În Cultură AZI

Tezaurele din cetatea misterioasă

25 iulie 2018  12:00| În Cultură | Cultură
Tezaurele din cetatea misterioasă

Două tezaure, unul de monede şi unul de bijuterii, au fost descoperite, în timpul săpăturilor arheologice efectuate în situl unei fortificaţii medievale, neîncadrată deocamdată în Repertoriul Arheologic Naţional, semnalată de istoricul Nicolae Nistoroiu, în satul Almaşu Mic, din comuna Sârbi, judeţul Bihor.

„Fortificaţia, în pădurea Ţâclu, în vârful unui deal, este una destul de simplă, cu un val de pământ, un şanţ şi probabil, o îngrăditură sau palisadă. Are peste un hectar. Am început diagnosticul arheologic cu scopul de a încadra această zonă în Repertoriul Arheologic Naţional. Se pare că e o fortificaţie de refugiu, care nu a fost locuită prea intens, probabil doar în anumite perioade. Suntem la începutul cercetării, dar vor putea face precizări în două-trei luni”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, lectorul universitar Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie al Universităţii Oradea.

Echipa de cercetare, alcătuită din trei cadre universitare, Florin Sfrengeu, Laura Ardelean şi Sever Dumitraşcu, şi zece studenţi la istorie, au făcut săpături, în perioada 16-21 iulie, în zona semnalată de Nicolae Nistoroiu.

Cele două tezaure au fost descoperite în 19 iulie, unul cu 120 de monede din argint, dinari de Slovenia, şi un tezaur cu inele şi brăţări din argint.

„Legat de monede, acolo am găsit şi groapa în care probabil a fost depus adevăratul tezaur monetar, câteva mii sau zeci de mii de monede. Noi le-am găsit pe cele 120 în jurul gropii, poate pierdute de cei care au luat la un moment dat grosul. Am putea spune că a fost un noroc”, a spus Sfrengeu.

Studiind monedele, specialiştii au ajuns la concluzia că sunt dinari de Slavonia, din timpul regelui Bela al patrulea, cu diverse simboluri, precum crucea şi alte înscrisuri, unele monede având cap de bour, ceea ce înseamnă că ar fi aparţinut comitelui vânătorilor de bouri.

„Sunt dinari de Slavonia, care au circulat între anii 1255 şi 1325, de o calitate foarte bună, din argint, care au cunoscut o circulaţie intensă pe teritoriul Transilvaniei şi nu numai. Au fost emişi de banii timpului, o monetărie fiind la Zagreb”, a precizat Lucian Silaghi.

Artefactele urmează să fie predate unui laborator pentru a fi curăţate şi conservate, după care se va organiza o expoziţie cu acestea, alături de acestea urmând să se expună şi cele câteva piese metalice descoperite, precum şi material ceramic, datat între secolele XI-XIII. După ce vor fi expuse în Muzeul oraşului Oradea, în final vor ajunge la Muzeul Ţării Crişurilor.

Documentaţia va trimisă, în perioada următoare, la Ministerul Culturii pentru a înscrie fortificaţia în RAN.

„Din acest moment, zona respectivă are un statut special. L-am contactat astăzi pe primarul comunei Sârbi, i-am adus la cunoştinţă vestea importantă că s-au evidenţiat aceste tezaure, pentru a încerca să monitorizeze zona în măsura posibilităţilor. Dacă am descoperi un detectorist în zonă, ar suferi rigorile legii”, a subliniat Lucian Silaghi.

Cetatea misterioasă, pentru că nu apare în niciun document de epocă, dar nici mai târziu, a fost semnalată în urmă cu opt ani de istoricul Nicolae Nistoroiu, pe atunci doctorand în Istorie la Universitatea din Oradea. Fortificaţia din pământ ar fi putut fi refugiul voievodului Menumorut când cetatea Biharia a fost atacată de năvălitorii unguri.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

21 ianuarie 2019

AZI În cultură

PRIMUL TEATRU DIN ROMÂNIA CARE A OBŢINUT UN TITLU ÎN CARTEA RECORDURILOR. Recordul mondial stabilit la finalul anului 2018 de Teatrul Excelsior cu cea mai mare gradenă rotativă din lume, construită special pentru spectacolul „Vlaicu Vodă”, va fi oficializat, astăzi, la Sala „Ion Lucian” a instituţiei de cultură, în cadrul unui eveniment special, informează un comunicat al organizatorilor. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Tenis cu moldoveni - Tony Hawks

Un pariu excentric îl leagă pe Tony Hawks, un bărbat care iubeşte provocările neobişnuite, de Republica Moldova, micul stat din Europa de Est.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress