În Politică AZI

13% realizări în 6 luni de guvernare

14 iunie 2017  18:15| În Politică | Politică
13% realizări în 6 luni de guvernare

Reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD a început în această după-amiază, la Palatul Parlamentului, în prezenţa premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Principalul punct pe ordinea de zi este raportul de evaluare a Cabinetului Grindeanu, existând posibilitatea ca premierul să rămână fără sprijin politic din partea partidului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, înaintea reuniunii CExN, că nu a cerut demisia premierului sau a vreunui ministru.

„Eu nu am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Este un act de voinţă al fiecăruia, dar asta spune ceva. O să discutăm şi despre aceste demisii în CExN, suntem într-o situaţie nu foarte confortabilă, dar în acelaşi timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum. Să vedem la ce decizie ajungem, este un CEx, chiar dacă unii colegi, în nişte scrisori deschise, spun că această structură nu este legitimă, este structura care a generat acest guvern şi care are nu numai dreptul de a face această analiză. Noi avem obligaţia de a face această analiză. Aici nu ne jucăm că avem noi drepturi şi putem să facem ce vrem. Suntem obligaţi să facem această analiză“, a declarat Dragnea.

Înainte de şedinţa CEX, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că unii miniştrii se simt „jenaţi“ de situaţia actuală şi că se aşteaptă ca unii dintre membrii Executivului să demisioneze dacă li se cere acest lucru, dar că va găsi „imediat înlocuitori pentru aceştia“.

Totodată, premierul a afirmat că nu a văzut până acum evaluarea pe care conducerea PSD a făcut-o în ceea ce priveşte membrii Guvernului şi punctat că „Guvernul nu este al CEX, ci al României“.

El a adăugat că nu îşi doreşte ca PSD să plece de la guveranre şi că va avea o poziţie publică după terminarea şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Evaluarea guvernării făcută de Dragnea&Co

Liviu Dragnea a prezentat înainte de şedinţa CEx evaluarea activităţii membrilor cabinetului Grindeanu, realizată de PSD. Conform acestei evaluări, din totalul de 393 de măsuri ce trebuia implementate, doar 50 dintre acestea au fost îndeplinite (reprezentând 13%), 107 măsuri au fost realizate parţial (27%) şi 236 de măsuri sunt neîndeplinite (reprezentând 60%).

Întrebat dacă Sorin Grindeanu mai poate conduce un Guvern PSD, în condiţiile în care 60% din măsuri sunt neîndeplinite, Dragnea a răspuns: „Asta trebuie să decidă tot CExN. Din păcate trebuie să ne asumăm tot“.

„Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e şi un procent serios de măsuri îndeplinite parţial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situaţia, mie cel puţin nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României“, a adăugat liderul PSD.

De exemplu, la capitolul Economie, nicio măsură nu a fost îndeplinită, două au fost realizate parţial şi 17 sunt neîndeplinite.

La capitolul Politici macroeconomice, fiscalitate şi buget, sunt 17 măsuri îndeplinite, 4 realizate parţial şi 40 neîndeplinite.

La Fonduri europene, o măsură este îndeplinită şi şapte măsuri sunt neîndeplinite.

La capitolul Turism, o măsură este îndeplinită, adică înfiinţarea ministerului Turismului, trei sunt realizate parţial şi 9 sunt neîndeplinite.

În pivinţa Politicilor pentru IMM-uri, două măsuri au fost îndeplinite, 3 sunt realizate parţial, iar 5 sunt neîndeplinite.

La cererea conducerii PSD, miniştrii social-democraţi şi-au prezentat demisiile . Cinci miniştri au refuzat, însă, să-şi dea demisia, respectiv ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, ministrul Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu şi Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Evaluarea miniştrilor în CEx este făcută de către Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta, cel care a participat efectiv la realizarea programului de guvernare al PSD.

Demisiile vor fi activate după votul liderilor PSD din Comitetul Executiv, acestea urmând să fie trimise şi înregistrate la Secretariatul General al Guvernului.

Aşa cum susţinut în tot acest timp de la izbucnirea scandalului în PSD, Sorin Grindeanu nu şi-a înaintat demisia în şedinţa CEx.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
O DEMONSTRAŢIE PUBLICĂ VA AVEA LOC PE 26 IULIE. Una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur a fost instalată, în premieră în România şi în Europa, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE AMERICAN A FOST IRONIZAT LA MONTREAL. Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au denunţat afirmaţiile făcute de Donald Trump la adresa a 4 parlamentare democrate provenind din rândul minorităţilor, calificându-le drept „inacceptabile”, fără a menţiona explicit numele preşedintelui american. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Stat de drept

CRISTINA TARCEA A CONTESTAT CANDIDATURA. Secţia pentru judecători a CSM a validat-o pe judecătoarea Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. [ Citeste mai departe ]

18 iulie 2019

AZI În cultură

PESTE 1.300.000 DE EURO STRÂNŞI DE-A LUNGUL TIMPULUI. Concertul Regal Caritabil, unul dintre cele mai longevive şi de succes evenimente de strângere de fonduri din România, îi va aduce pe scena Ateneului Român, pe 25 octombrie, pe soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi şi Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Prin ţară

DECORUL ÎNSUMEAZĂ PESTE 30 DE CAMIOANE. Abonamentele de acces general pentru Festivalul Untold de la Cluj-Napoca s-au epuizat, ultima şansă pentru cei care doresc să participe sunt abonamentele VIP, vândute în proporţie de peste 90%, şi biletele de o zi, care se vând cu rapiditate. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

31 de olimpici care sunt declaraţi deja admişi

31 de olimpici care sunt declaraţi deja admişi

3.058 de candidaţi s-au înscris la concursul de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România stă prost la deficitul guvernamental, dar bine la gradul de îndatorare

România stă prost la deficitul guvernamental, dar bine la gradul de îndatorare

La nivelul Uniunii Europene, România a avut cel mai mare deficit guvernamental raportat la PIB,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Ministerul Agriculturii a prezentat într-o conferință de presă bilanțul președinției Consiliului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

După 26 de ani

După 26 de ani

O femeie din Statele Unite a declarat că încearcă să rezolve un mister fascinant după ce o carte... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Nu a fost asigurată mentenanţa cardurilor de sănătate

Nu a fost asigurată mentenanţa cardurilor de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că speră ca de luni sistemul informatic al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress