Exclusiv AZI

Medicină şi cultură

15 noiembrie 2013  00:00| Exclusiv | Octavian Ştireanu
Medicină şi cultură

Sesiunea de toamnă a Conferinţelor Teatrului Naţional din Bucureşti a debutat, duminica trecută, cu un regal cultural, de muzică clasică (Sanda şi Aurelian Octav Popa) şi pictură (Emil Ciocoiu), acompaniind prelegerea cu tema „Medicină şi pictură“ a reputatului chirurg prof.dr. Mircea Beuran.

La debutul conferinţei, doctorul Beuran a explicat că titlul prelegerii exprimă realitatea că, atât în chirurgie, cât şi în pictură, mâna şi ochii participă la un act de creaţie guvernat de gândire, de cultură şi, nu în ultimul rând, de o anume viziune a celui implicat.

Prelegerea apreciatului profesor a avut acelaşi spirit ordonat şi sistematizat pe care-l cere, probabil, orice intervenţie chirurgicală. Era vizibil că pecetea chirurgului a marcat dizertaţia culturală, sub aspectul clarităţii ideilor, subtilităţii detaliilor şi forţei de stăpânire a tematicii.

Relaţia dintre medicină şi pictură a fost abordată de dr.Beuran pe trei paliere: elementul comun al anatomiei, care este atât o preocupare recognoscibilă în marile lucrări de artă, cât şi disciplină obligatorie în ştiinţa medicală; gesturi sau episoade de natură medicală ce au reprezentat subiecte pentru arta ilustrativă, de-a lungul secolelor; iar al treilea palier s-a referit la perspectiva opusă, a unor cazuri tulburătoare de mari pictori aflaţi sub influenţa propriilor suferinţe.

Pentru a ilustra prezenţa anatomiei în pictură, dr.Beuran s-a referit, în detaliu, la faimoasa lucrare „Omul Vitruvian“, creată de Leonardo da Vinci, dar şi la celebrul tablou „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp“, de Rembrandt (1632). La Amsterdam, era o tradiţie ca, o dată pe an, unul dintre cei mai buni medici să susţină o lecţie practică în faţa chirurgilor din oraş. Artistul s-a inspirat pentru această lucrare din lecţia de anatomie susţinută de doctorul Tulp în 31 ianuarie 1632.

Anatomia şi suferinţa umană au reprezentat o tentaţie irezistibilă pentru pictură, de-a lungul secolelor, evoluţia medicinei având, în permanenţă, un „joc secund“ în creaţia picturală. Arătând o documentare erudită, cu exemple semnificative şi bine alese, generând corelaţii adesea surprinzătoare, dr.Beuran a oferit auditoriului lectura unor lucrări de artă celebre prin cheia unor posibile patologii ale personajelor din tablouri. De pildă, faimoasa „Mona Lisa“ (1503-1506), a lui Leonardo da Vinci, reprezintă un personaj care, conform opiniei lui Vito Franco, profesor de anatomie patologică la Universitatea din Palermo, schiţează o grimasă de durere, şi nu un surâs obişnuit, prezentând simptome de hipercolesterolemie.

Genunchii umflaţi ai personajelor lui Michelangelo indică un exces de acid uric, tipic celor suferinzi de calculi renali. Michelangelo însuşi suferea de aşa ceva, de vreme ce, în timp ce lucra la Capela Sixtină, se hrănea numai cu pâine, carne şi vin, a remarcat dr.Beuran.

Ultimul capitol al conferinţei profesorului Mircea Beuran s-a referit la câţiva pictori aflaţi sub influenţa propriilor suferinţe, făcând, pentru fiecare, comentarii extrem de interesante. Studiile de caz la care a apelat profesorul Beuran au fost cele mai cunoscute din istoria picturii, prin tragismul lor: El Greco (1541-1614), Goya (Francisco Jose Goya y Lucientes, 1746 – 1828), Vincent van Gogh (1853-1891) şi Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901).

Prin participarea sa la deschiderea „Conferinţelor Teatrului Naţional“, prof.dr.Mircea Beuran a ilustrat contopirea în aceeaşi personalitate a componentei profesional-ştiiţifice (chirurgia) cu dimensiunea cultural-enciclopedică a unui intelectual preocupat să răsfrângă în Agora reflexele de lumină ale spiritualităţii sale. De fapt, dr.Beuran este „un recidivist“ al acestor manifestări ale TNB, întrucât şi sesiunea din ianuarie a.c. a „Conferinţelor“ a fost deschisă tot printr-o prelegere a domniei sale, pe o temă din cu totul alt registru – „Politrauma, actualităţi şi atitudini“.

Conferinţa de acum a profesorului Mircea Beuran s-a consumat, dar poate va fi editată, asemenea altora anterioare, pe DVD şi în broşură. Ea este memorabilă în sine, dar şi sugestivă prin evenimentele care au acompaniat-o, din două zone sensibile: muzica şi artele plastice. Recitalul minunaţilor artişti Sanda şi Aurelian Octav Popa a fost un privilegiu pentru cei prezenţi şi un îndemn implicit de a-i căuta în continuare pe agenda muzicală a Capitalei. Iar expoziţia lui Emil Ciocoiu, prima retrospectivă a pictorului gorjean, rezident în Germania, încă mai poate fi vizionată în foaierele Teatrului Naţional, fiind un eveniment cultural de sine stătător, ce ar trebui tratat ca atare.

Felicitări se cuvin şi amfitrionului acestor manifestări, directorul general al TNB, Ion Caramitru, care nu numai că a avut ideea acestui program sincretic, dar a şi onorat cu prezenţa deschiderea conferinţei în discuţie, având generoase cuvinte de apreciere la adresa protagonistului zilei, profesorul Mircea Beuran, chiar dacă acesta nu provine din spectrul sensibilităţilor sale politice. Semn că, în faţa halatului alb, toţi suntem egali. (Octavian Ştireanu)

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2
18.937.258 DE CETĂŢENI CU DREPT DE VOT. Românii care merg la vot pe 26 mai, şi nu numai, pot afla cu ajutorul CNP-ului care este secţia unde pot vota, cu toate datele de localizare, prin intermediul Registrului electoral, un sistem informatic naţional de înregistrare a datelor de identificare ale cetăţenilor cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora pe secţii de votare. [ Citeste mai departe ]

23 mai 2019

AZI Prin Lume

ALEGEREA ORAŞULUI ESTE „NATURALĂ". Viitorul summit al NATO, când se vor împlini 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei, va avea loc la Londra pe 3 şi 4 decembrie, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, într-un comunicat. [ Citeste mai departe ]

23 mai 2019

AZI Stat de drept

S-A ÎNCEPUT ANCHETA IN PERSONAM. Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, în legătură cu publicarea protocolului de colaborare între SRI şi Parchetul General. [ Citeste mai departe ]

23 mai 2019

AZI În cultură

ATELIERE MEŞTEŞUGĂREŞTI ŞI EDUCAŢIONALE. 32 de măşti tradiţionale româneşti sunt prezentate publicului într-un centru cultural situat în centrul istoric al Havanei (Cuba), alături de alte exponate din şapte state de pe trei continente, expoziţia numindu-se „Măştile Lumii”. [ Citeste mai departe ]

23 mai 2019

AZI Prin ţară

SE POATE AJUNGE PE 15 TRASEE. Aria naturală Creasta Cocoşului (1.423 metri altitudine) din Munţii Gutâi, fostă rezervaţie geologică protejată cu suprafaţă de peste 50 de hectare, este apreciată atât de turiştii români, cât şi de cei străini pentru unicitatea peretului aproape vertical, fost coş al unui vulcan stins ce se înalţă brusc spre cer. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Cabinet stomatologic în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi

Cabinet stomatologic în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi

În incinta Policlinicii Sociale Baba Novac a fost inaugurat azi de Fundaţia Inovaţii Sociale... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Piaţa de capital tot speră la o participare mai largă a populaţiei

Piaţa de capital tot speră la o participare mai largă a populaţiei

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a organizat, joi, prima... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

„Suceava sau Hunedoara?”, asta-i întrebarea

„Suceava sau Hunedoara?”, asta-i întrebarea

Premierul Viorica Dăncilă a spus, în timpul unei conferinţe de presă în Frasin, judeţul Suceava,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Cu exact 25 de ani în urmă, Ion Iliescu făcea o vizită oficială de trei zile în Franța, la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Prinţului William nu-i plac bijuteriile

Prinţului William nu-i plac bijuteriile

Faptul că nepotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, prinţul William, nu poartă verighetă... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress