În Cultură AZI

Sibiul devine oraşul teatrului

10 iunie 2016  10:30| În Cultură | Cultură
Sibiul devine oraşul teatrului

Timp de zece zile, la început de vară, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă ce deschide o fereastră cu vedere spre umanitate în forma ei cea mai vibrantă.

Cea de-a XXIII-a edi?ie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 10 – 19 iunie.

Peste 2850 de artişti şi invitaţi speciali sunt aşteptaţi să sosească la Sibiu, pentru ediţia de 23 de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. FITS pune bazele unui loc de întâlnire unic în lume prin diversitatea ideilor puse în dezbatere, precum şi prin energia culturii specifice fiecărei ţări reprezentate.

Evenimentul reprezintă cel mai complex festival anual din România, iar la nivel internaţional a ajuns să fie cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare, dimensiune şi calitatea evenimentelor, inaintea Festivalului Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi a Festivalului de la Avignon (Franţa). Programul ediţiei din acest an continuă o ofertă culturală bogată, la cel mai înalt nivel, cu peste 400 de evenimente ce oferă o alternativă bună la petrecerea timpului liber alături de prieteni şi familie.

FITS prezintă evenimente în peste 60 de spaţii, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

Ediţia din acest an aduce, azi, în deschiderea evenimentului, un spectacol stradal tridimensional grandios, pus în scenă de actorii teatrului italian Kitonb Project (foto). Spectacolul de acrobaţie stradală „Zbor prin timp“ va transforma Piaţa Mare a Sibiului într-o uriaşă cutie muzicală susţinută de macarale. „Este un spectacol uriaş în Piaţa Mare în prima seară, pentru că ne adresă marelui public. De vreo cinci ani încerc să aduc această companie. Este foarte costisitoare, este foarte mare. Este un spectacol de acrobaţie şi cu nişte macarale“, a declarat directorul FITS şi al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu, Constantin Chiriac. Dansatorii italieni vor face acrobaţii deasupra publicului, la peste 80 de metri înălţime, reprezentaţia fiind un spectacol amplu de teatru urban, care se joacă între cer şi pământ.

Alte nume mari care vor fi prezente în festival sunt regizorul Thomas Ostermeier, director artistic la Schaubühne Berlin, şi uluitorii Inbal Pinto & Avshalom Pollak, care revin pe scena sibiană.

Premiul Europa pentru Teatru în 2000, Premiul Herald Angel de la Festivalul Internaţional de la Edinburgh în 2002 şi Artist Asociat al Festivalului de la Avignon în 2004 – aşa s-ar putea caracteriza, în doar trei titluri, cel mai bine cotat regizor european al momentului. Thomas Ostermeier, unul dintre invitaţii de onoare ai acestei ediţii, va primi în acest an şi aprecierea oficială a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, prin decernarea unei stele pe Aleea Celebrităţilor. Regizorul va fi prezent la Sibiu cu unul dintre numeroasele spectacole la care semnează regia, „The Marriage of Maria Braun“. Producţia este o adaptare după al 38-lea film a lui Rainer Werner Fassbinder şi prezintă povestea lui Hermann şi a Mariei Braun, un cuplu care se căsătoreşte în timpul celui de-al doilea Război Mondial, într-o primărie care tocmai fusese lovită de o bombă.

Faimoasa companie israeliană de dans Inbal Pinto & Avshalom Pollak, va dansa din nou la FITS. Spectacolul cu care vor încânta spectatorii în acest an se numeşte „Wrapped“, iar coregrafia aparţine celebrului cuplu.

„Wrapped“ este o legendă urbană care combină umorul şi poezia, ce e ascuns şi ce e la vedere, distanţa între aşteptări şi împliniri, iar acţiunea sa are loc într-o lume imaginară, jucăuşă şi nostalgică deopotrivă, bogată din punct de vedere vizual şi acustic. Spectacolul a fost realizat în 1998 la Suzanne Dellal Centre, dar în luna mai a anului 2015 a fost remontat.

În premieră, Sibiul va avea ca oaspeţi în perioada 12-21 iunie, pe Tim Robbins, Christoph Marthaler, Ludovic Lagarde – La Comedie de Reims, Antonio Andrade Flamenco, Finzi Pasca, cea mai importantă companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater, dar şi pe Korţunovas, Alvis Hermanis, Luk Perceval, „nume râvnite de toată lumea“.

Tim Robbins este cunoscut publicului din România pentru rolurile din filmele „Top Gun“, „Cadillac Man“, „Bob Roberts“ sau „Mystic River“. Câştigător al Oscarului şi al Globului de Aur pentru rolurile din „Mystic River“ şi „Player“, Tim Robbins s-a remarcat ca regizor cu producţia de succes „Cradle Will Rock“ iar lungmetrajul „Dead Man Walking“, scris şi produs de Tim Robbins, a câştigat mai multe trofee, printre care Academy Award pentru cea mai bună actriţă – Susan Sarandon – şi patru premii la Festivalul de Film de la Berlin, precum şi o nominalizare la Oscar, pentru cel mai bun regizor şi o nominalizare la Globul de Aur, pentru cel mai bun scenariu. Din 1981, Tim Robbins este Director Artistic al companiei teatrale The Actors’ Gang, care a realizat, de la fondare, peste 150 de spectacole primind mai bine de 100 de premii.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress