Exclusiv AZI

Medicină şi cultură

15 noiembrie 2013  00:00| Exclusiv | Octavian Ştireanu
Medicină şi cultură

Sesiunea de toamnă a Conferinţelor Teatrului Naţional din Bucureşti a debutat, duminica trecută, cu un regal cultural, de muzică clasică (Sanda şi Aurelian Octav Popa) şi pictură (Emil Ciocoiu), acompaniind prelegerea cu tema „Medicină şi pictură“ a reputatului chirurg prof.dr. Mircea Beuran.

La debutul conferinţei, doctorul Beuran a explicat că titlul prelegerii exprimă realitatea că, atât în chirurgie, cât şi în pictură, mâna şi ochii participă la un act de creaţie guvernat de gândire, de cultură şi, nu în ultimul rând, de o anume viziune a celui implicat.

Prelegerea apreciatului profesor a avut acelaşi spirit ordonat şi sistematizat pe care-l cere, probabil, orice intervenţie chirurgicală. Era vizibil că pecetea chirurgului a marcat dizertaţia culturală, sub aspectul clarităţii ideilor, subtilităţii detaliilor şi forţei de stăpânire a tematicii.

Relaţia dintre medicină şi pictură a fost abordată de dr.Beuran pe trei paliere: elementul comun al anatomiei, care este atât o preocupare recognoscibilă în marile lucrări de artă, cât şi disciplină obligatorie în ştiinţa medicală; gesturi sau episoade de natură medicală ce au reprezentat subiecte pentru arta ilustrativă, de-a lungul secolelor; iar al treilea palier s-a referit la perspectiva opusă, a unor cazuri tulburătoare de mari pictori aflaţi sub influenţa propriilor suferinţe.

Pentru a ilustra prezenţa anatomiei în pictură, dr.Beuran s-a referit, în detaliu, la faimoasa lucrare „Omul Vitruvian“, creată de Leonardo da Vinci, dar şi la celebrul tablou „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp“, de Rembrandt (1632). La Amsterdam, era o tradiţie ca, o dată pe an, unul dintre cei mai buni medici să susţină o lecţie practică în faţa chirurgilor din oraş. Artistul s-a inspirat pentru această lucrare din lecţia de anatomie susţinută de doctorul Tulp în 31 ianuarie 1632.

Anatomia şi suferinţa umană au reprezentat o tentaţie irezistibilă pentru pictură, de-a lungul secolelor, evoluţia medicinei având, în permanenţă, un „joc secund“ în creaţia picturală. Arătând o documentare erudită, cu exemple semnificative şi bine alese, generând corelaţii adesea surprinzătoare, dr.Beuran a oferit auditoriului lectura unor lucrări de artă celebre prin cheia unor posibile patologii ale personajelor din tablouri. De pildă, faimoasa „Mona Lisa“ (1503-1506), a lui Leonardo da Vinci, reprezintă un personaj care, conform opiniei lui Vito Franco, profesor de anatomie patologică la Universitatea din Palermo, schiţează o grimasă de durere, şi nu un surâs obişnuit, prezentând simptome de hipercolesterolemie.

Genunchii umflaţi ai personajelor lui Michelangelo indică un exces de acid uric, tipic celor suferinzi de calculi renali. Michelangelo însuşi suferea de aşa ceva, de vreme ce, în timp ce lucra la Capela Sixtină, se hrănea numai cu pâine, carne şi vin, a remarcat dr.Beuran.

Ultimul capitol al conferinţei profesorului Mircea Beuran s-a referit la câţiva pictori aflaţi sub influenţa propriilor suferinţe, făcând, pentru fiecare, comentarii extrem de interesante. Studiile de caz la care a apelat profesorul Beuran au fost cele mai cunoscute din istoria picturii, prin tragismul lor: El Greco (1541-1614), Goya (Francisco Jose Goya y Lucientes, 1746 – 1828), Vincent van Gogh (1853-1891) şi Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901).

Prin participarea sa la deschiderea „Conferinţelor Teatrului Naţional“, prof.dr.Mircea Beuran a ilustrat contopirea în aceeaşi personalitate a componentei profesional-ştiiţifice (chirurgia) cu dimensiunea cultural-enciclopedică a unui intelectual preocupat să răsfrângă în Agora reflexele de lumină ale spiritualităţii sale. De fapt, dr.Beuran este „un recidivist“ al acestor manifestări ale TNB, întrucât şi sesiunea din ianuarie a.c. a „Conferinţelor“ a fost deschisă tot printr-o prelegere a domniei sale, pe o temă din cu totul alt registru – „Politrauma, actualităţi şi atitudini“.

Conferinţa de acum a profesorului Mircea Beuran s-a consumat, dar poate va fi editată, asemenea altora anterioare, pe DVD şi în broşură. Ea este memorabilă în sine, dar şi sugestivă prin evenimentele care au acompaniat-o, din două zone sensibile: muzica şi artele plastice. Recitalul minunaţilor artişti Sanda şi Aurelian Octav Popa a fost un privilegiu pentru cei prezenţi şi un îndemn implicit de a-i căuta în continuare pe agenda muzicală a Capitalei. Iar expoziţia lui Emil Ciocoiu, prima retrospectivă a pictorului gorjean, rezident în Germania, încă mai poate fi vizionată în foaierele Teatrului Naţional, fiind un eveniment cultural de sine stătător, ce ar trebui tratat ca atare.

Felicitări se cuvin şi amfitrionului acestor manifestări, directorul general al TNB, Ion Caramitru, care nu numai că a avut ideea acestui program sincretic, dar a şi onorat cu prezenţa deschiderea conferinţei în discuţie, având generoase cuvinte de apreciere la adresa protagonistului zilei, profesorul Mircea Beuran, chiar dacă acesta nu provine din spectrul sensibilităţilor sale politice. Semn că, în faţa halatului alb, toţi suntem egali. (Octavian Ştireanu)

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

S-a stabilit scorul la prezidențiale

S-a stabilit scorul la prezidențiale

Pe vremea mea, oamenii se duceau la Oracolul din Delphi să-l consulte despre diverse afaceri... [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

„SUPLIMENT” DE 20 DE AUTOBUZE. Linia tramvaiului 41 din Capitală va fi suspendată în zilele de weekend din luna septembrie, pentru finalizarea lucrărilor la suprastructura podului peste Şoseaua Virtuţii, a anunţat Societatea de Transport Bucureşti. În zilele lucrătoare, tramvaiul va circula până la ora 23.00. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Prin Lume

NOU NIVEL ÎN COOPERAREA MILITARĂ. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită oficială în Rusia în pofida faptului că Moscova a condamnat planul acestuia privind anexarea unor părţi din Cisiordania. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI Stat de drept

„SPECTACOL DE PROST GUST” AL LUI IOHANNIS. Curtea Constituţională a României va discuta pe 18 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor, au declarat oficiali ai CCR. [ Citeste mai departe ]

13 septembrie 2019

AZI În cultură

STAGIUNEA DE VARĂ CONTINUĂ PÂNĂ LA FINELE LUNII. Piesa „Neguţătorul din Veneţia”, de Shakespeare, pusă în scenă de regizorul bulgar Alexander Morfov, şi montarea lui Radu Afrim după „Trei surori”, de Cehov, se numără printre premierele noii stagiuni a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). [ Citeste mai departe ]

11 septembrie 2019

AZI Prin ţară

MULŢI CULTIVATORI NU AU GARDURI SAU PAZNICI. Viticultorii arădeni reclamă că producţia de struguri din acest an este compromisă în mare parte de porcii mistreţi, care s-ar fi înmulţit excesiv şi ar ataca în turme culturile, sesizări fiind depuse şi la autorităţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Muzeu coordonat de stănepotul Elisabetei Rizea

Muzeu coordonat de stănepotul Elisabetei Rizea

Casa fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea va fi transformată în muzeu, urmare a unui... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Datoria externă a României a crescut cu 8,194 miliarde de euro

Datoria externă a României a crescut cu 8,194 miliarde de euro

În perioada ianuarie - iulie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

French-cancan în aer liber la aniversare

French-cancan în aer liber la aniversare

Celebrul cabaret parizian Moulin Rouge va sărbători 130 de ani de la înfiinţare pe 6 octombrie,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Tehnologie de ultimă generaţie în folosul unui întreg judeţ

Tehnologie de ultimă generaţie în folosul unui întreg judeţ

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress