În Cultură AZI

TIFF Oradea, prima ediţie

07 septembrie 2018  11:00| În Cultură | Cultură
TIFF Oradea, prima ediţie

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Oradea va aduce, în perioada 7-9 septembrie, iubitorilor de film românesc un program bogat în premiere şi noutăţi de toamnă, cu şapte premiere nelansate încă în cinema şi patru filme româneşti recente, alături de o parte din autorii şi protagoniştii lor.

Potrivit comunicatului de presă al Biroului TIFF, printre titlurile din program se află cel mai recent film al lui Florin Şerban, „Dragoste 1. Câine”.

Măcelarul, curva şi chiorul/A hentes, a kurva és a félszemü, filmul regizat de János Szász, va da startul evenimentului, de la ora 18.00, la Teatrul Regina Maria. Tot aici, de la 20.30, spectatorii au şansa de a se întâlni cu marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă!, (r. Adina Pintilie).

Prima zi de TIFF Oradea aduce în premieră în România lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira de excepţie Lajkó: ţigan în cosmos/Lajkó: Cigány az űrben, într-o proiecţie specială open-air, la Cetate, de la ora 22.00. Proaspăt lansat în cinema, Licu, o poveste românească, le propune orădenilor întâlnirea faţă în faţă cu protagonistul tandrei meditaţii despre condiţia umană de la ora 16.15, la Universitatea Partium, în prezenţa lui Liviu Canţer. În acelaşi loc spectatorii se pot întâlni de la 18.15 cu actorul Vlad Zamfirescu, prezent pentru proiecţia Secretul fericirii, debutul său în regie. Seara se încheie la Universitatea Partium cu premiera, de la 20.45, a mult-aclamatului O vară rock’n’roll / Leto, un portret de excepţie a scenei rock underground din Leningradul anilor ’80, în timp ce la Sinagoga Sion regizorul Csaba Bereczki se întâlneşte cu publicul la proiecţia specială a celui mai nou film al său, Exod de suflete / Soul Exodus.

Festivalul continuă sâmbătă 8 septembrie cu o proiecţie de gală la Teatrul Regina Maria, în prezenţa actorului Dorel Vişan, invitatul de onoare al ediţiei. Seara va continua aici cu premiera Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. După film urmează o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care vor participa actorii Alex Bogdan şi Ilinca Manolache.

La Universitatea Partium de la 18.15, are loc proiecţia Charleston, considerat de mulţi „filmul verii”. De la 20.45, va avea loc premiera naţională Trupa de teatru / Vándorszínészek, cel mai nou film al lui Pál Sándor, unul dintre cei mai prolifici regizori din cinematografia maghiară actuală.

Sinagoga Sion îşi deschide porţile de la ora 17. 00 pentru Recitalul de poezie „Omul şi Taina lui”, susţinut de Dorel Vişan şi găzduind seara primul cine-concert al ediţiei – Independenţa României (1912), acompaniat live de DJ DuBase.

La Cetate, are loc în aer liber, de la 22.00, proiecţia Povestea unui pierde-vară, cel mai nou lungmetraj al lui Paul Negoescu, încă nelansat în cinema.

Duminică, Universitatea Partium aşteaptă publicul de la ora 14.15 cu nu mai puţin de 5 filme, dintre care 3 în premieră – Femeie în război (r. Benedikt Erlingsson), Dragoste 1. Câine (r. Florin Şerban) şi Popeasca (r. Stanca Radu).

Cine-concertul Studentul din Praga, acompaniat live de CelloFun şi Irina Margareta Nistor, promite audienţei un spectacol desăvârşit începând cu ora 21.00 la Sinagoga Sion, în timp ce de la aceeaşi oră la Cetate începe proiecţia open-air Scurtcircuit, în prezenţa lui Cătălin şi Georgianei Saizescu şi a iubitei actriţe Magda Catone.

În fiecare zi, în Piaţa Unirii, începând cu ora 20.30, vor fi proiectate în aer liber, cu intrare gratuită, 3 dintre cele mai apreciate filme ale anului: România neîmblânzită – fabulosul documentar despre frumuseţea sălbatică a ţinuturilor autohtone, Omul care l-a ucis pe Don Quijote – producţia care a uimit la Cannes prin viziunea inedită asupra artei şi Jafuri, maşini şi fidelitate fără limite – intensa poveste de dragoste cu Matthias Schoenaerts şi Adèle Exarchopoulos în rolurile principale.

Documentarul „Caisă” (r. Alex Mavrodineanu) pune pe marele ecran povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

Tot zilnic, de la 21.00, în atmosfera intimă de la Lokal, cinefilii pot urmări calupuri ale celor mai bune scurtmetraje româneşti de la TIFF 2018.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress