În Cultură AZI

Iureş a ales să-l întruchipeze pe Celibidache

03 octombrie 2017  16:45| În Cultură | Cultură
Iureş a ales să-l întruchipeze pe Celibidache

Regizorul Serge Ioan Celebidachi a declarat luni seară, la ARCUB-Gabroveni, la prezentarea pentru presă a peliculei "Octav", că filmul nu este despre tatăl său, dirijorul Sergiu Celibidache.

El a afirmat că filmul "nu este alambicat" şi a dorit să precizeze că asemănarea cu tatăl său, Sergiu Celibidache, a făcut-o actorul Marcel Iureş, interpretul personajului principal al filmului, Octav.

"A fost o motivaţie pentru Marcel să umple personajul cu ceva mai mult decât orice bătrân. Aceasta a fost o provocare şi pentru mine. Ideea aceasta a venit de la Marcel", a spus Serge Ioan Celebidachi.

Marcel Iureş a spus că modul în care şi-a prezentat personajul a fost alegerea sa, pe Serge Ioan Celibidache întrebându-l doar dacă este de acord cu alegerea lui.

"Eu l-am întrebat şi el a spus ok. 'Păi atunci eu o să-l joc pe tatăl tău'. A fost alegerea mea. 'Treaba ta' a spus el", a povestit Marcel Iureş.

"Nu primeşti în fiecare zi şi nu poţi pune în fiecare zi pariul ăsta, de a-l întruchipa pe cel mai mare muzician şi cel mai mare dirijor de pe planetă. Recunosc, m-a tentat şi cred că a ieşit ceva. A fost în regulă", a mai spus Iureş.

Co-scenaristul peliculei, James Olivier, a povestit cum şi când a luat viaţă scenariul filmului, amintind că primele replici le-a scris, împreună cu Serge Ioan Celibidache, când aveau 18-19 ani.

"Serge şi cu mine ne-am în întâlnit când aveam 11 ani. Am crescut împreună. Am început să vorbim pentru prima oară despre 'Octav' şi să scriem primele replici pe când aveam 18-19 ani. (...) Sensul profund al acestui film a fost nostalgia unei copilării", a mărturisit James Olivier.

"Eu i-am propus lui James (n.r. James Olivier, co-scenaristul filmului) cum să tratăm timpul şi cum putem să ne întoarcem, cum putem să ne uităm la copilărie şi să le reinterpretăm. A fost de la început motivaţia aceasta de timp", a spus Serge Ioan Celebidachi.

La prezentarea filmului au fost prezenţi, pe lângă echipa de producţie şi o parte din actorii principali şi cei doi copii care au roluri principale - Alessia Tofan (interpreta rolului Ana) şi Eric Aradits (interpretul rolului Octav, copil).

"Prima dată când am văzut scenariul filmului am fost foarte curioasă. (...) A fost cea mai tare experienţă trăită vreodată (...) Nu a fost nicio parte grea. Nu a fost greu să fac nimic pentru că mi-am dorit foarte mult să joc în acest film", a mărturisit Alessia Tofan.

Blasco Giurato, directorul de imagine, a spus că filmările în care erau implicaţi copii au fost rapide şi că nu au avut nevoie de multe duble.

"Eu nu m-am mai întâlnit cu copii atât de speciali ca aceştia. Nu au fost nevoie de multe duble în filmările cu ei, doar mici perfecţionări care se cereau. Copii au fost extraordinari în acest film", a precizat Blasco Giurato.

Marcel Iureş a dorit să le mulţumească tinerilor actori pentru modul cum s-au prezentat în faţa camerei şi pe platourile de filmare.

"Atunci când facem un film se creează o familie. Arta asta este conjugală - o familie temporară, o familie care intră într-o poveste, iar copii sunt cei mai preţioşi din familie asta şi trebuie să ţii cont la maxim de ei. Ei nu au trucuri, nu se prefac. Ei sunt cinstiţi. Când le place ceva, se vede că le place. Când eşti prieten cu ei, îţi dau toată prietenia lor şi încrederea. Restul... ne-am înţeles pe platou, chiar ne-am înţeles în faţa camerei. Uneori făceam eu mai prost şi Alessia mai bine, alteori invers", a declarat Marcel Iureş.

Adela Vrînceanu Celebidachi, producătorul filmului, a declarat că nu caută succes cu poveşti despre retrocedări, având în vedere că producţia începe cu retrocedarea unei case către bătrânul Octav, precizând că se aşteaptă ca pelicula să aibă succes pentru pentru modul cum a fost făcută.

"Nu este vorba de retrocedări şi nu căutăm succesul. Nu caut succes la publicul românesc vorbind despre retrocedări. Cred că suntem toţi sătui până peste cap de subiectul acesta. Cred că filmul va avea succes în România pentru că este un film de calitate, pentru că are o imagine excepţională şi o muzică frumoasă. Am adunat valori aici, de la Marcel Iureş la Victor Rebengiuc, la Marcel Cosma care a făcut coloana sonoră. Avem un film care este oarecum atipic în peisajul românesc, dar care se adresează sufletului. Este un film care este hrană pentru suflet şi cred că noi toţi românii avem nevoie de asta şi avem nevoie să vedem un film cu imagini frumoase şi o România frumoasă. În România mizăm pe oamenii care au nevoie să vadă o România frumoasă şi au nevoie de încă nişte motive pentru a simţi din nou sentimentul de mândrie naţională", a declarat Adela Vrînceanu Celebidachi.

Producătorul executiv al filmului, Cristina Dobriţoiu, a precizat că pentru filmările peliculei au fost nevoie de aproximativ 32 de zile, din 21 martie până pe 29 aprilie 2016, acestea realizându-se la Câmpulung Muscel - la vila Golescu - în pădurea Călugăreni şi la Sărata Monteoru, iar interioarele la studiourile de la Buftea.

Gala de premieră a filmului "Octav" va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti, miercuri, 4 octombrie, începând cu ora 19,00. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

17 februarie 2020

AZI Piaţa ştirilor de azi

OBIECTIV DE INVESTIŢII SPECIAL. Cel mai lung tunel din România, cu o lungime de aproape trei kilometri, ce urmează a fi făcut pe traseul din Sălaj al Autostrăzii Transilvania, are o valoare estimată de peste un miliard de lei. [ Citeste mai departe ]

17 februarie 2020

AZI Prin Lume

LĂSAŢI PESCUITUL ÎN PACE! Şeful diplomaţiei franceze a declarat că se aşteaptă la negocieri tensionate între Uniunea Europeană şi Londra cu privire la viitoarea lor relaţie post-Brexit. [ Citeste mai departe ]

14 februarie 2020

AZI Stat de drept

CONTROL JUDICIAR PENTRU 60 DE ZILE. Ion Ghizdeanu, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, a fost pus sub acuzare de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, într-un dosar legat de alocare de fonduri pentru mai multe primării din ţară. [ Citeste mai departe ]

14 februarie 2020

AZI În cultură

HOLOGRAMA ARTISTULUI A COSTAT 40.000 DE EURO. Mai multe evenimente menite să aducă în atenţia publicului opera lui Constantin Brâncuşi vor fi organizate în premieră, pe 19 februarie, la Bucureşti şi Târgu Jiu, a anunţat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. [ Citeste mai departe ]

17 februarie 2020

AZI Prin ţară

PAGUBE MATERIALE. Patru persoane au primit îngrijiri medicale, ieri, după un incendiu a izbucnit într-un apartament de la etajul cinci al unui bloc din municipiul Piteşti. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Furt calificat în formă continuată cu şerpi

Furt calificat în formă continuată cu şerpi

Un bărbat de 35 de ani a furat mai multe reptile dintr-un vivariu din Cluj-Napoca, printre care... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România, Lituania şi Ungaria, primele la creştere economică

România, Lituania şi Ungaria, primele la creştere economică

România, Lituania şi Ungaria au înregistrat cel mai important avans economic în rândul celor 27... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

Se spune despre acele persoane care au vână și se manifestă plenar, că sunt veritabile „animale... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Şedinţă foto specială

Şedinţă foto specială

Un pui de urs polar de trei luni a explorat, pentru prima dată, spaţiul exterior din adăpostul... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Nu e nici coronavirus, nici febră galbenă

Nu e nici coronavirus, nici febră galbenă

Femeia din Hunedoara, care a revenit în ţară după o călătorie în Thailanda, a fost transferată la... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress