În Economie AZI

Rectificare bugetară pozitivă

03 august 2018  15:15| În Economie | Economie
Rectificare bugetară pozitivă

Viorica Dăncilă a prezentat, joi seara, prima rectificare bugetară pe anul 2018.

Cea mai importantă informaţie legată de acest subiect este că rectificarea este pozitivă, fapt care arată o evoluţie bună a economiei.

Potrivit premierului, după primele şapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială.

„Dacă e să facem o comparaţie cu anul trecut, observăm că, la prima rectificare bugetară, în acest an, avem o sumă mult mai consistentă, de peste cinci ori mai mare faţă de 2017.

În ceea ce priveşte evoluţia PIB, comparativ cu estimarea iniţială, după primele şapte luni din acest an, specialiştii apreciază că vom avea o creştere, în acest an, până la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde faţă de cât estimam la început”, a spus Dăncilă.

În ce priveşte deficitul bugetar, Guvernul menţine ţinta de 2,97% din PIB, sub pragul de 3% asumat faţă de UE.

„Ştiu că, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, în spaţiul public s-au exprimat multe îndoieli că Guvernul va reuşi să atingă această ţintă. De aceea am făcut precizarea că, după primele şapte luni, deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne oferă suficient spaţiu pentru a ne încadra în ţinta asumată iniţial.

Pentru a risipi toată zvonistica întreţinută artificial privind banii de pensii şi salarii, vreau să vă spun că, în urmă rectificării, sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la finalul anului. Îi rog, deci, pe pensionari să ţină cont de datele oficiale prezentate de Guvern şi instituţiile abilitate şi îi asigur că pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget”, a precizat Dăncilă.

Un alt principiu luat in calcul la rectificare a fost asigurarea sumelor necesare pentru proiectele de investiţii. De asemenea, au fost prevăzute creditele bugetare şi de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special prin schemele de ajutor şi garanţii de stat.

„Au existat şi reduceri ale bugetelor unor instituţii, am redus, însă, doar acolo unde a existat un grad scăzut de repartizare a banilor alocaţi. Dacă nu au reuşit să cheltuie banii pe care îi aveau la dispoziţie, am considerat că este mai bine să luăm acest excedent şi să îl repartizăm cu prioritate către sănătate, educaţie şi investiţii.

În ceea ce priveşte bugetul de pensii, acesta a fost suplimentat cu peste 850 de milioane de lei. Am luat în calcul şi ultimele modificări legislative adoptate în parlament cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă, astfel încât să fie restabilită echitatea între pensionarii din aceste categorii, indiferent de momentul în care aceştia au ieşit la pensie”, a spus premierul.

De asemenea Sănătatea a beneficiat de o suplimentare consistentă de 891 de milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Din surplus vor fi achiziţionate 300 de incubatoare pentru maternităţi, 300 de aparate de testare auditivă pentru nou născuţi şi alte echipamente pentru mame şi copii.

Au fost alocate şi  sume necesare pentru derularea proiectului cu Banca Mondială pentru achiziţia de echipamente pentru unităţile de urgenţă, aparate de rezonanţă magnetică şi computere tomograf, dar şi screeninguri pentru depistarea precoce a cancerului. Au fost alocate şi sume suplimentare pentru programele de sănătate publică şi pentru proiectele cu finanţare externă nerambursabilă.

Pentru Educaţie, Guvernul a repartizat o sumă suplimentară de 178 milioane de lei, bani care vor fi utilizaţi pentru plata burselor, elevilor şi studenţilor şi pentru investiţii în unităţile de învăţământ. De asemenea, pentru universităţi s-au alocat bani pentru construirea unei aule şi a unei săli de conferinţe la Universitatea Politehnică Bucureşti, finalizarea Corpului C de la Universitatea Valahia de la Târgovişte, precum şi finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti.

Agriculturii, inclusiv Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară, i-a fost alocată o sumă suplimentară de 185 de milioane de lei.

„Subliniez, însă, că am prevăzut în buget o sumă de peste 110 milioane de lei pentru combaterea şi eradicarea pestei porcine. Aceşti bani vor fi folosiţi inclusiv pentru despăgubirea fermierilor”, a precizat prim-ministrul.

Au fost prevăzute, de asemenea, sumele necesare pentru plata motorinei utilizate la lucrările agricole si pentru începerea investiţiilor la 37 de staţii de pompare necesare pentru extinderea suprafeţelor agricole irigate.

O sumă consistentă a fost repartizată autorităţilor locale: 1,1 miliarde de lei, pentru menţinerea veniturilor comunităţilor locale, cel puţin la nivelul anului 2017 şi pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor. Se adaugă alte 300 de milioane de lei destinaţi investiţiilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, PNDL 1 şi PNDL 2, bani care vor fi alocaţi comunităţilor locale prin Ministerul Dezvoltării, în special pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale.

În acelaşi timp, Transporturile vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport, dar şi pentru achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie.

Se asigură sumele necesare pentru finalizarea modernizării DN 18 pe segmentul Baia Mare - Sighetu Marmaţiei – Iacobeni; pentru finalizarea reabilitării podului Agigea – Constanţa; pentru construirea unui pod peste râul Vedea şi pentru începerea unei lucrări complexe de cale ferată între Râmnicu Vâlcea şi Vâlcele, lucrare care trenează de peste 15 ani.

Tot în domeniul investiţiilor, au mai fost alocate 21 de milioane de lei pentru pregătirea a 21 de proiecte prin parteneriat public - privat în infrastructura de transport, în sănătate, agricultură şi turism.

Ministerul de Interne va primi o sumă suplimentară de 366 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie, dar şi pentru asigurarea salariilor pentru aproape 8.000 de noi posturi de agenţi şi subofiţeri.

„Avem o suplimentare importantă de fonduri în programul Rabla, privind acordarea a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme, astfel vom ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului Rabla, dublu faţă de anul 2017. Totodată, demarăm un program pentru înnoirea aparaturii electrocasnice pentru a încuraja achiziţia de aparate performante cu consum redus de energie. Am asigurat resursele financiare pentru toate schemele de ajutor de stat adoptate de către guvern, destinate populaţiei şi mediului de afaceri. Aici a fost repartizată o sumă suplimentară de 250 milioane de lei pentru susţinerea schemei de ajutor de stat privind investiţiile mai mari de trei milioane euro pentru programul «Investeşte în tine», privind acordarea de împrumuturi fără dobândă pentru români, dar şi pentru restituirea accizei la motorină pentru transportatori. Vom prevedea, de asemenea, la această rectificare, credite de angajament în valoare de 1,8 miliarde lei pentru următoarele programe: programul Start-Up Nation, sesiunea a doua, ce se adresează tinerilor întreprinzători şi care prevede o finanţare de 200.000 lei pentru fiecare proiect de afaceri; programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, care va demara la 1 septembrie, în acest an, şi care presupune un sprijin de până la 45% din valoarea costurilor de producţie a filmelor realizate în România”, a declarat Dăncilă.

Totodată, prin mai multe componente ale Programului gROwth, Guvernul va acorda un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea în regim privat a 2.000 de creşe şi grădiniţe, inclusiv grădiniţe olimpice; sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de locuinţe de serviciu de către companii pentru proprii angajaţi; sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de rezidenţe de lux pentru persoanele vârstnice.

Prin programul „gROwth” - Contul de economisire junior, la fiecare 1.200 lei economisiţi de părinţi pentru copii, statul va acorda un sprijin anual de 600 de lei.

Tot prin această rectificare, ANAF i-a fost repartizată o sumă suplimentară de 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achiziţia de echipamente pentru personalul vamal şi modernizarea punctelor vamale de la graniţa UE, respectiv pe frontiera cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Reduceri ca urmare a neutilizării banilor alocaţi (ordonatori cu rectificarea negativă mai mare de 10 milioane lei) vor fi la  Ministerul Economiei; Ministerul Dezvoltării; Ministerul Apelor şi Pădurilor; Ministerul Cercetării şi Inovării; Ministerul Energiei; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Mediului; Ministerul Turismului; Ministerul Tineretului şi Sportului; Administraţia Prezidenţială; SRI; SIE; SPP; Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Daniel1, umorist de succes şi observator acid al realităţii contemporane, povesteşte despre sfârşitul societăţii în care trăieşte, o societate a simulacrului, victima propriei frivolităţi şi a delirului tehnologic în care se complace.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress