În Politică AZI

Bilanţul Guvernului la 6 luni

23 iulie 2018  17:00| În Politică | Politică
Bilanţul Guvernului la 6 luni

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, astăzi, bilanţul Executivului la şase luni de la guvernare.

„Înaintea de a începe prezentarea bilanţului primelor şase luni, aş vrea să fac precizarea că din raţiuni de timp, mă voi referi la principalele măsuri. Total venituri bugetare 117,2 miliarde lei, în primul semestru al anului trecut, iar anul acesta sunt 132 de miliarde lei în semestrul I al anului 2018. Se vede că au fost 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci au intrat cu 15 miliarde în plus, faţă de primul semestru al anului trecut. Acest surplus a fost folosit pentru creşterile veniturilor populaţiei”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă la Guvern.

Aceasta a adăugat că transferul contribuţiilor de la angajat la angajator s-a dovedit a fi o măsură bună.

„Transferul contribuţilor sociale de la angajator la angajat un plus de 12,3 miliarde lei. Deci avem un plus de 36,8% faţă de anul trecut. Dacă vom cumula plusul de 12,3 miliarde cu minusul de 3,1 din impozitul pe venit, constatăm că avem un venit în plus la buget de 9 miliarde lei, fără ai deranja nici pe angajaţi, nici pe angajatori. Avem 3,1 miliarde lei care au rămas disponibili în bugetul de stat”, a explicat Dăncilă.

Premierul a vorbit şi despre creşterea sumelor alocate de la Uniunea Europeană pentru România, spunând că acestea au crescut anul acesta cu 19,7% comparativ cu 2017. Dăncilă a mai precizat că investiţiile publice au crescut cu 3 miliarde, lucru care dovedeşte că „investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste critice la adresa Guvernului”.

„Sumele de la UE. Am adăugat spre comparaţie şi primul semestru pe 2016, pentru că tot am fost acuzaţi că nu atragem suficiente fonduri UE. Semestrul I 2016 - 0,68 miliarde lei, Semestrul I, 2017 - 5, 6 miliarde lei, şi smestrul I 2018 - 6,8 miliarde lei. Avem o creştere de 19,7% faţă de anul trecut, dar o diferenţă de zece ori mai mare faţă de primul semestru al lui 2016. Investiţiile publice sunt de 9,1 miliarde lei în prima parte a acestui an, comparativ cu 6 miliarde lei, cât au fost în 2017. Graficul de faţă de ne arată cât de lipsite de temei au fost aceste critici. Investiţiile străine directe ne arată că, din fericire, investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste critice la adresa Guvernului”, a spus Dăncilă.

Potrivit graficului Guvernului, investiţii străine directe au crescut cu 65,7%, într-un interval de trei ani. Acesta sunt de 2, 21 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2018, de 1, 93 miliarde euro în ianuarie-iunie 2017 şi de 1,33 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2016.

Şeful Executivului a vorbit şi despre şomaj, a cărui ţintă este de a fi redus, până în 2020, sub 3%. De la începutul anului şi până în iulie 2018 rata şomajului a ajuns la 3,48%, în decembrie 2017 fiind de 4,02%, iar în decembrie 2016 de 4,8%.

„Eu vă asigur că vom continua pe acest drum şi vom direcţiona ajutoarele sociale, astfel încât să îi stimulăm pe cei care vor să muncească şi nu pe cei care vor să stea acasă. Acordăm o primă de angajare de 1.000 lei şomerilor care se angajaează şi lucrează cel puţin trei luni de zile. În contextual majoritării pensiilor la 1 iulie anul acesta, unii depăşeau cu puţin pragul de 900 de lei. Astfel am crescut plafonul de la 900 la 990 de lei, deci cu 10%. Să nu uităm că atunci când am preluat guvernarea plafonul era doar de 700 de lei. Veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu ale celor din UE. Astfel vom opri exodul medicilor, dintre cei tineri, şi avem semnale că mulţi vor revină în ţară”, a declarat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a mai spus că există toate şansele ca până în septembrie să fie organizată licitaţia de atribuire pentru autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov, subliniind că studiul de fundamentare pentru această autostradă a intrat deja în primă lectură la ultima şedinţă de Guvern.

„Au fost deja aprobate 13 proiecte majore de investiţii strategice, dintre care patru sunt în domeniul infrastructurii de transport. Primul, şi poate cel mai important proiect dintre ele, este autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov, al cărui studiu de fundamentare a intrat deja în primă lectură, chiar în ultima şedinţă de Guvern şi avem toate şansele ca până în septembrie să organizăm licitaţia de atribuire. Celelalte două autostrăzi - respectiv Craiova - Calafat - Drobeta-Turnu Severin - Lugoj şi autostrada Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni - vor avea finalizate studiile de fundamentare până la sfârşitul acestui an, când va demara şi selecţia competitivă pentru desemnarea constructorului”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Ea a spus că, în ceea ce priveşte construcţia Aeroportului Bucureşti Sud, termenul de finalizare a studiului de fundamentare este sfârşitul semestrului I din 2019.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, în domeniul sănătăţii sunt cinci proiecte aprobate pentru parteneriatul public-privat. „Primul este operarea de servicii în parteneriat public-privat în domeniul sănătăţii, în cadrul unui pachet compus din spitale CFR. Noutatea este că acest regim, al parteneriatului public-privat, putem acum să îl încredinţăm către firme private şi pentru operarea unor servicii publice, aşa cum este cazul în administrarea reţelei de spitale CFR”, a adăugat premierul.

Ea a menţionat că este prevăzută construcţia a două spitale regionale în parteneriat public-privat: Spitalul Regional Timişoara şi Spitalul Regional Brăila-Galaţi.

„Cel mai important proiect este Complexul medical Carol Davila, care va include şi Spitalul Republican şi care va deveni cel mai important centru medical din sud-estul Europei. Un alt proiect în parteneriat public-privat este construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem”, a completat Dăncilă, adăugând că toate cele cinci proiecte vor avea studiile de fundamentare finalizate până la sfârşitul acestui an.

Premierul a menţionat că, tot în parteneriat public-privat, vor fi amenajaţi pentru navigaţie aproximativ 100 km pe râurile Argeş şi Dâmboviţa şi se vor construi 140 km din cei 190 km ai Canalului Siret - Bărăgan, cu scopul de a asigura irigaţiile în această regiune.

„Mai avem de asemenea în plan construcţia unei fabrici de mijloace de transport electrice, dar şi amenajarea unui complex turistic pentru schi în Masivul Făgăraş”, a precizat Dăncilă.

Şefa Executivului a indicat între investiţiile strategice finalizate în primul semestru din 2018 achiziţia operatorului de gaze naturale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz.

„Tot în acest domeniu s-au finalizat procedurile care ne permit să începem efectiv construcţia gazoductului BRUA 1. Am primit deja 180 de milioane de euro de la UE şi putem demara efectiv acest proiect, care va însemna investiţii totale de 530 de milioane de euro”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Conform premierului, în acest semestru au fost finalizaţi 192 de km de linii electrice, care permit interconectarea cu statele vecine - Ungaria şi Serbia.

„De asemenea, au fost achiziţionate două aeronave pentru Tarom şi am semnat contractul de achiziţie pentru alte cinci aeronave”, a mai spus premierul.
Dăncilă a menţionat şi finalizarea negocierilor prin care statul redevine acţionar majoritar la Şantierul Naval Mangalia.

  • prin lume
  • stat de drept
  • bani
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

21 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TRAFIC RESTRICŢIONAT. Traficul rutier este restricţionat în aceste zile în centrul Capitalei pentru desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin Lume

IDEILE PREŞEDINTELUI PRIVIND REZOLVAREA PROBLEMEI NU SUNT SPRIJINITE. Bruxellesul va trebui să mai aştepte până să-l vadă din nou pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic, având în vedere că ideile preşedintelui privind rezolvarea problemei Kosovo şi a relaţiilor sârbo-albaneze nu au primit niciun fel de sprijin, a declarat Marko Djuric, şeful Oficiului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, într-o conferinţă de presă, transmite Tanjug. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Stat de drept

ŞEFII JANDARMERIEI, PUŞI SUB ACUZARE ÎN DOSARUL PROTESTULUI DIN 10 AUGUST. Actualul şef al Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan, director Jandarmeriei Bucureşti, Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI au fost citaţi, astăzi, la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au calitatea de suspect în dosarul privind protestul din 10 august. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI În cultură

PÂNĂ PE 31 IANUARIE 2019. O expoziţie dedicată împlinirii a 40 de ani de la deschiderea Muzeului Colecţiilor de Artă, care aduce în centrul atenţiei pasionaţi iubitori de frumos ce şi-au încununat cariera de colecţionari prin donaţiile făcute statului român pe parcursul secolului XX şi la începutul secolului XXI, va fi vernisată, astăzi, la sediul Muzeului Naţional de Artă al României. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin ţară

PATRU PERSOANE RĂNITE. Un microbuz în care se aflau 8 persoane s-a răsturnat, vineri dimineaţă, pe DN6, în zona localităţii Bujoreni din judeţul Teleorman. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Plus 22% pentru piaţa auto din România

Plus 22% pentru piaţa auto din România

Piaţa auto din România a înregistrat o creştere de 22%, în primele opt luni ale anului, faţă de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Şase poveşti cu draci - Igor Bergler

Nemulţumiţi de mediocritatea creatorului lor, şase draci evadează din tot atâtea tablouri.

[ Vezi toate ]

Magazin

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a anunţat numele primului turist spaţial care va zbura în... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress