În Cultură AZI

Ziua Limbii Române

28 august 2015  17:30| În Cultură | Cultură
Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române – 31 august – va fi sărbătorită, zilele acestea, în ţară şi în comunităţile româneşti din străinătate, printr-o serie de evenimente, ca târguri de carte, mese rotunde, recitaluri de poezie, expoziţii şi ateliere.

Ziua Limbii Române a fost instituită în anul 2013, când o lege în acest sens a fost adoptată de Parlament. Actul normativ prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, „prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii române“.

De asemenea, legea stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte în programele lor manifestările dedicate acestei zile. Ziua Limbii Române se sărbătoreşte şi în Republica Moldova începând cu 31 august 1989.

Duminică, vor fi organizate, în Parcul Titan din Capitală, o serie de evenimente, ediţia din acest an fiind dedicată scriitorului Lucian Blaga, de la a cărui naştere se împlinesc 120 de ani.

De la ora 11.00, Centrul Cultural Casa Artelor şi Primăria sectorului 3 pun la dispoziţie hamace şi balansoare pentru cei care „vor să îşi acorde un răgaz pentru citit în parc“, precum şi pentru cei care doresc să cumpere cărţi semnate de autori români, propuse de zece edituri de prestigiu din ţară.

„Ora de Limba Română“ începe la ora 12.00, scriitorii Doina Ruşti şi Ioan Groşan, împreună cu prof. univ. dr. Silviu Angelescu, urmând să susţină ateliere în care vor iniţia un dialog deschis cu publicul.

Începând de la ora 18.00, muzica veche românească este adusă în parc de Orchestra MundiColour (solistă Ana Cebotari), în concertul „Limba Noastră“, iar de la ora 19.00 actorul Dorel Vişan (foto), invitatul special al serii, va recita poezii de Lucian Blaga, acompaniat de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Pe parcursul întregii zile, cei care se vor plimba în Parcul Titan – Parcul Artelor vor putea afla mai multe despre scriitorul Lucian Blaga din expoziţia dedicată vieţii şi operei sale.

O altă expoziţie va aduce în parc informaţii despre istoria Festivalului „George Enescu“, cu atât mai mult cu cât concertul de deschidere a ediţiei a XXII-a a evenimentului va fi transmis în direct pe ecranele montate în Parcul Artelor.

Luni, 31 august, de la ora 09.00, vor fi depuse coroane la mormintele scriitorilor români din Cimitirul Bellu, iar de la ora 11.00, la Galeria Dialog a Primăriei sectorului 2, va avea loc conferinţa cu tema „Limba Română în spaţiul public şi mediatic“. La eveniment sunt invitaţi să participe acad. Eugen Simion, universitarii Silviu Angelescu, Lucian Chiţu şi Ioan Cristescu, într-o manifestare moderată de scriitorul Dan Mircea Cipariu.

De la ora 18.00, pe esplanada Primăriei sectorului 2, va avea loc un recital de poezie şi muzică susţinut de poeţii Ioana Crăciunescu, Dumitru Bădiţa, Teodor Dună, Ioan Es. Pop şi Cosmin Perşa, invitaţi speciali fiind flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail.

Ziua Limbii Române – 31 august va fi sărbătorită în comunităţile româneşti din străinătate printr-o serie de evenimente organizate de ICR, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu uniunile şi comunităţile românilor din Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Spania. ctorie până acum.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress