În Economie AZI

Piața auto din România se îndreaptă spre al șaselea an consecutiv de creștere

22 iulie 2019  17:00| În Economie | Economie
Piața auto din România se îndreaptă spre al șaselea an consecutiv de creștere

În iunie 2019, piața auto din România a consemnat  creștere de 7,6% comparativ cu iunie 2018, și una de 10,7%, comparativ cu primele șase luni din 2018, potrivt datelor APIA.

Spre deosebire de majoritatea statelor membre UE, România înregistrează o creștere continuă a pieței, în ultimele 12 luni (o singură lună fiind în scădere – martie 2019).

În continuare, în România, vânzările sunt susținute, în principal, de persoanele juridice care acoperă 57% din totalul achizițiilor de autoturisme realizate în primele șase luni ale lui 2019. Este însă de remarcat că numărul de autoturisme achiziționate de persoanele fizice în aceste prime șase luni (36.122 unități) este cu 25,6% superior celui din perioada similară a anului trecut (28.751 unități), chiar dacă, în 2019, Programul Rabla a demarat cu 1 lună mai târziu decăt anul trecut.

În ceea ce privește autoturismele rulate (în marea lor majoritate nefiscalizate), în primele șase luni ale anului 2019, au fost înmatriculate 217.701 unități, cu 7,3% mai puține decât în 2018, dar și pe structură de vârstă îmbunătățită (cele cu vârstă mai mare de 12 ani înregistrând, pe un volum important, o scădere de 12,2%).

În iunie 2019, vânzările de autovehicule noi au crescut cu 7,6% comparativ cu iunie 2018. Ca urmare, în primele șase luni ale anului 2019, se înregistrează o creștere generală a pieței cu 10,7%, pe un volum total de 98.538 unități. Din acestea, 84.300 sunt autoturisme (care înregistrează, astfel, o creștere de 11,9%) și 14.238 vehicule comerciale (în creștere cu 4,4%).

Top-ul pe mărci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus de către Dacia, cu 27.642 unități, urmată de către Renault, cu 9.084 unități și Volkswagen 8.388 unități, Dacia conducând top-ul la categoria autoturisme, iar Ford la cea de vehicule comerciale ușoare.

La autoturisme, top-ul pe mărci are pe primul loc Dacia, cu 26.200 unități (31,1% cotă de piață, pe un volum în creștere cu 7,6% față de 2018), urmată de Renault cu 8.182 unități (9,7% cotă de piață, volume în creștere cu 37,0% față de 2018); Volkswagen 7.418 unităţi (8,8% din total piață, volume în scădere cu 1,8%), Skoda 6.889 unități (8,2% cotă de piață, volume mai mari cu 1,9%) și Ford 5.168 unități (6,1% cotă de piață, volume mai mari cu 11,9%).

Pe modele, cu cele 10.973 unități vândute, Dacia Logan este cel mai bine vândut model în primele șase luni din 2019, urmat de Dacia Duster cu 5.981 unități, Dacia Sandero 5.680 unități, Renault Clio 3.994 unități și Skoda Octavia 2.468 unități.

În funcţie de tipul de combustibil, autoturismele pe benzină dețin un procent de 71,6% din total, semnificativ mai mare comparativ cu ponderea pe care o aveau în primele șase luni ale lui 2018 (59,0%). 

Pe de altă parte, în luna iunie, a crescut cu 1,5% ponderea motorizărilor diesel, față de cota avută în luna mai (22,8% față de 21,3%). Astfel, ponderea la care ajung autoturismele cu motoare diesel după 6 luni din 2019 este 24,8%.

Conform APIA, deși motoarele diesel de ultimă generație au limite de emisii poluante comparabile cu cele pe benzină, având, în plus, emisii de CO2 mai mici decât acestea, se constată că, în spațiul public, este promovată o percepție generală nefavorabilă inclusiv pentru noul diesel, din cauza unor enunțuri publice insuficient documentate si care fac referire la nivelul emisiilor poluante ale autoturismelor diesel cu norme de poluare depășite astăzi dpdv tehnologic (Euro4 si inferior).

În plus, respectarea obiectivelor stabilite pentru următorii ani în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2, depinde, în continuare, în mare măsură, de o mai mare penetrare pe piață a autoturismelor dotate cu motoare diesel de ultimă generație.

În ce privește autoturismele electrice și hibride, ponderea acestora continuă să crească, ajungând să dețină, în primele șase luni ale lui 2019, o cotă de piață relativ importantă, respectiv 3,5% (anul trecut au avut o pondere de doar 2,4%), după ce, în luna iunie, acestea au înregistrat o cotă de piață importantă (4,0%), ceea ce face ca aceasta categorie sa ajungă, pe ansamblul primului semestru, la o cotă de 3,6%, comparabilă cu cea a altor state dezvoltate din Europa.

Pe categorii, consemnăm o creștere de 145,4% (2,5 ori) la autoturismele full electrice și o scădere de 23,5% la cele plug-in. Pe de altă parte, autoturismele hibride înregistrează o creștere de 59,3%. APIA remarcă evoluția foarte bună din primele 3 luni de derulare a Programului Rabla Plus din acest an, perioadă în care numărul persoanelor fizice care au achiziționat o mașină electrică, a crescut de circa 5 ori comparativ cu intervalul similar din anul trecut.

În funcție de țara de proveniență a tuturor autoturismelor, situația se prezintă astfel: România, o pondere de 31%, Germania 17,5%, Cehia 10,6%, Turcia 10,2% și Spania 8,4%.

În acest context, vânzările de autoturisme din producția autohtonă au crescut, la șase luni, cu 10,9% comparativ cu perioada similară din 2018, în timp ce cele din import au înregistrat o creștere de 12,3%.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Cel mai savuros spectacol de caractere este atunci când corb la corb încep să-și scoată ochii.... [ Citeste mai departe ]

11 decembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

EFECTE BENEFICE ASUPRA SOCIETĂŢII. Premierul Ludovic Orban a anunţat că după 1 ianuarie va fi făcut un audit al structurilor guvernamentale. [ Citeste mai departe ]

10 decembrie 2019

AZI Prin Lume

TOŢI PRIZONIERII VOR FI ELIBERAŢI ÎN URMĂTOARELE 3 SĂPTĂMÂNI. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au decis să lucreze pentru retragerea de trupe din trei zone disputate până la finele lunii martie, potrivit unei declaraţii comune adoptate după unui summit la Paris în format Normandia dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei. [ Citeste mai departe ]

10 decembrie 2019

AZI Stat de drept

DE LEGE ESTE SEC. Liviu Dragnea a fost adus, azi, de la Penitenciarul Rahova la sediul instanţei supreme, pentru dezbaterea recursului în casaţie formulat faţă de condamnarea de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare din dosarul DGASPC. [ Citeste mai departe ]

11 decembrie 2019

AZI În cultură

O femeie focoasă. Iubăreață-n draci. Impetuoasă de fel. Aventuristă clar. Curajoasă cumva. Norocoasă, în fond, c-a trecut prin multe demne de povestit. Și-a murit la optzeci de ani împliniți, totuși. [ Citeste mai departe ]

10 decembrie 2019

AZI Prin ţară

FACILITĂŢI PENTRU GRUPURILE DE COPII ÎNSOŢITE. Singurul patinoar în aer liber din municipiul Braşov, amenajat la Baza sportivă Olimpia, a fost deschis după ce a fost dotat cu o instalaţie nouă de nocturnă, printr-o investiţie a Consiliului Judeţean Braşov în valoare de 100.000 de lei. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

16 trenuri vor opri în Halta Parc Mogoşoaia

16 trenuri vor opri în Halta Parc Mogoşoaia

CFR Călători va pune în circulaţie, de duminică, zilnic, o pereche de trenuri pe ruta Oraviţa -... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Emisiune numismatică la 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989

Emisiune numismatică la 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic monede din argint și alamă pentru... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Un veritabil paradox politic este acela că după ce a câștigat alegerile parlamentare cu cel mai... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Îşi vrea animalul de companie în Cartea Recordurilor

Îşi vrea animalul de companie în Cartea Recordurilor

O căţea din Marea Britanie a adus pe lume 21 de pui, iar proprietara sa susţine că evenimentul ar... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Vâlcenii vor beneficia şi în weekend de asistenţă medicală de calitate

Vâlcenii vor beneficia şi în weekend de asistenţă medicală de calitate

Computerul tomograf de la Spitalul Judeţean va funcţiona din luna ianuarie în regim de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress