În Economie AZI

România poate profita de ce au învăţat emigranţii ei

25 iulie 2018  15:45| În Economie | Economie
România poate profita de ce au învăţat emigranţii ei

Un comentariu postat pe blogul Băncii Mondiale arată că România ar putea urma exemplul altor ţări de a valorifica potenţialul tinerilor absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din străinătate.

Între 3 şi 5 milioane de români lucrează în străinătate. Dintre aceştia, 2,7 milioane de persoane sunt apte de muncă, 20,6% din populaţia aflată la vârsta activă a României.

În condiţiile în care 26,6% dintre absolvenţii de studii superioare pleacă din ţară, exodul creierelor poate avea consecinţe grave asupra dezvoltării României. Emigraţia permanentă a persoanelor cu studii superioare poate priva ţara de cunoştinţele şi competenţele necesare pentru îmbunătăţirea productivităţii şi a standardelor de viaţă, pe termen lung.

În Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, este o provocare pentru angajatori identificarea unor candidaţi competenţi pentru locurile de muncă vacante.

În domeniul sănătăţii, personalul calificat este tot mai greu de găsit. Între 2000-2013, numărul medicilor care au plecat din România a crescut cu peste 650%, depăşind 14.000 (peste 25% din totalul medicilor). Astfel, multe localităţi din mediul rural au rămas fără asistenţă medicală, înrăutăţind situaţia celor mai sărăci dintre români.

Potrivit BM, criza de capital va duce la majorări ale salariilor pentru cele mai căutate profesii. Astfel de majorări pot diminua exodul creierelor şi îi pot convinge pe unii migranţi să revină acasă, deşi motivele deciziei de părăsire a ţării - în special pentru profesioniştii calificaţi - de multe ori, nu sunt limitate la salarizare.

De asemenea, persoanele cu calificări scăzute sunt adesea atrase în străinătate de salariile mai bune, care le permit să trimită bani acasă. Mulţumită acestor sume, multe familii sărace, în special cele din mediul rural au ieşit din sărăcie.

Specialiştii BM mai arată că migranţii acumulează capital uman şi financiar care adesea este investit în activităţi productive în ţara de origine.

În acelaşi timp, tot mai mulţi studenţi români se înscriu la universităţi de top din Europa şi SUA. Numărul acestora aproape s-a dublat, în ultimii 16 ani, la aproximativ 33.400, în 2016. Unii speră să revină în România după absolvire, pentru că vor facă ceva bun pentru ţara lor.

România ar trebui să profite de această situaţie pentru a valorifica potenţialul unor tineri absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din străinătate, încurajând cooperarea şi schimbul de idei între studenţii, cercetătorii şi profesioniştii din ţară şi cei din străinătate.

Însă atunci când sunt întrebaţi de ce nu doresc să se întoarcă în ţară, migranţii care deţin diverse calificări invocă mediul politic, lipsa meritocraţiei şi nerecunoaşterea deplină a calificărilor.

Cu toate acestea, românii din străinătate au capacitatea şi dorinţa de a face o schimbare acasă. Lipsa unor obstacole în calea circulaţiei în interiorul UE, unde locuiesc majoritatea românilor care lucrează în străinătate, permanent sau temporar, vor ajuta România să profite de migraţia circulară şi exodul creierelor.

Emigraţia ar putea evolua spre o mişcare circulară, în cadrul căreia migranţii vin şi pleacă pentru scurte perioade de timp.

Acest fapt va aduce beneficii economiei româneşti, de vreme ce migranţii circulari pot contribui la soluţionarea crizei de forţă de muncă, pot aduce cunoştinţe noi, competenţe noi, conexiuni internaţionale şi spirit antreprenorial.

Însă migranţii pot ajuta ţara şi în moduri mai semnificative. Emigranţii români se pot întoarce acasă cu o perspectivă nouă asupra modului în care societatea poate fi mai corectă şi economia mai eficientă. Acest lucru va contribui la transformarea instituţiilor şi crearea unei Românii mai puternice, potrivit autorilor articolului.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

15 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TURCIA, INVITAT SPECIAL. Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Culturilor Asiatice - Asia Fest, ce are loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3) are ca invitat special Turcia şi aduce publicului bucureştean 3 zile de spectacole cu muzică şi dansuri specifice, bucătărie tradiţională asiatică, ateliere, expoziţii şi multe surprize. Intrarea este 10 lei, iar copiii sub 5 ani au acces gratuit. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

MOARTEA JURNALISTULUI JAMAL KHASHOGGI. Turcia consideră „insuficiente” explicaţiile furnizate astăzi de parchetul saudit privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, insistând asupra caracterului premeditat al operaţiunii, relatează AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

AL DOILEA TERMEN. Astăzi are loc un nou termen în dosarul Colectiv. Pentru a se asigura că martorii vin la audieri, oamenii legii au emis mandate de aducere pentru 13 persoane. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI În cultură

Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Român şi Institutul Francez organizează cea de-a X-a ediţie a Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti. Proiecţiile sunt subtitrate în limba română. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ALARMĂ FALSĂ. De frica pestei porcine, sătenii din Odaia Manolache, judeţul Galaţi, şi-au tăiat toţi porcii într-o noapte, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

60% dintre români declară că au credite, iar 37% susţin că au cheltuieli lunare obligatorii... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress