În Cultură AZI

Titluri noi şi invitaţi speciali la TIFF Sibiu

20 iunie 2018  09:00| În Cultură | Cultură
Titluri noi şi invitaţi speciali la TIFF Sibiu

Filmele momentului şi creatorii lor vin la Sibiu între 20 şi 24 iunie, pentru a-şi întâlni publicul la cea de-a 12-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania din Sibiu. Ediţia din anul acesta se va deschide, astăzi, cu proiecţia animaţiei Insula câinilor/ Isle of Dogs, care va rula de la ora 22.00, în Piaţa Mare.

 „Isle of Dogs”, semnată de regizorul american Wes Anderson, este o animaţie inedită despre un oraş din Japonia care îşi deportează câinii la groapa de gunoi de pe o insulă în timpul unei epidemii de gripă canină. Animaţia spune povestea lui Atari, fiul de 12 ani al primarului oraşului, care pilotează un avion către insulă pentru a-l salva pe iubitul său câine Spots. Primarul insulei îl împiedică pe un om de ştiinţă să vindece animalele, iar unei eleve venite într-un program de schimb la o şcoală locală i se retrage viza când sugerează că edilul încearcă să întoarcă oamenii împotriva câinilor. Anderson a spus că, într-o primă fază, ideea era să spună o poveste despre câini combinată cu vechea sa dragoste pentru Japonia. Abia ulterior a început să dezvolte politicile care se învârt în jurul oraşului SF Megasaki City.

Piaţa Mare

Cel mai popular film românesc de la TIFF, Un pas în urma serafimilor se vede vineri, de la ora 22.00. Primul lungmetraj semnat de Daniel Sandu este câştigătorul a opt trofee la Premiile Gopo 2018, inclusiv Premiul pentru Cel mai bun film.

Proaspăt lansat în România, Loving Pablo (r. Fernando Leon de Arranoa) se vede la Sibiu sâmbătă, 23 iunie, în Piaţa Mare. Filmul în care Javier Bardem îl interpretează pe legendarul Pablo Escobar urmăreşte povestea de dragoste dintre cel mai faimos traficant de droguri din istorie şi jurnalista Virginia Vallejo (interpretată de fermecătoarea Penelope Cruz), a cărei carte omonimă stă la baza scenariului.

Actorul Florin Piersic este invitat, duminică, de la ora 22.00, în Piaţa Mare, la proiecţia filmului Paraşutiştii (1974). Producţia regizată de Dinu Colcea va readuce pe marele ecran o poveste dinamică de dragoste, cu îndrăgitul actor în rol principal.

Parcul Cetăţii

Miercuri, de la ora 22, va rula Foxtrot (r. Samuel Maoz), o poveste inspirată de conflictul israeliano-palestinian, care a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a câştigat nu mai puţin de 8 trofee Ophir la ,,Oscarurile israeliene”.

Vineri seară la ora 22.00, în Parcul Cetăţii va avea loc o întâlnire între pionierii snowboardingului din Norvegia şi cei din Romania. Trei dintre protagoniştii filmului documentar There’s Always Next Season, printre care si regizorul Carl Christian Lein Størmer, s-au decis să împărtăşească în premieră povestea începuturilor snowboardingului în Tromso, chiar comunităţii iubitorilor de sporturi de iarnă din Sibiu.

Sâmbătă seară, de la ora 22.00. vine Charleston, în care Şerban Pavlu, Radu Iacoban şi Ana Ularu devin protagoniştii unei poveşti tragi-comice despre iubiri pierdute.

Teatrul Gong

Povestea unui pierde-vară (r. Paul Negoescu), comedia dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, cu Alexandru Papadopol în rolul principal, va rula miercuri, de la ora 18.00.

De la ora 20.15, va fi proiectat în prezenţa echipei filmul Secretul fericirii (r. Vlad Zamfirescu), o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie.

Joi, de la ora 20.15, va fi proiectat Mariţa, lungmetrajul de debut al lui Cristi Iftimie, care a fost distins cu Premiul Juriului FEDORA la Karlovy Vary.

Joi, de la ora 22.30, va putea fi văzut Vara lui 1993/ Summer 1993, debutul autobiografic al regizoarei catalane Carla Simón, urmăreşte povestea sensibilă a unei fetiţe de 6 ani, nevoită să se adapteze noii sale vieţi, în sânul unei alte familii, după dispariţia mamei. Filmul a fost proiectat în secţiunea Generation Kplus în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a şi câştigat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj.

Vineri seară, de la ora 18.00, va rula Vinovatul/ The Guilty (r. Gustav Moller), thrillerul distins cu Premiul Publicului, iar de la 20.00, Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not (r. Adina Pintilie), premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

Sâmbătă, de la ora 20.00, este programat Scurtcircuit, în regia lui Cătălin Saizescu, o poveste inspirată din tragicul eveniment petrecut în 2010 la maternitatea Giuleşti. Cineastul va fi prezent la întâlnirea cu publicul. Printre invitaţii speciali ai ediţiei se numără şi regizorul Cristi Iftimie.

Duminică, pe 24 iunie, de la ora 18.00, regizorul Bogdan Theodor Olteanu vine la proiecţia filmului său de debut. Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă  urmăreşte complicata poveste de iubire a două fete care ajung să se cunoască graţie unei foste iubite comune.

Sala Astra

Miercuri, de la 17.30, şi vineri, de la 21.30, iubitorii de muzică sunt invitaţi să urmărească MATANGI/MAYA/M.I.A., un documentar cu imagini de arhivă inedite, ce desenează un portret intim al artistei nonconformiste din Sri Lanka.

Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu), fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig, vine la Sibiu joi, de la 19.30, la Sala Astra.

Vineri şi duminică, publicul va urmări în premieră naţională documentarul nominalizat la Oscar Chipuri, locuri/ Faces Places.

La 100 de ani de la naşterea marelui Ingmar Bergman (1918-2007), TIFF, cu sprijinul Ambasadei Suediei în România, i-a dedicat cineastrului suedez o amplă retrospectivă. Două dintre cele mai cunoscute titluri din cariera sa, proaspăt restaurate digital, vor fi proiectate la Sala Astra. A şaptea pecete / The Seventh Seal (1957), filmul care i-a adus lui Bergman Premiul Special al Juriului la Cannes, va rula joi, 21 iunie, de la ora 17.30.

Sâmbătă, de la ora 19.30, cinefilii vor putea urmări Persona(1966), capodopera considerată de critici ,,Muntele Everest al analizei cinematografice”.

Palatul de Vară Brukenthal

Familia mea nebună/ La ch’tite famille ajunge sâmbătă, de la ora 22:00, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig. Regizorul Dany Boon este şi protagonistul comediei cu umor franţuzesc, în care vizita neanunţată a rudelor declanşează accidente şi se lasă cu amnezie.

Gura Râului

Dacii liberi / Free Dacians, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lazurean Gorgan, se va bucura de o proiecţie specială la Gura Râului. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi va fi proiecta în prezenţa echipei vineri seară, de la 21.45.

Într-o tabără de vară, 19 copii trec printr-o mulţime de peripeţii: învaţă orientarea, escaladează munţi, construiesc diguri, spun poveşti de groază la focul de tabără şi se îndrăgostesc pentru prima oară în Străjerii, proiectat cu intrare liberă în cadrul programul EducaTIFF – duminică, de la ora 11.00.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

SHUTDOWN DOAR PENTRU UNII. Donald Trump a anulat, în ultimul moment, o călătorie în trei ţări pe care trebuia să o facă şefa Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, la bordul unui avion guvernamental, invocând blocajul guvernamental, după ce aceasta ceruse amânarea discursului privind Starea Uniunii până la încheierea blocajului. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

MAPN CERE ANULAREA DECRETULUI. Primul termen al judecării procesului în care Ministerul Apărării Naţionale solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis, prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă a fost stabilit pentru 29 ianuarie la Curtea de Apel Bucureşti. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

2018, an istoric pentru Dacia: vânzări totale de 700.798 de unităţi

2018, an istoric pentru Dacia: vânzări totale de 700.798 de unităţi

Anul trecut, Dacia a înregistrat cea mai bună performanţă comercială din istoria sa, cu vânzări... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress