În Politică AZI

Codul penal a fost adoptat în forma propusă de Comisia Iordache

03 iulie 2018  14:00| În Politică | Politică
Codul penal a fost adoptat în forma propusă de Comisia Iordache

Codul penal modificat de Comisia Iordache a fost adoptat de plenul Senatului, cu 74 de voturi pentru, 28 împotrivă şi nouă abţineri. Reprezentanţii Puterii şi-au propus ca până la sfârşitul săptămânii, proiectul să treacă şi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Deşi Florin Iordache susţine că redefinirea abuzului în serviciu nu a fost o miză pentru PSD şi ALDE, cele mai multe discuţii din comisie s-au purtat în jurul acestei teme. În noua sa variantă, infracţiunea s-ar aplica doar celor care comit fapte în interesul propriu sau al rudelor.

Pragul prejudiciul a fost stabilit la nivelul salariului minim pe economie: 1.900 de lei.

O tentativă de boicot a şedinţei din partea opoziţiei, care spera să ducă la blocarea votului prin neîntrunirea cvorumului necesar, a fost zădărnicită de UDMR. Senatorii PNL, USR şi PMP au părăsit sala de şedinţă a plenului Senatului pentru a nu fi asigurat cvorumul necesar pentru votul proiectului de lege privind modificarea Codului penal. Ulterior, senatorii UDMR s-au alăturat şedinţei de plen, astfel că este a fost asigurat cvorumul pentru continuarea lucrărilor. La ultimul apel în plen erau prezenţi 73 de senatori. Opoziţia a revenit şi ea în bănci în cele din urmă.

În timpul dezbaterilor din comisia specială condusă de Florin Iordache, parlamentarii opoziţiei au acuzat că abuzul în serviciu a fost parţial dezincriminat cu dedicaţie pentru liderul PSD Liviu Dragnea, în cazul angajărilor fictive a secretarelor PSD Teleorman la Protecţia Copilului din judeţ, beneficiare ale unor salarii nemeritate, conform acuzaţiilor din dosar. Niciuna dintre ele nu este rudă cu vreunul dintre inculpaţii condamnaţi în primă instanţă.

Procurorii spun că sunt sute de cazuri care vor avea aceeaşi soartă.

Cel mai recent dosar de abuz în serviciu cu nume de anvergură implicate este cel legat de Insula Belina. Fostul vicepremier Sevil Shhaideh este acuzată că, în 2013, pe când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a susţinut trecerea Insulei Belina din proprietatea Apelor Române la Consiliul Judeţean Teleorman.

O situaţie similară este şi în dosarul închirierii Bazei Cutezătorii, în care fostul secretar de stat Mihnea Costoiu este judecat tot pentru abuz în serviciu. Şi aici, beneficiar al pretinsului prejudiciu, calculat la peste 10 milioane de euro, ar fi omul de afaceri Dinu Pescariu, deci nu o rudă a fostului secretar de stat.

Radu Mazăre a fost condamnat în primă instanţă pentru retrocedarea ilegală a hectare întregi de plaje, însă nu către rude.

În cazul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 şi doi foşti pompieri sunt judecaţi pentru abuz în serviciu. Ar fi permis, ilegal, funcţionarea clubului ars acum aproape trei ani. Beneficiarii acţiunilor ilegale sunt consideraţi patronii clubului, deci nu rude ale funcţionarilor.

Opoziţia parlamentară a acuzat că principalii beneficiari ai noii definiţii a abuzului în serviciu vor fi edilii locali.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress