În Economie AZI

Economia României apăsă cam tare pe acceleraţie

18 noiembrie 2019  13:30| În Economie | Economie
Economia României apăsă cam tare pe acceleraţie
Consiliul Concurenţei a organizat, luni, conferinţa cu tema “Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoare cheie ale economiei româneşti”. 

Invitat la eveniment, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus că economia României s-a dezvoltat cel mai rapid după 2000, dar avem o înclinaţie să apăsăm cam tare pe acceleraţie, să nu fim prudenţi şi apare derapajul care înseamnă divergenţă.

Potrivit guvernatorului, când economia creştea singură, a fost stimulată suplimentar să ajungă la 7%, dar cu 4-5% era suficient, iar, când economia merge în jos, “să te apuci să faci corecţii e treabă grea”.

“Noi, Banca Naţională, atenţionăm că nu poate fi ceva mai rău, în momentul în care economia o ia în jos, să n-ai resurse de a o susţine, dimpotrivă să fii obligat să tai din resurse. Regula spune că, după trei ani de pro-ciclitate, cât au fost în România, când economia va veni în jos, rămâi în pro-ciclitate. Aceasta e marea provocare a României din prezent. Ne vor forţa pieţele să găsim resurse, adică, eventual, să luăm măsuri de corecţie exact când nu trebuie. Asta încercăm să facem acum cu Guvernul, să evităm ca, într-o eventuală perioadă de scădere a activităţii economice, să luăm tot măsuri pro-ciclice. Când economia creştea singură, am mai stimulat-o suplimentar să ajungem la 7%. Era nevoie? Cu 4-5% era suficient. Când economia merge în jos, să te apuci să faci corecţii e treabă grea. Nu sunt aici să vă sperii, ci să vă încurajez. E treaba instituţiilor statului să găsească soluţii', a spus Isărescu.

De asemenea, în România, a fost stimulată, uneori prea mult, recuperarea decalajelor prin politici fiscale pro-ciclice iar creşterea PIB bazată, în mare parte, pe consum acoperit din importuri nu este bună.

“Când stimulezi consumul, creşte PIB. Noi am stimulat PIB produs de alte ţări, ăsta este adevărul. Poţi să minţi oriunde în statistică, dar undeva te prinde rapid minciuna din urmă: în balanţa externă. Acolo, te confrunţi cu exteriorul. Faptul că avansul PIB s-a bazat, în mare măsură, pe consum, care a fost acoperit din importuri, ca să nu explodeze preţurile, înseamnă că, pur şi simplu, nu este bine. Ciclul economic trebuie împăcat cu ciclul politic şi asta e treabă grea. Spun pentru toată lumea, şi pentru media, că nu fac parte din categoria acelora care cred că ciclul electoral trebuie să se dea după ciclul economic. Au altă logică, fiecare are logica lui, dar să se facă eforturi ca ele să se împace, să nu apară divergenţe majore, fracturi. Trebuie să înţegem că ciclul politic are logica lui. Democraţia are un cost. Trebuie găsită o formulă de compromis între ciclul economic şi ciclul politic”, arătat guvernatorul.

Potrivit guvernatorului, suntem în al nouălea an de creştere economică. “Este o performanţă şi aceasta este categoric în conflict cu bătălia mediatică. Avem ape învolburate şi competiţia electorală.

O să spuneţi, bun, SUA sunt în al 11-lea an de creştere economică, dar noi trăim în Europa. Chiar după nouă ani de creştere neîntreruptă, întrebarea care se pune este: economia românească e mai competitivă, mai concurenţială acum, suntem pe un drum bun? Şi, aici, încep nuanţele şi, uneori, şi diferenţele”, declarat oficialul.

Potrivit acestuia, Români trebuie să-şi canalizeze toate eforturile pentru o creştere economică sustenabilă bazată pe competitivitate sporită. “În primul rând, ar trebui să vedem ce este o creştere economică sustenabilă. Termenul sustenabil trebuie să capete un conţinut adevărat. Ne batem toţi pentru convergenţă, să ne apropiem de zona euro, de Europa Occidentală. Când ne grăbim spre convergenţă, nu trebuie să uităm, însă, divergenţa. Cam asta ar fi esenţa creşterii sustenabile. Este adevărat că ne-am dezvoltat cel mai rapid după anul 2000, dar avem o înclinaţie să apăsăm cam tare pe acceleraţie, să nu fim prudenţi, iar derapajul înseamnă divergenţă. 

În ceea ce priveşte convergenţa reală, am făcut paşii cei mai rapizi, după anul 2000. Văd că nu ne place să vedem această realitate. Ne plac lucrurile nete, colorate, tuşate", a spus Isărescu.

În viziunea guvernatorului, concurenţa şi competitivitatea sunt două concepte care trebuie să fie complementare, deoarece pot aduce efecte benefice pentru economie şi societate.

"Creşterea concurenţei duce la creşterea competitivităţii şi ambele sunt expresia funcţionării normale a unei companii într-o economie de piaţă. O legătură între concurenţă şi competitivitate, împreună cu alte elemente ale economiei de piaţă, alte componente, instituţii, împing lucrurile spre bine. Maniera în care este organizată societatea, economia şi, mai ales, elementul de concurenţă şi competitivitate, este esenţială. Pentru reuşita acestei sinergii este nevoie nu doar de companii, de firme mari sau mici în economia românească, care să intre în această luptă, uneori dură, a concurenţei, pentru o competitivitate mai ridicată, ţine de multe alte lucruri, în special de instituţii solide care să poată să acţioneze independent, iar dintre acestea Consiliul Concurenţei are un rol extrem de important, ca şi Camera de Comerţ", a menţionat Isărescu.

El a adăugat că multe dintre rezultatele economice bune înregistrate de România au fost catalizate, după anul 2000, de calitatea de membru al Uniunii Europene, şi deşi o ţintă este intrarea în zona euro, nu este cazul să ne grăbim.

"Uitaţi ce fac ungurii, polonezii care chiar contestă apartenenţa la zona euro deschis, care spun că euro a fost eroare strategică", a amintit oficialul BNR.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Cel mai savuros spectacol de caractere este atunci când corb la corb încep să-și scoată ochii.... [ Citeste mai departe ]

13 decembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRESIUNE SUPLIMENTARĂ ÎN ULTIMII ANI. Deputatul Varujan Vosganian, preşedintele filialei ieşene a ALDE, a declarat că are în vedere depunerea unui amendament pentru legea plafoanelor bugetare şi de datorie publică. [ Citeste mai departe ]

13 decembrie 2019

AZI Prin Lume

MAJORITATE COVĂRŞITOARE. Premierul britanic Boris Johnson a obţinut o victorie răsunătoare la alegerile legislative anticipate de ieri, Partidul Conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate azi. [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Stat de drept

INDICATIVELE SĂ FIE LA VEDERE. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că s-a urmărit „compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională” a jandarmilor la evenimentele din 10 august 2018, iar „cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească”. [ Citeste mai departe ]

13 decembrie 2019

AZI În cultură

CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE ALE POSTULUI CRĂCIUNULUI. Muzeul Satului Bănăţean (MSB) a deschis sezonul colindelor şi al obiceiurilor de iarnă cu un program prin care organizatorii au dorit să arate că tradiţiile se transmit mai departe noilor generaţii. [ Citeste mai departe ]

13 decembrie 2019

AZI Prin ţară

SUBVENŢIE DE 12 MILIOANE DE LEI. Primarul municipiului Botoşani, liberalul Cătălin Flutur, anunţă că taxele şi impozitele aferente anului 2020 nu vor fi majorate, ci vor fi menţinute la nivelul celor din anul în curs. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Drum redeschis după şase luni

Drum redeschis după şase luni

Circulaţia rutieră va fi reluată, începând de duminică, 15 decembrie, pe Bulevardul Decebal, pe... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Statul majorează accizele

Statul majorează accizele

După ce s-a lăudat cu eliminarea supraaccizei la carburanți, Ministerul Finanțelor Publice (MFP)... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Un veritabil paradox politic este acela că după ce a câștigat alegerile parlamentare cu cel mai... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

105,3 litri de whisky vechi de 14 ani

105,3 litri de whisky vechi de 14 ani

Cea mai mare sticlă de whisky „single malt” este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Sală de tratament pentru persoanele în fotolii rulante

Sală de tratament pentru persoanele în fotolii rulante

Ambulatoriul integrat din cadrul Spitalului de Boli Cronice Siret va fi extins şi dotat cu... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress