În Economie AZI

Deficitul bugetar a crescut la 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB

26 ianuarie 2018  15:45| În Economie | Economie
Deficitul bugetar a crescut la 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, astăzi, deficitul bugetului general consolidat, pe primele 11 luni din 2017.

În comparaţie cu 2016, deficitul bugetului general consolidat a crescut cu aproximativ 32,5%, de la 18,304 miliarde de lei (2,40% din PIB) la 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub ţinta anuală stabilită de 2,96% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 251,8 miliarde de lei, reprezentând 29,9% din PIB, comparativ cu 29,4% din PIB în 2016, iar, procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, în comparaţie cu 2016.

De asemenea, veniturile încasate pe principalele patru bugete componente ale bugetului general consolidat, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, colectate de ANAF, au reprezentat 100,3% din programul veniturilor administrate de către Fisc.

Anul trecut, s-au înregistrat creşteri faţă de 2016 la încasările din contribuţiile sociale (cu 10,4 miliarde de lei, plus 17%), din impozitul pe salarii şi venit (cu 2,4 miliarde lei, plus 8,6%) şi din veniturile nefiscale, care au fost cu 3,8 miliarde de lei peste cele din 2016 (plus 21,1%).

În acelaşi timp, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 9,1% comparativ cu 2016, în principal, ca urmare a de eliminării, de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcţii speciale.

Totodată, încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii s-au majorat, în 2017, cu 38,1%, datorită, în principal, încasărilor aferente contribuţiei pentru medicamente, precum şi pentru contractele cost volum/cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Veniturile din TVA au avansat cu  3,6% determinate, în special, de încasările din a doua a parte a anului, în condiţiile în care au fost aplicate măsurile de reducere a cotei standard de TVA de la 24%, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, măsură reflectată în încasările din februarie 2016, precum şi reducerea din februarie 2017 a cotei standard de TVA de la 20% la 19%'.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au însumat 17,1 miliarde de lei.

În ceea ce priveste cheltuielile, acestea  au fost de 276,1 miliarde de lei, mai mari, în termeni nominali, cu 14% faţă de 2016, în timp ce cheltuielile de personal au crescut cu 22%.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii şi cele cu subvenţii au scăzut faţă de 2016 cu 0,7%, respectiv cu 6,1%, dar cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 13,1%, influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, şi cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1.000 lei, precum şi măsurile ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale; majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 26,7 miliarde de lei, respectiv 3,2% din PIB.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • sport
  • actualitate
  • intro2
ALERTĂ METEO. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o informare de instabilitate atmosferică valabilă la nivelul întregii ţări din după-amiaza zilei de marţi până vineri seara. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Prin Lume

PENTRU A PĂSTRA PROFILUL TRADIŢIONAL AL ORAŞULUI. Guvernul ungar a discutat interzicerea zgârie-norilor la Budapesta, pentru a păstra profilul tradiţional al capitalei, a declarat şeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, transmite MTI. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Stat de drept

APEL AL CSM PRIVIND ANCHETAREA VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. În contextul protestelor violente din 10 august, CSM precizează că susţine magistraţii implicaţi în anchetă, astfel încât aceasta să se deruleze imparţial şi face un apel public către toate instituţiile publice de a se manifesta echidistant, pentru a fi evitate presiunile interne sau externe. [ Citeste mai departe ]

16 august 2018

AZI În cultură

Festival de august, tradițional. Anul acesta, la ediția a treizeci și cincea. Participanți din Bosnia și Herțegovina. Bulgaria, China, Georgia. Grecia, Moldova, România. Serbia, Spania, Turcia. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Prin ţară

SE SCHIMBĂ SENSUL DE CIRCULAŢIE PE UNA DINTRE BENZI. Având in vedere că, în această perioadă, care cuprinte atât ziua de Sfânta Maria, cât și zilele de sfârșit ale săptămânii, în zona Agenției de Încasare Fetești, se pot înregistra ambuteiaje din cauza numărului mare de vehicule, CNAIR SA împreuna cu reprezentanții Poliției Rutiere, au luat măsuri în vederea fluidizării traficului. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Adormirea Maicii Domnului – tradiţii şi obiceiuri

Adormirea Maicii Domnului – tradiţii şi obiceiuri

Una dintre cele mai mari sărbători creştine din an, Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Transgaz a primit de la CE prefinanţare de 13,8 milioane de euro pentru BRUA

Transgaz a primit de la CE prefinanţare de 13,8 milioane de euro pentru BRUA

Transgaz a semnat contracte şi a dat ordin de începere pentru lucrări de aproximativ 335 de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Tricoaie în loc de tricouri

Tricoaie în loc de tricouri

Cosmin Butuza, secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, a folosit,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Cum era să declanşeze Fifor al treilea război mondial

Cum era să declanşeze Fifor al treilea război mondial

„Fiţi tari!” (slăbănogilor) – i-a îndemnat Iohannis pe liberali, convins că în forma la care i-a... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Mici lucruri mărețe - Jodi Picoult

Ruth Jefferson este o asistentă medicală de culoare, cu peste douăzeci de ani de experienţă. La intrarea într-o tură vrea să facă o verificare de rutină a stării unui nou-născut, însă imediat este anunţată că i s-a dat în grijă alt pacient.

[ Vezi toate ]

Magazin

Gunoi adus de valuri pe plajele din Mexic

Gunoi adus de valuri pe plajele din Mexic

O cantitate uriaşă de deşeuri, în special plastic, a ajuns pe plaja staţiunii Cabo San Lucas din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne ferim de înţepăturile tigrului de platan

Cum ne ferim de înţepăturile tigrului de platan

Înţepăturile tigrului de platan, o insectă care s-a dezvoltat din cauza căldurii şi a plantării... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress