Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a retras de pe site-ul său proiectul de HG, prin care intenţiona să plafoneze preţul gazelor din producţia internă la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieţei.
După anunţul publicat miercuri seara, preţurile acţiunilor Romgaz şi Petrom au scăzut vertiginos, dar şi-au revenit, ulterior. Astăzi, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat retragerea intenţionată a proiectului de pe site, nefiind vorba despre o eroare tehnică. „Am scos de pe site şi vom discuta despre un astfel de subiect când cu toţii vom fi pregătiţi”, a declarat ministrul la Digi24.
Întrebat când se aşteaptă discuţia, ministrul a spus: „N-o să vă spun… curând, o să vedem asta. Poate să dureze şi ani de zile, nu ştiu… Când o fi gata. Când o să înţelegem ce înseamnă să ai concurenţă pe piaţa reală, să înţelegi de ce am fi vrut să facem asta şi multe altele, dar mă opresc aici.
După declaraţia sa, preţul acţiunilor Romgaz a crescut cu peste 2% faţă de joi. Vineri, acţiunile Romgaz s-au tranzacţionat, la BVB, la preţuri cuprinse între 30,2 şi 31,6 lei, faţă de un minimum de şedinţă de numai 29,5 lei atins, joi, după publicarea anunţului MFP.
Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a reacţionat, joi, susţinând că plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă la 55 lei/MWh este o măsură contraconcurenţială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziţie discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale.
De asemenea, astăzi, Fondul Proprietatea, care deţine 10% din OMV Petrom şi a fost acţionar al Romgaz, a cerut Guvernului să retragă proiectul, pe care îl califica dăunător asupra economiei şi atractivităţii pieţei de capital pentru investitori.
15 februarie 2019
15 februarie 2019
15 februarie 2019
15 februarie 2019
15 februarie 2019
În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.
[ Vezi toate ]