În Economie AZI

Statul va impune băncilor „taxa pe lăcomie”

19 decembrie 2018  13:15| În Economie | Economie
Statul va impune băncilor „taxa pe lăcomie”

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, marţi, că Executivul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare „taxa pe lăcomie”, daca ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare.

„Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală.

Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat Teodorovici. Potrivit acestuia, această măsură ar putea avea un impact de trei miliarde de lei sau… zero, dacă băncile decid ca ROBOR să fie până la plafonul de referinţă, de 1,5%.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, pentru ROBOR la 3 şi 6 luni, între 1,51 şi 1,7% taxa va fi de 0,2%; pentru ROBOR între 1,71 şi 2,5%, de 0,4%; pentru ROBOR între 2,51 şi 3%, de 0,6%, iar, dacă media trimestrială a ROBOR depăşeşte cu mai mult de 2% pragul de referinţă, taxa va fi de 0,9% şi se majorează progresiv cu câte 0,3% la fiecare depăşire de 0,5%.

Potrivit lui Teodorovici, este pe deplin argumentat ca această taxă să fie numită “taxă pe lăcomie”, ea fiind menită să protejeze interesele cetăţenilor români.

„Este pe deplin argumentat dacă denumim această taxă ca taxă pe lăcomie, pentru că, dacă ne uităm la zona bancară din România, şi pot da câteva elemente pentru a vedea de ce această propunere este făcută de Guvern şi este o propunere care să protejeze românul, pentru că obligaţia noastră ca şi guvernanţi este să protejăm interesele cetăţeanului din România. În România, expunerea pe titluri de stat în zona bancară este a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Deci, băncile preferă, în cele mai multe cazuri, să vină către stat, să cumpere titluri de stat, să-şi plaseze banii într-un mod sigur, în loc să finanţeze economia reală”, a spus ministrul.

Totodată, profitul în România este unul foarte atractiv, printre cele mai mari la nivel european, iar creditele neperformante se mută de multe ori către firme din grup şi apoi sunt vândute la preţ mult mai mare decât cel plătit pentru ele.

Efectele anunţului lui Teodorovici

La jumătatea zilei indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu 8,6%, la 7.695 de puncte, piaţa de capital pierzând în câteva ore tot ce a acumulat de-a lungul acestui an, pe fondul măsurilor fiscale anunţate de Guvern.

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern.

Piaţa de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici şi o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investiţional fiind dat de predictibilitatea şi stabilitatea legislativă.

Analiştii spun că piaţa de capital a pierdut într-o singură zi tot ceea ce s-a acumulat în 2018, aceasta fiind cea mai importantă scădere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern.

Conform calculelor Ziarului Financiar, companiile din structura indicelui principal BET înregistrau la ora 12.00 o valoare de piaţă de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei faţă de închiderea de marţi seară, ceea ce înseamnă că doar în câteva ore de tranzacţionare, miercuri, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare.

Cele mai afectate companii sunt în continuare cele din energie şi băncile, cu Banca Transilvania (indice TLV) apropiindu-se periculos de scăderea de 15% care duce la oprirea tranzacţiilor.

La ora 13.12, Banca Transilvania a anunţat, pe BVB, că „limita inferioară de variaţie pentru TLV” a fost „setată la 25%”.

Banca Transilvania a scăzut la ora transmiterii ştirii cu 14,89%, BRD cu 11,23%, Sphera Francise Group cu 11,48%, Romgaz cu 8,57%, Transgaz cu 4,22%, OMV petrom cu 9,22%, Conpet cu 4,70%.

CCIR acuză o lovitură gravă la adresa stabilităţii economice a României

Camera de Comerţ şi Industrie a României consideră că noile măsuri de supraimpozitare anunţate de Guvernul României se constituie într-o lovitură gravă la adresa stabilităţii economice a României, cu efecte puternic negative asupra companiilor, atât de stat cât şi private, cu capital românesc sau străin.

Modul intempestiv în care măsurile de supraimpozitare au fost anunţate, fără o dezbatere publică şi fără consultarea mediului de afaceri, reprezintă în sine un factor generator de instabilitate economică, potrivit unui comunicat al CCIR.

Comunitatea de afaceri din România se aştepta ca Guvernul României să sprijine dezvoltarea companiilor şi crearea de locuri de muncă, nu să impună măsuri de supraimpozitare, care intră în contradicţie flagrantă cu angajamente asumate de însuşi prim ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, care declara, pe 29 ianuarie 2018, în Parlament, la votul de învestire: „Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este de a uşura şi de a simplifica viaţa economică, nu de a o complica”.

„Considerăm că lipsa acută de predictibilitate economică indusă de măsurile de supraimpozitare va afecta negativ dezvoltarea companiilor, planurile de investiţii şi implicit, crearea de noi locuri de muncă în România.

Solicităm Guvernului României să renunţe de îndată la măsurile de supraimpozitare şi să nu mute factura guvernării asupra companiilor înregistrate în România şi asupra angajaţilor lor, se arata în comunicatul semnat de Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

21 februarie 2020

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRESIUNE PERMANENTĂ ASUPRA CURSULUI DE SCHIMB. Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că situaţia economică a ţării este foarte stabilă şi nu există „absolut niciun risc” de apariţie a unui dezechilibru major, menţionând că are încredere în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb. [ Citeste mai departe ]

24 februarie 2020

AZI Prin Lume

PATRU DECESE ÎN PATRU ZILE. Numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus confirmate în Italia a ajuns la peste 100, autorităţile estimând că bilanţul va creşte în continuare în ciuda eforturilor de a ţine transmiterea sub control. [ Citeste mai departe ]

24 februarie 2020

AZI Stat de drept

EXERCITAREA ÎN MOD DISCREŢIONAR A ATRIBUŢIILOR PREZIDENŢIALE. Curtea Constituţională a României a stabilit, azi, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier, au precizat oficiali ai instituţiei. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2020

AZI În cultură

GRANIŢA INVIZIBILĂ DINTRE COPILĂRIE ŞI MATURITATE. Spectacolul „Beginners” de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” pe 3 şi 4 martie. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2020

AZI Prin ţară

300.000 DE LEI PENTRU SPITALUL DE BOLI INFECŢIOASE. Deputatul USR Stelian Ion a declarat că bugetul oraşului Constanţa pe anul 2020, că este unul dintre cele mai mici din ţară, el adăugând că este „ruşinos că prevede doar 10% fonduri pentru investiţii”. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Se ia curentul până la ora 18.00

Se ia curentul până la ora 18.00

Alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă temporar, azi, în anumite zone din judeţele... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Preţul gramului de aur a atins un nou un maxim: 240,4606 de lei gram

Preţul gramului de aur a atins un nou un maxim: 240,4606 de lei gram

Gramul de aur s-a scumpit, luni, la cursul Băncii Naţionale a României cu 6,94 lei (2,97%), până... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

Se spune despre acele persoane care au vână și se manifestă plenar, că sunt veritabile „animale... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Dublu campion european

Dublu campion european

Bucătarul Marius Muntean de la un hotel din Sibiu a câştigat de două ori locul întâi, la două... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

În carantină, la loc sigur

În carantină, la loc sigur

Şase cetăţeni români de pe vasul „Diamond Princess” au fost repatriaţi, sâmbătă, cu o aeronavă... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress