În Cultură AZI

„Moromeţii 2”, recompensat la Gala Premiilor UCIn

28 mai 2019  11:00| În Cultură | Cultură
„Moromeţii 2”, recompensat la Gala Premiilor UCIn

Filmul „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor pe 2018, la a 47-a ediţie a Galei Premiilor UCIN, care a avut loc luni seară, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti.

„Ce vreau să spun este că este foarte interesant să vezi că există pentru aceleaşi producţii optici diferite de premiere, şi asta este foarte bine, pentru că ne întrebam în ce măsură pentru o producţie cinematografică relativ scăzută este cazul să fie două gale (n.r. Gala Gopo şi Gala UCIN). E uite că e bine să fie două gale pentru că se creează în felul ăsta diversitate. Juriul, care este chiar într-o componenţă remarcabilă şi deosebit de exigentă - vă mulţumesc confraţilor pentru alegerile făcute, chiar dacă uneori sunt contrariante, ca întotdeauna, îi mulţumesc lui Laurenţiu Damian care în ciuda comportării mele, uneori derutante, a rămas un fidel susţinător al meu”, a declarat Stere Gulea.

„Pentru mine, pentru Oana - celălalt producător al filmului - şi pentru toată echipa noastră de la Libra Film, a fost important că am lucrat cu o echipă de oameni foarte dragi. Îi mulţumesc domnului Gulea pentru încredere, pentru experienţa şi pentru toată călătoria asta extraordinară din ultimii ani. Sper să nu ne oprim aici”, a spus şi Tudor Giurgiu, producătorul filmului.

„Moromeţii 2” a primit, în cadrul galei, premii la alte trei categorii - Premiul pentru interpretare masculină - câştigat de Horaţiu Mălăele pentru rolul Ilie Moromete, Premiul pentru scenografie - câştigat de Cristian Niculescu, şi Premiul pentru cele mai bune costume - Dana Păpăruz.

Câştigătorul Premiului pentru cea mai bună regie a fost desemnat regizorul Constantin Popescu pentru filmul „Pororoca”. Filmul a mai câştigat premiul pentru interpretare feminină - Iulia Lumînare pentru rolul Cristina, şi Premiul pentru coloană sonoră - Mihai Bogos şi Vincent Arnardi.

Regizorul şi scenograful Paul Negoescu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu pentru filmul „Povestea unui pierde-vară”.

Premiul UCIN pentru interpretare feminină în rol secundar a fost câştigat Rodica Negrea pentru rolul dna Preda din filmul „Moon Hotel Kabul”, iar pentru interpretare masculină distincţia i-a revenit lui Alexandru Dabija pentru rolul Movilă din filmul „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”

Distincţia pentru Cea mai bună imagine i-a revenit lui Marius Panduru, pentru filmul „În pronunţare”, iar Premiul pentru montaj i-a fost oferit lui Cătălin Cristuţiu pentru „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”.

La categoria Cel mai bun machiaj câştigătoare a fost desemnată Corina Căldăraru pentru filmul „Scurt circuit”, în timp ce Premiul pentru muzică originală „Adrian Enescu” i-a fost acordat lui Massimiliano Nardulli pentru filmul „Charleston”

Distincţia pentru film documentar de lung şi scurt metraj a fost câştigată de Alexandru Mavrodineanu pentru filmul „Caisă”, în timp ce Premiul pentru scurtmetraj de ficţiune i-a revenit lui Bogdan Mureşanu pentru pelicula „Cadoul de Crăciun”.

Premiul pentru film de animaţie a fost câştigat de Anca Damian pentru filmul „Telefonul”, iar Premiul pentru film de televiziune i-a revenit lui Răzvan Butaru pentru filmul „Locul din care toţi vor să plece”.

La gala de luni seară, juriul i-a acordat Premiul Opera Prima „Alexandru Tatos”, pentru filmul „În pronunţare”, Mihaelei Popescu.

Distincţia a fost înmânată de realizatorul TV Eugenia Vodă care, înainte să anunţe câştigătorul, a propus organizatorilor Galei UCIN ca, începând cu una din ediţiile viitoare „să acorde un premiu sub titulatura Lucian Pintilie”.

Juriul care a stabilit premiile UCIN i-a avut în componenţă pe Cristi Puiu, regizor, preşedintele juriului, Manuela Cernat, critic şi istoric de film, Aura Corbeanu, expert cultural, Dan Dediu, compozitor, Iosif Demian, regizor, Dana Duma, critic de film, Radu Igazsag, regizor film animaţie, Melania Oproiu, monteur film, Adrian Silişteanu, regizor, scenarist, producător, Tora Vasilescu, actriţă, şi Varujan Vosganian, scriitor.

În cadrul galei, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Laurenţiu Damian a acordat trei premii de excelenţă pentru întreaga activitate actorului Doru Ana, regizorului Tedy Necula şi actorului Papil Panduru.

Preşedintele UCIN, Laurenţiu Damian, a acordat, de asemenea, şi trei premii academice unor personalităţi din cinematografie: directorul de fotografie Francisc Patakfalvi, regizorul Nicolae Mărgineanu şi regizorul Florin Mihăilescu.

De asemenea, în cadrul Galei au fost decernate distincţiile anuale ale Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN: Premiul pentru cel mai bun film al anului - „Moromeţii 2”, Premiul „George Littera” - criticul Victor Morozov, şi Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică - Marian Sorin Rădulescu pentru volumul „Mircea Veroiu, poezia unei lumi tragice”.

Câştigătorul Premiul preşedintelui i-a fost acordat, la cea de-a 47-a ediţie a Galei UCIN, lui Alexandru Nagy pentru rolul Mitu din filmul „Moon Hotel Kabul”.

Distincţia pentru cea mai bună prestaţie a unui actor neprofesionist i-a revenit lui Vasile Pavel-Digudai pentru prestaţia din filmul „Soldaţii. Poveste din Ferentari”.

„Este o hotărâre pe care am luat-o în timp ce jurizam şi mă bucur că colegii mei au fost de acord”, a spus Cristi Puiu, preşedintelui juriului, în momentul când a anunţat premiul.

Premiul special al juriului a fost acordat luni seară regizoarei Adina Pintilie pentru filmul „Touch me not”.

„Mulţumesc tare mult. Mă gândeam acum câteva zile, când am văzut nominalizările, că ne simţim acasă, în sfârşit. A fost foarte greu să facem filmul ăsta aici, acasă, şi mă bucur tare mult că în juriul ăsta care ne aduce recunoaşterea de acasă sunt oameni pe care îi stimez foarte mult”, a declarat Adina Pintilie.

Gala a fost prezentată de vedeta de film şi televiziune, cântăreaţă şi actriţă Cătălina Grama (alias Jojo), iar momentele muzicale au fost susţinute de Nicoleta Nucă, Mihai Bisericanu şi corul de copii Allegria, Tania Popa, Adrian Nour, Alina Petrică şi Ana Baniciu, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană Bucureşti, dirijor Daniel Jinga.

Gala Premiilor UCIN 2019 este un eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. 
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

S-a stabilit scorul la prezidențiale

S-a stabilit scorul la prezidențiale

Pe vremea mea, oamenii se duceau la Oracolul din Delphi să-l consulte despre diverse afaceri... [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

„PARTENERIAT” ÎNTRE SECTORUL 1 ŞI ORAŞUL AMERICAN. Consiliul General a adoptat un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii Parcului Băneasa. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2019

AZI Prin Lume

GESTIONARE „MAI EFICIENTĂ” A REPATRIERII. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul italian, Giuseppe Conte, s-au declarat de acord pentru un „mecanism automat” de repartizare a migranţilor, la care toate ţările membre ale UE trebuie să participe „într-un fel sau altul”, sub pedeapsa unor „sancţiuni financiare”. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2019

AZI Stat de drept

VAL DE ÎNLOCUIRI DUPĂ DISPARIŢIA ALEXANDREI MĂCEŞANU. Şeful Poliţiei Caracal, Costel Ghimiş, se va pensiona de la 1 octombrie, la mai puţin de două luni de când ocupă, prin împuternicire, această funcţie. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2019

AZI În cultură

NU A FOST VREODATĂ PE LISTA DE TRANSPLANT. Trupul lui Alexandru Darie va fi depus mâine, la ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, unde va rămâne până duminică, la ora 12.00, anunţă Teatrul Bulandra. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2019

AZI Prin ţară

ÎN RECAŞ ŞI BUZIAŞ S-A APELAT LA COMBINE. Recoltele agricole de toamnă din judeţul Timiş au atins în acest an producţii de excepţie, la porumb înregistrându-se aproape 10 tone la hectar, iar la culturile viticole, în jur de 9 tone la hectar, în timp ce la floarea soarelui se estimează producţii de 3,5 tone la hectar. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Zilele Bucureştiului”, în Piaţa Constituţiei

„Zilele Bucureştiului”, în Piaţa Constituţiei

Traficul rutier va fi restricţionat, la sfârşitul acestei săptămâni, în Capitală, de mâine, ora... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România şi Ungaria, primele la inflaţie

România şi Ungaria, primele la inflaţie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1%, în august, stabilă comparativ cu luna... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Primul turneu după un deceniu

Primul turneu după un deceniu

Cântăreaţa canadiană Celine Dion a revenit în provincia ei natală, Quebec, după 16 ani petrecuţi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Aparat radiologic de ultimă generaţie la Mureş

Aparat radiologic de ultimă generaţie la Mureş

Clinica de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, prima din ţară la numărul de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress