Prezent, joi, la dezbaterea „De ce pierde România din competitivitate? Provocări şi soluţii”, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni - PIAROM, a declarat, că ţara noastră consumă de trei ori mai multe resurse materiale faţă de media europeană, pentru a obţine un euro în PIB.
„Sunt nişte indicatoare, nişte măsurători în care se fac comparaţii între ţări diferite din punct de vedere al economiei. Nişte state sunt comparate cu România, unde, în ultimii 28 de ani, economia s-a dezvoltat cum s-a dezvoltat. România consumă resurse materiale de trei ori mai mult faţă de media europeană, să facă un euro PIB” a declarat Pârvan, citat de Agerpres.
„De ce vrem competitivitate? Pentru că vrem salarii mari, nivel de trai bun. Nu avem cum să obţinem această convergenţă reală cu structura actuală. Nu avem decât să cercetăm datele Eurostat privind valorificarea resurselor materiale, iar ceea ce este şi mai tragic este că, între 2000 şi 2016, România este singura ţară europeană care a scăzut în acest indicator, în timp ce restul ţărilor au crescut, cum ar fi Cehia, cu o creştere de 152%. Eu cred că vorbim despre competitivitate ca sursă a PIB, pentru că, dacă nu am PIB, nu am resurse pentru ceea ce vreau să susţin ca sisteme publice. Valoarea adăugată din automotive, de exemplu, e mai mică decât valoarea adăugată din industria alimentară şi, aici, se vede decuplarea şi în ce zonă proastă suntem ca şi ritm de modificare a acestei utilităţi”, a explicat Pârvan.
15 februarie 2019
15 februarie 2019
15 februarie 2019
15 februarie 2019
15 februarie 2019
Daniel1, umorist de succes şi observator acid al realităţii contemporane, povesteşte despre sfârşitul societăţii în care trăieşte, o societate a simulacrului, victima propriei frivolităţi şi a delirului tehnologic în care se complace.
[ Vezi toate ]