michelangelo însuşi suferea de aşa ceva, de vreme ce, în timp ce lucra la Capela Sixtină, se hrănea numai cu pâine, carne şi vin, a remarcat dr.Beuran.

Ultimul capitol al conferinţei profesorului Mircea Beuran s-a referit la câţiva pictori aflaţi sub influenţa propriilor suferinţe, făcând, pentru fiecare, comentarii extrem de interesante. Studiile de caz la care a apelat profesorul Beuran au fost cele mai cunoscute din istoria picturii, prin tragismul lor: El Greco (1541-1614), Goya (Francisco Jose Goya y Lucientes, 1746 – 1828), Vincent van Gogh (1853-1891) şi Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901).

Prin participarea sa la deschiderea „Conferinţelor Teatrului Naţional“, prof.dr.Mircea Beuran a ilustrat contopirea în aceeaşi personalitate a componentei profesional-ştiiţifice (chirurgia) cu dimensiunea cultural-enciclopedică a unui intelectual preocupat să răsfrângă în Agora reflexele de lumină ale spiritualităţii sale. De fapt, dr.Beuran este „un recidivist“ al acestor manifestări ale TNB, întrucât şi sesiunea din ianuarie a.c. a „Conferinţelor“ a fost deschisă tot printr-o prelegere a domniei sale, pe o temă din cu totul alt registru – „Politrauma, actualităţi şi atitudini“.

Conferinţa de acum a profesorului Mircea Beuran s-a consumat, dar poate va fi editată, asemenea altora anterioare, pe DVD şi în broşură. Ea este memorabilă în sine, dar şi sugestivă prin evenimentele care au acompaniat-o, din două zone sensibile: muzica şi artele plastice. Recitalul minunaţilor artişti Sanda şi Aurelian Octav Popa a fost un privilegiu pentru cei prezenţi şi un îndemn implicit de a-i căuta în continuare pe agenda muzicală a Capitalei. Iar expoziţia lui Emil Ciocoiu, prima retrospectivă a pictorului gorjean, rezident în Germania, încă mai poate fi vizionată în foaierele Teatrului Naţional, fiind un eveniment cultural de sine stătător, ce ar trebui tratat ca atare.

Felicitări se cuvin şi amfitrionului acestor manifestări, directorul general al TNB, Ion Caramitru, care nu numai că a avut ideea acestui program sincretic, dar a şi onorat cu prezenţa deschiderea conferinţei în discuţie, având generoase cuvinte de apreciere la adresa protagonistului zilei, profesorul Mircea Beuran, chiar dacă acesta nu provine din spectrul sensibilităţilor sale politice. Semn că, în faţa halatului alb, toţi suntem egali. (Octavian Ştireanu)

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress