În Economie AZI

Statul va impune băncilor „taxa pe lăcomie”

19 decembrie 2018  13:15| În Economie | Economie
Statul va impune băncilor „taxa pe lăcomie”

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, marţi, că Executivul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare „taxa pe lăcomie”, daca ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare.

„Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală.

Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat Teodorovici. Potrivit acestuia, această măsură ar putea avea un impact de trei miliarde de lei sau… zero, dacă băncile decid ca ROBOR să fie până la plafonul de referinţă, de 1,5%.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, pentru ROBOR la 3 şi 6 luni, între 1,51 şi 1,7% taxa va fi de 0,2%; pentru ROBOR între 1,71 şi 2,5%, de 0,4%; pentru ROBOR între 2,51 şi 3%, de 0,6%, iar, dacă media trimestrială a ROBOR depăşeşte cu mai mult de 2% pragul de referinţă, taxa va fi de 0,9% şi se majorează progresiv cu câte 0,3% la fiecare depăşire de 0,5%.

Potrivit lui Teodorovici, este pe deplin argumentat ca această taxă să fie numită “taxă pe lăcomie”, ea fiind menită să protejeze interesele cetăţenilor români.

„Este pe deplin argumentat dacă denumim această taxă ca taxă pe lăcomie, pentru că, dacă ne uităm la zona bancară din România, şi pot da câteva elemente pentru a vedea de ce această propunere este făcută de Guvern şi este o propunere care să protejeze românul, pentru că obligaţia noastră ca şi guvernanţi este să protejăm interesele cetăţeanului din România. În România, expunerea pe titluri de stat în zona bancară este a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Deci, băncile preferă, în cele mai multe cazuri, să vină către stat, să cumpere titluri de stat, să-şi plaseze banii într-un mod sigur, în loc să finanţeze economia reală”, a spus ministrul.

Totodată, profitul în România este unul foarte atractiv, printre cele mai mari la nivel european, iar creditele neperformante se mută de multe ori către firme din grup şi apoi sunt vândute la preţ mult mai mare decât cel plătit pentru ele.

Efectele anunţului lui Teodorovici

La jumătatea zilei indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu 8,6%, la 7.695 de puncte, piaţa de capital pierzând în câteva ore tot ce a acumulat de-a lungul acestui an, pe fondul măsurilor fiscale anunţate de Guvern.

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern.

Piaţa de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici şi o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investiţional fiind dat de predictibilitatea şi stabilitatea legislativă.

Analiştii spun că piaţa de capital a pierdut într-o singură zi tot ceea ce s-a acumulat în 2018, aceasta fiind cea mai importantă scădere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern.

Conform calculelor Ziarului Financiar, companiile din structura indicelui principal BET înregistrau la ora 12.00 o valoare de piaţă de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei faţă de închiderea de marţi seară, ceea ce înseamnă că doar în câteva ore de tranzacţionare, miercuri, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare.

Cele mai afectate companii sunt în continuare cele din energie şi băncile, cu Banca Transilvania (indice TLV) apropiindu-se periculos de scăderea de 15% care duce la oprirea tranzacţiilor.

La ora 13.12, Banca Transilvania a anunţat, pe BVB, că „limita inferioară de variaţie pentru TLV” a fost „setată la 25%”.

Banca Transilvania a scăzut la ora transmiterii ştirii cu 14,89%, BRD cu 11,23%, Sphera Francise Group cu 11,48%, Romgaz cu 8,57%, Transgaz cu 4,22%, OMV petrom cu 9,22%, Conpet cu 4,70%.

CCIR acuză o lovitură gravă la adresa stabilităţii economice a României

Camera de Comerţ şi Industrie a României consideră că noile măsuri de supraimpozitare anunţate de Guvernul României se constituie într-o lovitură gravă la adresa stabilităţii economice a României, cu efecte puternic negative asupra companiilor, atât de stat cât şi private, cu capital românesc sau străin.

Modul intempestiv în care măsurile de supraimpozitare au fost anunţate, fără o dezbatere publică şi fără consultarea mediului de afaceri, reprezintă în sine un factor generator de instabilitate economică, potrivit unui comunicat al CCIR.

Comunitatea de afaceri din România se aştepta ca Guvernul României să sprijine dezvoltarea companiilor şi crearea de locuri de muncă, nu să impună măsuri de supraimpozitare, care intră în contradicţie flagrantă cu angajamente asumate de însuşi prim ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, care declara, pe 29 ianuarie 2018, în Parlament, la votul de învestire: „Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este de a uşura şi de a simplifica viaţa economică, nu de a o complica”.

„Considerăm că lipsa acută de predictibilitate economică indusă de măsurile de supraimpozitare va afecta negativ dezvoltarea companiilor, planurile de investiţii şi implicit, crearea de noi locuri de muncă în România.

Solicităm Guvernului României să renunţe de îndată la măsurile de supraimpozitare şi să nu mute factura guvernării asupra companiilor înregistrate în România şi asupra angajaţilor lor, se arata în comunicatul semnat de Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Colecţionarul Daea

Colecţionarul Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurări că nu îi îngheaţă „nici picioarele, nici... [ Citeste mai departe ]

14 octombrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

MAI MULT DECÂT CELELALTE LA UN LOC. Valoarea totală a subvenţiilor virate în conturile PSD, PNL, USR, ALDE şi PMP în prima decadă a lunii este de 21.051.600,56 de lei, cea mai mare subvenţie fiind acordată Partidului Social Democrat, informează un comunicat al Autorităţii Electorale Permanente (AEP). [ Citeste mai departe ]

14 octombrie 2019

AZI Prin Lume

VICTIMELE SE AFLĂ ÎN STARE STABILĂ. O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte trei sunt date dispărute după prăbuşirea unui hotel în construcţie în centrul oraşului New Orleans (statul Louisiana), au anunţat autorităţile americane. [ Citeste mai departe ]

14 octombrie 2019

AZI Stat de drept

PROBELE AU FOST TRIMISE LA INML. Poliţiştii criminalişti au ridicat mai multe fragmente mici, posibil osoase, dintr-o pădure din Caracal, unde în august au fost găsite oase umane şi cenuşă despre care Gheorghe Dincă a susţinut că i-ar aparţine Luizei Melencu. [ Citeste mai departe ]

14 octombrie 2019

AZI În cultură

VÂRFUL DE LANCE AL MUZICII MILITARE DIN ŢARĂ. Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” a susţinut, în Piaţa Unirii din Oradea, un concert extraordinar organizat de Primăria Oradea cu ocazia Zilei oraşului, cei peste 1.000 de spectatori aplaudând puternic după fiecare lucrare interpretată. [ Citeste mai departe ]

14 octombrie 2019

AZI Prin ţară

AU VENIT OAMENI DIN RUSIA ŞI SERBIA. Aproximativ 78.000 de credincioşi din ţară şi străinătate s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

300 mii de puieţi forestieri

300 mii de puieţi forestieri

Direcţia Silvică Brăila are în derulare un proiect de regenerare a perdelelor forestiere de... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Datoria externa a României a crescut cu  9,131 miliarde de euro, în opt luni

Datoria externa a României a crescut cu 9,131 miliarde de euro, în opt luni

În perioada ianuarie - august 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Moțiunea: vrabia din mâna Guvernului și cioara de pe gardul Opoziției

Moțiunea: vrabia din mâna Guvernului și cioara de pe gardul Opoziției

Practic, ceea ce urmează să se întâmple joi poate fi sintetizat printr-o zicală strămoșească:... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Reţea vastă de ateliere meşteşugăreşti

Reţea vastă de ateliere meşteşugăreşti

Două mumii ale unor femei au fost descoperite în celebra necropolă Valea Regilor din Egipt,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Laser Holmium pentru 400 de pacienţi

Laser Holmium pentru 400 de pacienţi

Un aparat de ultimă generaţie în valoare de 300.000 de lei a fost pus în funcţiune la Spitalul... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress