Fără Copyright AZI

Revanşa Securităţii

27 ianuarie 2017  14:00| Fără Copyright | Echipa de serviciu
Revanşa Securităţii

Credeţi că poate exista o ţară membră NATO şi UE cu o democraţie nefuncţională? Cei mai mulţi dintre dumneavoastră veţi spune: da, România. Mi-e teamă că aveţi dreptate. Întâmplările din ultima vreme ne arată că democraţia în ţara noastră a fost şi rămâne nefuncţională.

Ieşirea de sub comunism din anii ‘90 s-a făcut numai la presiunea Occidentului. La vremea aceea, mecanismele de forţă ale statului comunist, Securitatea şi Procuratura, se retrăseseră în tenebre, în faţa furiei populare. Mulţi au preferat să facă bani.

Apoi au venit companiile străine şi banii foştilor securişti au rămas un fel de mărunţiş. În perioada 2000-2004, în România au venit la putere comuniştii cu faţă umană. În celelalte state din fostul lagăr socialist lucrul acesta se petrecea deja din 1992. Guvernul Năstase a dus ţara în NATO şi a încheiat negocierile de aderare la UE – esenţa admiterii în Uniune. România era încă sub puterea oamenilor politici.

În decembrie 2004, Securitatea îşi ia o splendidă revanşă împotriva Partidului Comunist şi-l aduce la putere pe Traian Băsescu. Treptat, Organele au devenit mai puternice decât erau în vremea regimului comunist. De bine de rău însă Băsescu le conducea cu mână forte şi nedemocratic. Totuşi, Băsescu a fost ales, era politician. Un om ales de un electorat abulic era totuşi ultimul filtru al sistemului. Băsescu pierde alegerile din 2009, dar sistemul îl repune preşedinte prin intermediul celor mai controversate alegeri, în timp de pace, în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2012, poporul îl demite pe Băsescu de o manieră covârşitoare. Administraţia democrată de la Washington îl repune în funcţie.

Încă din ultimul an al domniei lui Băsescu, 2014, România cade într-un hău al abuzurilor din Servicii şi Justiţie. Printr-o hotărâre a CSAT, adusă azi la cunoştinţa publicului, ofiţerii SRI făceau poliţie judiciară, la fel ca Securitatea lui Ceauşescu. Oare ce despăgubiri va plăti statul român celor condamnaţi – mulţi altminteri, pe drept, pentru corupţie – când procesele vor ajunge la CEDO, peste câţiva ani?

La Bucureşti, lumea nu ştie că, în anii ‘70, guvernul american a plătit despăgubiri familiilor gangsterilor din anii ‘20, împuşcaţi de FBI pe stradă. Familia lui Al Capone a primit, în acea perioadă, 50 de milioane de dolari, de la acelaşi guvern american, fiindcă i se confiscase gangsterului, în mod ilegal, o fabrică.

Trei lucruri m-au convins numai în ultimele zile că România a intrat într-o mlaştină din care nu se poate ieşi decât cu tracţiune de la Washington.

Primul este audierea directorului SRI, Eduard Hellvig, în Comisia SRI a Parlamentului. A rezultat că generalii Coldea şi Istodor sunt ok cu cine vor ei, din Seychelles până în Monaco. Dacă noul director, Eduard Hellvig, nu ar fi început, în nume propriu, să facă ordine în ogradă, Parlamentul României nu ar fi spus nici pâs. Hellvig e doar un singur om şi are sub el un monstru ce ar fi trebuit verificat de politicieni.

Al doilea eveniment este MCV-ul. A rezultat din el că politicienii, şi mai ales presa, îndrăznesc să atace unele hotărâri aberante ale Justiţiei. Zicerea este abracadabrantă. Măcar în vremea comunismului mai aveai Europa Liberă şi Vocea Americii. Acum, de la Bruxelles, vin nişte enormităţi demne de perioada stalinistă, nici măcar ceauşistă, împotriva ideii de Justiţie, a democraţiei şi a respectării drepturilor omului.

Al treilea eveniment este uciderea în închisoare a lui Dan Adamescu. Vinovăţia sau nevinovaţia nu au relevanţă aici. Omul a fost condamnat la 4 ani de închisoare, nu la moarte. Procurori şi judecători au refuzat să-i suspende pedeapsa pentru a fi tratat corespunzător. Omul a murit pentru că i s-a refuzat tratamentul. I s-a respins cererea să meargă într-un spital, când încă se mai putea face ceva. Pentru toate afecţiunile extrem de grave pe care le avea a fost „tratat“ în dispensarul din penitenciar. Cererea i s-a aprobat abia când omul a intrat în comă. Fireşte că Parchetul General sau Inspecţia Judiciară nu au deschis o anchetă în cazul Adamescu.

Tot ce înseamnă mecanism de control asupra instituţiilor de forţă, în România, nu funcţionează. Singurii care mai îndrăznesc, pe ici pe colo, să mai pună întrebări sunt cei din presă, câţiva, şi politicienii cu probleme penale.

Dacă Administraţia Trump are vreun gând cu România şi consideră că, din cine ştie ce motive, ţara aceasta mai trebuie să existe, de aici ar trebui să înceapă: de la ranforsarea controlului civil şi parlamentar asupra Organelor.

De ce numai America poate face asta? Fiindcă vorbeşte pe o singură voce, iar preşedintele Trump pare să aibă o voinţă de fier. Judecând după raportul MCV şi reacţiile la ce se petrece în ţara noastră, Europa este la fel de utilă astăzi democraţiei din România pe cât era Marea Adunare Naţională în vremea lui Nicolae Ceauşescu. (DC News, 26 ianuarie 2017)

BOGDAN CHIRIEAC 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

13 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

„DONEAZĂ SÂNGE! FII EROU!” ÎNTRE 19-23 NOIEMBRIE. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Societatea Studenţilor în Medicină, redeschide, pe 19 noiembrie, porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge! Fii Erou!”. Campania se va desfăşura în perioada 19 - 23 noiembrie în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină şi la Centrul de Transfuzie Sanguină. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

AU CEDAT CABLURILE. Fregata KNM Helge Ingstad a Marinei norvegiene, care a intrat, săptămâna trecută, în coliziune cu petrolierul maltez Sola TS în largul coastei de vest a ţării s-a scufundat astăzi aproape complet, arată fotografii luate de Administraţia Coastei Norvegiei, informează Reuters. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

„DOSAR POLITIC”. Avocaţii din dosarul Belina au cerut instanţei de la Tribunalul Bucureşti trimiterea unor adrese către DNA şi SRI pentru a afla dacă probele din cauză au fost obţinute în baza protocoalelor cu SRI, ei fiind de părere că dosarul e unul politic, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI În cultură

Cândva, bibliotecară. Acu`, scriitoare. Prolifică. Scoţând cărţi pe bandă rulantă. Toate de succes. Făr-a fi sofisticate. Mustind de suspans. De amor. De aventură. Cu dialoguri isteţe. Cu acţiune dinamică. Şi personaje cu lipici. Precum Irene Stenson. Şi Luke Danner. Ea, reporter, el, patron de căbănuţe. Fost puşcaş marin. Cu drag de filosofie. Încercând împreună să dezlege misterul unei nopţi unforgettable. În care sunt ucişi părinţii ei. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ARS DE VIU PE UN VAGON DE MARFĂ. Un tânăr a murit carbonizat, astăzi, după ce s-a urcat pe vagonul unui tren de marfă pentru a-şi face un selfie şi a fost electrocutat. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Banca Japoniei a devenit prima bancă centrală dintr-o ţară membră a grupului statelor puternic... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Kirâze - Solmaz Kamuran

„Kirâze” este saga unei familii sefarde, nevoită să părăsească pămantul strămoşesc de pe malurile râului Tajo, din Spania şi să caute libertatea în celălat capăt al Europei, la Istanbul.


[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress