În Cultură AZI

129 de ani de la moartea „poetului nepereche”

15 iunie 2018  14:00| În Cultură | Cultură
129 de ani de la moartea „poetului nepereche”

Pe 15 iunie 1889 a încetat din viaţă, la doar 39 de ani, Mihai Eminescu, în casa de sănătate a medicului Şuţu din Bucureşti. Poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România. La 129 de ani de la moartea sa, împrejurările în care acesta s-a stins din viaţă rămân în continuare un subiect controversat.

Titu Maiorescu nota în jurnalul său: „Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienaţi, de o embolie”. Luceafărul poeziei româneşti, poetul nepereche…”.

Unul dintre cei mai mari români murea „în cea din urmă mizerie”, după cum anunţa sora sa, Harietta. Dr. N. Tomescu, unul dintre medicii care s-a ocupat de Eminescu nota în unul din jurnalele sale: „Oricum ar fi, sfârşitul total nu părea iminent, căci el se nutrea bine, dormea şi puterile se susţineau cu destulă vigoare. Un accident (n.r. – Eminescu a fost lovit în cap cu o piatră de către un pacient nebun) însă de mică importanţă a agravat starea patologică a cordului şi a accelerat moartea”.

Tot medicul Tomescu nota după autopsie: „Eminescu n-a fost sifilitic... Adevărata cauză a maladiei lui Eminescu pare a fi surmenajul cerebral, oboseala precoce şi intensă a facultăţilor sale intelectuale”.

S-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoşani, fiind cel de-al treilea copil, din cei 11, ai căminarului Gheorghe şi ai Ralucăi Eminovici. Şi-a petrecut copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părintească. Anul 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. A activat în rândul societăţilor studenţeşti, astfel a ajuns să se împrietenească, la Viena, cu Ioan Slavici. A publicat în „Convorbiri Literare” şi a devenit bun prieten cu Ion Creangă, pe care l-a introdus la Junimea. În anii tinereţii s-a îndrăgostit de Veronica Micle, poetă cunoscută oamenilor tocmai pentru iubirea care a legat-o de Mihai Eminescu. 

În 1877 s-a mutat la Bucureşti, unde până în 1883 a fost redactor, apoi redactor-şef la ziarul „Timpul”. În 1883, scrie şi marile lui poeme: „Scrisorile” şi „Luceafărul”. În luna iunie a acelui an, surmenat, poetul s-a îmbolnăvit grav, fiind internat la spitalul doctorului Şuţu, apoi la un institut de lângă Viena. În decembrie îi apare volumul „Poezii”, cu o prefaţă şi cu texte selectate de Titu Maiorescu. La 15 iunie 1889, marele naţionalist şi poet român a murit.

Din articolele lui Eminescu scrise în perioada în care profesa ca ziarist transpare nu numai o mare putere de analiză, un spirit critic şi intrasingent, neiertător cu cei corupţi şi lacomi, dar mai ales, naţionalismul.

Eminescu s-a arătat foarte vehement şi intransigent în ceea ce priveşte înstrăinarea Basarabiei, a politicii interne care urmărea aservirea scopurilor Imperiului Austro-Ungar (printre care renunţarea la Ardeal), dar şi chestiunea spinoasă a invaziei evreieşti în Moldova, care a sărăcit dramatic în doar câţiva ani întreaga populaţie, în mare parte rurală. Iată de ce Eminescu devenise o problemă internaţională.

Eminescu avea să fie implicat în dezvăluirea afacerii Warszawsky, în care intendentul armatei ruse, baronul A.M. Warszawsky, a oferit mită pentru a obţine dreptul de a cumpăra la preţuri mici alimente din România şi de a le vinde mai departe armatei ţariste, la preţuri mult mai mari. Odată cu acest privilegiu a primit şi dreptul de a achiziţiona care cu boi, folosite pentru transportul mărfii. Această afacere a însemant creşterea considerabilă a averii baronului şi ruinarea ţăranilor români din zonă care îşi câştigau existenţa din transportul mărfurilor peste Dunăre. După ce substraturile acestei afaceri au fost dezvăluite, organele judecătoreşti au fost sesizate, însă decizia Tribunalului Ilfov avea să fie încă o mostră a puterii şi a influenţei de care se bucurau anumite persoane din cercurile sus-puse: „nu este caz a se pune în mişcare acţiunea publică în contra cuiva”.

 În 1882, Eminescu ia parte la înfiinţarea unei societăţi secrete, „Societatea Carpaţii”, care va atrage atenţia marilor puteri europene prin natura conspirativă a discuţiilor ce aveau loc la aceste întruniri. Scopul principal al acestor reuniuni era susţinerea Ardealului în favoarea dezlipirii de Imperiul Austro-Ungar şi alipirea lui de ţară. (Activenews.ro) 

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

19 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

PLOI ŞI NINSORI. Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru Bulgaria şi Spania, din cauza vremii nefavorabile. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

40.000 DE MIGRANŢI AFRICANI INTRAŢI ILEGAL. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat, astăzi, că ţara sa nu va semna Pactul ONU privind migraţia, document care ar urma să fie aprobat la Summitul ONU de la Marrakech din 11-12 decembrie, înainte de a fi adoptat ca rezoluţie oficială de Adunarea Generală a ONU, în ianuarie 2019, transmit AFP şi EFE. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

LIPSA DE CLARITATE A NORMELOR ADOPTATE DE PARLAMENTARI. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a depus o sesizare la CCR pe Legea pentru desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii din justiţie. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI În cultură

La Muzeul Naţional George Enescu, în Aula Palatului Cantacuzino, Recitalul Extraordinar Liedul Românesc la Centenarul Marii Uniri a însemnat o încununare a manifestărilor închinate acestui gen muzical de mare rafinament iniţiate în 2003 şi a Cursurilor de Măiestrie din acest an. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

BVB, 23 de ani de la prima tranzacție

BVB, 23 de ani de la prima tranzacție

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a fost redeschisă în 1995, iar, pe 20 noiembrie, au fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Fluturele de hârtie - Diane Wei Liang

După şapte ani de muncă forţată, prizonierul 3424, considerat reeducat, este eliberat din lagăr. Dar tânărul Lin, unul dintre studenţii condamnaţi în urma masacrului din piaţă Tiananmen, este un om „schimbat“ în mai multe feluri. Bântuit de amintirile anilor de detenţie şi ale evenimentelor care l-au adus acolo, se îndreaptă spre Beijing pentru a înfrunta demonii trecutului o dată pentru totdeauna.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress