În Economie AZI

România poate profita de ce au învăţat emigranţii ei

25 iulie 2018  15:45| În Economie | Economie
România poate profita de ce au învăţat emigranţii ei

Un comentariu postat pe blogul Băncii Mondiale arată că România ar putea urma exemplul altor ţări de a valorifica potenţialul tinerilor absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din străinătate.

Între 3 şi 5 milioane de români lucrează în străinătate. Dintre aceştia, 2,7 milioane de persoane sunt apte de muncă, 20,6% din populaţia aflată la vârsta activă a României.

În condiţiile în care 26,6% dintre absolvenţii de studii superioare pleacă din ţară, exodul creierelor poate avea consecinţe grave asupra dezvoltării României. Emigraţia permanentă a persoanelor cu studii superioare poate priva ţara de cunoştinţele şi competenţele necesare pentru îmbunătăţirea productivităţii şi a standardelor de viaţă, pe termen lung.

În Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, este o provocare pentru angajatori identificarea unor candidaţi competenţi pentru locurile de muncă vacante.

În domeniul sănătăţii, personalul calificat este tot mai greu de găsit. Între 2000-2013, numărul medicilor care au plecat din România a crescut cu peste 650%, depăşind 14.000 (peste 25% din totalul medicilor). Astfel, multe localităţi din mediul rural au rămas fără asistenţă medicală, înrăutăţind situaţia celor mai sărăci dintre români.

Potrivit BM, criza de capital va duce la majorări ale salariilor pentru cele mai căutate profesii. Astfel de majorări pot diminua exodul creierelor şi îi pot convinge pe unii migranţi să revină acasă, deşi motivele deciziei de părăsire a ţării - în special pentru profesioniştii calificaţi - de multe ori, nu sunt limitate la salarizare.

De asemenea, persoanele cu calificări scăzute sunt adesea atrase în străinătate de salariile mai bune, care le permit să trimită bani acasă. Mulţumită acestor sume, multe familii sărace, în special cele din mediul rural au ieşit din sărăcie.

Specialiştii BM mai arată că migranţii acumulează capital uman şi financiar care adesea este investit în activităţi productive în ţara de origine.

În acelaşi timp, tot mai mulţi studenţi români se înscriu la universităţi de top din Europa şi SUA. Numărul acestora aproape s-a dublat, în ultimii 16 ani, la aproximativ 33.400, în 2016. Unii speră să revină în România după absolvire, pentru că vor facă ceva bun pentru ţara lor.

România ar trebui să profite de această situaţie pentru a valorifica potenţialul unor tineri absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din străinătate, încurajând cooperarea şi schimbul de idei între studenţii, cercetătorii şi profesioniştii din ţară şi cei din străinătate.

Însă atunci când sunt întrebaţi de ce nu doresc să se întoarcă în ţară, migranţii care deţin diverse calificări invocă mediul politic, lipsa meritocraţiei şi nerecunoaşterea deplină a calificărilor.

Cu toate acestea, românii din străinătate au capacitatea şi dorinţa de a face o schimbare acasă. Lipsa unor obstacole în calea circulaţiei în interiorul UE, unde locuiesc majoritatea românilor care lucrează în străinătate, permanent sau temporar, vor ajuta România să profite de migraţia circulară şi exodul creierelor.

Emigraţia ar putea evolua spre o mişcare circulară, în cadrul căreia migranţii vin şi pleacă pentru scurte perioade de timp.

Acest fapt va aduce beneficii economiei româneşti, de vreme ce migranţii circulari pot contribui la soluţionarea crizei de forţă de muncă, pot aduce cunoştinţe noi, competenţe noi, conexiuni internaţionale şi spirit antreprenorial.

Însă migranţii pot ajuta ţara şi în moduri mai semnificative. Emigranţii români se pot întoarce acasă cu o perspectivă nouă asupra modului în care societatea poate fi mai corectă şi economia mai eficientă. Acest lucru va contribui la transformarea instituţiilor şi crearea unei Românii mai puternice, potrivit autorilor articolului.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

21 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TRAFIC RESTRICŢIONAT. Traficul rutier este restricţionat în aceste zile în centrul Capitalei pentru desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin Lume

PESTE 60 DE OAMENI SUNT ÎNCĂ DAŢI DISPĂRUŢI. Cel puţin 29 de oameni au murit şi alţi cel puţin 60 sunt încă daţi dispăruţi în urma unei alunecări de teren masive care a avut loc ieri în satul Tinaan, din provincia Cebu în centrul Filipine, au anunţat, astăzi, oficiali locali, citaţi de DPA. Nouă persoane au fost salvate în urma alunecării de teren. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. Procurorii de la Parchetul General au anunţat, oficial, învinuirea şefilor Jandarmeriei Române şi a secretarului de stat Mihai Chirică, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august. Procurorii spun că ordinul de intervenţie nu a fost legal, precizând că cel care a coordonat intervenţia a intervenit pentru falsificarea orei la care s-a semnat actul. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI În cultură

PERETE PENTRU IMPRESII. Strada Sforii din Braşov a fost redeschisă, astăzi, cu o nouă înfăţişare după o lună şi jumătate de reamenajări. Ca noutate absolută, pe unul dintre pereţi vizitatorii îşi pot scrie impresiile. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin ţară

PATRU PERSOANE RĂNITE. Un microbuz în care se aflau 8 persoane s-a răsturnat, vineri dimineaţă, pe DN6, în zona localităţii Bujoreni din judeţul Teleorman. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Şase poveşti cu draci - Igor Bergler

Nemulţumiţi de mediocritatea creatorului lor, şase draci evadează din tot atâtea tablouri.

[ Vezi toate ]

Magazin

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress