Exclusiv AZI

Medicină şi cultură

15 noiembrie 2013  00:00| Exclusiv | Octavian Ştireanu
Medicină şi cultură

Sesiunea de toamnă a Conferinţelor Teatrului Naţional din Bucureşti a debutat, duminica trecută, cu un regal cultural, de muzică clasică (Sanda şi Aurelian Octav Popa) şi pictură (Emil Ciocoiu), acompaniind prelegerea cu tema „Medicină şi pictură“ a reputatului chirurg prof.dr. Mircea Beuran.

La debutul conferinţei, doctorul Beuran a explicat că titlul prelegerii exprimă realitatea că, atât în chirurgie, cât şi în pictură, mâna şi ochii participă la un act de creaţie guvernat de gândire, de cultură şi, nu în ultimul rând, de o anume viziune a celui implicat.

Prelegerea apreciatului profesor a avut acelaşi spirit ordonat şi sistematizat pe care-l cere, probabil, orice intervenţie chirurgicală. Era vizibil că pecetea chirurgului a marcat dizertaţia culturală, sub aspectul clarităţii ideilor, subtilităţii detaliilor şi forţei de stăpânire a tematicii.

Relaţia dintre medicină şi pictură a fost abordată de dr.Beuran pe trei paliere: elementul comun al anatomiei, care este atât o preocupare recognoscibilă în marile lucrări de artă, cât şi disciplină obligatorie în ştiinţa medicală; gesturi sau episoade de natură medicală ce au reprezentat subiecte pentru arta ilustrativă, de-a lungul secolelor; iar al treilea palier s-a referit la perspectiva opusă, a unor cazuri tulburătoare de mari pictori aflaţi sub influenţa propriilor suferinţe.

Pentru a ilustra prezenţa anatomiei în pictură, dr.Beuran s-a referit, în detaliu, la faimoasa lucrare „Omul Vitruvian“, creată de Leonardo da Vinci, dar şi la celebrul tablou „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp“, de Rembrandt (1632). La Amsterdam, era o tradiţie ca, o dată pe an, unul dintre cei mai buni medici să susţină o lecţie practică în faţa chirurgilor din oraş. Artistul s-a inspirat pentru această lucrare din lecţia de anatomie susţinută de doctorul Tulp în 31 ianuarie 1632.

Anatomia şi suferinţa umană au reprezentat o tentaţie irezistibilă pentru pictură, de-a lungul secolelor, evoluţia medicinei având, în permanenţă, un „joc secund“ în creaţia picturală. Arătând o documentare erudită, cu exemple semnificative şi bine alese, generând corelaţii adesea surprinzătoare, dr.Beuran a oferit auditoriului lectura unor lucrări de artă celebre prin cheia unor posibile patologii ale personajelor din tablouri. De pildă, faimoasa „Mona Lisa“ (1503-1506), a lui Leonardo da Vinci, reprezintă un personaj care, conform opiniei lui Vito Franco, profesor de anatomie patologică la Universitatea din Palermo, schiţează o grimasă de durere, şi nu un surâs obişnuit, prezentând simptome de hipercolesterolemie.

Genunchii umflaţi ai personajelor lui Michelangelo indică un exces de acid uric, tipic celor suferinzi de calculi renali. Michelangelo însuşi suferea de aşa ceva, de vreme ce, în timp ce lucra la Capela Sixtină, se hrănea numai cu pâine, carne şi vin, a remarcat dr.Beuran.

Ultimul capitol al conferinţei profesorului Mircea Beuran s-a referit la câţiva pictori aflaţi sub influenţa propriilor suferinţe, făcând, pentru fiecare, comentarii extrem de interesante. Studiile de caz la care a apelat profesorul Beuran au fost cele mai cunoscute din istoria picturii, prin tragismul lor: El Greco (1541-1614), Goya (Francisco Jose Goya y Lucientes, 1746 – 1828), Vincent van Gogh (1853-1891) şi Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901).

Prin participarea sa la deschiderea „Conferinţelor Teatrului Naţional“, prof.dr.Mircea Beuran a ilustrat contopirea în aceeaşi personalitate a componentei profesional-ştiiţifice (chirurgia) cu dimensiunea cultural-enciclopedică a unui intelectual preocupat să răsfrângă în Agora reflexele de lumină ale spiritualităţii sale. De fapt, dr.Beuran este „un recidivist“ al acestor manifestări ale TNB, întrucât şi sesiunea din ianuarie a.c. a „Conferinţelor“ a fost deschisă tot printr-o prelegere a domniei sale, pe o temă din cu totul alt registru – „Politrauma, actualităţi şi atitudini“.

Conferinţa de acum a profesorului Mircea Beuran s-a consumat, dar poate va fi editată, asemenea altora anterioare, pe DVD şi în broşură. Ea este memorabilă în sine, dar şi sugestivă prin evenimentele care au acompaniat-o, din două zone sensibile: muzica şi artele plastice. Recitalul minunaţilor artişti Sanda şi Aurelian Octav Popa a fost un privilegiu pentru cei prezenţi şi un îndemn implicit de a-i căuta în continuare pe agenda muzicală a Capitalei. Iar expoziţia lui Emil Ciocoiu, prima retrospectivă a pictorului gorjean, rezident în Germania, încă mai poate fi vizionată în foaierele Teatrului Naţional, fiind un eveniment cultural de sine stătător, ce ar trebui tratat ca atare.

Felicitări se cuvin şi amfitrionului acestor manifestări, directorul general al TNB, Ion Caramitru, care nu numai că a avut ideea acestui program sincretic, dar a şi onorat cu prezenţa deschiderea conferinţei în discuţie, având generoase cuvinte de apreciere la adresa protagonistului zilei, profesorul Mircea Beuran, chiar dacă acesta nu provine din spectrul sensibilităţilor sale politice. Semn că, în faţa halatului alb, toţi suntem egali. (Octavian Ştireanu)

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • 2018
VOR AVEA LOC ŞI CONCURSURI CULINARE. Peste o sută de sortimente de peşte şi preparate din peşte, peste o tonă de fructe de mare şi peste 10.000 de porţii de peşte pregătite de unii dintre cei mai iscusiţi bucătari pot fi savurate şi degustate la Festivalul Pescăresc, care se va desfăşura de azi până luni în Parcul Naţional din Capitală. [ Citeste mai departe ]

22 martie 2019

AZI Prin Lume

TREI ZILE DE DOLIU NAŢION AL. Cel puţin 100 de persoane, în majoritatea femei şi copii, şi-au pierdut viaţa într-un naufragiu pe fluviul Tigru, în plină aniversare a Anului Nou kurd şi a Zilei Mamei, fiind cel mai grav accident înregistrat în Irak în ultimii ani. [ Citeste mai departe ]

22 martie 2019

AZI Stat de drept

ŞASE TERENURI ÎŞI SCHIMBĂ NELEGAL FUNCŢIUNEA. Deputatul Nicuşor Dan s-a prezentat azi la sediul DNA în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, pentru a depune o plângere penală împotriva primarului general Gabriela Firea. [ Citeste mai departe ]

22 martie 2019

AZI În cultură

CEREMONIA ARE LOC LA SFÂRŞITUL EVENIMENTULUI. Poeta Ana Blandiana a fost desemnată laureata din acest an a celui mai important premiu acordat la festivalul „Serile de Poezie de la Struga”, informează agenţia macedoneană de presă MIA. [ Citeste mai departe ]

22 martie 2019

AZI Prin ţară

AVEA FOCOS ŞI PREZENTA UN POTENŢIAL PERICOL. Un proiectil exploziv foarte degradat, care reprezenta un potenţial pericol, a fost descoperit, azi, încastrat în betonul provenit de la o construcţie demolată în judeţul Arad, fiind preluat de pirotehnişti pentru distrugere. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Iancu a primit trofeul Inukshuk

Iancu a primit trofeul Inukshuk

Polisportivul Avram Iancu a fost premiat cu trofeul Inukshuk de către organizatorii... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Educație financiară în peste 360 de școli, din 50 de orașe

Educație financiară în peste 360 de școli, din 50 de orașe

Prin programul de educație financiară Școala de Bani, BCR se alătură, pentru al doilea an... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu 89

Iliescu 89

O stranie potrivire face ca președintele fondator al social democrației românești să împlinească... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei - Dario Fo

În romanul său postum, publicat în 2017, „Ca din întâmplare, femeie”, Dario Fo reînvie istoria unei „regine imposibile”, Cristina a Suediei, una dintre cele mai învăţate femei ale secolului al XVII-lea, suverană rebelă şi mare iubitoare de artă, admirată şi detestată, imprevizibilă şi curajoasă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Primul album după 11 ani

Primul album după 11 ani

Trupa britanică The Cure, care va concerta în Bucureşti în iulie, va lansa un nou album de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Tsuyoshi Okada, reprezentant al companiei... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress