În Politică AZI

Are tot felul de ghinioane!

03 mai 2017  17:30| În Politică | Politică
Are tot felul de ghinioane!

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat astăzi de la Suceava un atac la adresa guvernului şi a premierului Sorin Grindeanu pe care i-au acuzat că a schimbat procedura de numire a şefilor ANCOM prin ordonanţă de urgenţă într-un mod care „seamănă izbitor cu OUG 13“, celebra ordonanţă de modificare a codurilor penale care a dus la proteste de mare amploare.

„Dacă acum PSD vrea să schimbe toate legile în care apare preşedintele ca să ne arate că face jocul, nu mi se pare demersul nici cel mai urgent, nici cel mai oportun“, a spus Iohannis.

„Nu faptul că se discută aceste chestiuni mă îngrijorează, ci cred că va trebui să mergem la discuţia pe fond. Ce fel de stat ne dorim. Vrem toată puterea la Parlament sau să fie şi la preşedinte? Putem discuta şi să le stabilim. Mă îngrijorează speţa ANCOM care seamănă izbitor cu OUG 13. Acest Guvern nu a înţeles rolul său în arhitectura constituţională. Problema a fost oportunitatea, lipsa de transparenţă şi felul în care s-a pus problema. În România, Guvernul are o mare putere, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice. Guvernul trebuie să ia decizii legate de apărare, întărirea şi stabilizarea dezvoltării. (...). Este nevoie de transparenţă şi decizii care sunt oportune. Speţa ANCOM nu era nicio urgenţă, probabil că această coaliţie arată că ei fac jocul, dar asta am ştiut şi înainte“, a declarat Iohannis.

OUG, despre care a vorbit Klaus Iohannis, a intrat în vigoare marţi şi prevede excluderea preşedintelui din procedura de numire a conducerii ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii).

„Conducerea ANCOM este asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, nuniţi pe baza propunerii Guvernului de către cele două camere ale Parlamentului, reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţiloe prezenţi“, arată noul articol introdus în lege.

Ce s-a ales din descentralizare?

La întâlnirea cu aleşii locali din judeţul Suceava, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit desre descentralizare, regionalizare, precum şi despre lipsa de transparenţă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

„În ultimii ani s-a tot discutat despre regionalizare, s-a pornit cu mult avânt regionalizarea şi descentralizarea, dar ce s-a ales din proiectul acesta? Nimic. Fără descentralizare nu va exista dezvoltare, de aceea sper că nu vom asista încă odată la un început fără nicio finalitate. Politica celui mai puternic pur şi simplu nu mai merge. Regionalizarea şi descentralizarea reprezintă un amplu proces, al cărui obiectiv principal este reducerea decalajelor de dezvoltare. Din păcate, pentru că nu am făcut aceste lucruri la timp, nu s-a reuşit o creştere a regiunilor, în ciuda creşterii bugetelor“, a declarat Iohannis.

Acesta a arătat că regionalizarea nu a mai avut loc din cauză că a fost indusă ideea că ar împărţi România pe zone politice.

Iohannis a atras atenţia şi cu privire la problemele avute de mai multe proiecte realizate prin PNDL, principala problemă depistată de preşedinte fiind lispa de transparenţă.

„Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul dumneavoastră, de dumneavoastră depinde viaţa cetăţenilor din comunităţile pe care le reprezentaţi. Aţi beneficiat de fonduri publice şi europene, aţi construit, refăcut spitale, şcoli, drumuri. Multe dintre aceste obiective au fost realizate prin PNDL şi în ciuda beneficiilor certe, programul a avut întotdeauna o mare problemă de transparenţă. Acest program a împărţit ţara în două cateogrii: primari fericiţi şi nefericiţi, beneficiari ai programelor sau eliminaţi de pe lista programelor de multe ori pe criterii politice, de multe ori pe criterii apolitice“, a mai transmis Klaus Iohannis.

Răspunzând unei întrebări legată de comisia parlamentară privind alegerile din 2009, Iohannis a spus că acest lucru nu este prioritar, în condiţile în care marile achiziţii privind Apărarea „stau de câteva săptămâni“.

„Nu cred că asta a fost prioritatea numărul unu pentru Parlament. Să nu uite Parlamentul şi coaliţia de guvernare că ţara are destule probleme. Marile achiziţii pentru apărare stau de câteva săptămâni în Parlament, nu le discutăm, dar discutăm alegerile din 2009. Şi la nivel de Parlament e nevoie de prioritizarea lucrurilor“, a insistat Klaus Iohannis.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

13 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

„DONEAZĂ SÂNGE! FII EROU!” ÎNTRE 19-23 NOIEMBRIE. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Societatea Studenţilor în Medicină, redeschide, pe 19 noiembrie, porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge! Fii Erou!”. Campania se va desfăşura în perioada 19 - 23 noiembrie în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină şi la Centrul de Transfuzie Sanguină. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

AU CEDAT CABLURILE. Fregata KNM Helge Ingstad a Marinei norvegiene, care a intrat, săptămâna trecută, în coliziune cu petrolierul maltez Sola TS în largul coastei de vest a ţării s-a scufundat astăzi aproape complet, arată fotografii luate de Administraţia Coastei Norvegiei, informează Reuters. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

„DOSAR POLITIC”. Avocaţii din dosarul Belina au cerut instanţei de la Tribunalul Bucureşti trimiterea unor adrese către DNA şi SRI pentru a afla dacă probele din cauză au fost obţinute în baza protocoalelor cu SRI, ei fiind de părere că dosarul e unul politic, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI În cultură

La „Davila”, în Piteşti. Vreo douăsprezece spectacole pentru cei mari. Cam tot atâtea pentru copii, fie la sediu, fie-n alte localităţi binevenit. Întreg efortul ăsta, sub siglă cunoscută pe plai argeşean: Festivalul Internaţional de Teatru de Studio şi de Forme Noi. Anul acesta, la a douăzeci şi doua ediţie. Mai substanţială numeric şi c-un plus valoric, incontestabil. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ARS DE VIU PE UN VAGON DE MARFĂ. Un tânăr a murit carbonizat, astăzi, după ce s-a urcat pe vagonul unui tren de marfă pentru a-şi face un selfie şi a fost electrocutat. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Banca Japoniei a devenit prima bancă centrală dintr-o ţară membră a grupului statelor puternic... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Kirâze - Solmaz Kamuran

„Kirâze” este saga unei familii sefarde, nevoită să părăsească pămantul strămoşesc de pe malurile râului Tajo, din Spania şi să caute libertatea în celălat capăt al Europei, la Istanbul.


[ Vezi toate ]

Magazin

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

Un muzeu controversat, dedicat celebrului traficant de droguri columbian Pablo Escobar, s-a... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress