În Politică AZI

Are tot felul de ghinioane!

03 mai 2017  17:30| În Politică | Politică
Are tot felul de ghinioane!

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat astăzi de la Suceava un atac la adresa guvernului şi a premierului Sorin Grindeanu pe care i-au acuzat că a schimbat procedura de numire a şefilor ANCOM prin ordonanţă de urgenţă într-un mod care „seamănă izbitor cu OUG 13“, celebra ordonanţă de modificare a codurilor penale care a dus la proteste de mare amploare.

„Dacă acum PSD vrea să schimbe toate legile în care apare preşedintele ca să ne arate că face jocul, nu mi se pare demersul nici cel mai urgent, nici cel mai oportun“, a spus Iohannis.

„Nu faptul că se discută aceste chestiuni mă îngrijorează, ci cred că va trebui să mergem la discuţia pe fond. Ce fel de stat ne dorim. Vrem toată puterea la Parlament sau să fie şi la preşedinte? Putem discuta şi să le stabilim. Mă îngrijorează speţa ANCOM care seamănă izbitor cu OUG 13. Acest Guvern nu a înţeles rolul său în arhitectura constituţională. Problema a fost oportunitatea, lipsa de transparenţă şi felul în care s-a pus problema. În România, Guvernul are o mare putere, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice. Guvernul trebuie să ia decizii legate de apărare, întărirea şi stabilizarea dezvoltării. (...). Este nevoie de transparenţă şi decizii care sunt oportune. Speţa ANCOM nu era nicio urgenţă, probabil că această coaliţie arată că ei fac jocul, dar asta am ştiut şi înainte“, a declarat Iohannis.

OUG, despre care a vorbit Klaus Iohannis, a intrat în vigoare marţi şi prevede excluderea preşedintelui din procedura de numire a conducerii ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii).

„Conducerea ANCOM este asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, nuniţi pe baza propunerii Guvernului de către cele două camere ale Parlamentului, reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţiloe prezenţi“, arată noul articol introdus în lege.

Ce s-a ales din descentralizare?

La întâlnirea cu aleşii locali din judeţul Suceava, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit desre descentralizare, regionalizare, precum şi despre lipsa de transparenţă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

„În ultimii ani s-a tot discutat despre regionalizare, s-a pornit cu mult avânt regionalizarea şi descentralizarea, dar ce s-a ales din proiectul acesta? Nimic. Fără descentralizare nu va exista dezvoltare, de aceea sper că nu vom asista încă odată la un început fără nicio finalitate. Politica celui mai puternic pur şi simplu nu mai merge. Regionalizarea şi descentralizarea reprezintă un amplu proces, al cărui obiectiv principal este reducerea decalajelor de dezvoltare. Din păcate, pentru că nu am făcut aceste lucruri la timp, nu s-a reuşit o creştere a regiunilor, în ciuda creşterii bugetelor“, a declarat Iohannis.

Acesta a arătat că regionalizarea nu a mai avut loc din cauză că a fost indusă ideea că ar împărţi România pe zone politice.

Iohannis a atras atenţia şi cu privire la problemele avute de mai multe proiecte realizate prin PNDL, principala problemă depistată de preşedinte fiind lispa de transparenţă.

„Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul dumneavoastră, de dumneavoastră depinde viaţa cetăţenilor din comunităţile pe care le reprezentaţi. Aţi beneficiat de fonduri publice şi europene, aţi construit, refăcut spitale, şcoli, drumuri. Multe dintre aceste obiective au fost realizate prin PNDL şi în ciuda beneficiilor certe, programul a avut întotdeauna o mare problemă de transparenţă. Acest program a împărţit ţara în două cateogrii: primari fericiţi şi nefericiţi, beneficiari ai programelor sau eliminaţi de pe lista programelor de multe ori pe criterii politice, de multe ori pe criterii apolitice“, a mai transmis Klaus Iohannis.

Răspunzând unei întrebări legată de comisia parlamentară privind alegerile din 2009, Iohannis a spus că acest lucru nu este prioritar, în condiţile în care marile achiziţii privind Apărarea „stau de câteva săptămâni“.

„Nu cred că asta a fost prioritatea numărul unu pentru Parlament. Să nu uite Parlamentul şi coaliţia de guvernare că ţara are destule probleme. Marile achiziţii pentru apărare stau de câteva săptămâni în Parlament, nu le discutăm, dar discutăm alegerile din 2009. Şi la nivel de Parlament e nevoie de prioritizarea lucrurilor“, a insistat Klaus Iohannis.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

MAPN CERE ANULAREA DECRETULUI. Primul termen al judecării procesului în care Ministerul Apărării Naţionale solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis, prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă a fost stabilit pentru 29 ianuarie la Curtea de Apel Bucureşti. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

2018, an istoric pentru Dacia: vânzări totale de 700.798 de unităţi

2018, an istoric pentru Dacia: vânzări totale de 700.798 de unităţi

Anul trecut, Dacia a înregistrat cea mai bună performanţă comercială din istoria sa, cu vânzări... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress