În Cultură AZI

Festivalul Filmului European la Iași și Sibiu

01 iunie 2018  13:30| În Cultură | Cultură
Festivalul Filmului European la Iași și Sibiu

Festivalul Filmului European  aduce, în perioada 1-3 iunie la Iași la Cinema Ateneul (a treisprezecea ediție) și la Sibiu (unde revine după 11 ani), la Centrul Cultural „Ion Besoiu” opt filme, dintre care 7 recente și un clasic.

Debutul ediției din Iași (al treisprezecelea popas al FFE în cel de-al doilea oraș al țării) are loc astăzi, de la ora 19.00, cu Sânge de lapon / Sameblod, o co-producție nordică (Suedia, Norvegia și Danemarca), sub semnătura regizoarei Amanda Kernell. Filmul, câștigător al Premiului LUX oferit de Parlamentul European în 2017 și premiat în 2016 la Festivalul de film de la Veneția cu Premiul Europa Cinemas Label pentru cel mai bun film european și Premiul Feodora pentru cel mai bun debut, spune povestea tulburătoare a unei tinere adolescente din comunitatea Sámi a crescătorilor de reni, expusă rasismului anilor '30.

O comedie cu un mare succes de public este Rock'n Roll (Franța, 2017), în care îi putem vedea pe Marion Cotillard și Guillaume Canet (parteneri în film, în viața profesională, dar și în viața privată, Guillaume fiind însuși regizorul filmului) dându-i replica lui Johnny Hallyday.

Stefan Zweig: Adio, Europa!, coproducție Austria-Germania-Franța din 2016, este un biopic (un film cu tentă biografică) prin care regizoarea, Maria Schrader, invită publicul să îl însoțească pe Stefan Zweig, unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană ai epocii sale și cel mai tradus scriitor european al vremii, printre momentele marcante ale vieții sale de intelectual evreu prins în vâltoarea epocii Germaniei naziste.

Balul pompierilor (Cehoslovacia, 1967), o capodoperă a noului val cinematografic ceh, în regia lui Miloš Forman, povestește într-o notă de umor negru, despre petrecerea organizată de departamentul de pompieri al unui mic oraș de provincie. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe și nici nu sunt din cale-afară de frumoase.

Din programul Festivalului Filmului European de la Iași mai fac parte: Mireasa – Paula Ortiz, Spania, 2015, Minunatul meu Berlin de Vest – Jochen Hick, Germania, 2017, Docuart: Secondo me / 10.34 Belgrade / Perfection forever – Pavel Cuzuioc, Ioana Grigore, Maria Trifu, 2015-2017, Casă fără acoperiș – Soleen Yusef, Germania, 2016.

Gala de deschidere a ediţiei de la Sibiu va avea loc astăzi de la ora 19.00, cu documentarul britanic O mamă îşi aduce fiul să fie împuşcat (Marea Britanie, 2017). Filmul prezintă o societate traumatizată de conflictul din Irlanda de Nord, care refuză autoritatea legitimă şi decide să îşi rezolve problemele intern, în comunitate.
Însoţitoarea de zbor (Olanda, 2017), o coproducţie româno-olandeză regizată de Jaap Van Heusden, care vorbeşte despre legătura care ia naştere între doi protagonişti care provin din lumi aproape diametral opuse: Nicu (interpretat de tânărul actor român Bogdan Iancu), un adolescent care trăieşte pe străzile Bucureştiului, şi Lin, o stewardesă din Olanda.
Miami (Finlanda, 2017), un film captivant al regizoarei Zaida Bergroth, spune povestea a două surori care se regăsesc după mulți ani în care nu s-au mai văzut. Minunatul meu Berlin de Vest (Germania, 2017), un documentar semnat de Jochen Hick, combină materiale de arhivă și interviuri, despre lupta comunității LGBT pentru dreptul de a fi privită ca o comunitate politică și istorică, în Berlinul de Vest de după al Doilea Război Mondial.

Sărutând-o pe Candice (Irlanda - Marea Britanie, 2017) este filmul de debut al regizoarei Aoife McArdle.

Din programul Festivalului Filmului European de la Sibiu mai fac parte şi Galben fierbinte în regia lui Fikret Reyhan, Turcia, 2017 și Western - Valeska Grisebach, Germania, 2017

La festivalul de la Sibiu va fi prezentată şi pelicula Iluzia cea mare (1937), regizată de Jean Renoir, în care joacă actorii Jean Gabin şi Erich von Stroheim.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

21 ianuarie 2019

AZI În cultură

PRIMUL TEATRU DIN ROMÂNIA CARE A OBŢINUT UN TITLU ÎN CARTEA RECORDURILOR. Recordul mondial stabilit la finalul anului 2018 de Teatrul Excelsior cu cea mai mare gradenă rotativă din lume, construită special pentru spectacolul „Vlaicu Vodă”, va fi oficializat, astăzi, la Sala „Ion Lucian” a instituţiei de cultură, în cadrul unui eveniment special, informează un comunicat al organizatorilor. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Tenis cu moldoveni - Tony Hawks

Un pariu excentric îl leagă pe Tony Hawks, un bărbat care iubeşte provocările neobişnuite, de Republica Moldova, micul stat din Europa de Est.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress