În Cultură AZI

Expoziţie emoţionantă cu cărţi poştale din Primul Război Mondial la Miercurea Ciuc

13 august 2018  09:00| În Cultură | Cultură
Expoziţie emoţionantă cu cărţi poştale din Primul Război Mondial la Miercurea Ciuc

O expoziţie itinerantă, intitulată „Prin puţine cuvinte”, care prezintă cărţi poştale din Primul Război Mondial şi este dedicată Centenarului Marii Uniri, a fost vernisată la Miercurea Ciuc, unde va rămâne până pe 6 septembrie.

În spaţiul expoziţional al Consiliului Judeţean Harghita, pe mai multe panouri pot fi descoperite cărţile poştale cu texte emoţionante trimise de soldaţi celor dragi în preajma unei bătălii, cu ocazia Sărbătorilor, dar şi înaintea plecării pe front.

Potrivit dr. Claudia-Septimia Sabău, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, cea mai frecventă carte poştală care a circulat este cea de forma unui carton simplu, colorat, pe care soldaţii o primeau, de obicei, în ajunul marilor sărbători, pentru a trece câteva rânduri, iar Armata plătea trimiterea acasă a acestor cărţi poştale.

Acestor cărţi poştale li s-au alăturat cele imprimate din iniţiativa autorităţilor vremii, care aveau rol propagandistic şi prezentau „o imagine idilică a războiului, a vieţii de pe front, cu soldaţi fericiţi”.

De asemenea, există şi cărţi poştale considerate a fi adevărate unicate, adică nişte caricaturi desenate ale soldaţilor, pe spatele cărora aceştia au scris câteva rânduri, dar şi cărţi poştale-fotografii, ale soldaţilor mai înstăriţi.
„Textele sunt emoţionante, şi aspectul vizual frapează. Textul multora dintre ele este emoţionant de-a dreptul. Acei oameni, luaţi de lângă familie, sunt trimişi într-o lume cu totul nouă, în mijlocul ororilor războiului şi ei trebuie pe un carton cât palma să sintetizeze trăirile lor: deznădejdea, dorul, dragostea faţă de cei de acasă. Funcţiona şi cenzura şi soldaţii nu puteau să dea prea multe informaţii. «Şi grijeşte lele şi fă bine să ai grijă de ce este acasă», spune un soldat. Eu vă invit pe toţi să grijim de memoria acestor oameni care, mulţi dintre ei, majoritatea oameni simpli, ţărani, au luptat pentru ca România să fie ceea ce este astăzi”, a declarat dr. Claudia-Septimia Sabău.

Cărţile poştale erau redactate în română, maghiară sau germană, punctând faptul că „Transilvania a dat, în Primul Război Mondial, între 1 august 1914 şi 1 noiembrie 1918, aproape 930.000 de soldaţi, din rândul tuturor etniilor amintite”.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita în colaborare cu Direcţia de Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi muzeul de istorie al UBB şi Instituţia Prefectului din Judeţul Harghita.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress