În Cultură AZI

Începe Festivalul Internaţional de Film Transilvania - 2018

25 mai 2018  09:00| În Cultură | Cultură
Începe Festivalul Internaţional de Film Transilvania - 2018

227 de filme (178 de lungmetraje şi 49 de filme scurte) din peste 50 de ţări, cine-concerte, evenimente speciale, Weekend la Castelul Banffy, centenar Ingmar Bergman sunt câteva dintre evenimentele de la TIFF, cel mai mare festival din România dedicat filmului de lungmetraj, ce are loc între 25 mai şi 3 iunie, la Cluj-Napoca.

Pelicula „Foxtrot”, regizată de israelianul Samuel Maoz, care a primit marele premiu al juriului la Veneţia, va deschide TIFF2018.

Zilele Filmului Românesc aduce pe marile ecrane 13 lungmetraje şi 22 de scurtmetraje româneşti, unele în premieră mondială, altele distinse cu premii importante. Printre cele mai cunoscute noutăţi din cinematografia românească proiectate anul acesta se regăsesc: Nu mă atinge-mă (Touch Me Not), al regizoarei Adina Pintilie (câştigător al Ursului de Aur la Berlin), Un pas în urma serafimilor (One Step Behind The Seraphims), în regia lui Daniel Sandu (câştigător al Galei Premiilor Gopo din acest an) sau Soldaţii. Poveste din Ferentari (Soldiers. Story From Ferentari), regizat de Ivana Mladenovic (lansat în competiţia de la San Sebastian şi premiat la Trieste).

Cele mai bune producţii bulgăreşti din ultimii doi ani şi câteva filme-cult aparţinând cinematografiei sovietice ale anilor ’80 vor fi proiectate în cadrul secţiunilor Focus Bulgaria şi Amintiri din URSS (Back in the USSR). Printre ele, Destinaţii, în regia lui Stephan Komandarev (prezentat în 2017 la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard), Fără Dumnezeu, debutul Ralitzei Petrova (premiat cu Leopardul de Aur la Locarno în 2016) sau Moscova nu crede în lacrimi, al regizorului Vladimir Menşov (premiat cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 1981).

Fanny Ardant este invitata specială a festivalului de anul acesta ţi va primi, în cadrul galei de închidere TIFF, Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră.

12 filme în Competiţia oficială

Filmele înscrise în competiţia TIFF anul acesta sunt: Nu mă atinge-mă (Adina Pintilie), Charleston (Andrei Creţulescu), Viaţa şi nimic altceva (Antonio Mendez Esparza), Iarna trădării (Hlynur Pálmason), Eşafodaj (Matan Yair), Moştenitoarele (Marcelo Martinessi), Ancora şi speranţa (Carlos Marques-Marcet), Căsătoria (Blerta Zequiri), Vinovatul (Gustav Moller), Casa(Asghar Yousefinejad), Izbiţi de soartă (Anna Kruglova) şi Mila (Babis Makridis).

Arta culinară la TIFF

Secţiunea Film Food revine la Festival cu poveşti despre arta culinară şi oamenii care i-au dedicat întreaga viaţă. Selecţia de secrete şi detalii picante dezvăluite de filmele din secţiune va fi dublată de experienţe gastronomice live, oferite de trei dintre cei mai apreciaţi chefi din România, invitaţi speciali la Cluj.

„În Totul despre stelele Michelin (Michelin Stars - Tales from the Kitchen), regizorul Rasmus Dinesen ne oferă o analiză profundă, onestă şi relevantă asupra ierarhiei stabilite de către cel mai popular ghid gastronomic din lume. Care sunt calităţile principale ale chef-ilor distinşi cu 3 stele Michelin, cât de profitabil a devenit acest sistem de rating în epoca de aur a artei culinare şi cum arată culisele unei bucătării bine clasate - toate acestea le aflăm dintr-o serie de interviuri savuroase cu reprezentanţii industriei”, se arată într-un comunicat.

Filmul prezentat va fi urmat de o cină specială a chef-ului olandez Paul Oppenkamp. Evenimentul va avea loc luni, 28 mai, iar spectatorii pot achiziţiona pachetul limitat de bilete care le permite prezenţa atât la proiecţia filmului, cât şi la cină.

Mâncare la pachet (Food on the Go, r. Mercedes Cordova) – Bucătăria italiană s-a reinventat odată cu milioanele de imigranţi care au format diaspora în locuri precum New York sau Buenos Aires. Mărturii de pe întreg globul ne oferă indicii despre cum au fost reinterpretate reţetele italiene, evidenţiind beneficiile culturale datorate imigraţiei sau conflictului dintre tradiţii.

Proiecţia documentarului va fi urmată de cina preparată de chef Alex Peticean (D'artagnan), un maestru format în cele mai bine cotate bucătării din ţările nordice. Iubitorii de film şi artă culinară îl vor întâlni marţi, 29 mai, începând cu ora 20,00.

Publicul TIFF are ocazia de a urmări pe marele ecran munca şi evoluţia lui Alain Ducasse, unul dintre cei mai renumiţi maeştri bucătari şi mentori culinari din lume. O somitate publică, dar discretă, evaluat cu 18 stele Michelin şi proprietar a 23 de restaurante, maestrul a permis să fie urmărit de camera de filmat timp de doi ani, rezultatul fiind Misiunea lui Alain Ducasse (La quete d'Alain Ducasse, regia Gilles de Maistre), care a fost proiectat anul acesta la Berlin.

Filmul va fi, de asemenea, urmat de surpriza gătită de chef Florin Dumitrescu. Pe 30 mai, de la ora 20.00, acesta se va reîntâlni cu publicul TIFF, pentru o experienţă gastronomică.

Poveşti despre oameni şi gusturi vor putea fi descoperite de public şi în documentarul La o băută cu Schumann (Schumann's Bar Talks, r. Marieke Schroeder). „Ajuns la onorabila vârstă de 75 de ani, Charles Schumann ne călăuzeşte într-o călătorie globală pentru a descoperi cele mai cool baruri, pornind din New York şi ajungând până în Tokio sau Havana”, precizează organizatorii. Filmul urmăreşte istoricul fiecărui local şi îi prezintă pe oamenii care „sfinţesc locul”, tranformând localurile în adevărate legende urbane. Proiecţia este programată pentru 30 mai, ora 22,00, la Sapientia.

​Muzică şi film

Pentru prima dată invitaţi la Cluj în 2013, DakhaBrakha revin în TIFF după o pauză de cinci ani, luni, 28 mai, la Casa de Cultură a Studenţilor de la ora 19.30. Trupa surprinde cu fiecare spectacol tocmai pentru că repertoriul lor inspirat din folclorul ucrainean este atât de amplu încât le permite să fie mereu altfel.

VUNK – Jur să spun adevărul este primul documentar al unei trupe din România. Urmărind istoricul uneia dintre cele mai iubite trupe rock ale ultimelor decenii, documentarul va surprinde fanii Vunk cu imagini şi poveşti inedite, începând cu participarea la „Cântarea României” în 1988 şi continuând cu momentele cheie din anii 90, când trupa încă perfoma sub numele de Vank. Cornel Ilie şi toţi ceilalţi membrii ai trupei se vor afla luni, 28 mai, ora 21.00, în clubul Form Space, când filmul va fi proiectat în faţa publicului, proiecţie ce va fi urmată şi de un concert.

O călătorie pe Dunăre, de la Regensburg la Marea Neagră, în sunet de trompetă mixată live, e propunerea lui Lőrinc Barabás, artistul maghiar ce va susţine Trans Duna, performance-ul programat pentru miercuri, 30 mai, ora 21.30, la Urania Palace.Cei 3.000 de kilometri sunt parcurşi prin imagini spectaculoase însoţite de muzică live, o experienţă cinematică ce transpune publicul într-o stare specială. Trans Duna încheie, astfel, Ziua Maghiară la TIFF.17.

Vineri, 1 iunie, după ora 21.30, la Form Space, are loc Chef ca-n Teleorman, seara specială care aduce la TIFF.17 primele imagini din cel mai aşteptat film românesc al anului, „Moromeţii 2”. Exclusivitatea imaginilor este completată de prezenţa lui Horaţiu Mălăele, cel care, după 30 de ani, reia pe marele ecran rolul lui Ilie Moromete sub bagheta aceluiaşi regizor, Stere Gulea. Restul serii aparţine tarafului Marian Sandu din Videle şi sătenilor de frunte din satul Talpa, locul în care s-a filmat atât filmul original, cât şi continuarea acestuia.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

21 ianuarie 2019

AZI În cultură

PRIMUL TEATRU DIN ROMÂNIA CARE A OBŢINUT UN TITLU ÎN CARTEA RECORDURILOR. Recordul mondial stabilit la finalul anului 2018 de Teatrul Excelsior cu cea mai mare gradenă rotativă din lume, construită special pentru spectacolul „Vlaicu Vodă”, va fi oficializat, astăzi, la Sala „Ion Lucian” a instituţiei de cultură, în cadrul unui eveniment special, informează un comunicat al organizatorilor. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Tenis cu moldoveni - Tony Hawks

Un pariu excentric îl leagă pe Tony Hawks, un bărbat care iubeşte provocările neobişnuite, de Republica Moldova, micul stat din Europa de Est.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress