În Economie AZI

Rectificare bugetară pozitivă

03 august 2018  15:15| În Economie | Economie
Rectificare bugetară pozitivă

Viorica Dăncilă a prezentat, joi seara, prima rectificare bugetară pe anul 2018.

Cea mai importantă informaţie legată de acest subiect este că rectificarea este pozitivă, fapt care arată o evoluţie bună a economiei.

Potrivit premierului, după primele şapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială.

„Dacă e să facem o comparaţie cu anul trecut, observăm că, la prima rectificare bugetară, în acest an, avem o sumă mult mai consistentă, de peste cinci ori mai mare faţă de 2017.

În ceea ce priveşte evoluţia PIB, comparativ cu estimarea iniţială, după primele şapte luni din acest an, specialiştii apreciază că vom avea o creştere, în acest an, până la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde faţă de cât estimam la început”, a spus Dăncilă.

În ce priveşte deficitul bugetar, Guvernul menţine ţinta de 2,97% din PIB, sub pragul de 3% asumat faţă de UE.

„Ştiu că, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, în spaţiul public s-au exprimat multe îndoieli că Guvernul va reuşi să atingă această ţintă. De aceea am făcut precizarea că, după primele şapte luni, deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne oferă suficient spaţiu pentru a ne încadra în ţinta asumată iniţial.

Pentru a risipi toată zvonistica întreţinută artificial privind banii de pensii şi salarii, vreau să vă spun că, în urmă rectificării, sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la finalul anului. Îi rog, deci, pe pensionari să ţină cont de datele oficiale prezentate de Guvern şi instituţiile abilitate şi îi asigur că pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget”, a precizat Dăncilă.

Un alt principiu luat in calcul la rectificare a fost asigurarea sumelor necesare pentru proiectele de investiţii. De asemenea, au fost prevăzute creditele bugetare şi de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special prin schemele de ajutor şi garanţii de stat.

„Au existat şi reduceri ale bugetelor unor instituţii, am redus, însă, doar acolo unde a existat un grad scăzut de repartizare a banilor alocaţi. Dacă nu au reuşit să cheltuie banii pe care îi aveau la dispoziţie, am considerat că este mai bine să luăm acest excedent şi să îl repartizăm cu prioritate către sănătate, educaţie şi investiţii.

În ceea ce priveşte bugetul de pensii, acesta a fost suplimentat cu peste 850 de milioane de lei. Am luat în calcul şi ultimele modificări legislative adoptate în parlament cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă, astfel încât să fie restabilită echitatea între pensionarii din aceste categorii, indiferent de momentul în care aceştia au ieşit la pensie”, a spus premierul.

De asemenea Sănătatea a beneficiat de o suplimentare consistentă de 891 de milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Din surplus vor fi achiziţionate 300 de incubatoare pentru maternităţi, 300 de aparate de testare auditivă pentru nou născuţi şi alte echipamente pentru mame şi copii.

Au fost alocate şi  sume necesare pentru derularea proiectului cu Banca Mondială pentru achiziţia de echipamente pentru unităţile de urgenţă, aparate de rezonanţă magnetică şi computere tomograf, dar şi screeninguri pentru depistarea precoce a cancerului. Au fost alocate şi sume suplimentare pentru programele de sănătate publică şi pentru proiectele cu finanţare externă nerambursabilă.

Pentru Educaţie, Guvernul a repartizat o sumă suplimentară de 178 milioane de lei, bani care vor fi utilizaţi pentru plata burselor, elevilor şi studenţilor şi pentru investiţii în unităţile de învăţământ. De asemenea, pentru universităţi s-au alocat bani pentru construirea unei aule şi a unei săli de conferinţe la Universitatea Politehnică Bucureşti, finalizarea Corpului C de la Universitatea Valahia de la Târgovişte, precum şi finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti.

Agriculturii, inclusiv Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară, i-a fost alocată o sumă suplimentară de 185 de milioane de lei.

„Subliniez, însă, că am prevăzut în buget o sumă de peste 110 milioane de lei pentru combaterea şi eradicarea pestei porcine. Aceşti bani vor fi folosiţi inclusiv pentru despăgubirea fermierilor”, a precizat prim-ministrul.

Au fost prevăzute, de asemenea, sumele necesare pentru plata motorinei utilizate la lucrările agricole si pentru începerea investiţiilor la 37 de staţii de pompare necesare pentru extinderea suprafeţelor agricole irigate.

O sumă consistentă a fost repartizată autorităţilor locale: 1,1 miliarde de lei, pentru menţinerea veniturilor comunităţilor locale, cel puţin la nivelul anului 2017 şi pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor. Se adaugă alte 300 de milioane de lei destinaţi investiţiilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, PNDL 1 şi PNDL 2, bani care vor fi alocaţi comunităţilor locale prin Ministerul Dezvoltării, în special pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale.

În acelaşi timp, Transporturile vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport, dar şi pentru achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie.

Se asigură sumele necesare pentru finalizarea modernizării DN 18 pe segmentul Baia Mare - Sighetu Marmaţiei – Iacobeni; pentru finalizarea reabilitării podului Agigea – Constanţa; pentru construirea unui pod peste râul Vedea şi pentru începerea unei lucrări complexe de cale ferată între Râmnicu Vâlcea şi Vâlcele, lucrare care trenează de peste 15 ani.

Tot în domeniul investiţiilor, au mai fost alocate 21 de milioane de lei pentru pregătirea a 21 de proiecte prin parteneriat public - privat în infrastructura de transport, în sănătate, agricultură şi turism.

Ministerul de Interne va primi o sumă suplimentară de 366 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie, dar şi pentru asigurarea salariilor pentru aproape 8.000 de noi posturi de agenţi şi subofiţeri.

„Avem o suplimentare importantă de fonduri în programul Rabla, privind acordarea a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme, astfel vom ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului Rabla, dublu faţă de anul 2017. Totodată, demarăm un program pentru înnoirea aparaturii electrocasnice pentru a încuraja achiziţia de aparate performante cu consum redus de energie. Am asigurat resursele financiare pentru toate schemele de ajutor de stat adoptate de către guvern, destinate populaţiei şi mediului de afaceri. Aici a fost repartizată o sumă suplimentară de 250 milioane de lei pentru susţinerea schemei de ajutor de stat privind investiţiile mai mari de trei milioane euro pentru programul «Investeşte în tine», privind acordarea de împrumuturi fără dobândă pentru români, dar şi pentru restituirea accizei la motorină pentru transportatori. Vom prevedea, de asemenea, la această rectificare, credite de angajament în valoare de 1,8 miliarde lei pentru următoarele programe: programul Start-Up Nation, sesiunea a doua, ce se adresează tinerilor întreprinzători şi care prevede o finanţare de 200.000 lei pentru fiecare proiect de afaceri; programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, care va demara la 1 septembrie, în acest an, şi care presupune un sprijin de până la 45% din valoarea costurilor de producţie a filmelor realizate în România”, a declarat Dăncilă.

Totodată, prin mai multe componente ale Programului gROwth, Guvernul va acorda un sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea în regim privat a 2.000 de creşe şi grădiniţe, inclusiv grădiniţe olimpice; sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de locuinţe de serviciu de către companii pentru proprii angajaţi; sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru construirea de rezidenţe de lux pentru persoanele vârstnice.

Prin programul „gROwth” - Contul de economisire junior, la fiecare 1.200 lei economisiţi de părinţi pentru copii, statul va acorda un sprijin anual de 600 de lei.

Tot prin această rectificare, ANAF i-a fost repartizată o sumă suplimentară de 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achiziţia de echipamente pentru personalul vamal şi modernizarea punctelor vamale de la graniţa UE, respectiv pe frontiera cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Reduceri ca urmare a neutilizării banilor alocaţi (ordonatori cu rectificarea negativă mai mare de 10 milioane lei) vor fi la  Ministerul Economiei; Ministerul Dezvoltării; Ministerul Apelor şi Pădurilor; Ministerul Cercetării şi Inovării; Ministerul Energiei; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Mediului; Ministerul Turismului; Ministerul Tineretului şi Sportului; Administraţia Prezidenţială; SRI; SIE; SPP; Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

CONCERT ŞI SPECTACOL MULTIMEDIA. Fântânile din Piaţa Unirii se redeschid joi, cu un spectacol multimedia şi un concert al Orchestrei Simfonice Bucureşti, anunţă Primăria Generală. Accesul este gratuit. În perimetrul Pieţei Unirii şi a Parcului Unirii vor fi restricţii de circulaţie în intervalul orar 18.00 – 23.00. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Prin Lume

TABĂRĂ SUPRAPOPULATĂ. 2.000 de solicitanţi de azil vor fi transferaţi de pe insula Lesbos în partea continentală a Greciei până la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat, astăzi, guvernul elen, citat de Reuters. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Stat de drept

„A FOST AGRESAT ŞI S-A APĂRAT CUM A PUTUT”. Daniel Gabriel Husein, poreclit „Dasaev”, principalul suspect în cazul atacului asupra celor doi baschetbalişti americani de la ACS Cuza Sport, la o terasă din centrul Brăilei, a primit, astăzi, mandat de arestare pentru 29 de zile. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI În cultură

DOI VIOLONIŞTI ITALIENI PE LOCURILE II ŞI III. Preşedintele juriului secţiunii Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu”, Pierre Amoyal, a premiat doar locurile doi şi trei, premiul I neacordându-se la această ediţie. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Prin ţară

STARE GRAVĂ. Un copil se află în stare gravă după ce a căzut, astăzi, de la etajul al doilea al unei şcoli din municipiul Constanţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Avram Iancu, înot de la Sulina la Istanbul

Avram Iancu, înot de la Sulina la Istanbul

Avram Iancu, bărbatul care a traversat înot Canalul Mânecii acum doi ani, şi-a propus un nou... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

UniCredit nu fuzionează cu Société Générale

UniCredit nu fuzionează cu Société Générale

Jean-Pierre Mustier, directorul general al băncii italiene UniCredit, a dezminţit speculaţiile... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Maimuţa şi esenţa - Aldous Huxley

Au trecut mulţi ani de la al Treilea Război Mondial. Elegantul şi candidul doctor Poole debarcă, alături de o echipă de exploratori, într-o Californie fantomatică, răvăşită de suflul deflagraţiei nucleare.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou de lux pentru preşedintele Turciei

Cadou de lux pentru preşedintele Turciei

Emirul Qatarului, şeicul Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, i-a oferit în dar preşedintelui... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress