În Cultură AZI

TIFF Oradea, prima ediţie

07 septembrie 2018  11:00| În Cultură | Cultură
TIFF Oradea, prima ediţie

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Oradea va aduce, în perioada 7-9 septembrie, iubitorilor de film românesc un program bogat în premiere şi noutăţi de toamnă, cu şapte premiere nelansate încă în cinema şi patru filme româneşti recente, alături de o parte din autorii şi protagoniştii lor.

Potrivit comunicatului de presă al Biroului TIFF, printre titlurile din program se află cel mai recent film al lui Florin Şerban, „Dragoste 1. Câine”.

Măcelarul, curva şi chiorul/A hentes, a kurva és a félszemü, filmul regizat de János Szász, va da startul evenimentului, de la ora 18.00, la Teatrul Regina Maria. Tot aici, de la 20.30, spectatorii au şansa de a se întâlni cu marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă!, (r. Adina Pintilie).

Prima zi de TIFF Oradea aduce în premieră în România lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira de excepţie Lajkó: ţigan în cosmos/Lajkó: Cigány az űrben, într-o proiecţie specială open-air, la Cetate, de la ora 22.00. Proaspăt lansat în cinema, Licu, o poveste românească, le propune orădenilor întâlnirea faţă în faţă cu protagonistul tandrei meditaţii despre condiţia umană de la ora 16.15, la Universitatea Partium, în prezenţa lui Liviu Canţer. În acelaşi loc spectatorii se pot întâlni de la 18.15 cu actorul Vlad Zamfirescu, prezent pentru proiecţia Secretul fericirii, debutul său în regie. Seara se încheie la Universitatea Partium cu premiera, de la 20.45, a mult-aclamatului O vară rock’n’roll / Leto, un portret de excepţie a scenei rock underground din Leningradul anilor ’80, în timp ce la Sinagoga Sion regizorul Csaba Bereczki se întâlneşte cu publicul la proiecţia specială a celui mai nou film al său, Exod de suflete / Soul Exodus.

Festivalul continuă sâmbătă 8 septembrie cu o proiecţie de gală la Teatrul Regina Maria, în prezenţa actorului Dorel Vişan, invitatul de onoare al ediţiei. Seara va continua aici cu premiera Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. După film urmează o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care vor participa actorii Alex Bogdan şi Ilinca Manolache.

La Universitatea Partium de la 18.15, are loc proiecţia Charleston, considerat de mulţi „filmul verii”. De la 20.45, va avea loc premiera naţională Trupa de teatru / Vándorszínészek, cel mai nou film al lui Pál Sándor, unul dintre cei mai prolifici regizori din cinematografia maghiară actuală.

Sinagoga Sion îşi deschide porţile de la ora 17. 00 pentru Recitalul de poezie „Omul şi Taina lui”, susţinut de Dorel Vişan şi găzduind seara primul cine-concert al ediţiei – Independenţa României (1912), acompaniat live de DJ DuBase.

La Cetate, are loc în aer liber, de la 22.00, proiecţia Povestea unui pierde-vară, cel mai nou lungmetraj al lui Paul Negoescu, încă nelansat în cinema.

Duminică, Universitatea Partium aşteaptă publicul de la ora 14.15 cu nu mai puţin de 5 filme, dintre care 3 în premieră – Femeie în război (r. Benedikt Erlingsson), Dragoste 1. Câine (r. Florin Şerban) şi Popeasca (r. Stanca Radu).

Cine-concertul Studentul din Praga, acompaniat live de CelloFun şi Irina Margareta Nistor, promite audienţei un spectacol desăvârşit începând cu ora 21.00 la Sinagoga Sion, în timp ce de la aceeaşi oră la Cetate începe proiecţia open-air Scurtcircuit, în prezenţa lui Cătălin şi Georgianei Saizescu şi a iubitei actriţe Magda Catone.

În fiecare zi, în Piaţa Unirii, începând cu ora 20.30, vor fi proiectate în aer liber, cu intrare gratuită, 3 dintre cele mai apreciate filme ale anului: România neîmblânzită – fabulosul documentar despre frumuseţea sălbatică a ţinuturilor autohtone, Omul care l-a ucis pe Don Quijote – producţia care a uimit la Cannes prin viziunea inedită asupra artei şi Jafuri, maşini şi fidelitate fără limite – intensa poveste de dragoste cu Matthias Schoenaerts şi Adèle Exarchopoulos în rolurile principale.

Documentarul „Caisă” (r. Alex Mavrodineanu) pune pe marele ecran povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

Tot zilnic, de la 21.00, în atmosfera intimă de la Lokal, cinefilii pot urmări calupuri ale celor mai bune scurtmetraje româneşti de la TIFF 2018.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
ŞI PE STRADĂ ŞI PE TROTUAR. Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor prevede definirea trotinetele electrice, astfel încât să nu fie asociate mopedelor, iar utilizatorii să nu fie pasibili de amenzi/închisoare dacă nu au permis. [ Citeste mai departe ]

26 iunie 2019

AZI Prin Lume

AUTORITĂŢILE NU VOR AVEA MILĂ NICI DE CELELALTE TREI ORGANIZAŢII. Poliţia italiană a anunţat azi arestarea a 126 de membri ai organizaţiei mafiote Camorra, ce are baza în zona oraşului Napoli. [ Citeste mai departe ]

26 iunie 2019

AZI Stat de drept

FUSESE CONDAMNAT LA 5 ANI DE ÎNCHISOARE. Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost achitat definitiv de magistraţii ÎCCJ, acesta fiind acuzat de procurori că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu. [ Citeste mai departe ]

26 iunie 2019

AZI În cultură

La Ateneu întâlnindu-se iară soliști și orchestre de tineret, neapărat de (re)auzit. În iulie și august. Sub egida ”București 560”. Adică, ediție aniversară, Capitalei închinată. [ Citeste mai departe ]

26 iunie 2019

AZI Prin ţară

CELE TREI PERSOANE SE ÎNDREPTAU SPRE CASĂ. Două persoane au murit şi o altă persoană a fost rănită în zona comunei Ciurea din judeţul Iaşi, după ce au fost lovite de un tren care circula pe ruta Bucureşti-Iaşi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

21 de maşini avariate în urma furtunii de aseară

21 de maşini avariate în urma furtunii de aseară

Peste 30 de copaci au căzut în Capitală şi în judeţul Ilfov în urma furtunii care a avut loc... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Active în creştere cu 24,18% pentru fondurile de pensii private obligatorii

Active în creştere cu 24,18% pentru fondurile de pensii private obligatorii

La 31 mai 2019, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 53,41... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Ultima redută a legalităţii: Birchall

Ultima redută a legalităţii: Birchall

Noul ministru al Justiţiei şi-a luat foarte în serios rolul de veghetor în lanul de secară al... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Prima acţiune simbolică privind construirea podului din Genova

Prima acţiune simbolică privind construirea podului din Genova

Lucrările de construcţie la noul pod rutier de la Genova care va lua locul viaductului prăbuşit... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress