Pentru melomanii veniţi să asiste la cel de al doilea concert programat, ieri seara, în a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Vara Magică” reîntâlnirea tradiţională cu Orchestra Română de Tineret, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Mandeal (foto), este un eveniment remarcabil.
Solişti de peste hotare, invitaţi în cadrul acestui concert, au mai participat şi la alte manifestări ale Orchestrei Române de Tineret. Astfel, Cvartetul Wave, de marimbe, fondat în anul 2008 de muzicianul român Bogdan Băcanu, profesor de marimbă la Universitatea „Anton Bruckner” din Linz (ceilalţi trei percuţionişti fiind studenţii acestuia la clasa de interpretare) a performat în concertul susţinut de prestigioasa orchestră pe scena Ateneului Român. În programul Orchestrei Române de Tineret au figurat, ieri seara, compozitori de muzică pentru percuţie ai secolelor XX - XXI, ca finlandezul Einojuhani Rautavaara şi Avner Dorman din Israel, aparţinând aceluiaşi gen, cu două Concerte pentru percuţie şi orchestră. În finalul serii, a urmat, cu un succes triumfal, Suita „Carmen” de Bizet/ Şcedrin.
Pentru genul concertant, orchestra s-a situat în amplasamentul unui dificil dialog al ansamblului simfonic cu complexe formaţii de instrumente de percuţie, de o diversitate de mijloace pe care noi le cunoaştem doar parţial. Romantismul patetic al lucrării compozitorului finlandez Rautavaara a stimulat modalităţile de adresare expresivă ale solistului Christoph Sietzen, integrat firesc tinerilor muzicieni români. Totuşi, cea de a doua piesă concertantă a fost mult mai spectaculoasă, acelaşi solist oferind publicului demonstraţii de virtuozitate, o varietate a replicilor interacţionând contactul creativ al instrumentelor de percuţie, în care nuanţele lirice, dramatismul şi culoarea s-au combinat surprinzător. Ambele lucrări, pentru prima dată înregistrate profesional ca CD în Sala Mare a Ateneului Român, marchează spectaculos evenimentul de prime audiţii din conţinutul celui de al doilea program al „Verii Magice”.
Gândită ca o lume ce îmbină temperamentul, culorile şi ritmurile iberice, muzica lui George Bizet – în special capodopera „Carmen” – a atras numeroşi creatori dornici să o transpună pe scena simfonică în formule de concert, recital sau coregrafie. Dintre compozitori amintim pe Wieniawski, creatorul „Fanteziei Carmen pentru vioară”, compozitorul rus Rodion Konstantinovici Şcedrin, autorul variantei simfonice de balet, coregrafi ca Roland Petit, Oleg Danovski. Orchestraţia lui Şcedrin este luxuriantă şi modernă, cu o varietate timbrală originală în reinterpretarea sensurilor dramaturgiei operei lui Bizet. Lucrarea, care a răsunat spectaculos sub bagheta lui Cristian Mandeal, se prezintă sub forma unei „Suite orchestrale”, cu un efect impresionant în audiţia de concert. Cristian Mandeal a fost atras de concepţia lui Şcedrin care nu trădează sau recrează universul lui Bizet, ci repovesteşte simplu, firesc şi credibil drama. Şi-a dat concursul, pentru îmbogăţirea de ritmuri şi nuanţe, cvartetul de percuţionişti „Wave”, fondat la Linz de profesorul de percuţie Bogdan Băcanu, integraţi în concertul extraordinar de la Ateneul Român. Viziune muzicală sortită să sancţioneze pleonasmul, mimetismul sau artificiul prelucrărilor, versiunea maestrulului Cristian Mandeal ne-a dovedit fără tăgadă că modul în care a pregătit concertul Orchestrei Române de Tineret, din această ediţie, colaborând şi cu Cvartetul „Wave” are toate argumentele ca să receptăm suita „Carmen” de Bizet/ Şcedrin drept o autentică capodoperă.
13 decembrie 2019
13 decembrie 2019
12 decembrie 2019
13 decembrie 2019
13 decembrie 2019
Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.
[ Vezi toate ]