În Cultură AZI

Tezaurele din cetatea misterioasă

25 iulie 2018  12:00| În Cultură | Cultură
Tezaurele din cetatea misterioasă

Două tezaure, unul de monede şi unul de bijuterii, au fost descoperite, în timpul săpăturilor arheologice efectuate în situl unei fortificaţii medievale, neîncadrată deocamdată în Repertoriul Arheologic Naţional, semnalată de istoricul Nicolae Nistoroiu, în satul Almaşu Mic, din comuna Sârbi, judeţul Bihor.

„Fortificaţia, în pădurea Ţâclu, în vârful unui deal, este una destul de simplă, cu un val de pământ, un şanţ şi probabil, o îngrăditură sau palisadă. Are peste un hectar. Am început diagnosticul arheologic cu scopul de a încadra această zonă în Repertoriul Arheologic Naţional. Se pare că e o fortificaţie de refugiu, care nu a fost locuită prea intens, probabil doar în anumite perioade. Suntem la începutul cercetării, dar vor putea face precizări în două-trei luni”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, lectorul universitar Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie al Universităţii Oradea.

Echipa de cercetare, alcătuită din trei cadre universitare, Florin Sfrengeu, Laura Ardelean şi Sever Dumitraşcu, şi zece studenţi la istorie, au făcut săpături, în perioada 16-21 iulie, în zona semnalată de Nicolae Nistoroiu.

Cele două tezaure au fost descoperite în 19 iulie, unul cu 120 de monede din argint, dinari de Slovenia, şi un tezaur cu inele şi brăţări din argint.

„Legat de monede, acolo am găsit şi groapa în care probabil a fost depus adevăratul tezaur monetar, câteva mii sau zeci de mii de monede. Noi le-am găsit pe cele 120 în jurul gropii, poate pierdute de cei care au luat la un moment dat grosul. Am putea spune că a fost un noroc”, a spus Sfrengeu.

Studiind monedele, specialiştii au ajuns la concluzia că sunt dinari de Slavonia, din timpul regelui Bela al patrulea, cu diverse simboluri, precum crucea şi alte înscrisuri, unele monede având cap de bour, ceea ce înseamnă că ar fi aparţinut comitelui vânătorilor de bouri.

„Sunt dinari de Slavonia, care au circulat între anii 1255 şi 1325, de o calitate foarte bună, din argint, care au cunoscut o circulaţie intensă pe teritoriul Transilvaniei şi nu numai. Au fost emişi de banii timpului, o monetărie fiind la Zagreb”, a precizat Lucian Silaghi.

Artefactele urmează să fie predate unui laborator pentru a fi curăţate şi conservate, după care se va organiza o expoziţie cu acestea, alături de acestea urmând să se expună şi cele câteva piese metalice descoperite, precum şi material ceramic, datat între secolele XI-XIII. După ce vor fi expuse în Muzeul oraşului Oradea, în final vor ajunge la Muzeul Ţării Crişurilor.

Documentaţia va trimisă, în perioada următoare, la Ministerul Culturii pentru a înscrie fortificaţia în RAN.

„Din acest moment, zona respectivă are un statut special. L-am contactat astăzi pe primarul comunei Sârbi, i-am adus la cunoştinţă vestea importantă că s-au evidenţiat aceste tezaure, pentru a încerca să monitorizeze zona în măsura posibilităţilor. Dacă am descoperi un detectorist în zonă, ar suferi rigorile legii”, a subliniat Lucian Silaghi.

Cetatea misterioasă, pentru că nu apare în niciun document de epocă, dar nici mai târziu, a fost semnalată în urmă cu opt ani de istoricul Nicolae Nistoroiu, pe atunci doctorand în Istorie la Universitatea din Oradea. Fortificaţia din pământ ar fi putut fi refugiul voievodului Menumorut când cetatea Biharia a fost atacată de năvălitorii unguri.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

15 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TURCIA, INVITAT SPECIAL. Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Culturilor Asiatice - Asia Fest, ce are loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3) are ca invitat special Turcia şi aduce publicului bucureştean 3 zile de spectacole cu muzică şi dansuri specifice, bucătărie tradiţională asiatică, ateliere, expoziţii şi multe surprize. Intrarea este 10 lei, iar copiii sub 5 ani au acces gratuit. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

MOARTEA JURNALISTULUI JAMAL KHASHOGGI. Turcia consideră „insuficiente” explicaţiile furnizate astăzi de parchetul saudit privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, insistând asupra caracterului premeditat al operaţiunii, relatează AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

AL DOILEA TERMEN. Astăzi are loc un nou termen în dosarul Colectiv. Pentru a se asigura că martorii vin la audieri, oamenii legii au emis mandate de aducere pentru 13 persoane. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI În cultură

Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Român şi Institutul Francez organizează cea de-a X-a ediţie a Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti. Proiecţiile sunt subtitrate în limba română. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ALARMĂ FALSĂ. De frica pestei porcine, sătenii din Odaia Manolache, judeţul Galaţi, şi-au tăiat toţi porcii într-o noapte, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

60% dintre români declară că au credite, iar 37% susţin că au cheltuieli lunare obligatorii... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress