În Cultură AZI

Începe Festivalul internaţional de chitară Timişoara

01 martie 2019  09:00| În Cultură | Cultură
Începe Festivalul internaţional de chitară Timişoara

Festivalul internaţional de chitară Timişoara, revine, cu cea de-a patra ediţie, în perioada 1-8 martie 2019. Festivalul va găzdui, ca de obicei, cursuri de măiestrie şi conferinţe la Sala Orpheum a Facultăţii de Muzică şi Teatru a UVT, recitaluri şi concerte desfăşurate la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul şi la Reflektor Venue.

Sunt invitaţi să concerteze artişti de renume internaţional ai chitarei clasice precum Aniello Desiderio, Thomas Müller-Pering, Amadeus Guitar Duo (Thomas Kirchhoff & Dale Kavanagh), Antal Pusztai, David Pavlovits, Bojan Ivanovski, Duo Kitharsis (Alexandra Petrişor & Dragoş Horghidan), în recitaluri solistice şi camerale.

Noutatea aceastei ediţii o constituie evenimentele intitulate Guitar Connections, constând în trei seri de recitaluri cu caracter transfrontalier, dedicate chitariştilor din Timişoara, Szeged şi Belgrad. Aceste evenimente sunt realizate cu sprijinul Asociaţiei Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Vineri, 1 martie, Timişoara Guitar Connection îi va avea ca protagonişti pe Ion Dorobanţu şi Horea Crişovan, împreună cu invitaţii lor, pe scena Reflektor Venue.

Duminică 3 martie, Belgrad Guitar Connection va aduce pe aceeaşi scenă recitalul A Whole New World al chitaristului sârb Bojan Ivanovski Jobby, şi concertul celor de la AXIS, un grup transfrontalier româno-sârb integrat de mare succes.

Luni, 4 martie, Szeged Guitar Connection îi va prezenta, pe scena Sălii Capitol de această dată, pe chitariştii maghiari David Pavlovits şi Antal Pusztai, ce vor susţine două recitaluri solistice.

Seara zilei de 2 martie va debuta cu prezentarea şcolilor particulare de muzică din Timişoara. În continuare, TM Blues Guitars reprezintă un moment aparte al festivalului, în care vor participa chitarişti importanţi de blues ai Timişoarei precum Zsolt Szabo, Bujor Hariga, Arpad Kajitar, Lazlo Farkas, acompaniaţi de Toni Kühn, Victor Miclăuş, Levi Molnar, Ştefan Cifrac, Bogy Nagy. Seara se va încheia cu un Jam Session.

Chitaristul şi compozitorul David Pavlovits va prezenta o conferinţă pe teme legate de compoziţia pentru chitară şi va prezenta Festivalul de Chitară de la Szeged, aflat în acest an la a XX-a ediţie, al cărui organizator şi director artistic este. Conferinţa Guitar Art Day va fi susţinută de Bosko Radojkovic, directorul artistic al Guitar Art Festival din Belgrad, aflat de asemeni în 2019 la a XX-a ediţie.

Pe perioada festivalului vor avea loc la Sala Orpheum cursuri de măiestrie susţinute de artiştii invitaţi, destinate atât elevilor şi studenţilor de la clasele de chitară clasică cât şi publicului larg.

Orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de Ota Masane, va susţine vineri 8 martie un concert simfonic ce îi va avea ca solişti pe chitariştii Aniello Desiderio şi Thomas Müller-Pering, ce vor interpreta două concerte ale compozitorului şi chitaristului de origine cubaneză Leo Brouwer, marcând aniversarea celor 80 de ani ai acestuia.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

EFEMERIDE

EFEMERIDE

Adimentus, un învățat al vremurilor mele, care făcea cam pe deșteptul, l-a întrebat pe... [ Citeste mai departe ]

21 octombrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

TOT EA AR FI AVUT DE SUFERIT. Premierul demis Viorica Dăncilă a afirmat că aşteaptă rezultatele verificărilor făcute de Corpul de control la TAROM şi la Ministerul Transporturilor, precizând că a discutat cu Răzvan Cuc şi acesta a negat acuzaţiile privind o presupusă intervenţie pentru rămânerea la sol a unor avioane în „ziua moţiunii”. [ Citeste mai departe ]

21 octombrie 2019

AZI Prin Lume

DORIN CHIRTOACĂ ESTE PE LOCUL 3. Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban, şi cel al Blocului electoral ACUM (DA şi PAS), Andrei Năstase, vor intra în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. [ Citeste mai departe ]

21 octombrie 2019

AZI Stat de drept

CSM CERE GRĂBIREA DECLASIFICĂRII. Ministrul Afacerilor Externe a precizat că proiectul de raport privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare se clasifică pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene şi nu au existat abateri în anii anteriori în privinţa procedurii urmate sau a termenului de răspuns al autorităţilor române. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI În cultură

La Teatrul „Davila”. Într-o altă-ntâlnire tradițională cu montările de studio și cu formele noi de exprimare a lor. A douăzeci și treia, în cronologie. La Pitești și Curtea de Argeș. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI Prin ţară

VA FI DISTRUS ÎNTR-UN POLIGON SPECIALIZAT. Un proiectil din al Doilea Război Mondial a fost descoperit în comuna Aninoasa, în timpul lucrărilor de asfaltare a unei străzi, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pentru totdeauna alături de fiul ei

Pentru totdeauna alături de fiul ei

Regina-Mamă Elena a fost reînhumată, sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Opt seminarii dedicate de BNR reprezentanților mediului academic

Opt seminarii dedicate de BNR reprezentanților mediului academic

În perioada 22 octombrie-13 noiembrie 2019, Banca Națională a României, în parteneriat cu... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„Testamentul” media al lui Daea

„Testamentul” media al lui Daea

Un veritabil maraton a susținut Petre Daea la final de mandat la cârma Ministerului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Zbor de 19 ore cu avionul

Zbor de 19 ore cu avionul

Compania australiană Qantas a realizat cel mai lung zbor fără escală din lume cu un avion... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Pintea s-a răzgândit: sunt vaccinuri, dar pe drum

Pintea s-a răzgândit: sunt vaccinuri, dar pe drum

Ministerul Sănătăţii precizează că nu toate vaccinurile antigripale au fost aduse, fiind vorba de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress