În Cultură AZI

Titluri noi şi invitaţi speciali la TIFF Sibiu

20 iunie 2018  09:00| În Cultură | Cultură
Titluri noi şi invitaţi speciali la TIFF Sibiu

Filmele momentului şi creatorii lor vin la Sibiu între 20 şi 24 iunie, pentru a-şi întâlni publicul la cea de-a 12-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania din Sibiu. Ediţia din anul acesta se va deschide, astăzi, cu proiecţia animaţiei Insula câinilor/ Isle of Dogs, care va rula de la ora 22.00, în Piaţa Mare.

 „Isle of Dogs”, semnată de regizorul american Wes Anderson, este o animaţie inedită despre un oraş din Japonia care îşi deportează câinii la groapa de gunoi de pe o insulă în timpul unei epidemii de gripă canină. Animaţia spune povestea lui Atari, fiul de 12 ani al primarului oraşului, care pilotează un avion către insulă pentru a-l salva pe iubitul său câine Spots. Primarul insulei îl împiedică pe un om de ştiinţă să vindece animalele, iar unei eleve venite într-un program de schimb la o şcoală locală i se retrage viza când sugerează că edilul încearcă să întoarcă oamenii împotriva câinilor. Anderson a spus că, într-o primă fază, ideea era să spună o poveste despre câini combinată cu vechea sa dragoste pentru Japonia. Abia ulterior a început să dezvolte politicile care se învârt în jurul oraşului SF Megasaki City.

Piaţa Mare

Cel mai popular film românesc de la TIFF, Un pas în urma serafimilor se vede vineri, de la ora 22.00. Primul lungmetraj semnat de Daniel Sandu este câştigătorul a opt trofee la Premiile Gopo 2018, inclusiv Premiul pentru Cel mai bun film.

Proaspăt lansat în România, Loving Pablo (r. Fernando Leon de Arranoa) se vede la Sibiu sâmbătă, 23 iunie, în Piaţa Mare. Filmul în care Javier Bardem îl interpretează pe legendarul Pablo Escobar urmăreşte povestea de dragoste dintre cel mai faimos traficant de droguri din istorie şi jurnalista Virginia Vallejo (interpretată de fermecătoarea Penelope Cruz), a cărei carte omonimă stă la baza scenariului.

Actorul Florin Piersic este invitat, duminică, de la ora 22.00, în Piaţa Mare, la proiecţia filmului Paraşutiştii (1974). Producţia regizată de Dinu Colcea va readuce pe marele ecran o poveste dinamică de dragoste, cu îndrăgitul actor în rol principal.

Parcul Cetăţii

Miercuri, de la ora 22, va rula Foxtrot (r. Samuel Maoz), o poveste inspirată de conflictul israeliano-palestinian, care a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a câştigat nu mai puţin de 8 trofee Ophir la ,,Oscarurile israeliene”.

Vineri seară la ora 22.00, în Parcul Cetăţii va avea loc o întâlnire între pionierii snowboardingului din Norvegia şi cei din Romania. Trei dintre protagoniştii filmului documentar There’s Always Next Season, printre care si regizorul Carl Christian Lein Størmer, s-au decis să împărtăşească în premieră povestea începuturilor snowboardingului în Tromso, chiar comunităţii iubitorilor de sporturi de iarnă din Sibiu.

Sâmbătă seară, de la ora 22.00. vine Charleston, în care Şerban Pavlu, Radu Iacoban şi Ana Ularu devin protagoniştii unei poveşti tragi-comice despre iubiri pierdute.

Teatrul Gong

Povestea unui pierde-vară (r. Paul Negoescu), comedia dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, cu Alexandru Papadopol în rolul principal, va rula miercuri, de la ora 18.00.

De la ora 20.15, va fi proiectat în prezenţa echipei filmul Secretul fericirii (r. Vlad Zamfirescu), o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie.

Joi, de la ora 20.15, va fi proiectat Mariţa, lungmetrajul de debut al lui Cristi Iftimie, care a fost distins cu Premiul Juriului FEDORA la Karlovy Vary.

Joi, de la ora 22.30, va putea fi văzut Vara lui 1993/ Summer 1993, debutul autobiografic al regizoarei catalane Carla Simón, urmăreşte povestea sensibilă a unei fetiţe de 6 ani, nevoită să se adapteze noii sale vieţi, în sânul unei alte familii, după dispariţia mamei. Filmul a fost proiectat în secţiunea Generation Kplus în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a şi câştigat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj.

Vineri seară, de la ora 18.00, va rula Vinovatul/ The Guilty (r. Gustav Moller), thrillerul distins cu Premiul Publicului, iar de la 20.00, Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not (r. Adina Pintilie), premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

Sâmbătă, de la ora 20.00, este programat Scurtcircuit, în regia lui Cătălin Saizescu, o poveste inspirată din tragicul eveniment petrecut în 2010 la maternitatea Giuleşti. Cineastul va fi prezent la întâlnirea cu publicul. Printre invitaţii speciali ai ediţiei se numără şi regizorul Cristi Iftimie.

Duminică, pe 24 iunie, de la ora 18.00, regizorul Bogdan Theodor Olteanu vine la proiecţia filmului său de debut. Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă  urmăreşte complicata poveste de iubire a două fete care ajung să se cunoască graţie unei foste iubite comune.

Sala Astra

Miercuri, de la 17.30, şi vineri, de la 21.30, iubitorii de muzică sunt invitaţi să urmărească MATANGI/MAYA/M.I.A., un documentar cu imagini de arhivă inedite, ce desenează un portret intim al artistei nonconformiste din Sri Lanka.

Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu), fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig, vine la Sibiu joi, de la 19.30, la Sala Astra.

Vineri şi duminică, publicul va urmări în premieră naţională documentarul nominalizat la Oscar Chipuri, locuri/ Faces Places.

La 100 de ani de la naşterea marelui Ingmar Bergman (1918-2007), TIFF, cu sprijinul Ambasadei Suediei în România, i-a dedicat cineastrului suedez o amplă retrospectivă. Două dintre cele mai cunoscute titluri din cariera sa, proaspăt restaurate digital, vor fi proiectate la Sala Astra. A şaptea pecete / The Seventh Seal (1957), filmul care i-a adus lui Bergman Premiul Special al Juriului la Cannes, va rula joi, 21 iunie, de la ora 17.30.

Sâmbătă, de la ora 19.30, cinefilii vor putea urmări Persona(1966), capodopera considerată de critici ,,Muntele Everest al analizei cinematografice”.

Palatul de Vară Brukenthal

Familia mea nebună/ La ch’tite famille ajunge sâmbătă, de la ora 22:00, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig. Regizorul Dany Boon este şi protagonistul comediei cu umor franţuzesc, în care vizita neanunţată a rudelor declanşează accidente şi se lasă cu amnezie.

Gura Râului

Dacii liberi / Free Dacians, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lazurean Gorgan, se va bucura de o proiecţie specială la Gura Râului. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi va fi proiecta în prezenţa echipei vineri seară, de la 21.45.

Într-o tabără de vară, 19 copii trec printr-o mulţime de peripeţii: învaţă orientarea, escaladează munţi, construiesc diguri, spun poveşti de groază la focul de tabără şi se îndrăgostesc pentru prima oară în Străjerii, proiectat cu intrare liberă în cadrul programul EducaTIFF – duminică, de la ora 11.00.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

26 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PROGRAM DE LUCRU NORMAL. Nouă spitale de urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă al Capitalei vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în perioada 26 aprilie - 1 mai, cu ocazia Sărbătorii Pascale. [ Citeste mai departe ]

26 aprilie 2019

AZI Prin Lume

LA EVENIMENT SUNT AŞTEPTAŢI 37 DE ŞEFI DE STAT ŞI DE GUVERN. Iniţiativa „Noului Drum al Mătăsii” (Belt and Road Initiative, BRI) este în deplină armonie cu interesele Ungariei, a declarat prim-ministrul Viktor Orban, cu prilejul discuţiilor avute la Beijing cu omologul său chinez Li Keqiang. [ Citeste mai departe ]

25 aprilie 2019

AZI Stat de drept

INTERVIUL ARE LOC ÎNTRE 20 ŞI 22 MAI. Ministerul Justiţiei a anunţat că a declanşat o nouă procedură de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european. [ Citeste mai departe ]

25 aprilie 2019

AZI În cultură

EVENIMENTUL REUNEŞTE PERSONALITĂŢI DIN ROMÂNIA ŞI UNGARIA. Festivalul Internaţional de Carte de la Budapesta şi-a deschis porţile azi, în cadrul evenimentului urmând să fie lansată mâine ediţia bilingvă a volumului „Aspru sângele meu/ Erdes verem”, de Gheorghe Vidican, la sediul Filialei Seghedin a ICR Budapesta. [ Citeste mai departe ]

26 aprilie 2019

AZI Prin ţară

S-AU ÎNTOCMIT ACTE DE SESIZARE A INFRACŢIUNII FLAGRANTE. Jandarmii au depistat în timpul activităţilor de patrulare în zona centrală a municipiului Buzău 13.400 de ţigarete de contrabandă asupra unui bărbat. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Ţeicu şi Similea au lansat „Refrene de aur”

Ţeicu şi Similea au lansat „Refrene de aur”

Muzicianul Marius Ţeicu şi cântăreaţa Angela Similea au lansat albume care reunesc cele mai... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Programul de Paște și 1 Mai al băncilor comerciale

Programul de Paște și 1 Mai al băncilor comerciale

Banca Comercială Română (BCR) a informat că unităţile sale teritoriale retail şi centrele de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Cu exact 25 de ani în urmă, Ion Iliescu făcea o vizită oficială de trei zile în Franța, la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Denumire schimbată la Premiile Oscar

Denumire schimbată la Premiile Oscar

Categoria „cel mai bun film străin” de la gala premiilor Oscar şi-a schimbat denumirea oficială... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Centru de protono-terapie în Bucureşti cu ajutor japonez

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Tsuyoshi Okada, reprezentant al companiei... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress