În Politică AZI

13% realizări în 6 luni de guvernare

14 iunie 2017  18:15| În Politică | Politică
13% realizări în 6 luni de guvernare

Reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD a început în această după-amiază, la Palatul Parlamentului, în prezenţa premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Principalul punct pe ordinea de zi este raportul de evaluare a Cabinetului Grindeanu, existând posibilitatea ca premierul să rămână fără sprijin politic din partea partidului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, înaintea reuniunii CExN, că nu a cerut demisia premierului sau a vreunui ministru.

„Eu nu am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Este un act de voinţă al fiecăruia, dar asta spune ceva. O să discutăm şi despre aceste demisii în CExN, suntem într-o situaţie nu foarte confortabilă, dar în acelaşi timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum. Să vedem la ce decizie ajungem, este un CEx, chiar dacă unii colegi, în nişte scrisori deschise, spun că această structură nu este legitimă, este structura care a generat acest guvern şi care are nu numai dreptul de a face această analiză. Noi avem obligaţia de a face această analiză. Aici nu ne jucăm că avem noi drepturi şi putem să facem ce vrem. Suntem obligaţi să facem această analiză“, a declarat Dragnea.

Înainte de şedinţa CEX, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că unii miniştrii se simt „jenaţi“ de situaţia actuală şi că se aşteaptă ca unii dintre membrii Executivului să demisioneze dacă li se cere acest lucru, dar că va găsi „imediat înlocuitori pentru aceştia“.

Totodată, premierul a afirmat că nu a văzut până acum evaluarea pe care conducerea PSD a făcut-o în ceea ce priveşte membrii Guvernului şi punctat că „Guvernul nu este al CEX, ci al României“.

El a adăugat că nu îşi doreşte ca PSD să plece de la guveranre şi că va avea o poziţie publică după terminarea şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Evaluarea guvernării făcută de Dragnea&Co

Liviu Dragnea a prezentat înainte de şedinţa CEx evaluarea activităţii membrilor cabinetului Grindeanu, realizată de PSD. Conform acestei evaluări, din totalul de 393 de măsuri ce trebuia implementate, doar 50 dintre acestea au fost îndeplinite (reprezentând 13%), 107 măsuri au fost realizate parţial (27%) şi 236 de măsuri sunt neîndeplinite (reprezentând 60%).

Întrebat dacă Sorin Grindeanu mai poate conduce un Guvern PSD, în condiţiile în care 60% din măsuri sunt neîndeplinite, Dragnea a răspuns: „Asta trebuie să decidă tot CExN. Din păcate trebuie să ne asumăm tot“.

„Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e şi un procent serios de măsuri îndeplinite parţial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situaţia, mie cel puţin nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României“, a adăugat liderul PSD.

De exemplu, la capitolul Economie, nicio măsură nu a fost îndeplinită, două au fost realizate parţial şi 17 sunt neîndeplinite.

La capitolul Politici macroeconomice, fiscalitate şi buget, sunt 17 măsuri îndeplinite, 4 realizate parţial şi 40 neîndeplinite.

La Fonduri europene, o măsură este îndeplinită şi şapte măsuri sunt neîndeplinite.

La capitolul Turism, o măsură este îndeplinită, adică înfiinţarea ministerului Turismului, trei sunt realizate parţial şi 9 sunt neîndeplinite.

În pivinţa Politicilor pentru IMM-uri, două măsuri au fost îndeplinite, 3 sunt realizate parţial, iar 5 sunt neîndeplinite.

La cererea conducerii PSD, miniştrii social-democraţi şi-au prezentat demisiile . Cinci miniştri au refuzat, însă, să-şi dea demisia, respectiv ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, ministrul Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu şi Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Evaluarea miniştrilor în CEx este făcută de către Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta, cel care a participat efectiv la realizarea programului de guvernare al PSD.

Demisiile vor fi activate după votul liderilor PSD din Comitetul Executiv, acestea urmând să fie trimise şi înregistrate la Secretariatul General al Guvernului.

Aşa cum susţinut în tot acest timp de la izbucnirea scandalului în PSD, Sorin Grindeanu nu şi-a înaintat demisia în şedinţa CEx.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Daniel1, umorist de succes şi observator acid al realităţii contemporane, povesteşte despre sfârşitul societăţii în care trăieşte, o societate a simulacrului, victima propriei frivolităţi şi a delirului tehnologic în care se complace.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress