În Economie AZI

Rectificare bugetară pozitivă

03 august 2018  15:15| În Economie | Economie
Rectificare bugetară pozitivă

Viorica Dăncilă a prezentat, joi seara, prima rectificare bugetară pe anul 2018.

Cea mai importantă informaţie legată de acest subiect este că rectificarea este pozitivă, fapt care arată o evoluţie bună a economiei.

Potrivit premierului, după primele şapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială.

„Dacă e să facem o comparaţie cu anul trecut, observăm că, la prima rectificare bugetară, în acest an, avem o sumă mult mai consistentă, de peste cinci ori mai mare faţă de 2017.

În ceea ce priveşte evoluţia PIB, comparativ cu estimarea iniţială, după primele şapte luni din acest an, specialiştii apreciază că vom avea o creştere, în acest an, până la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde faţă de cât estimam la început”, a spus Dăncilă.

În ce priveşte deficitul bugetar, Guvernul menţine ţinta de 2,97% din PIB, sub pragul de 3% asumat faţă de UE.

„Ştiu că, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, în spaţiul public s-au exprimat multe îndoieli că Guvernul va reuşi să atingă această ţintă. De aceea am făcut precizarea că, după primele şapte luni, deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne oferă suficient spaţiu pentru a ne încadra în ţinta asumată iniţial.

Pentru a risipi toată zvonistica întreţinută artificial privind banii de pensii şi salarii, vreau să vă spun că, în urmă rectificării, sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la finalul anului. Îi rog, deci, pe pensionari să ţină cont de datele oficiale prezentate de Guvern şi instituţiile abilitate şi îi asigur că pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget”, a precizat Dăncilă.

Un alt principiu luat in calcul la rectificare a fost asigurarea sumelor necesare pentru proiectele de investiţii. De asemenea, au fost prevăzute creditele bugetare şi de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special prin schemele de ajutor şi garanţii de stat.

„Au existat şi reduceri ale bugetelor unor instituţii, am redus, însă, doar acolo unde a existat un grad scăzut de repartizare a banilor alocaţi. Dacă nu au reuşit să cheltuie banii pe care îi aveau la dispoziţie, am considerat că este mai bine să luăm acest excedent şi să îl repartizăm cu prioritate către sănătate, educaţie şi investiţii.

În ceea ce priveşte bugetul de pensii, acesta a fost suplimentat cu peste 850 de milioane de lei. Am luat în calcul şi ultimele modificări legislative adoptate în parlament cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă, astfel încât să fie restabilită echitatea între pensionarii din aceste categorii, indiferent de momentul în care aceştia au ieşit la pensie”, a spus premierul.

De asemenea Sănătatea a beneficiat de o suplimentare consistentă de 891 de milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Din surplus vor fi achiziţionate 300 de incubatoare pentru maternităţi, 300 de aparate de testare auditivă pentru nou născuţi şi alte echipamente pentru mame şi copii.

Au fost alocate şi  sume necesare pentru derularea proiectului cu Banca Mondială pentru achiziţia de echipamente pentru unităţile de urgenţă, aparate de rezonanţă magnetică şi computere tomograf, dar şi screeninguri pentru depistarea precoce a cancerului. Au fost alocate şi sume suplimentare pentru programele de sănătate publică şi pentru proiectele cu finanţare externă nerambursabilă.

Pentru Educaţie, Guvernul a repartizat o sumă suplimentară de 178 milioane de lei, bani care vor fi utilizaţi pentru plata burselor, elevilor şi studenţilor şi pentru investiţii în unităţile de învăţământ. De asemenea, pentru universităţi s-au alocat bani pentru construirea unei aule şi a unei săli de conferinţe la Universitatea Politehnică Bucureşti, finalizarea Corpului C de la Universitatea Valahia de la Târgovişte, precum şi finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti.

Agriculturii, inclusiv Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară, i-a fost alocată o sumă suplimentară de 185 de milioane de lei.

„Subliniez, însă, că am prevăzut în buget o sumă de peste 110 milioane de lei pentru combaterea şi eradicarea pestei porcine. Aceşti bani vor fi folosiţi inclusiv pentru despăgubirea fermierilor”, a precizat prim-ministrul.

Au fost prevăzute, de asemenea, sumele necesare pentru plata motorinei utilizate la lucrările agricole si pentru începerea investiţiilor la 37 de staţii de pompare necesare pentru extinderea suprafeţelor agricole irigate.

O sumă consistentă a fost repartizată autorităţilor locale: 1,1 miliarde de lei, pentru menţinerea veniturilor comunităţilor locale, cel puţin la nivelul anului 2017 şi pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor. Se adaugă alte 300 de milioane de lei destinaţi investiţiilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, PNDL 1 şi PNDL 2, bani care vor fi alocaţi comunităţilor locale prin Ministerul Dezvoltării, în special pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale.

În acelaşi timp, Transporturile vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport, dar şi pentru achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie.

Se asigură sumele necesare pentru finalizarea modernizării DN 18 pe segmentul Baia Mare - Sighetu Marmaţiei – Iacobeni; pentru finalizarea reabilitării podului Agigea – Constanţa; pentru construirea unui pod peste râul Vedea şi pentru începerea unei lucrări complexe de cale ferată între Râmnicu Vâlcea şi Vâlcele, lucrare care trenează de peste 15 ani.

Tot în domeniul investiţiilor, au mai fost alocate 21 de milioane de lei pentru pregătirea a 21 de proiecte prin parteneriat public - privat în infrastructura de transport, în sănătate, agricultură şi turism.

Ministerul de Interne va primi o sumă suplimentară de 366 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie, dar şi pentru asigurarea salariilor pentru aproape 8.000 de noi posturi de agenţi şi subofiţeri.

„Avem o suplimentare importantă de fonduri în programul Rabla, privind acordarea a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme, astfel vom ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului Rabla, dublu faţă de anul 2017. Totodată, demarăm un program pentru înnoirea aparaturii electrocasnice pentru a încuraja achiziţia de aparate performante cu consum redus de energie. Am asigurat resursele financiare pentru toate schemele de ajutor de stat adoptate de către guvern, destinate populaţiei şi mediului de afaceri. Aici a fost repartizată o sumă suplimentară de 250 milioane de lei pentru susţinerea schemei de ajutor de stat privind investiţiile mai mari de trei milioane euro pentru programul «Investeşte în tine», privind acordarea de împrumuturi fără dobândă pentru români, dar şi pentru restituirea accizei la motorină pentru transportatori. Vom prevedea, de asemenea, la această rectificare, credite de angajament în valoare de 1,8 miliarde lei pentru următoarele programe: programul Start-Up Nation, sesiunea a doua, ce se adresează tinerilor întreprinzători şi care prevede o finanţare de 200.000 lei pentru fiecare proiect de afaceri; programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, care va demara la 1 septembrie, în acest an, şi care presupune un sprijin de până la 45% din valoarea costurilor de producţie a filmelor realizate în România”, a declarat Dăncilă.

Totodată, prin mai multe componente ale Programului gROwth, Guvernul va acorda un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea în regim privat a 2.000 de creşe şi grădiniţe, inclusiv grădiniţe olimpice; sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de locuinţe de serviciu de către companii pentru proprii angajaţi; sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de rezidenţe de lux pentru persoanele vârstnice.

Prin programul „gROwth” - Contul de economisire junior, la fiecare 1.200 lei economisiţi de părinţi pentru copii, statul va acorda un sprijin anual de 600 de lei.

Tot prin această rectificare, ANAF i-a fost repartizată o sumă suplimentară de 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achiziţia de echipamente pentru personalul vamal şi modernizarea punctelor vamale de la graniţa UE, respectiv pe frontiera cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Reduceri ca urmare a neutilizării banilor alocaţi (ordonatori cu rectificarea negativă mai mare de 10 milioane lei) vor fi la  Ministerul Economiei; Ministerul Dezvoltării; Ministerul Apelor şi Pădurilor; Ministerul Cercetării şi Inovării; Ministerul Energiei; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Mediului; Ministerul Turismului; Ministerul Tineretului şi Sportului; Administraţia Prezidenţială; SRI; SIE; SPP; Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
O DEMONSTRAŢIE PUBLICĂ VA AVEA LOC PE 26 IULIE. Una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur a fost instalată, în premieră în România şi în Europa, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE AMERICAN A FOST IRONIZAT LA MONTREAL. Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au denunţat afirmaţiile făcute de Donald Trump la adresa a 4 parlamentare democrate provenind din rândul minorităţilor, calificându-le drept „inacceptabile”, fără a menţiona explicit numele preşedintelui american. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Stat de drept

CRISTINA TARCEA A CONTESTAT CANDIDATURA. Secţia pentru judecători a CSM a validat-o pe judecătoarea Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. [ Citeste mai departe ]

18 iulie 2019

AZI În cultură

PESTE 1.300.000 DE EURO STRÂNŞI DE-A LUNGUL TIMPULUI. Concertul Regal Caritabil, unul dintre cele mai longevive şi de succes evenimente de strângere de fonduri din România, îi va aduce pe scena Ateneului Român, pe 25 octombrie, pe soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi şi Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Prin ţară

DECORUL ÎNSUMEAZĂ PESTE 30 DE CAMIOANE. Abonamentele de acces general pentru Festivalul Untold de la Cluj-Napoca s-au epuizat, ultima şansă pentru cei care doresc să participe sunt abonamentele VIP, vândute în proporţie de peste 90%, şi biletele de o zi, care se vând cu rapiditate. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

31 de olimpici care sunt declaraţi deja admişi

31 de olimpici care sunt declaraţi deja admişi

3.058 de candidaţi s-au înscris la concursul de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România stă prost la deficitul guvernamental, dar bine la gradul de îndatorare

România stă prost la deficitul guvernamental, dar bine la gradul de îndatorare

La nivelul Uniunii Europene, România a avut cel mai mare deficit guvernamental raportat la PIB,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Ministerul Agriculturii a prezentat într-o conferință de presă bilanțul președinției Consiliului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

După 26 de ani

După 26 de ani

O femeie din Statele Unite a declarat că încearcă să rezolve un mister fascinant după ce o carte... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Nu a fost asigurată mentenanţa cardurilor de sănătate

Nu a fost asigurată mentenanţa cardurilor de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că speră ca de luni sistemul informatic al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress