În Cultură AZI

Diseară se dau Premiile Gopo

19 martie 2019  17:15| În Cultură | Cultură
Diseară se dau Premiile Gopo

Cea de-a 13-a ediţie a galei premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, are loc azi, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

„Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Şerban, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, „Pororoca”, de Constantin Popescu, şi „Charleston”, de Andrei Creţulescu, sunt producţiile aflate în cursa pentru trofeul Gopo la categoria „cel mai bun film”.

Juriul de preselecţie a selectat în acest an 27 de filme care rămân în competiţie pentru Gopo, din 79 de producţii eligibile - lungmetraje, documentare şi scurtmetraje.

Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: „Moromeţii 2” (14), „Charleston” (13), „Dragoste 1. Câine” (11) şi „Pororoca” (10).

Pentru categoria „cel mai bun regizor”, nominalizările sunt: Andrei Creţulescu, pentru „Charleston”, Florin Şerban, pentru „Dragoste 1. Câine”, Radu Jude, pentru „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, Stere Gulea. pentru „Moromeţii 2”, şi Constantin Popescu, pentru „Pororoca”.

Silvana Mihai şi Florentina Năstase („Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”), Cosmina Stratan („Dragoste 1. Câine”), Dorotheea Petre („În pronunţare”) şi Irina Velcescu („Secretul fericirii”) concurează pentru trofeul acordat celei mai bune actriţe într-un rol principal.

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal” au fost nominalizaţi Şerban Pavlu („Charleston”), Valeriu Andriuţă ( „Dragoste 1. Câine”), Horaţiu Mălăele („Moromeţii 2”), Bogdan Dumitrache („Pororoca”) şi Vasile Pavel („Soldaţii. Poveste din Ferentari”).

„Caisă” (regia Alexandru Mavrodineanu), „Dacii liberi” (regia Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean- Gorgan), „Fotbal infinit” (regia Corneliu Porumboiu), „Licu, o poveste românească” (regia Ana Dumitrescu) şi „PhoeniXXX” (regia Mihai Gavril Dragolea) sunt cele cinci producţii care concurează la categoria „cel mai bun film documentar”.

La categoria „cel mai bun film european”, criticii din juriul de nominalizări au votat pentru urmatoarele cinci titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Dovlatov” (regia Aleksei German), „Uciderea cerbului sacru/ The Killing of a Sacred Deer” (regia Yorgos Lanthimos), „Utøya - 22 iulie/ Utøya 22. juli” (regia Erik Poppe), „Chipuri, locuri/ Visages villages” (regia JR, Agnès Varda), „Lumina dinăuntru/ Un beau soleil intérieur” (regia Claire Denis).

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe https://premiilegopo.ro/.

Film Now va difuza integral şi în exclusivitate gala Premiilor Gopo.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din profesionişti din domeniu - regizorul Daniel Sandu, actriţa Mirela Oprişor, operatorul Constantin Chelba, inginerul de sunet Horea Murgu, Ileana Cecanu, distribuitor de film şi organizator al festivalului Pelicula, selecţionerul şi curatorul Andrei Tănăsescu, alături de critici, teoreticieni şi jurnalişti de film - Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu, Georgiana Muşat, Cătălin Mesaru şi Christian Ferencz-Flatz.

Anul trecut, cele mai multe trofee, nouă, au fost adjudecate de lungmetrajul „Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu, desemnat, printre altele, cel mai bun film, în timp ce pelicula regizată de Nae Caranfil „6,9 pe scara Richter” a primit cinci premii.

Gala premiilor Gopo 2019 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Dacin Sara şi Babel Communications.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

EFEMERIDE

EFEMERIDE

Adimentus, un învățat al vremurilor mele, care făcea cam pe deșteptul, l-a întrebat pe... [ Citeste mai departe ]

21 octombrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

TOT EA AR FI AVUT DE SUFERIT. Premierul demis Viorica Dăncilă a afirmat că aşteaptă rezultatele verificărilor făcute de Corpul de control la TAROM şi la Ministerul Transporturilor, precizând că a discutat cu Răzvan Cuc şi acesta a negat acuzaţiile privind o presupusă intervenţie pentru rămânerea la sol a unor avioane în „ziua moţiunii”. [ Citeste mai departe ]

21 octombrie 2019

AZI Prin Lume

DORIN CHIRTOACĂ ESTE PE LOCUL 3. Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban, şi cel al Blocului electoral ACUM (DA şi PAS), Andrei Năstase, vor intra în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. [ Citeste mai departe ]

21 octombrie 2019

AZI Stat de drept

CSM CERE GRĂBIREA DECLASIFICĂRII. Ministrul Afacerilor Externe a precizat că proiectul de raport privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare se clasifică pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene şi nu au existat abateri în anii anteriori în privinţa procedurii urmate sau a termenului de răspuns al autorităţilor române. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI În cultură

La Teatrul „Davila”. Într-o altă-ntâlnire tradițională cu montările de studio și cu formele noi de exprimare a lor. A douăzeci și treia, în cronologie. La Pitești și Curtea de Argeș. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI Prin ţară

VA FI DISTRUS ÎNTR-UN POLIGON SPECIALIZAT. Un proiectil din al Doilea Război Mondial a fost descoperit în comuna Aninoasa, în timpul lucrărilor de asfaltare a unei străzi, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pentru totdeauna alături de fiul ei

Pentru totdeauna alături de fiul ei

Regina-Mamă Elena a fost reînhumată, sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Monede din aur şi alamă cu tema Desăvârşirea Marii Uniri - Regina Maria

Monede din aur şi alamă cu tema Desăvârşirea Marii Uniri - Regina Maria

Pe 28 octombrie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, monede din aur... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„Testamentul” media al lui Daea

„Testamentul” media al lui Daea

Un veritabil maraton a susținut Petre Daea la final de mandat la cârma Ministerului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Zbor de 19 ore cu avionul

Zbor de 19 ore cu avionul

Compania australiană Qantas a realizat cel mai lung zbor fără escală din lume cu un avion... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Pintea s-a răzgândit: sunt vaccinuri, dar pe drum

Pintea s-a răzgândit: sunt vaccinuri, dar pe drum

Ministerul Sănătăţii precizează că nu toate vaccinurile antigripale au fost aduse, fiind vorba de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress