În Economie AZI

Eterna şi fascinanta Lulache

17 mai 2013  00:00| În Economie | Economie
Eterna şi fascinanta Lulache

Daniela Lulache, fost director general al Fondului Proprietatea (FP), a fost numită, săptămâna trecută, director general al companiei de stat Nuclearelectrica, la propunerea consultantului „Quest Advisors“, a declarat şeful OPSPI, Gabriel Dumitraşcu.

Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 90,3% de Ministerul Economiei, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 9,7%.

Apărută, iniţial, de pe coridoarele clientelei liberale, Lulache a fost numită mai întâi director general al Fondului Proprietatea, funcţie pe care a deţinut-o între 30 ianuarie 2008 şi 30 decembrie 2009.

Când presa a dezvăluit ce salariu de bugetar are (între 13 şi 15.000 de euro pe lună), Lulache a dat un răspuns care a scandalizat: dacă era angajată la un fond similar în SUA, ar fi primit de trei ori mai mult – nimeni nu a întrebat-o, însă, dacă ar angaja-o cineva la un fond în SUA.

De Lulache (şi nu numai) se leagă întârzierea mare a numirii unui administrator al Fondului Proprietatea şi de aici, întârzierea listării Fondului Proprietatea pe bursă.

Când s-a schimbat guvernarea, „potul“ de la şefia FP trebuia preluat de clientela PDL, astfel că Lulache a fost schimbată din funcţie în decembrie 2009. Având un contract beton, Lulache a încasat, în schimbul părăsirii funcţiei, o compensaţie de 1,86 milioane de lei (440.000 de euro). Având în vedere că statul i-a plătit aceşti bani, se poate deduce miza enormă a acelei funcţii.

Daniela Luache şi soţul ei sunt naşii de cununie ai ministrului liberal pentru românii de pretutindeni, Cristian David, căsătorit cu fata preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie, Vlasov.

Conform HotNews, printre partenerii de afaceri ai soţului Danielei Lulache, Cristian Lulache, s-au numărat, de-a lungul timpului, generalii Victor Athanasie Stănculescu, Marius Opran sau Cristian Zgăbercea, un apropiat al baronului PSD de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în prezent responsabil cu managementul reformei în reorganizarea TVR.

Lulache a încercat şi anul trecut să ajungă în funcţia de director general la Nuclearelectrica, fiind propusă de Ministerul Economiei să preia temporar funcţia de director general, dar s-a renunţat la această intenţie ca urmare a nemulţumirii Fondului Proprietatea. „Modalitatea prin care Ministerul Economiei face nominalizarea doamnei Daniela Lulache în funcţia de director general al Nuclearelectrica nu respectă regulile de guvernanţă corporativă. Conform Legii societăţilor comerciale 31/1990 şi a ordonanţei de urgenţă 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice numirea directorilor generali este responsabilitatea CA, iar orice interferenţă din partea acţionarului majoritar reprezintă o încălcare a legislaţiei în vigoare“, potrivit FP.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress