În Cultură AZI

Sibiul devine oraşul teatrului

10 iunie 2016  10:30| În Cultură | Cultură
Sibiul devine oraşul teatrului

Timp de zece zile, la început de vară, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă ce deschide o fereastră cu vedere spre umanitate în forma ei cea mai vibrantă.

Cea de-a XXIII-a edi?ie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 10 – 19 iunie.

Peste 2850 de artişti şi invitaţi speciali sunt aşteptaţi să sosească la Sibiu, pentru ediţia de 23 de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. FITS pune bazele unui loc de întâlnire unic în lume prin diversitatea ideilor puse în dezbatere, precum şi prin energia culturii specifice fiecărei ţări reprezentate.

Evenimentul reprezintă cel mai complex festival anual din România, iar la nivel internaţional a ajuns să fie cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare, dimensiune şi calitatea evenimentelor, inaintea Festivalului Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi a Festivalului de la Avignon (Franţa). Programul ediţiei din acest an continuă o ofertă culturală bogată, la cel mai înalt nivel, cu peste 400 de evenimente ce oferă o alternativă bună la petrecerea timpului liber alături de prieteni şi familie.

FITS prezintă evenimente în peste 60 de spaţii, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

Ediţia din acest an aduce, azi, în deschiderea evenimentului, un spectacol stradal tridimensional grandios, pus în scenă de actorii teatrului italian Kitonb Project (foto). Spectacolul de acrobaţie stradală „Zbor prin timp“ va transforma Piaţa Mare a Sibiului într-o uriaşă cutie muzicală susţinută de macarale. „Este un spectacol uriaş în Piaţa Mare în prima seară, pentru că ne adresă marelui public. De vreo cinci ani încerc să aduc această companie. Este foarte costisitoare, este foarte mare. Este un spectacol de acrobaţie şi cu nişte macarale“, a declarat directorul FITS şi al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu, Constantin Chiriac. Dansatorii italieni vor face acrobaţii deasupra publicului, la peste 80 de metri înălţime, reprezentaţia fiind un spectacol amplu de teatru urban, care se joacă între cer şi pământ.

Alte nume mari care vor fi prezente în festival sunt regizorul Thomas Ostermeier, director artistic la Schaubühne Berlin, şi uluitorii Inbal Pinto & Avshalom Pollak, care revin pe scena sibiană.

Premiul Europa pentru Teatru în 2000, Premiul Herald Angel de la Festivalul Internaţional de la Edinburgh în 2002 şi Artist Asociat al Festivalului de la Avignon în 2004 – aşa s-ar putea caracteriza, în doar trei titluri, cel mai bine cotat regizor european al momentului. Thomas Ostermeier, unul dintre invitaţii de onoare ai acestei ediţii, va primi în acest an şi aprecierea oficială a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, prin decernarea unei stele pe Aleea Celebrităţilor. Regizorul va fi prezent la Sibiu cu unul dintre numeroasele spectacole la care semnează regia, „The Marriage of Maria Braun“. Producţia este o adaptare după al 38-lea film a lui Rainer Werner Fassbinder şi prezintă povestea lui Hermann şi a Mariei Braun, un cuplu care se căsătoreşte în timpul celui de-al doilea Război Mondial, într-o primărie care tocmai fusese lovită de o bombă.

Faimoasa companie israeliană de dans Inbal Pinto & Avshalom Pollak, va dansa din nou la FITS. Spectacolul cu care vor încânta spectatorii în acest an se numeşte „Wrapped“, iar coregrafia aparţine celebrului cuplu.

„Wrapped“ este o legendă urbană care combină umorul şi poezia, ce e ascuns şi ce e la vedere, distanţa între aşteptări şi împliniri, iar acţiunea sa are loc într-o lume imaginară, jucăuşă şi nostalgică deopotrivă, bogată din punct de vedere vizual şi acustic. Spectacolul a fost realizat în 1998 la Suzanne Dellal Centre, dar în luna mai a anului 2015 a fost remontat.

În premieră, Sibiul va avea ca oaspeţi în perioada 12-21 iunie, pe Tim Robbins, Christoph Marthaler, Ludovic Lagarde – La Comedie de Reims, Antonio Andrade Flamenco, Finzi Pasca, cea mai importantă companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater, dar şi pe Korţunovas, Alvis Hermanis, Luk Perceval, „nume râvnite de toată lumea“.

Tim Robbins este cunoscut publicului din România pentru rolurile din filmele „Top Gun“, „Cadillac Man“, „Bob Roberts“ sau „Mystic River“. Câştigător al Oscarului şi al Globului de Aur pentru rolurile din „Mystic River“ şi „Player“, Tim Robbins s-a remarcat ca regizor cu producţia de succes „Cradle Will Rock“ iar lungmetrajul „Dead Man Walking“, scris şi produs de Tim Robbins, a câştigat mai multe trofee, printre care Academy Award pentru cea mai bună actriţă – Susan Sarandon – şi patru premii la Festivalul de Film de la Berlin, precum şi o nominalizare la Oscar, pentru cel mai bun regizor şi o nominalizare la Globul de Aur, pentru cel mai bun scenariu. Din 1981, Tim Robbins este Director Artistic al companiei teatrale The Actors’ Gang, care a realizat, de la fondare, peste 150 de spectacole primind mai bine de 100 de premii.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

26 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PROGRAM DE LUCRU NORMAL. Nouă spitale de urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă al Capitalei vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în perioada 26 aprilie - 1 mai, cu ocazia Sărbătorii Pascale. [ Citeste mai departe ]

26 aprilie 2019

AZI Prin Lume

LA EVENIMENT SUNT AŞTEPTAŢI 37 DE ŞEFI DE STAT ŞI DE GUVERN. Iniţiativa „Noului Drum al Mătăsii” (Belt and Road Initiative, BRI) este în deplină armonie cu interesele Ungariei, a declarat prim-ministrul Viktor Orban, cu prilejul discuţiilor avute la Beijing cu omologul său chinez Li Keqiang. [ Citeste mai departe ]

25 aprilie 2019

AZI Stat de drept

INTERVIUL ARE LOC ÎNTRE 20 ŞI 22 MAI. Ministerul Justiţiei a anunţat că a declanşat o nouă procedură de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european. [ Citeste mai departe ]

25 aprilie 2019

AZI În cultură

EVENIMENTUL REUNEŞTE PERSONALITĂŢI DIN ROMÂNIA ŞI UNGARIA. Festivalul Internaţional de Carte de la Budapesta şi-a deschis porţile azi, în cadrul evenimentului urmând să fie lansată mâine ediţia bilingvă a volumului „Aspru sângele meu/ Erdes verem”, de Gheorghe Vidican, la sediul Filialei Seghedin a ICR Budapesta. [ Citeste mai departe ]

26 aprilie 2019

AZI Prin ţară

S-AU ÎNTOCMIT ACTE DE SESIZARE A INFRACŢIUNII FLAGRANTE. Jandarmii au depistat în timpul activităţilor de patrulare în zona centrală a municipiului Buzău 13.400 de ţigarete de contrabandă asupra unui bărbat. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Ţeicu şi Similea au lansat „Refrene de aur”

Ţeicu şi Similea au lansat „Refrene de aur”

Muzicianul Marius Ţeicu şi cântăreaţa Angela Similea au lansat albume care reunesc cele mai... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Programul de Paște și 1 Mai al băncilor comerciale

Programul de Paște și 1 Mai al băncilor comerciale

Banca Comercială Română (BCR) a informat că unităţile sale teritoriale retail şi centrele de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Cu exact 25 de ani în urmă, Ion Iliescu făcea o vizită oficială de trei zile în Franța, la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Denumire schimbată la Premiile Oscar

Denumire schimbată la Premiile Oscar

Categoria „cel mai bun film străin” de la gala premiilor Oscar şi-a schimbat denumirea oficială... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Tsuyoshi Okada, reprezentant al companiei... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress