În Economie AZI

ANRE a aprobat modificarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale

06 septembrie 2018  13:45| În Economie | Economie
ANRE a aprobat modificarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordin al preşedintelui ANRE în 2013.

Modificările asigură alinierea la prevederile reglementărilor europene în domeniu, aşa cum rezultă din completările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale referitoare la tranzacţionarea în Punctul Virtual de Tranzacţionare (PVT), precum şi la posibilitatea clienţilor finali de a participa la tranzacţiile cu gaze naturale în vederea echilibrării consumului propriu .

Principalele modificări au avut în vedere corelarea prevederilor Codului reţelei cu cele ale Regulamentelor UE nr. 312 /2014 si 715 /2009; implementarea unui sistem intrare/ieşire complet funcţional şi aliniat cadrului de reglementare european, utilizatorii de reţea având posibilitatea de a rezerva independent, capacitatea pe puncte de intrare în Sistemul naţional de transport (SNT) şi pe puncte de ieşire din SNT, în scopul consolidării concurenţei prin crearea de pieţe angro lichide de gaze naturale; posibilitatea ca punctul virtual de tranzacţionare (PVT) să permită efectuarea transferurilor bilaterale privind proprietatea gazelor naturale în mod independent de localizarea acestora în SNT; stabilirea unor noi reguli referitoare la desfăşurarea proceselor comerciale şi operaţionale în diferitele puncte de intrare/ieşire în/din SNT.

Modificările vizează introducerea contului de echilibrare operaţională între operatorul de transport şi de sistem şi producătorii de gaze naturale, precum şi între operatorul de transport şi de sistem şi operatorii depozitelor de înmagazinare subterană; introducerea mecanismului de stimulare al Operatorului de Transport si de Sistem (OTS), în conformitate cu prevederile art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 312/ 2014.

Mecanismul presupune implicarea activă a OTS în tranzacţionarea produselor standardizate pe termen scurt şi remunerarea sau penalizarea după caz, a acestuia, funcţie de performanta obţinută în urma activităţii de echilibrare a SNT.

Nu în ultimul rând, s-a decis rezervarea în mod direct a capacităţii de către fiecare utilizator al reţelei (UR) pe punctele virtuale de ieşire spre sistemele de distribuţie, astfel încât să se asigure necesarul de consum al clienţilor din portofoliul UR.

De asemenea, a fost introdusă Piaţa de echilibrare a gazelor naturale în vederea înlocuirii mecanismului de tranzacţionare a dezechilibrelor prin Facilitatea de transfer de gaze (FTG), iar mecanismele de tranzacţionare şi decontare sunt similare cu cele ale pieţei pentru ziua următoare şi permit tranzacţionarea cantităţilor de dezechilibru zilnic iniţial al UR, în limită şi sensul reducerii acestuia.

Tranzacţionarea cantităţilor de dezechilibru iniţial se face public, transparent şi nediscriminatoriu pe platforma informatică administrată de Transgaz, care este contraparte între vânzători şi cumpărători.

Au fost aduse modificări şi principiilor de alocare ce se vor aplica: alocarea finală stabilită la sfârşitul lunii de livrare va fi egală cu suma alocărilor zilnice la care se vor adăuga doar eventualele corecţii aduse în cazul defectării sistemelor de măsurare. Diferenţele dintre nivelurile volumelor lunare măsurate, respectiv valorile energiei lunare a gazelor naturale şi alocarea lunară finală se determină în conformitate cu Metodologia de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale efectiv măsurate elaborată de ANRE.

Au mai fost stabilite principiile pieţei principale şi ale pieţei secundare de capacitate precum şi modalităţile de tranzacţionare ale capacităţilor pe aceste pieţe şi s-a introdus posibilitatea clientului final de a participa la tranzacţiile cu gaze naturale în vederea echilibrării consumului propriu.

Beneficiile principale aduse prin modificarea şi completarea Codului sunt: formarea unor pieţe pe termen scurt intrazilnice şi pentru ziua următoare lichide şi capabile să asigure: referinţe corecte de preţ; produsele necesare echilibrării atât a SNT de către OTS cât şi a UR prin vânzarea/cumpărarea de gaze naturale; îndeplinirea obligaţiilor de tranzacţionare impuse de Lege.

Printre beneficii, mai sunt formarea şi dezvoltarea pieţelor centralizate pe termen mediu şi lung menite să asigure gazele naturale necesare clienţilor finali la preţuri corecte în condiţii de transparenţă şi nediscriminare şi responsabilizarea fiecărui UR de a-şi echilibra portofoliul de contracte, transferând astfel către clientul final doar costuri prudenţe în condiţii de eficienţă.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

16 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

CENTENARUL MARII UNIRI. Romfilatelia introduce în circulaţie, astăzi, emisiunea de mărci poştale dedicată Centenarului Marii Uniri, pentru a celebra marile realizări istorice ale românilor din urmă cu 100 de ani. [ Citeste mai departe ]

19 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

SOCIALIŞTII AU ÎN PARLAMENT DOAR 84 DE DEPUTAŢI DIN 350. Guvernul socialist spaniol condus de Pedro Sanchez nu exclude posibilitatea organizării de alegeri legislative anticipate la sfârşitul lui mai, contrar a ceea ce susţinea până acum, a anunţat, astăzi, Jose Luis Abalos, ministrul Transporturilor, potrivit AFP. [ Citeste mai departe ]

19 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

DECIZIA; ÎN BRAŢELE LUI IOHANNIS. Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii ministrului justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr. [ Citeste mai departe ]

19 noiembrie 2018

AZI În cultură

FOTOGRAFII, MINI-DOCUMENTARE ŞI UN FILM DOCUMENTAR. Folosind hărţi vechi de o sută de ani, trei regizori au pornit într-o călătorie inspirată de fabulosul drum parcurs de fotograful german Kurt Hielscher prin România aflată în reconstrucţie după Primul Război Mondial, în cadrul proiectului „O călătorie de 100 de ani”, iniţiat de „Fundaţia Domeniul Otetelişanu”. [ Citeste mai departe ]

19 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ARSURI PE 85% DIN SUPRAFAŢA CORPULUI. Două persoane, soţ şi soţie, în vârstă de 76 şi 69 de ani, au fost rănite grav ieri dimineaţă în urma unei explozii în localitatea Gorneşti, din judeţul Mureş. Aseară, cei doi răniţi au fost transportaţi la un spital din Belgia cu o aeronavă Spartan a MApN. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Asociaţie pentru relaţii cu investitorii la BVB

Asociaţie pentru relaţii cu investitorii la BVB

11 reprezentanţi ai pieţei de capital, companii şi persoane fizice, au fondat Asociaţia pentru... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Cu sufletul la gură - Dean Koontz

Într-o după-amiază însorită de septembrie, Grady Adams, un fost militar de carieră singuratic, iese la plimbare cu ogarul sau irlandez şi întâlneşte o pereche de animale ciudate, care nu seamănă cu nimic din ceea ce a văzut vreodată.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress