În Politică AZI

Barca guvernului Grindeanu se clatină

12 iunie 2017  17:15| În Politică | Politică
Barca guvernului Grindeanu se clatină

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că în interiorul PSD a fost încheiată evaluarea miniştrilor.

Conform lui Dragnea, urmează ca pachetul de propuneri pentru remedierea întârzierilor în aplicarea programului de guvernare să fie finalizat în cursul zilei de astăzi. „Evaluarea miniştrilor a ajuns la final. O ordonăm în noaptea asta şi finalizăm mâine (n.r. luni) concluziile şi pachetul de propuneri“, a declarat Liviu Dragnea, la România TV.

El a evitat să precizeze dacă printre propunerile pe care le va formula PSD se va afla schimbarea primului ministru sau va fi vorba doar de o remaniere. Dragnea a spus că primordială este remedierea întârzierilor în aplicarea programului de guvernare. „Mi-aş fi dorit să fie îndeplinit tot programul de guvernare cu termenele incluse. Din păcate, nu sunt puţine punctele din programul de guvernare care nu au fost implementate“, a spus liderul PSD.

El a adăugat că trebuie analizat dacă întârzierile au fost generate de birocraţie, de lentoarea unor miniştri sau de incapacitatea premierului de a mobiliza cabinetul pentru respectarea termenelor din programul de guvernare.

„Mâine vom avea şi o discuţie cu miniştrii. Nu cu toţi, dar aproape toţi“, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a dat asigurări că nu va propune vreo măsură care să comporte vreun risc de instabilitate a ţării, dar a adăugat că, atunci când te afli într-o barcă, trebuie să fii atent să nu cazi singur din ea.

„Eu n-am împins şi n-o să împing pe nimeni niciodată din barcă. În schimb, când eşti într-o barcă, şi asta presupune că eşti pe apă, trebuie să fii atent să nu te zgudui foarte mult, să nu cazi singur. Şi asta e valabil. (...) Sunt un om responsabil şi nu voi propune vreo măsură care să comporte vreun risc de instabilitate a acestei ţări. În acelaşi timp, stabilitatea serioasă a unei naţiuni este dată de starea socială, de nivelul de venituri ale populaţiei, de starea sănătăţii, educaţiei, infrastructurii, agriculturii şi toate celelalte domenii şi de nivelul de dezvoltare. Despre asta vorbim şi eu aş vrea să fim atenţi cu toţii, pentru că stabilitatea nu stă tot timpul doar în nişte persoane“, a declarat Dragnea duminică seara, la sediul PSD.

Întrebat dacă o remaniere de guvern, a treia în 6 luni, ar fi benefică, Dragnea a spus: „Dacă o faci prost, nu e benefică, dacă o faci pentru că e necesar, e benefică. Sigur că este o comparaţie exagerată, dar şi în sport câteodată se mai împrospătează echipele, pentru că altfel ajungem la rezultatele senzaţionale pe care le avem – de 20 de ani nu ne mai calificăm la turneul final al campionatului mondial de fotbal. Şi asta este o variantă, că e ceva constant, adică este o stabilitate“.

Dragnea spune că a discutat despre evaluarea Cabinetului cu alţi lideri din PSD, iar părerea din partid este „din ce în ce mai comună“. „Aproape toată lumea îşi doreşte un lucru esenţial – acest program de guvernare să fie pus în practică. Pentru că mâine, peste o lună, peste şase luni sau un an sau şi mai mult toate aceste discuţii şi mesaje foarte frumoase şi foarte înţelepte nu le mai ţine minte nimeni. Rămân rezultatele. Pe mine şi pe noi, în partid, ne interesează rezultatele. Nu asta e principala noastră preocupare cum schimbăm nişte replici, sau susţinem, sau încurajăm nişte colegi“, a detaliat el.

Întrebat cine poartă vina neimplementării acestui program, Liviu Dragnea a arătat că „asta este cea mai importantă întrebare“ la care va fi dat răspunsul zilele următoare.

În ceea ce priveşte mesajul premierului dat duminică pe o reţea de socializare, liderul PSD a susţinut că nu a putut să-l descifreze în totalitate şi nici nu a vorbit cu Sorin Grindeanu, pentru că este plecat din ţară (la Zagreb, n.r.).

„Eu doar am citit o dată acel mesaj şi recunosc că nu am putut să-l descifrez în totalitate După ce plec de aici o să-l analizez foarte bine ?i după ce o să înţeleg foarte bine, mâine o să-l sun pe dl Tăriceanu să citim împreună şi să-l desluşim, să-l traducem, este un mesaj foarte greu. (...) E plecat (n.r. premierul). Am înţeles că are întâlniri foarte importante şi nu vreau să fie tulburat. Eu nu-mi permit ironii la adresa Guvernului sau a premierului, pentru că ar însemna să fim mai puţin respectuoşi, ceea ce nu e cazul. E un mesaj pe care l-am citit, este în regulă, sunt îngrijorări, preocupări serioase ale primului ministru şi sigur că sunt şi preocupările noastre, dar cred că e greu să fiu eu acuzat de generarea unor instabilităţi. Au fost multe momente în 2016 şi chiar şi după alegeri când cu toate tensiunile, cu toate provocările, eu n-am dat curs unor acţiuni care puteau produce instabilitate. Erau tensiuni mult mai mari, acum nici nu e o stare tensionată“, a afirmat liderul PSD.

Mesajul lui Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a postat, duminică seara, pe contul său de Facebook, un apel la stabilitate şi predictibilitate, în care arată că nu e nevoie de noi „schimbări“, noi „crize politice“ şi „eventual alte alegeri“.

„România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care ne pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii. Dar pentru asta avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate. Votul din decembrie 2016 ne-a arătat că şi românii vor acelaşi lucru: un Guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil. Această încredere pe care ne-au acordat-o românii nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri – într-un cuvânt INSTABILITATE“, a scris Grindeanu pe Facebook.

El a arătat că vizita lui Klaus Iohannis în SUA a relansat parteneriatul strategic cu SUA, iar întâlnirile pe care le-a avut în Israel, Austria, Franţa şi Croaţia şi contactele cu oficiali UE fac parte din acest efort de a merge în aceeaşi direcţie, aceea de a arăta că România este capabilă să-şi respecte promisiunile şi că investitorii pot avea încredere în România.

„Depinde de noi să arătăm că suntem o naţiune unită şi determinată să meargă pe drumul cel bun. Cred că dialogul între Preşedinţia României, Senat, Camera Deputaţilor si Guvern este important. Ca români, avem în faţă aceste oportunităţi. Doar trebuie să avem suficientă maturitate politică şi viziune să şi profităm de ele. De aceea, România are nevoie de stabilitate si predictibilitate!“, a adăugat Grindeanu.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

16 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PALATUL NAŢIONAL AL COPIILOR ŞI PARCUL IOR. Persoanele din judeţul Ilfov care doresc să susţină proba practică pentru obţinerea permisului de conducere vor avea la dispoziţie, din 18 februarie, două noi puncte de examinare în Bucureşti, în Sectoarele 3 şi 4, potrivit şefului Biroului de Informare Publică al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Rodica Popescu. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

UE AR PUTEA DECIDE EXTINDEREA TERMENULUI DAR NU VA RENEGOCIA ACORDUL. Premierul britanic Theresa May a dat asigurări, astăzi, că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie şi că blocul comunitar va lua în considerare extinderea perioadei de negociere aferente articolului 50 numai dacă există un plan alternativ de ieşire credibil, transmite Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

COPILUL ESTE ÎN CONTINUARE ÎN STARE GRAVĂ. Magistraţii suceveni au înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile pentru tânărul de 26 de ani care a lovit pe o trecere de pietoni din Suceava o jandarmeriţă şi pe fiica acesteia, potrivit RomaniaTv. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI În cultură

100% HAYDN. Violonistul Alexandru Tomescu va concerta, astăzi, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% HAYDN. Concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PĂRINŢII AU REFUZAT VACCINAREA. Trei fraţi din Rădăuţi, cu vârste sub 5 ani, au fost internaţi în spital cu rujeolă, după patru luni fără niciun caz în judeţul Suceava, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Copii nu sunt vaccinaţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Al nouălea deces provocat de gripă

Al nouălea deces provocat de gripă

Încă o persoană a murit din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungând astfel la nouă, a... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Companiile din energie trebuie să trimită ANRE cifra de afaceri pentru calcularea contribuţiei de 2%

Companiile din energie trebuie să trimită ANRE cifra de afaceri pentru calcularea contribuţiei de 2%

Companiile din sectorul energetic trebuie să transmită Autorităţii Naţionale de Reglementare în... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Refugiul de la Stillhouse Lake - Rachel Caine

Gina Royal este aparent definiţia banalităţii: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită şi doi copii adorabili. Dar când un accident de maşină dezvăluie viaţă secretă de criminal în serie a soţului ei, este nevoită să se reinventeze că Gwen Proctor, mamă luptătoare care ar face orice pentru a-şi apăra copiii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress