În Politică AZI

13% realizări în 6 luni de guvernare

14 iunie 2017  18:15| În Politică | Politică
13% realizări în 6 luni de guvernare

Reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD a început în această după-amiază, la Palatul Parlamentului, în prezenţa premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Principalul punct pe ordinea de zi este raportul de evaluare a Cabinetului Grindeanu, existând posibilitatea ca premierul să rămână fără sprijin politic din partea partidului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, înaintea reuniunii CExN, că nu a cerut demisia premierului sau a vreunui ministru.

„Eu nu am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Este un act de voinţă al fiecăruia, dar asta spune ceva. O să discutăm şi despre aceste demisii în CExN, suntem într-o situaţie nu foarte confortabilă, dar în acelaşi timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum. Să vedem la ce decizie ajungem, este un CEx, chiar dacă unii colegi, în nişte scrisori deschise, spun că această structură nu este legitimă, este structura care a generat acest guvern şi care are nu numai dreptul de a face această analiză. Noi avem obligaţia de a face această analiză. Aici nu ne jucăm că avem noi drepturi şi putem să facem ce vrem. Suntem obligaţi să facem această analiză“, a declarat Dragnea.

Înainte de şedinţa CEX, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că unii miniştrii se simt „jenaţi“ de situaţia actuală şi că se aşteaptă ca unii dintre membrii Executivului să demisioneze dacă li se cere acest lucru, dar că va găsi „imediat înlocuitori pentru aceştia“.

Totodată, premierul a afirmat că nu a văzut până acum evaluarea pe care conducerea PSD a făcut-o în ceea ce priveşte membrii Guvernului şi punctat că „Guvernul nu este al CEX, ci al României“.

El a adăugat că nu îşi doreşte ca PSD să plece de la guveranre şi că va avea o poziţie publică după terminarea şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Evaluarea guvernării făcută de Dragnea&Co

Liviu Dragnea a prezentat înainte de şedinţa CEx evaluarea activităţii membrilor cabinetului Grindeanu, realizată de PSD. Conform acestei evaluări, din totalul de 393 de măsuri ce trebuia implementate, doar 50 dintre acestea au fost îndeplinite (reprezentând 13%), 107 măsuri au fost realizate parţial (27%) şi 236 de măsuri sunt neîndeplinite (reprezentând 60%).

Întrebat dacă Sorin Grindeanu mai poate conduce un Guvern PSD, în condiţiile în care 60% din măsuri sunt neîndeplinite, Dragnea a răspuns: „Asta trebuie să decidă tot CExN. Din păcate trebuie să ne asumăm tot“.

„Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e şi un procent serios de măsuri îndeplinite parţial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situaţia, mie cel puţin nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României“, a adăugat liderul PSD.

De exemplu, la capitolul Economie, nicio măsură nu a fost îndeplinită, două au fost realizate parţial şi 17 sunt neîndeplinite.

La capitolul Politici macroeconomice, fiscalitate şi buget, sunt 17 măsuri îndeplinite, 4 realizate parţial şi 40 neîndeplinite.

La Fonduri europene, o măsură este îndeplinită şi şapte măsuri sunt neîndeplinite.

La capitolul Turism, o măsură este îndeplinită, adică înfiinţarea ministerului Turismului, trei sunt realizate parţial şi 9 sunt neîndeplinite.

În pivinţa Politicilor pentru IMM-uri, două măsuri au fost îndeplinite, 3 sunt realizate parţial, iar 5 sunt neîndeplinite.

La cererea conducerii PSD, miniştrii social-democraţi şi-au prezentat demisiile . Cinci miniştri au refuzat, însă, să-şi dea demisia, respectiv ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, ministrul Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu şi Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Evaluarea miniştrilor în CEx este făcută de către Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta, cel care a participat efectiv la realizarea programului de guvernare al PSD.

Demisiile vor fi activate după votul liderilor PSD din Comitetul Executiv, acestea urmând să fie trimise şi înregistrate la Secretariatul General al Guvernului.

Aşa cum susţinut în tot acest timp de la izbucnirea scandalului în PSD, Sorin Grindeanu nu şi-a înaintat demisia în şedinţa CEx.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

19 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

PLOI ŞI NINSORI. Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru Bulgaria şi Spania, din cauza vremii nefavorabile. [ Citeste mai departe ]

19 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

SOCIALIŞTII AU ÎN PARLAMENT DOAR 84 DE DEPUTAŢI DIN 350. Guvernul socialist spaniol condus de Pedro Sanchez nu exclude posibilitatea organizării de alegeri legislative anticipate la sfârşitul lui mai, contrar a ceea ce susţinea până acum, a anunţat, astăzi, Jose Luis Abalos, ministrul Transporturilor, potrivit AFP. [ Citeste mai departe ]

19 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

DECIZIA; ÎN BRAŢELE LUI IOHANNIS. Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii ministrului justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI În cultură

ŞASE SPECTACOLE. Festivalul de teatru pentru deţinuţi MultiArt va aduce pe scena Teatrului Nottara din Capitală, pe 21 şi 22 noiembrie, şase spectacole realizate de persoane private de libertate din penitenciare din Bacău, Craiova, Bistriţa, Codlea şi Bucureşti - Rahova şi Jilava. Intrarea la spectacolele festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile. [ Citeste mai departe ]

19 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

UN BĂRBAT ŞI UN COPIL AU MURIT, IAR DOI COPII SUNT RĂNIŢI. Un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani a murit şi doi copii au fost răniţi, astăzi, în urma unui incendiu produs la o locuinţă din satul Căldărari, judeţul Ilfov, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Asociaţie pentru relaţii cu investitorii la BVB

Asociaţie pentru relaţii cu investitorii la BVB

11 reprezentanţi ai pieţei de capital, companii şi persoane fizice, au fondat Asociaţia pentru... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Anul scorpionului - Michael Hartland

China anului 1950, în plin război civil. Un băieţel german, ai cărui părinţi sunt ucişi de soldaţi, este luat şi crescut de comunişti spre a fi folosit mai târziu...

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress