În Economie AZI

România poate profita de ce au învăţat emigranţii ei

25 iulie 2018  15:45| În Economie | Economie
România poate profita de ce au învăţat emigranţii ei

Un comentariu postat pe blogul Băncii Mondiale arată că România ar putea urma exemplul altor ţări de a valorifica potenţialul tinerilor absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din străinătate.

Între 3 şi 5 milioane de români lucrează în străinătate. Dintre aceştia, 2,7 milioane de persoane sunt apte de muncă, 20,6% din populaţia aflată la vârsta activă a României.

În condiţiile în care 26,6% dintre absolvenţii de studii superioare pleacă din ţară, exodul creierelor poate avea consecinţe grave asupra dezvoltării României. Emigraţia permanentă a persoanelor cu studii superioare poate priva ţara de cunoştinţele şi competenţele necesare pentru îmbunătăţirea productivităţii şi a standardelor de viaţă, pe termen lung.

În Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, este o provocare pentru angajatori identificarea unor candidaţi competenţi pentru locurile de muncă vacante.

În domeniul sănătăţii, personalul calificat este tot mai greu de găsit. Între 2000-2013, numărul medicilor care au plecat din România a crescut cu peste 650%, depăşind 14.000 (peste 25% din totalul medicilor). Astfel, multe localităţi din mediul rural au rămas fără asistenţă medicală, înrăutăţind situaţia celor mai sărăci dintre români.

Potrivit BM, criza de capital va duce la majorări ale salariilor pentru cele mai căutate profesii. Astfel de majorări pot diminua exodul creierelor şi îi pot convinge pe unii migranţi să revină acasă, deşi motivele deciziei de părăsire a ţării - în special pentru profesioniştii calificaţi - de multe ori, nu sunt limitate la salarizare.

De asemenea, persoanele cu calificări scăzute sunt adesea atrase în străinătate de salariile mai bune, care le permit să trimită bani acasă. Mulţumită acestor sume, multe familii sărace, în special cele din mediul rural au ieşit din sărăcie.

Specialiştii BM mai arată că migranţii acumulează capital uman şi financiar care adesea este investit în activităţi productive în ţara de origine.

În acelaşi timp, tot mai mulţi studenţi români se înscriu la universităţi de top din Europa şi SUA. Numărul acestora aproape s-a dublat, în ultimii 16 ani, la aproximativ 33.400, în 2016. Unii speră să revină în România după absolvire, pentru că vor facă ceva bun pentru ţara lor.

România ar trebui să profite de această situaţie pentru a valorifica potenţialul unor tineri absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ din străinătate, încurajând cooperarea şi schimbul de idei între studenţii, cercetătorii şi profesioniştii din ţară şi cei din străinătate.

Însă atunci când sunt întrebaţi de ce nu doresc să se întoarcă în ţară, migranţii care deţin diverse calificări invocă mediul politic, lipsa meritocraţiei şi nerecunoaşterea deplină a calificărilor.

Cu toate acestea, românii din străinătate au capacitatea şi dorinţa de a face o schimbare acasă. Lipsa unor obstacole în calea circulaţiei în interiorul UE, unde locuiesc majoritatea românilor care lucrează în străinătate, permanent sau temporar, vor ajuta România să profite de migraţia circulară şi exodul creierelor.

Emigraţia ar putea evolua spre o mişcare circulară, în cadrul căreia migranţii vin şi pleacă pentru scurte perioade de timp.

Acest fapt va aduce beneficii economiei româneşti, de vreme ce migranţii circulari pot contribui la soluţionarea crizei de forţă de muncă, pot aduce cunoştinţe noi, competenţe noi, conexiuni internaţionale şi spirit antreprenorial.

Însă migranţii pot ajuta ţara şi în moduri mai semnificative. Emigranţii români se pot întoarce acasă cu o perspectivă nouă asupra modului în care societatea poate fi mai corectă şi economia mai eficientă. Acest lucru va contribui la transformarea instituţiilor şi crearea unei Românii mai puternice, potrivit autorilor articolului.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

16 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PALATUL NAŢIONAL AL COPIILOR ŞI PARCUL IOR. Persoanele din judeţul Ilfov care doresc să susţină proba practică pentru obţinerea permisului de conducere vor avea la dispoziţie, din 18 februarie, două noi puncte de examinare în Bucureşti, în Sectoarele 3 şi 4, potrivit şefului Biroului de Informare Publică al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Rodica Popescu. [ Citeste mai departe ]

17 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

NU A FOST NEVOIE DE EVACUAREA POPULAŢIEI. Un vulcan situat pe insula Kuchinoerabujima din estul arhipelagului japonez a erupt, astăzi, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Meteorologie, menţionând că nu a fost necesară evacuarea locuitorilor de pe insulă, relatează Reuters. [ Citeste mai departe ]

17 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

SE AŞTEAPTĂ MOTIVAREA DECIZIEI CSM PRIVIND PROTOCOALELE PARCHET-SRI. Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost amânat, astăzi, la solicitarea apărătorilor, până la publicarea motivării deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind protocoalele dintre Ministerul Public şi SRI. [ Citeste mai departe ]

17 ianuarie 2019

AZI În cultură

CONCERTE BRAHMS. Dirijorul Cristian Mandeal va începe, de astăzi, la Sala Patria, seria concertelor Brahms cu Filarmonica din Braşov, unde a acceptat recent poziţia de dirijor invitat principal. [ Citeste mai departe ]

17 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

HRĂNITE DE VOLUNTARI. Un număr de 80 de lebede s-au aciuat într-o zona retrasă, pe un ochi de apă format pe terenul Portului Mineralier din Galaţi. Reprezentanţii Complexului Muzeal şi ai Grădinii Zoologice din Galaţi merg în zonă din două în două zile pentru a hrăni păsările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Al nouălea deces provocat de gripă

Al nouălea deces provocat de gripă

Încă o persoană a murit din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungând astfel la nouă, a... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Peste 930.000 de numere de telefon au fost portate în 2018

Peste 930.000 de numere de telefon au fost portate în 2018

Pe parcursul anului 2018, au fost portate 930.522 de numere de telefon, dintre care aproximativ... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress