În Politică AZI

Bilanţul Guvernului la 6 luni

23 iulie 2018  17:00| În Politică | Politică
Bilanţul Guvernului la 6 luni

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, astăzi, bilanţul Executivului la şase luni de la guvernare.

„Înaintea de a începe prezentarea bilanţului primelor şase luni, aş vrea să fac precizarea că din raţiuni de timp, mă voi referi la principalele măsuri. Total venituri bugetare 117,2 miliarde lei, în primul semestru al anului trecut, iar anul acesta sunt 132 de miliarde lei în semestrul I al anului 2018. Se vede că au fost 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci au intrat cu 15 miliarde în plus, faţă de primul semestru al anului trecut. Acest surplus a fost folosit pentru creşterile veniturilor populaţiei”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă la Guvern.

Aceasta a adăugat că transferul contribuţiilor de la angajat la angajator s-a dovedit a fi o măsură bună.

„Transferul contribuţilor sociale de la angajator la angajat un plus de 12,3 miliarde lei. Deci avem un plus de 36,8% faţă de anul trecut. Dacă vom cumula plusul de 12,3 miliarde cu minusul de 3,1 din impozitul pe venit, constatăm că avem un venit în plus la buget de 9 miliarde lei, fără ai deranja nici pe angajaţi, nici pe angajatori. Avem 3,1 miliarde lei care au rămas disponibili în bugetul de stat”, a explicat Dăncilă.

Premierul a vorbit şi despre creşterea sumelor alocate de la Uniunea Europeană pentru România, spunând că acestea au crescut anul acesta cu 19,7% comparativ cu 2017. Dăncilă a mai precizat că investiţiile publice au crescut cu 3 miliarde, lucru care dovedeşte că „investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste critice la adresa Guvernului”.

„Sumele de la UE. Am adăugat spre comparaţie şi primul semestru pe 2016, pentru că tot am fost acuzaţi că nu atragem suficiente fonduri UE. Semestrul I 2016 - 0,68 miliarde lei, Semestrul I, 2017 - 5, 6 miliarde lei, şi smestrul I 2018 - 6,8 miliarde lei. Avem o creştere de 19,7% faţă de anul trecut, dar o diferenţă de zece ori mai mare faţă de primul semestru al lui 2016. Investiţiile publice sunt de 9,1 miliarde lei în prima parte a acestui an, comparativ cu 6 miliarde lei, cât au fost în 2017. Graficul de faţă de ne arată cât de lipsite de temei au fost aceste critici. Investiţiile străine directe ne arată că, din fericire, investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste critice la adresa Guvernului”, a spus Dăncilă.

Potrivit graficului Guvernului, investiţii străine directe au crescut cu 65,7%, într-un interval de trei ani. Acesta sunt de 2, 21 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2018, de 1, 93 miliarde euro în ianuarie-iunie 2017 şi de 1,33 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2016.

Şeful Executivului a vorbit şi despre şomaj, a cărui ţintă este de a fi redus, până în 2020, sub 3%. De la începutul anului şi până în iulie 2018 rata şomajului a ajuns la 3,48%, în decembrie 2017 fiind de 4,02%, iar în decembrie 2016 de 4,8%.

„Eu vă asigur că vom continua pe acest drum şi vom direcţiona ajutoarele sociale, astfel încât să îi stimulăm pe cei care vor să muncească şi nu pe cei care vor să stea acasă. Acordăm o primă de angajare de 1.000 lei şomerilor care se angajaează şi lucrează cel puţin trei luni de zile. În contextual majoritării pensiilor la 1 iulie anul acesta, unii depăşeau cu puţin pragul de 900 de lei. Astfel am crescut plafonul de la 900 la 990 de lei, deci cu 10%. Să nu uităm că atunci când am preluat guvernarea plafonul era doar de 700 de lei. Veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu ale celor din UE. Astfel vom opri exodul medicilor, dintre cei tineri, şi avem semnale că mulţi vor revină în ţară”, a declarat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a mai spus că există toate şansele ca până în septembrie să fie organizată licitaţia de atribuire pentru autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov, subliniind că studiul de fundamentare pentru această autostradă a intrat deja în primă lectură la ultima şedinţă de Guvern.

„Au fost deja aprobate 13 proiecte majore de investiţii strategice, dintre care patru sunt în domeniul infrastructurii de transport. Primul, şi poate cel mai important proiect dintre ele, este autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov, al cărui studiu de fundamentare a intrat deja în primă lectură, chiar în ultima şedinţă de Guvern şi avem toate şansele ca până în septembrie să organizăm licitaţia de atribuire. Celelalte două autostrăzi - respectiv Craiova - Calafat - Drobeta-Turnu Severin - Lugoj şi autostrada Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni - vor avea finalizate studiile de fundamentare până la sfârşitul acestui an, când va demara şi selecţia competitivă pentru desemnarea constructorului”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Ea a spus că, în ceea ce priveşte construcţia Aeroportului Bucureşti Sud, termenul de finalizare a studiului de fundamentare este sfârşitul semestrului I din 2019.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, în domeniul sănătăţii sunt cinci proiecte aprobate pentru parteneriatul public-privat. „Primul este operarea de servicii în parteneriat public-privat în domeniul sănătăţii, în cadrul unui pachet compus din spitale CFR. Noutatea este că acest regim, al parteneriatului public-privat, putem acum să îl încredinţăm către firme private şi pentru operarea unor servicii publice, aşa cum este cazul în administrarea reţelei de spitale CFR”, a adăugat premierul.

Ea a menţionat că este prevăzută construcţia a două spitale regionale în parteneriat public-privat: Spitalul Regional Timişoara şi Spitalul Regional Brăila-Galaţi.

„Cel mai important proiect este Complexul medical Carol Davila, care va include şi Spitalul Republican şi care va deveni cel mai important centru medical din sud-estul Europei. Un alt proiect în parteneriat public-privat este construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem”, a completat Dăncilă, adăugând că toate cele cinci proiecte vor avea studiile de fundamentare finalizate până la sfârşitul acestui an.

Premierul a menţionat că, tot în parteneriat public-privat, vor fi amenajaţi pentru navigaţie aproximativ 100 km pe râurile Argeş şi Dâmboviţa şi se vor construi 140 km din cei 190 km ai Canalului Siret - Bărăgan, cu scopul de a asigura irigaţiile în această regiune.

„Mai avem de asemenea în plan construcţia unei fabrici de mijloace de transport electrice, dar şi amenajarea unui complex turistic pentru schi în Masivul Făgăraş”, a precizat Dăncilă.

Şefa Executivului a indicat între investiţiile strategice finalizate în primul semestru din 2018 achiziţia operatorului de gaze naturale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz.

„Tot în acest domeniu s-au finalizat procedurile care ne permit să începem efectiv construcţia gazoductului BRUA 1. Am primit deja 180 de milioane de euro de la UE şi putem demara efectiv acest proiect, care va însemna investiţii totale de 530 de milioane de euro”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Conform premierului, în acest semestru au fost finalizaţi 192 de km de linii electrice, care permit interconectarea cu statele vecine - Ungaria şi Serbia.

„De asemenea, au fost achiziţionate două aeronave pentru Tarom şi am semnat contractul de achiziţie pentru alte cinci aeronave”, a mai spus premierul.
Dăncilă a menţionat şi finalizarea negocierilor prin care statul redevine acţionar majoritar la Şantierul Naval Mangalia.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

13 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

„DONEAZĂ SÂNGE! FII EROU!” ÎNTRE 19-23 NOIEMBRIE. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Societatea Studenţilor în Medicină, redeschide, pe 19 noiembrie, porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge! Fii Erou!”. Campania se va desfăşura în perioada 19 - 23 noiembrie în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină şi la Centrul de Transfuzie Sanguină. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

AU CEDAT CABLURILE. Fregata KNM Helge Ingstad a Marinei norvegiene, care a intrat, săptămâna trecută, în coliziune cu petrolierul maltez Sola TS în largul coastei de vest a ţării s-a scufundat astăzi aproape complet, arată fotografii luate de Administraţia Coastei Norvegiei, informează Reuters. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

„DOSAR POLITIC”. Avocaţii din dosarul Belina au cerut instanţei de la Tribunalul Bucureşti trimiterea unor adrese către DNA şi SRI pentru a afla dacă probele din cauză au fost obţinute în baza protocoalelor cu SRI, ei fiind de părere că dosarul e unul politic, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI În cultură

Cândva, bibliotecară. Acu`, scriitoare. Prolifică. Scoţând cărţi pe bandă rulantă. Toate de succes. Făr-a fi sofisticate. Mustind de suspans. De amor. De aventură. Cu dialoguri isteţe. Cu acţiune dinamică. Şi personaje cu lipici. Precum Irene Stenson. Şi Luke Danner. Ea, reporter, el, patron de căbănuţe. Fost puşcaş marin. Cu drag de filosofie. Încercând împreună să dezlege misterul unei nopţi unforgettable. În care sunt ucişi părinţii ei. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ARS DE VIU PE UN VAGON DE MARFĂ. Un tânăr a murit carbonizat, astăzi, după ce s-a urcat pe vagonul unui tren de marfă pentru a-şi face un selfie şi a fost electrocutat. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Banca Japoniei a devenit prima bancă centrală dintr-o ţară membră a grupului statelor puternic... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Kirâze - Solmaz Kamuran

„Kirâze” este saga unei familii sefarde, nevoită să părăsească pămantul strămoşesc de pe malurile râului Tajo, din Spania şi să caute libertatea în celălat capăt al Europei, la Istanbul.


[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress