Fără Copyright AZI

Revanşa Securităţii

27 ianuarie 2017  14:00| Fără Copyright | Echipa de serviciu
Revanşa Securităţii

Credeţi că poate exista o ţară membră NATO şi UE cu o democraţie nefuncţională? Cei mai mulţi dintre dumneavoastră veţi spune: da, România. Mi-e teamă că aveţi dreptate. Întâmplările din ultima vreme ne arată că democraţia în ţara noastră a fost şi rămâne nefuncţională.

Ieşirea de sub comunism din anii ‘90 s-a făcut numai la presiunea Occidentului. La vremea aceea, mecanismele de forţă ale statului comunist, Securitatea şi Procuratura, se retrăseseră în tenebre, în faţa furiei populare. Mulţi au preferat să facă bani.

Apoi au venit companiile străine şi banii foştilor securişti au rămas un fel de mărunţiş. În perioada 2000-2004, în România au venit la putere comuniştii cu faţă umană. În celelalte state din fostul lagăr socialist lucrul acesta se petrecea deja din 1992. Guvernul Năstase a dus ţara în NATO şi a încheiat negocierile de aderare la UE – esenţa admiterii în Uniune. România era încă sub puterea oamenilor politici.

În decembrie 2004, Securitatea îşi ia o splendidă revanşă împotriva Partidului Comunist şi-l aduce la putere pe Traian Băsescu. Treptat, Organele au devenit mai puternice decât erau în vremea regimului comunist. De bine de rău însă Băsescu le conducea cu mână forte şi nedemocratic. Totuşi, Băsescu a fost ales, era politician. Un om ales de un electorat abulic era totuşi ultimul filtru al sistemului. Băsescu pierde alegerile din 2009, dar sistemul îl repune preşedinte prin intermediul celor mai controversate alegeri, în timp de pace, în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2012, poporul îl demite pe Băsescu de o manieră covârşitoare. Administraţia democrată de la Washington îl repune în funcţie.

Încă din ultimul an al domniei lui Băsescu, 2014, România cade într-un hău al abuzurilor din Servicii şi Justiţie. Printr-o hotărâre a CSAT, adusă azi la cunoştinţa publicului, ofiţerii SRI făceau poliţie judiciară, la fel ca Securitatea lui Ceauşescu. Oare ce despăgubiri va plăti statul român celor condamnaţi – mulţi altminteri, pe drept, pentru corupţie – când procesele vor ajunge la CEDO, peste câţiva ani?

La Bucureşti, lumea nu ştie că, în anii ‘70, guvernul american a plătit despăgubiri familiilor gangsterilor din anii ‘20, împuşcaţi de FBI pe stradă. Familia lui Al Capone a primit, în acea perioadă, 50 de milioane de dolari, de la acelaşi guvern american, fiindcă i se confiscase gangsterului, în mod ilegal, o fabrică.

Trei lucruri m-au convins numai în ultimele zile că România a intrat într-o mlaştină din care nu se poate ieşi decât cu tracţiune de la Washington.

Primul este audierea directorului SRI, Eduard Hellvig, în Comisia SRI a Parlamentului. A rezultat că generalii Coldea şi Istodor sunt ok cu cine vor ei, din Seychelles până în Monaco. Dacă noul director, Eduard Hellvig, nu ar fi început, în nume propriu, să facă ordine în ogradă, Parlamentul României nu ar fi spus nici pâs. Hellvig e doar un singur om şi are sub el un monstru ce ar fi trebuit verificat de politicieni.

Al doilea eveniment este MCV-ul. A rezultat din el că politicienii, şi mai ales presa, îndrăznesc să atace unele hotărâri aberante ale Justiţiei. Zicerea este abracadabrantă. Măcar în vremea comunismului mai aveai Europa Liberă şi Vocea Americii. Acum, de la Bruxelles, vin nişte enormităţi demne de perioada stalinistă, nici măcar ceauşistă, împotriva ideii de Justiţie, a democraţiei şi a respectării drepturilor omului.

Al treilea eveniment este uciderea în închisoare a lui Dan Adamescu. Vinovăţia sau nevinovaţia nu au relevanţă aici. Omul a fost condamnat la 4 ani de închisoare, nu la moarte. Procurori şi judecători au refuzat să-i suspende pedeapsa pentru a fi tratat corespunzător. Omul a murit pentru că i s-a refuzat tratamentul. I s-a respins cererea să meargă într-un spital, când încă se mai putea face ceva. Pentru toate afecţiunile extrem de grave pe care le avea a fost „tratat“ în dispensarul din penitenciar. Cererea i s-a aprobat abia când omul a intrat în comă. Fireşte că Parchetul General sau Inspecţia Judiciară nu au deschis o anchetă în cazul Adamescu.

Tot ce înseamnă mecanism de control asupra instituţiilor de forţă, în România, nu funcţionează. Singurii care mai îndrăznesc, pe ici pe colo, să mai pună întrebări sunt cei din presă, câţiva, şi politicienii cu probleme penale.

Dacă Administraţia Trump are vreun gând cu România şi consideră că, din cine ştie ce motive, ţara aceasta mai trebuie să existe, de aici ar trebui să înceapă: de la ranforsarea controlului civil şi parlamentar asupra Organelor.

De ce numai America poate face asta? Fiindcă vorbeşte pe o singură voce, iar preşedintele Trump pare să aibă o voinţă de fier. Judecând după raportul MCV şi reacţiile la ce se petrece în ţara noastră, Europa este la fel de utilă astăzi democraţiei din România pe cât era Marea Adunare Naţională în vremea lui Nicolae Ceauşescu. (DC News, 26 ianuarie 2017)

BOGDAN CHIRIEAC 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

#DISCOVEREU. 551 de tineri cu vârsta de 18 ani din România au fost selectaţi pentru a primi permise de călătorie #DiscoverEU. Participanţii vor avea posibilitatea de a călători între 15 aprilie şi 31 octombrie 2019, pe o perioadă de până la 30 de zile. Peste 14.500 de tineri din toată Europa au fost selectaţi, din cei 80.000 înscrişi. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

SATISFACŢIA LUI SALVINI. Italia a înregistrat de la începutul anului un număr mai mare de migranţi expulzaţi decât al celor sosiţi pe ţărmurile sale, a declarat vicepremierul şi ministrul de Interne, Matteo Salvini, transmite AFP. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

DOSARUL PRIVIND VÂNZAREA DREPTURILOR DE TELEVIZARE A MECIURILOR DE FOTBAL. Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, şi omul de afaceri Ioan Bendei, administratorul firmei RCS/RDS, au fost condamnaţi, astăzi, de Tribunalul Bucureşti la câte 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Decizia nu este definitivă. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI În cultură

LUCRARE DE ARTĂ MURALĂ CE ÎNFĂŢIŞEAZĂ STILIZAT DRUMUL DUNĂRII DE LA IZVOARE LA VĂRSARE. De Ziua Culturii Naţionale, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a recitat în limbile germană şi română, poezia „Revedere” a lui Mihai Eminescu şi a inaugurat, în curtea reprezentanţei diplomatice, o lucrare de artă murală înfăţişând stilizat drumul Dunării - de la izvoare, din Munţii Pădurea Neagră, şi până în Delta Dunării. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

ASISTAT SOCIAL A SUNAT LA 112 SĂ VINĂ POMPIERII SĂ-I DEA ZĂPADA DIN FAŢA CASEI. Un bărbat din comuna vasluiană Rediu a sunat, zilele trecute, la serviciul de urgenţe 112 şi au cerut să vină cineva să le dea zăpada din faţa casei, pentru că nu pot ajunge la magazinul din sat, potrivit vremeanoua.ro. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Ministerul Sănătăţii şi UNICEF au lansat, astăzi, campania de promovare a vaccinării cu ROR... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Mark Davis, director regional BERD pentru România şi Bulgaria

Mark Davis, director regional BERD pentru România şi Bulgaria

Mark Davis a fost numit în funcţia de director regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Refugiul de la Stillhouse Lake - Rachel Caine

Gina Royal este aparent definiţia banalităţii: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită şi doi copii adorabili. Dar când un accident de maşină dezvăluie viaţă secretă de criminal în serie a soţului ei, este nevoită să se reinventeze că Gwen Proctor, mamă luptătoare care ar face orice pentru a-şi apăra copiii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress