În Cultură AZI

Iureş a ales să-l întruchipeze pe Celibidache

03 octombrie 2017  16:45| În Cultură | Cultură
Iureş a ales să-l întruchipeze pe Celibidache

Regizorul Serge Ioan Celebidachi a declarat luni seară, la ARCUB-Gabroveni, la prezentarea pentru presă a peliculei "Octav", că filmul nu este despre tatăl său, dirijorul Sergiu Celibidache.

El a afirmat că filmul "nu este alambicat" şi a dorit să precizeze că asemănarea cu tatăl său, Sergiu Celibidache, a făcut-o actorul Marcel Iureş, interpretul personajului principal al filmului, Octav.

"A fost o motivaţie pentru Marcel să umple personajul cu ceva mai mult decât orice bătrân. Aceasta a fost o provocare şi pentru mine. Ideea aceasta a venit de la Marcel", a spus Serge Ioan Celebidachi.

Marcel Iureş a spus că modul în care şi-a prezentat personajul a fost alegerea sa, pe Serge Ioan Celibidache întrebându-l doar dacă este de acord cu alegerea lui.

"Eu l-am întrebat şi el a spus ok. 'Păi atunci eu o să-l joc pe tatăl tău'. A fost alegerea mea. 'Treaba ta' a spus el", a povestit Marcel Iureş.

"Nu primeşti în fiecare zi şi nu poţi pune în fiecare zi pariul ăsta, de a-l întruchipa pe cel mai mare muzician şi cel mai mare dirijor de pe planetă. Recunosc, m-a tentat şi cred că a ieşit ceva. A fost în regulă", a mai spus Iureş.

Co-scenaristul peliculei, James Olivier, a povestit cum şi când a luat viaţă scenariul filmului, amintind că primele replici le-a scris, împreună cu Serge Ioan Celibidache, când aveau 18-19 ani.

"Serge şi cu mine ne-am în întâlnit când aveam 11 ani. Am crescut împreună. Am început să vorbim pentru prima oară despre 'Octav' şi să scriem primele replici pe când aveam 18-19 ani. (...) Sensul profund al acestui film a fost nostalgia unei copilării", a mărturisit James Olivier.

"Eu i-am propus lui James (n.r. James Olivier, co-scenaristul filmului) cum să tratăm timpul şi cum putem să ne întoarcem, cum putem să ne uităm la copilărie şi să le reinterpretăm. A fost de la început motivaţia aceasta de timp", a spus Serge Ioan Celebidachi.

La prezentarea filmului au fost prezenţi, pe lângă echipa de producţie şi o parte din actorii principali şi cei doi copii care au roluri principale - Alessia Tofan (interpreta rolului Ana) şi Eric Aradits (interpretul rolului Octav, copil).

"Prima dată când am văzut scenariul filmului am fost foarte curioasă. (...) A fost cea mai tare experienţă trăită vreodată (...) Nu a fost nicio parte grea. Nu a fost greu să fac nimic pentru că mi-am dorit foarte mult să joc în acest film", a mărturisit Alessia Tofan.

Blasco Giurato, directorul de imagine, a spus că filmările în care erau implicaţi copii au fost rapide şi că nu au avut nevoie de multe duble.

"Eu nu m-am mai întâlnit cu copii atât de speciali ca aceştia. Nu au fost nevoie de multe duble în filmările cu ei, doar mici perfecţionări care se cereau. Copii au fost extraordinari în acest film", a precizat Blasco Giurato.

Marcel Iureş a dorit să le mulţumească tinerilor actori pentru modul cum s-au prezentat în faţa camerei şi pe platourile de filmare.

"Atunci când facem un film se creează o familie. Arta asta este conjugală - o familie temporară, o familie care intră într-o poveste, iar copii sunt cei mai preţioşi din familie asta şi trebuie să ţii cont la maxim de ei. Ei nu au trucuri, nu se prefac. Ei sunt cinstiţi. Când le place ceva, se vede că le place. Când eşti prieten cu ei, îţi dau toată prietenia lor şi încrederea. Restul... ne-am înţeles pe platou, chiar ne-am înţeles în faţa camerei. Uneori făceam eu mai prost şi Alessia mai bine, alteori invers", a declarat Marcel Iureş.

Adela Vrînceanu Celebidachi, producătorul filmului, a declarat că nu caută succes cu poveşti despre retrocedări, având în vedere că producţia începe cu retrocedarea unei case către bătrânul Octav, precizând că se aşteaptă ca pelicula să aibă succes pentru pentru modul cum a fost făcută.

"Nu este vorba de retrocedări şi nu căutăm succesul. Nu caut succes la publicul românesc vorbind despre retrocedări. Cred că suntem toţi sătui până peste cap de subiectul acesta. Cred că filmul va avea succes în România pentru că este un film de calitate, pentru că are o imagine excepţională şi o muzică frumoasă. Am adunat valori aici, de la Marcel Iureş la Victor Rebengiuc, la Marcel Cosma care a făcut coloana sonoră. Avem un film care este oarecum atipic în peisajul românesc, dar care se adresează sufletului. Este un film care este hrană pentru suflet şi cred că noi toţi românii avem nevoie de asta şi avem nevoie să vedem un film cu imagini frumoase şi o România frumoasă. În România mizăm pe oamenii care au nevoie să vadă o România frumoasă şi au nevoie de încă nişte motive pentru a simţi din nou sentimentul de mândrie naţională", a declarat Adela Vrînceanu Celebidachi.

Producătorul executiv al filmului, Cristina Dobriţoiu, a precizat că pentru filmările peliculei au fost nevoie de aproximativ 32 de zile, din 21 martie până pe 29 aprilie 2016, acestea realizându-se la Câmpulung Muscel - la vila Golescu - în pădurea Călugăreni şi la Sărata Monteoru, iar interioarele la studiourile de la Buftea.

Gala de premieră a filmului "Octav" va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti, miercuri, 4 octombrie, începând cu ora 19,00. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

S-a stabilit scorul la prezidențiale

S-a stabilit scorul la prezidențiale

Pe vremea mea, oamenii se duceau la Oracolul din Delphi să-l consulte despre diverse afaceri... [ Citeste mai departe ]

17 septembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

MULŢI CONDUCĂTORI AUTO RĂMÂN FĂRĂ PÂINE. Senatul a adoptat tacit iniţiativa legislativă prin care şoferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto, potrivit faptei contravenţionale pe care au săvârşit-o, într-un interval de un an de la data contravenţiei. [ Citeste mai departe ]

17 septembrie 2019

AZI Prin Lume

TESTELE NORD-COREENILOR SUNT CONSIDERATE LA CASA ALBĂ PROVOCĂRI. Preşedintele Donald Trump a apreciat că nu este momentul oportun să îi facă o vizită liderului nord-coreean Kim Jong Un la Phenian, în contextul în care discuţiile bilaterale privind arsenalul nuclear al Phenianului se află într-un punct mort. [ Citeste mai departe ]

17 septembrie 2019

AZI Stat de drept

AŞTEAPTĂ FINALIZAREA „DOSARULUI CARACAL”. Procurorul general, Bogdan Licu, recunoaşte că au fost deficienţe în comunicare în privinţa cazului de la Caracal, menţionând că nu au fost pregătiţi să gestioneze, din punct de vedere mediatic, un dosar de o asemenea amploare şi emoţie. [ Citeste mai departe ]

16 septembrie 2019

AZI În cultură

ESTE BOLNAV DE CIROZĂ HEPATICĂ DE MAI MULŢI ANI. Regizorul Alexandru Darie, managerul Teatrului Bulandra, este internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din Bucureşti, sub stricta supraveghere a medicilor. Colectivul de la Bulandra „îi este alături şi aşteaptă să se întoarcă la teatru”. [ Citeste mai departe ]

17 septembrie 2019

AZI Prin ţară

EDILUL A ELIMINAT PANOURILE PUBLICITARE CU VIORICA DĂNCILĂ. Nicolae Bădănoiu, primarul oraşului Videle, suspendat din funcţie printr-un ordin al prefectului, anunţă că s-a întâlnit cu un avocat „pentru a vedea cum vom acţiona împotriva abuzului care mi se întâmplă”. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Institutul Cultural Român are şef nou

Institutul Cultural Român are şef nou

Senatul a a votat numirea lui Alex Trăilă, propus USR, în Consiliul de conducere al Institutului... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

A doua ediție a programului de burse KMG International

A doua ediție a programului de burse KMG International

KMG International va acorda 100 de burse elevilor de liceu și studenților cu performanțe... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

McCartney şi Starr îl omagiază pe Lennon

McCartney şi Starr îl omagiază pe Lennon

Singurii membri în viaţă ai legendarei trupe Beatles, Paul McCartney şi Ringo Starr, s-au reunit... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Aparat radiologic de ultimă generaţie la Mureş

Aparat radiologic de ultimă generaţie la Mureş

Clinica de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, prima din ţară la numărul de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress